ostanimo u kontaktu

Svet

Obaveštajci otkrili mračnu tajnu koja može da promeni tok rata: Kina na korak do odluke da isporuči dronove Putinu

Objavljeno

-

Američki obaveštajci sugerišu da Peking razmatra da Moskvi obezbedi bespilotne letelice i municiju za upotrebu u ratu u Ukrajini, saopštila su za CNN tri izvora upoznata sa obaveštajnim podacima.

Verovatno je da Peking još nije doneo konačnu odluku o tome, ali su pregovori Rusije i Kine o ceni i obimu isporuke u toku, prema ovim izvorima, navodi američka televizija.

Kako su saopštili izvori, od početka rata, Rusija je više puta tražila bespilotne letelice i municiju od Pekinga, a kinesko rukovodstvo je tokom poslednjih nekoliko meseci aktivno raspravljalo o tome da li da pošalje tu vrstu pomoći ili ne.

Američki zvaničnici su poslednjih nedelja prikupili informacije koje sugerišu da Kina ide ka odluci da isporuči vojnu opremu Rusiji.

SAD i njihovi saveznici su prošle nedelje počeli javno da upozoravaju na potencijalnu kinesku vojnu podršku Rusiji, u nastojanju da odvrate Peking od takvog koraka, saopštili su američki zvaničnici.

Prema izvorima, radi se o obezbeđivanju dronova i municije, najverovatnije za malokalibarsko oružje, poput ručnog naoružanja, a ne za artiljeriju, i to bi bilo značajniji napredak kineske podrške Rusiji, koja je do danas bila uglavnom ograničena na kompanije koje isporučuju neubojitu vojnu pomoć, kao što su šlemovi, pancirni prsluci ili satelitski snimci.

Nemački magazin Špigl je u četvrtak prvi objavio, ne navodeći izvore, da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

Svet

Grčka ponovo pokrenula železnički saobraćaj, tri nedelje nakon tragičnog sudara

Objavljeno

-

Grčka je danas delimično ponovo pokrenula železnički saobraćaj u zemlji, tri nedelje nakon tragičnog sudara vozova u Tempiju kod Larise u kojem je poginulo 57 ljudi.

Prvi jutarnji voz koji je danas izašao iz stanice krenuo je iz Atine prema gradu Inoj, a obnovljen je i železnički prevoz između Atine i Međunarodnog aerodroma, prenosi AP.

Uvedene su nove mere bezbednosti, kao što je obavezno usporavanje voza u oblastima gde postoji povećan rizik od sudara, a broj pripadnika osoblja u vozovima i na stanicama je povećan.

pročitaj više

Svet

Seul: Severna Koreja danas ispalila više krstarećih raketa

Objavljeno

-

Severna Koreja ispalila je danas više krstarećih raketa sa svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

U saopštenju generalštaba južnokorejske vojske navedeno je da je lansiranje nekoliko krstarećih raketa iz severnokorejske provincije Hamgjong otkriveno oko 10:15 časova po lokalnom vremenu, prenosi Kjodo.

Severna Koreja je pojačala vojne probe poslednjih nedelja, ispalivši interkontinentalnu balističku raketu u četvrtak, a sprovela je simulaciju nuklearnog kontranapada protiv SAD i Južne Koreje tokom vikenda.

pročitaj više

Svet

Svetski dan voda: Mura, Drava i Dunav deo globalnog cilja da se obnovi 300.000 kilometara reka

Objavljeno

-

Prva UN konferencija o vodi od 1977. godine počinje danas u Njujorku, a jedan od ciljeva koji će se ovom konferencijom podstaći je i revitalizacija 300.000 kilometara reka širom sveta, u kojoj naš region učestvuje zahvaljujući projektu obnove Evropskog Amazona, saopštila je danas WWF Adrije povodom Svetskog dana voda.

