ostanimo u kontaktu

Eat&Drink

Objavljena lista najboljih svetskih kuhinja za 2023: Na kom mestu je Srbija?

Objavljeno

-

Najbolje ocenjene kuhinje na svetu rangirane su prema prosečnim ocenama najbolje ocenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Taste Atlas, svetski atlas hrane, krajem prošle godine je, kao i uvek, objavio godišnju rang-listu najboljih svetskih kuhinja, jela, gradova s najboljom gastronomskom scenom, restorana, kao i liste najboljih svetskih jela i sastojaka, prenosi Punkufer.

Na gastronomskoj platformi TasteAtlas nalazi se više od 10 hiljada namirnica i pića, tradicionalnih jela i autentičnih restorana. Godišnje rang-liste izrađene su na osnovu gotovo 400 hiljada ocena jela i 115 hiljada ocena prehrambenih proizvoda.

Na temelju tih ocena izdvojeno je 50 najboljih namirnica svake kuhinje, a najbolje ocenjene kuhinje u svetu rangirane su prema prosečnim ocenama najbolje ocenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Najboljom svetskom kuhinjom proglašena je italijanska. Drugo mesto zauzela je japanska kuhinja, s ukupno istim brojem bodova kao i talijanska, ali je ovoj dana prednost zbog bolje ocene najbolje ocenjenog jela – pice, a treće mesto pripalo je grčkoj kuhinji.

Na popisu 100 najboljih svetskih kuhinja, Srbija je zauzela 20. mesto, a kao najbolje ocenjenu hranu navode pirotsku peglanu kobasicu, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užičku pršutu i mnoge druge, a čitav popis možete pogledati na ovom linku.

Eat&Drink

Komplet lepinja proglašena za svetski doručak broj jedan

Objavljeno

-

Čuveni gastronomski sajt “www.tasteatlas.com“ proglasio komplet lepinju za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, saopštila je Turistička organizacija Zlatibor.

Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4,8, od maksimalnih 5.

Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.

U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor se podseća da je za pravljenje jedne komplet lepinje potrebna jedna lepinja, jedno jaje, jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka i pretop (saft, odnosno moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja – može se pronaći u pečenjarama ili pekarama).

pročitaj više

Eat&Drink

Irac Alen Fišer novi svetski rekorder u neprekidnom kuvanju

Objavljeno

-

Irski kuvar Alen Fišer oborio je svetski rekord u neprestanom kuvanju pošto je kuvao 24 sata duže od kuvarice koja je do sada držala rekord.

Fišer, koji živi u Japanu, kuvao je bez prestanka 119 sati i 57 minuta u svom restoranu posvećenom Irskoj u gradu Macue, naveli su iz Ginisove knjige rekorda.

Novi rekord koji je postavio Fišer znači da je nigerijska kuvarica Hilda Bači, koja je kuvala 93 sata i 11 minuta, skinuta sa trona, prenosi BBC.

pročitaj više

Eat&Drink

Otvara se restoran Džejmija Olivera u Beogradu

Objavljeno

-

Restoran iz lanca čuvenog britanskog kuvara Džejmija Olivera „Jamie’s Italian“ biće uskoro otvoren u Beogradu.

Na zvaničnom sajtu beogradskog restorana „Jamie’s Italian“ navodi se da će se restoran nalaziti u Hercegovačkoj ulici, u naselju Beograd na vodi.

„Ponosan sam na Jamie’s Italian. Naš sjajan tim je kao velika porodica – brinuće se o vama dok uživate u ukusnoj hrani, pripremljenoj od izvrsno odabranih namirnica. Odlična hrana, vrhunska energija i prelep ambijent“, izjava je Džejmija Olivera koja stoji na zvaničnom sajtu restorana.

Podsetimo, Džejmi Oliver je 2017. zatvorio šest restorana iz lanca „Jamie’s Italian“ u Velikoj Britaniji usled poskupljenja namirnica za italijanska jela koja priprema, do kojih je došlo posle Bregzita.

