ostanimo u kontaktu

Srbija

Od prvog maja struja skuplja za osam, gas za 10 odsto

Objavljeno

-

U Srbiji će struja od 1. maja poskupeti za osam odsto, a gas za 10 odsto.

Cena gasa sa porezom biće 4,55 dinara po kilovat satu, a cena struje 13,31 dinar sa porezom.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosiće bez poreza i taksi 9,50 din/kWh odnosno 13,31 din/kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto, navodi Agencija za energetiku.

Srbija

EULEKS: Pažljivo pratimo slučaj brutalno pretučenog Srbina Dušana Obrenovića

Objavljeno

-

Eulex

EULEKS pažljivo prati slučaj Srbina Dušana Obrenovića, koga je brutalno pretukla kosovska policija prilikom hapšenja, saopštila je danas Tanjugu Kancelarija za štampu i javno informisanje EULEKS-a.

Tokom saslušanja o pritvoru EULEKS-ovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom, naveo je EULEKS.

Pored ovog, EULEKS preko svoje Jedinice za praćenje slučajeva nastavlja da pažljivo prati preko 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe ili eventualno utiču na odnose među zajednicama, istakao je EULEKS.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Stanišić i Simatović osuđeni u Hagu na po 15 godina zatvora

Objavljeno

-

AFP

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam) izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. To je najduži sudski proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dve decenije.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje, prenosi RTS.

Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine.

U žalbenom veću na mestu predsedavajućeg sudije bila je Grasijela Gati Santana, predsednica Mehanizma.

Žalbe na presudu su uložili su i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u Udruženom zločinačkom poduhvatu, delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je doneta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021.

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ratne zločine.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.

(RTS)

pročitaj više

Srbija

Opozicija: Odluka o terminu protesta tokom dana, policija obećala bezbednost

Objavljeno

-

Reuters

Narodni poslanici Miroslav Aleksić, Slavica Radovanović i Srđan Milivojević sastali su se u sa načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem i načelnicima još šest policijskih uprava.

Cilj sastanka bio je da se dogovori bolja komunikacija i koordinacija sa pripadnicima policije radi prevencije neželjenih dogadjaja na protestu „Srbija protiv nasilja“, odnosno kako bi se sprečilo da provokatori, koji su bili prisutni i na prethodnom protestu, promene nenasilan oblik protesta.

Opozicioni poslanici, koji su i tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“, dobili su od načelnika beogradske policije Veselina Milića, ali i načelnika drugih policijskih uprava uverenje da će policija biti na ulicama tokom trajanja protesta i da će građanima biti omogućena mirna šetnja, kao i da za sada nema indicija da bi tokom protesta moglo doći do nasilja.

Praktično u isto vreme i na istom mestu za petak kada se četvrtu nedelju zaredom organizuje protest „Srbija protiv nasilja“, zakazan je još jedan protest „Stop nasilju nad Srbima sa Kosova i Metohije“.

Opozicija smatra da je reč o provokaciji režima, ne bi li se u petak izazvali incidenti i sukobi u Beogradu.

Naime, na društvenim mrežama pojavio se poziv za protest istog dana nakon što je šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov u Skupštini Srbije najavio da će opoziciju juriti po ulicama.

Pomenuti protest počinje u petak u 17 časova ispred spomenika cara Nikolaja, a zatim je predviđen odlazak ispred Skupštine u 18 časova.

Zbog ovoga tehnički organizatori protesta će tokom dana doneti odluku da li će protest biti održan u petak kada je i planirano ili će biti pomeren.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Član Saveta roditelja “Ribnikara”: Više od 80 odsto dece želi u školu, ne znamo zašto je objavljeno drugačije

Objavljeno

-

Tanjug

Član Saveta roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” Dejan Ristić izjavio je danas da je više od 80 odsto dece izrazilo želju da nastavi da ide u školu do kraja školske godine.

On je, gostujući na TV Prva, ukazao da nesporazume stvara to što se pojedinačni stavovi nekih roditelja predstavljaju kao stav svih roditelja, zbog čega je velika odgovornost na medijima.

Ristić ističe da je obaveza roditelja da svoju decu podrže u želji da nastave da idu u školu “Vladislav Ribnikar” i da je Savet roditelja zauzeo jednoglasan stav da školska godina treba da se završi po programu, bez skraćivanja.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Stalna misija Rusije pri EU: EU potpuno ignoriše interese Srba na KiM

Objavljeno

-

Stalna misija Rusije pri EU ocenila je danas da EU potpuno ignoriše interse Srba na KiM i istakla da je glavni zadatak u rešavanju situacije u Pokrajini formiranje ZSO.

“Evropska unija, koja je preuzela ulogu glavnog posrednika u rešavanju situcije na KiM, nije ni pokušala da pronađe dugoročna rešenja”, rečeno je za agenciju RIA Novosti u stalnoj misiji Rusije pri EU, povodom najnovijih dešavanja na severu KiM.

Misija Rusije navodi da je u EU, kao i obično, potpuno prećutana geneza sadašnje krize, koja nije izbila niotkuda, već, kako se ističe, “kao rezultat višegodišnjeg ‘rada“’Zapada”, čiji su glavni elementi potpuno ignorisanje interesa srpskog stanovništva koje živi na severu Pokrajine, bezuslovna popustljivost prema tzv. „vlastima“ u Pokrajini i zanemarivanje Briselskih sporazuma iz 2013. godine koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU