ostanimo u kontaktu

Srbija

Od „poziva iz banke“ do ajfona za 350 dinara: Kako funkcionišu onlajn prevare i ko na njih naseda

Objavljeno

-

Ljudska pohlepa, nedovoljno obrazovanje potrošača, ali i sve bolja upotreba modernih tehnologija zbog kojih je prevare teško primetiti, razlog se što mnogi kupci robe i usluga preko interneta nađu u situaciji da je njihove podatke neko zloupotrebio i skinuo im novac sa računa.

Poslednji primer su navodni usisivači koje je Gigatron prodavao za samo 350 dinara. Nesuđenim vlasnicima jeftinog aparata na kraju je usisan novac sa računa.

Kako je objasnio Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, niska cena je obično prvi znak moguće prevare. Drugi je ko vrši reklamiranje i onda ko prenosi tu reklamu, dodao je on.

„Prevare u elektronskoj kupovini i poslovanju su rasprostranjene i razvijaće se i dalje, zloupotrebom onog što bi trebalo da nam olakša kupovinu“, naveo je on.

Oglasi do kojih stižete preko društvenih mreža mogu biti upitni, nadovezao se Saša Živanović, bivši načelnik MUP-a za VTK.

„Kompanije poput Fejsbuka ne interesuje šta je u tom oglasu, već da od oglasa zarade. Od kad je interneta maltene postoje prevare, ali danas je pet milijardi i 400 miliona korisnika interneta – to je samim tim i broj potencijalnih žrtava. Svaka primamljiva poruka treba da izazove sumnju kod korisnika. Ako i krenu u neki leigitimni proces, moraju proveriti url sajta, da li je zaštićen sajt i slično“, objasnio je on.

Češljajući internet Živanović je, kaže, baš jutros naišao na novu prevaru – ajfon 15 pro se prodaje za 350 dinara, jer su navodno kutije u kojima su bili oštećene.

„Ova prevara nije baš savršena kao prethodna, jer na samoj kutiji piše den, a ne din. Na njoj je logo koji je isti kao i logo Amazona, ali piše Amazing. Kada uđete na sajt, oni vam nude da pogodite u kojoj je kutiji telefon, a onda sajtovi polako traže podatke. Traže vam ime, prezime, brojeve vaše kartice, datum validnosti…“, rekao je.

Sa kartica se skidaju mali iznosi od evro ili dva, jer se kompromituje veliki broj podataka koji se dalje prodaju na dark marketu, objašnjava Živanović.

„Oni uvek prvo testiraju da li je kartica validna. Zato prvo skidaju dolar, dva, tri, ali se na njima neće zadržati. Zato je važno da građani koji kupuju preko interneta nabave virutelne ili pripejd kartice na kojima će se nalaziti onoliko novca koliko je njima potrebno“, objasnio je.

Živanović ističe da građani koju kupuju onlajn uvek treba da pažljivo proveravaju url sajta na koji su odvedeni i primete da li je, na primer, u reči Gigatron umesto slova o stavljena 0.

„Zlatno je pravilo da ako je nešto previše primaljivo, da verovatno nije istinito. Prevaranti igraju na ljudsku pohlepu. Postoji i tehnika farminga – vi ste, na primer, ranije kupovali na Ali Ekspresu. Onda vam stigne mejl sa dobrom ponudom i u njemu je link koji vas vodi na identičan takav sajt, ali pod kontrolom hakera“, objasnio je.

Linkovi stižu i preko SMS poruka – građanima su poslednjih meseci navodno stizali i od Pošte Srbije i od nekih banaka.

Živanović ističe da time što ste kliknuli na link nije sve gotovo.

„Može da se desi da vam je neko poslao link kojim ćete, ako na njega kliknete, instalirati u svoj telefon neki maliciozni program koji će prikupiti vaše podatke i onda će oni tražiti od vas otkup. Ali u fišing kampanjama kradu se podaci o kartici“, rekao je on.

Spear fishing je još jedna, ciljena tehnika, dodaje Živanović.