Ovogodišnji Svetski dan voda govori o hitnom rešavanju krize u vezi s vodom i njenom sanitarnom ispravnošću, a na dan kada počinje prva UN Konferencija o vodama u poslednjih 46 godina, sve je jasnije da se šesti Cilj održivog razvoja (SDG 6): voda i sanitarna ispravnost vode za sve do 2030. – neće ostvariti, upozoravaju u saopštenju.

Goran Vreljanski, koji u WWF Adriji sprovodi projekat “Obnova Evropskog Amazona”, kaže da je u toku formiranje operativne grupe u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite prirode, a koji će zajedno, na nivou zemalja kroz koje se proteže prvi, svetski UNESKO-v petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, sarađivati sa lokalnim stanovništvom u cilju obnove reka u Evropskom Amazonu.

pročitaj više

Svet

Uganda donela zakon o zabrani identifikovanja kao LGBTQ

Objavljeno

-

Parlament Ugande u utorak je doneo zakon koji kriminalizuje identifikovanje kao pripadnik LGBTQ populacije, dajući vlastima široka ovlašćenja nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuju istopolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identifikovanje kao lezbieke, gejevi, biseksualne, transrodne i queer osobe, tvrde u organizaciji za ljudska prava Human Rights Watch.

Pristalice novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prete tradicionalnim vrednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Osim istopolnih odnosa, zakon zabranjuje podsticanje na homoseksualnost i upuštanje u homoseksualne odnose.

Za kršenje zakona slede oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinilac pozitivan na HIV.

„Naš stvoritelj Bog je srećan (zbog) onoga što se događa… Podržavam predlog zakona za zaštitu budućnosti naše dece“, rekao je zastupnik David Bahati tokom rasprave o predlogu zakona.

„Ovde se radi o suverenitetu naše nacije, niko nas ne sme ucenjivati, niko nas ne sme zastrašivati.“

Zakon će biti poslat predsedniku Yoweriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentarisao trenutni predlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ koji su zapadne zemlje osudile pre nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Poslednjih nedelja vlasti Ugande su uhvatile LGBTQ osobe nakon što su verski vođe i političari tvrdili da su pojedini studenti regrutovani u homoseksualnost u školama.

Ovog meseca vlasti su uhapsile srednjoškolsku profesorku u Jinji, istočnoj regiji Ugandei, zbog optužbi za „navođenje mladih devojaka na neprirodno praktikovanje seksa“. Nakon toga je optužena za izrazito neprimereno ponašanje i u zatvoru čeka suđenje.

Policija je u ponedeljak saopštila da je uhapsila šest osoba optuženih za vođenje mreže koja je bila „aktivno uključena u navođenje dečaka na sodomiju“.

pročitaj više

Svet

Ukrajina morskim dronovima napala Crnomorsku flotu

Objavljeno

-

Ruska mornarica odbila je napad ukrajinskih dronova na luku Sevastopolj na Krimu, objavio je guverner tog grada, koji je Moskva pripojila pre devet godina.

„Crnomorska flota odbila je napad izvršen morskim dronovima na Sevastopolj“, napisao je u sredu ujutru na Telegramu guverner Mihail Razvožajev koga je postavila Moskva.

„Oni (ukrajinski dronovi) su pokušali da prodru u naš zaliv ali mornari su pucali na njih, a delovala je i naša vazduhoplovna odbrana“, dodao je guverner.

Rekao je da ratni brodovi nisu oštećeni u napadu, ali su polomljena stakla na prozorima na nekoliko zgrada. Naveo je da nema povređenih ljudi.

Prema njegovim rečima, vojska je odbila napad dronova i situacija je pod kontrolom, a „sve operativne službe su spremne“.

Od eksplozija bespilotnih letelica izleteli su prozori u Domu Moskve na trgu Nahimov, kao i na jednoj kući, prenosi Ria Novosti.

Ukrajinske snage od jula prošle godine periodično koriste bespilotne letelice za napad na Sevastopolj, kao i na druge objekte na Krimu. Većinu dronova, kako navodi ruska agencija, obara sistem PVO.

pročitaj više

U TRENDU