Kao razloge za zatvaranje dela restorana, osim poskupljenja sastojaka, tada je naveden i trošak za obuku zaposlenih i pad posećenosti.

Restorani iz lanaca „Jamie’s Italian“ nastavili su međutim da rade u inostranstvu. Posle Irske, Brazila, Portugala, Mađarske, Kipra, Indije, Katara, Saudijske Arabije, UAE, „Jamie’s Italian“ uskoro stiže i u Srbiju.

Džejmi Oliver je svetsku slavu stekao svojim TV emisijama krajem 90-ih i početkom 2000-ih, u kojima je pripremao jela na brz i jednostavan način.

Autor je više kuvara i vlasnik nekoliko lanaca restorana koji posluju širom sveta.

pročitaj više

Eat&Drink

Svetu preti nestašica ovih pet namirnica: Većinu često koristimo

Objavljeno

-

U poslednjih nekoliko godina svet se suočio sa velikim brojem pretnji za bezbednost snabdevanja hranom, koje utiču na ljude širom sveta.

Ove pretnje uključuju događaje poput ratova i političkih sukoba, privrednih promena, bolesti i, sve češće, klimatskih promena i nepredvidivih vremenskih uslova, prenosi portal Eat This.

Uprkos trenutnom stanju, svet se još uvek bori sa globalnom krizom hrane, a nestašice ovih namirnica će verovatno trajati i sledeće godine.

Pirinač

Podsetimo, Indija je prošli mesec najavila nagli prekid izvoza belog pirinča (koji nije basmati). Takođe, kriza u Ukrajini i ekstremni vremenski uslovi u Kini i Pakistanu pogoduju nestašici ove namirnice.

Testenina

Italija se suočava sa krizom testenine, zbog povećanih cena sastojaka poput žita, pakovanja i logistike. Podsetimo, Telegraf Biznis pisao je o naglom skoku testenine na našem tržištu.

Čokolada

Zbog problema sa snabdevanjem kakaa, a usled krize u Ukrajini, kao i klimatskim promenama u zapadnoj Africi, cena čokolade je dostigla rekordne nivoe.

Losos

Klimatske promene koje izazivaju sušu utiču i na populaciju lososa u Kaliforniji i na Aljasci.

Brašno

Cene brašna su već porasle, a Amerikanci će najverovatnije i dalje osećati posledice nestašice ovog proizvoda, što može proizvesti probleme sa drugim pekarskim proizvodima.

Po saznanju Telegraf Biznisa, predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i najvećih trgovinskih lanaca danas bi trebalo da utvrde nove, niže cene za veliku grupu robe.

pročitaj više

Eat&Drink

Evropska zemlja najveći proizvođač sladoleda – a nije Italija

Objavljeno

-

Nemačka je najveći proizvođač sladoleda u Evropi, pokazuju najnoviji zvanični podaci.

Agencija EU za statistiku saopštila je da je prošle godine u Nemačkoj proizvedeno 620 miliona litara sladoleda, čime se ona našla na šampionskoj poziciji, odmah iznad Francuske (591 milion) i Italije (571 milion).

Na te tri države odlazi polovina ukupne proizvodnje u EU od 3,2 milijarde litara, što je povećanje od 5% u odnosu na 2021. godinu.

Iako je Nemačka najveći proizvođač sladoleda u EU, Francuska je najveći izvoznik – sa 53 miliona litara izvezenih van teritorije Unije, na tu državu odlazi 21% ukupnog izvoza sladoleda iz EU, a slede je Holandija, Italija, Nemačka i Belgija.

U Nemačkoj je sladoled i najjeftiniji i prosečno košta 1,5 evra po litri, što je neznatno više od Francuske (1,9 evra) ili Italije 2,3 evra), dok je najskuplji u Austriji (7 evra po litri), Danskoj (4,4 evra) i Finskoj (2,8 evra po litri sladoleda).

(N1)

pročitaj više

U TRENDU