„Ja na primer znam da ste vi korisnik banke A i pozovem vas telefonom i kažem ovde službenik banke. Uočili smo da je po jednoj transakciji duplo proknjižen neki iznos. Da bismo potvrdili vaš identitet, molim vas da mi odgovorite na sledeća pitanja. Onda vas pitam sve, pa na kraju i broj kartice. Samo telefonskim pozivom ja sam kompromitovao vaše podatke“, predstavio je.

Bogosavljević kaže da svi mogu postati žrtve.

„To su nedovoljno obrazovani potrošači, ali i oni pohlepni i koji će prihvatiti ponudu koja je apsolutno nerealna. Ali pre svega, nasedaju na prevare oni koji su nedovoljno informisani i neobrazovani“, rekao je on.

U prevarama se sve više koristi vrhunska tehnologija, ali tu tehnologiju treba da koriste i potrošači da bi se zaštitili.

Živanović dodaje da je pribavljanje podataka sa platne kartice krivično delo.

„Zakon kaže da – ko preinači podatke sa prave platne kartice ili nabavi lažnu, kazniće se od šest meseci do pet godina, a za veće sume i do 12 godina zatvora. Ali građani moraju da koriste i sisteme zaštite – da mu pre svega svaka transakcija dolazi i preko SMS poruke. Ako primeti sumnjivu transkakciju, prvo treba da zove banku i blokira račun, pa tek onda da prijave policiji. Na društvenim mrežama postoji mogućnost da ako uočite prevaru, ne treba da to piše u komentarima, nego da prijavi društvenoj mreži na kojoj je video oglas“, naveo je on.

(N1)

Srbija

Gradska izborna komisija odredila 1.265 biračkih mesta na izborima u Beogradu, 85 više nego na izborima 2023.

Objavljeno

-

Gradska izborna komisija usvojila je na sednici Odluku o određivanju biračkih mesta na teritoriji grada Beograda za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada raspisanim za 2. jun, prema kojoj je utvrđen broj od 1.265 biračkih mesta, što je uvećanje od 85 izbornih mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Kako je saopštio gradski Sekretarijat za informisanje, prilikom sačinjavanja predloga odluke striktno se vodilo računa o preporukama iz Izveštaja ODIHR/OEBS, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Gradske izborne komisije, da se postojeća biračka mesta sa više od 1.800 birača podele na adekvatan način kako bi se navedena preporuka ispunila i unapredio izborni proces.

Navedena odluka je sačinjena na osnovu predloga opštinskih uprava gradskih opština Grada Beograda, navedeno je u saopštenju.

pročitaj više

Srbija

Obolelima od retkih bolesti dostupna pomoć države u iznosu od 110 hiljada dinara

Objavljeno

-

Pored sveobuhvatne podrške, kada su u pitanju lečenje, inovativne terapije i celokupna zdravstvena nega, od januara ove godine, obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama dostupna je finansijska podrška u vidu isplate jednokratne pomoći u iznosu od 25.000 dinara, kao i vaučeri za lekove i medicinska sredstva u iznosu od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju u iznosu od 50.000 dinara, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Na ovaj način oboleli i njihove porodice mogu da dobiju najmanje 110.000 dinara. Ovakav vid podrške obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama omogućen je od kraja januara, kada je počela isplata jednokratne finansijske pomoći i dodela vaučera, kažu iz Ministarstva.

Svesna značaja podrške koju pruža obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama, država će i dalje nastaviti da radi na jačanju te pomoći, kako bi oboleli i porodice imali još kvalitetnije uslove za život, što je i osnovni cilj Grupe za podršku porodicama s decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, koja je nedavno formirana u okviru Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kaže se u saopštenju.

pročitaj više

Srbija

Profesor koji je napisao „Slučaj Vinča“ o ozračenim atomistima, spekulacijama i velikoj tajni

Objavljeno

-

N1

Šestoro jugoslovenskih atomista je ozračeno, a jedan od njih je preminuo u akcidentu koji se 1958. godine dogodio u Institutu Vinča, u tadašnjoj SFRJ. Profesor dr Goran Milašinović napisao je o tom incidentu roman „Slučaj Vinča“, prema kojem je i snimljen film „Čuvari formule“, a kako kaže za N1, bilo bi nezahvalno povezivati nuklearnu katastrofu u Černobilju koja se dogodila tri decenije kasnije, sa akcidentom u bivšoj Jugoslaviji.

„Mislim da je to poređenje preterano, možda bi poveznica mogla da bude ta što je u oba slučaja bio presudan ljudski faktor, odnosno ljudska greška. I drugo, došlo je do skrivanja događa od javnosti, najpre da se spreči panika, ali i da se ne prizna greška ljudska koja se dogodila, i u Sovjetskom Savezu, i u Jugoslaviji“, navodi profesor Milašinović.

U to vreme, to je bila velika tajna. Ipak, zanimljivo je da se o akcidentu u Vinči nije govorilo ni kada se SFRJ raspala, kada je prestao monopol Komunističke partije, a upravo su čelnici te partije u vreme nastajanja Instituta u Vinči igrali važnu ulogu.

„Spekulisalo se da je Jugoslavija želela da napravi atomsku bombu. Pošto je Vinča bila u to vreme jedini nuklearni naučni institut, to je jedino tamo bilo moguće. Moja saznanja dok sam pisao roman, govore suprotno, odnosno da se 1958. godine nije puno razmišljalo o bombi. Postoje razgovori između Rankovića, Đilasa, Pavla Savića, rukovodećih ljudi u to vreme, ali 1951. i 1952. godine o tome da Jugoslavija treba da ima atomsku bombu i da eventualno rezerve uranijuma koje postoje na Staroj planini mogu da posluže tome. Pavle Savić je bio protiv, i to je bio jedan od razloga zašto je smenjen. Od tada, dok reaktor nije pušten u rad, juna 1958. godine, samo četiri meseca pre akcidenta, ideja o atomskoj bombi značajno se značajno izmenila u Jugoslaviji. Josip Broz Tito je ušao u kurs Nesvrstanima. Niste mogli da idete u politiku Nesvrstanih i da pravite atomsku bombu u svom dvorištu. Mislim da, posebno kada je reč o akcidentu, mislim da nije bilo reč o atomskoj bombi“, ističe sagovornik N1.

Svi su imali posledice zračenja

U akcidentu je te 1958. godine ozračeno šestoro atomista. Jedan je preminuo, dok je njih petoro preživelo. Danas niko od njih više nije među nama.

„Poslednji je umro za vreme kovida, doživeo je 80 godina, takođe i ženska osoba iz tog perioda dočekala je relativnu starost. Ostali su umrli mladi, i to bi se moglo povezati sa ozračivanjem. Svi su imali posledice zračenja, a one se, nažalost, prenose s generacije na generaciju“, navodi profesor.

Doktor Milašinović nalazi se na čelu državne komisije za saradnju sa UNESCO, a kako kaže, oni se ne mešaju u to da li će neka država da pravi neku nuklearku ili neće.

„UNESCO se ne meša u to, svestan je da za osam milijardi ljudi nema dovoljno energije i hrane. Hrane i energije ima za milijardu ljudi. I čim smo ušli u taj broj, mi uništavamo prirodu, a ne možemo da se vratimo u kameno doba, da bismo živeli kao nekad. Međutim, UNESCO upozorava, sarađuje sa ministarstvima svih država, u smislu zaštite životne prirode, i to je jedna od tačaka koje su stalno u fokusu. Ali ne samo suve prirode, nego i okeana, koji se značajno zagađuju“, objašnjava doktor Goran Milašinović.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Mali najavio: Pripremni radovi za beogradski metro biće završeni tokom leta

Objavljeno

-

Nova.rs

Pripremni radovi na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju, gde će biti izgrađen depo, biće završeni tokom leta, što je pre roka koji je bio planiran za decembar ove godine, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali posle obilaska radova na posipanju terena zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Mali je podsetio da su radovi počeli krajem 2021. godine i naveo da je dosta toga urađeno na toj lokaciji od 72 hektara, kao i da se pripremni radovi privode kraju pre roka, budući da je rok bio decembar ove godine, objavilo je ministarstvo.

„Već je gotovo 96 odsto nasipanja peska. Nasuto je više od milion kubika peska i počelo se sa nasipanjem drobljenog kamena“, rekao je Mali.

On je naveo i da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao aneks sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa Makiš, na Makiškom polju, u okviru gradnje beogradskog metroa, sa vršiocem dužnosti sekretara za javni prevoz Grada Beograda Radovanom Кremićem i predstavnikom kompanije „Power China“ Jang Fanom, objavilo je Ministarstvo finansija.

„Današnjim aneksom ugovora pokreću se aktivnosti na projektu depoa koji će biti izgrađen na ovoj lokaciji“, rekao je Mali.

Istakao je da će prva linija metroa imati 21 stanicu, dužinu 21 kilometar, dok će druga imati 24 stanice i dužinu 24 kilometra.

„Već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa, kada su stanice u pitanju“, poručio je Mali i najavio kupovinu dve mašine koje će započeti iskopavanja na prvoj liniji, kako je rekao, jedna sa Makiškog polja, druga iz Mirijeva.

Do kraja 2028. završetak prve linije

Naveo je da radovi teku po planu i da će do 2028, najkasnije do 2029. godine prva linija biti završena.

Prema njegovim rečima, uveliko se radi na projektovanju druge linije metroa što bi značilo da se naredne godine može krenuti i sa radovima na toj liniji.

„Napravićemo i jedan veliki bulevar kroz samo Makiško polje. Polako ali sigurno, ova lokacija postaje jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope, osim lokacije gde gradimo EКSPO i novi Nacionalni stadion. To su dve tačke koje se potpuno menjaju, koje doprinose rastu našeg BDP-a i menjaju izgled Srbije i Beograda“, rekao je Mali.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je radove po celom Beogradu sledeće godine, posebno istakavši prvi deo beogradskog gradskog voza, koji će sa metroom omogućiti da najveći deo gradskog prevoza, možda i 80 odsto, već 2030. godine bude šinski.

To znači, kako je Vesić objasnio, da će građani Beograda moći lakše i brže da se prevoze iz jednog dela grada u drugi.

„Već ove godine počinjemo da, u okviru međunarodne izložbe EXPO 2027, spajamo prvi deo našeg gradskog Beovoza od Zemun polja do Aerodroma ‘Nikola Tesla’ i EXPA, Surčina, kasnije i do Obrenovca“, rekao je Vesić.

On je najavio i proširenje beogradskog železničkog čvora, te istakao da će izgradnjom brze pruge i prema Subotici i prema Nišu biti više vozova.Predstavnik kompanije „Power China“ Liu Šakuan naveo je da se radovi na Makiškom polju u ovom trenutku obavljaju šest meseci pre roka, objavilo je ministarstvo finansija.

Beta

pročitaj više

Srbija

Objavljen prvi tender za projekat EXPO 2027

Objavljeno

-

Prvi tender za projekat EXPO 2027, za stambeni kompleks u blizini budućeg Nacionalnog stadiona, objavljen je danas na Portalu javnih nabavki. Iako je ovo javni poziv za podnošenje ponuda, procenjena vrednost javne nabavke nije objavljena, navodi Nova ekonomija.

Naručilac potražuje usluge izrade tehničke dokumentacije, kataloga, 3D modela i projekta opremanja stambenog kompleksa u Surčinu, koji će se protezati na više parcela, ukupne površine preko devet hektara, piše Nova ekonomija.

Na tom mestu, kako se vidi iz tenderske dokumentacije, planira se izgradnja stambenih zgrada sa podrumom, podzemnim garažama, prizemljem, visine (do) sedam spratova. Ukupna planirana građevinska površina je oko 160.000 kvadratnih metara.

U delu prizemlja planirani su poslovni prostori, a u okviru stambenog kompleksa oko 1.500 stanova.

Kako je navedeno, poželjna prosečna površina stana je oko 55 metara kvadratnih, a sve stanove od prvog sprata treba projektovati sa terasama.

Stambeni kompleks bi trebalo da se izgradi za potrebe održavanja specijalne Međunarodne izložbe EXPO 2027, a javna nabavka je objavljena na Portalu u okviru posebne sekcije za EXPO koja je počela sa radom juče.

Naručilac posla je za potrebe EXPO 2027 izložbe osnovano preduzeće SPV Galovica 1 d.o.o., a rok za podnošenje ponuda je 26. april ove godine.

(Nova ekonomija)

pročitaj više

U TRENDU