ostanimo u kontaktu

Srbija

Održan skup “Srbija nade”: Ovo su moćne poruke koje su poslali govornici (FOTO)

Objavljeno

-

Veliki skup “Srbija nade”, koji je organizovala Srpska napredna stranka (SNS), počeo je nešto posle 19.15 sati ispred Skupštine Srbije, u centru Beograda, intoniranjem srpske himne.

Simpatizeri SNS počeli su da dolaze na skup oko 15.20 sati, od kada je saobraćaj obustavljen na Brankovom mostu, u Bulevaru kralja Aleksandra kod Glavne pošte, kao i na Trgu Nikole Pašića, odnosno platou ispred Skupštine Srbije. Okupljeni su preplavili veliki broj ulica u širem centru grada.

Na skupu se obratilo nekoliko govornika, među kojima su: Mina Mijailović, Lazar Ristovski, Ivica Dačić, Milan Knežević, Milorad Dodik, Peter Sijarto, Janko Tipsarević i Šebo Juhović.

Prvi govornik na skupu bila je Mina Mijailović, predstavljena kao “mama ratnica”, majka bolesnog deteta.

– Srećni su roditelji koji ne znaju sa čim se suočavaju roditelji čija deca imaju retke i fatalne bolesti. Susrela sam se takvom bolešću svoga deteta. Stojim sada pred vama ovde kao neko kome je primer država koja vodi računa o svojoj deci – rekla je Mina Mijailović.

Ristovski je istakao da podržava predsednika Vučića u njegovom nastojanju da Srbiju učini boljom i bogatijom i dodao da on to pokazuje iz dana u dan, pa i pruženom rukom prijateljstva danas. Ristovski je naveo da različito mišljenje ne znači sukob već dijalog, kao i da želja za dijalogom nije slabost, već prednost i snaga.

– Zato mi sad, kad smo jači, pružimo ruku pomirenja. Čujem da se sutra neće blokirati Gazela, zar to nije prva ruka pružena? Budimo pametni, nemojte da prolivamo bratsku krv – poručio je Ristovski.

Ristovski je kazao da je on narodni glumac – “graditelj, a ne rušitelj”.

– Glumci danas zarađuju više nego ikada, i žive bolje nego ikada. Onima koji drugačije misle niko ne može da oduzme pravo na neslaganje, ali zna se kako se to radi. Sigurno ne mržnjom, uvredama i psovkama – rekao je Ristovski.

Sledeći govornik bio je Ivica Dačić, predsednik SPS i ministar inostranih poslova.

– Važno je da saosećamo sa žrtvama u ovolikom bolu i da podržimo ono što je predsednik Vučić rekao, da se nikada ne ponovi nasilje u Srbiji. (…) Dugo sam u politici, mislio sam da sam video sve, i dobro i loše, ali da se na ubistvu dece pravi politički profit, to nisam video. Pravite demonstracije da biste došli na vlast. Jednom vam je uspelo, kada ste spalili ovu zgradu iza mene, ali zapamtite, nikada više tako nećete doći na vlast – rekao je Dačić.

Dačić je poručio da prištinska vlast pokušava silom da zauzme srpske opštine i da potpuno legalizuje i legitimizuje okupaciju KiM i poručio: “Ne damo Srbiju, ne damo Kosovo”.

– Treba da znaju: prokleti svi oni koji kuću sagradiše na tuđim grobovima – poručio je Dačić.

– Ako se ukaže prilika, a daće Bog da bude tako, i da formiramo Vladu (Crne Gore), a ja postanem premijer, prva odluka će biti da potpišem povlačenje sramnog priznanja (Kosova). Možda nekome niste fensi, jer ne slušate tehno muziku ili Eltona Džona, ali vi čuvate dečanska zvona, i dok ona zvone, biće Kosovo srpsko – rekao je Knežević.


Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, je rekao da Srbija i srpski narod danas tuguju za izgubljenom decom u bezočnom činu, ali da “Srbija nije slaba” i da “večerašnje okupljanje govori da će naša tuga biti način da budemo još jači”.

– Mi smo jedan narod koji hoće da živi u miru i neće dozvoliti da nas ponovo uvuku u sukobe. Danas smo sa našom braćom i sestrama na KiM, posvećeni Srbiji koju predvodi Aleksandar Vučić – rekao je Dodik.

Posle Dodika je govorio Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, koji je poručio da “Srbija ima sjajnog predsednika” zahvaljujući kojem Srbi i Mađari imaju istorijsko prijateljstvo.

– Vučić je postigao da umesto istorijskog neprijateljstva sada imamo istorijsko prijateljstvo među nama – rekao je Sijarto u govoru na srpskom jeziku.

Proslavljeni srpski teniser Janko Tipsarević rekao je da je pred njim i suprugom bila odluka gde da nastave da žive i odgajaju decu. Kako je rekao, izabrali su Srbiju, ali ne zbog nostalgije.

“Mogli smo da biramo bilo koju zemlju na svetu, ali smo izabrali Srbiju da podižemo decu i uzvratim sportu koji mi je toliko dao”, rekao je Tipsarević i dodao da je za bolji standard i kvalitet života zaslužan predsednik Aleksandar Vučić.

Sabina Šebo Juhović koja se s porodicom posle 17 godina vratila iz Holandije rekla je da nisu pogrešili, niti zažalili što su oživeli kuću i imanje svojih predaka.

Nakon pomenutih govornika, okupljenim građanima se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je miting počeo minutom ćutanja za žrtve dva masovna ubistva koja su se početkom maja desila u Beogradu, a zatim se osvrnuo na današnju situaciju na KiM.

-Kao da su namerno čekali dan da značajan broj muškaraca sa severa KiM dođe u Beograd- rekao je predsednik Aleksandar Vučić, govoreći o incidentima koji su se desili na severu Kosova.
Istakao je da su predstavnici Kvinte na sve to ćutali, a da sada to osuđuju, ali tek pošto je Albancima dopušteno da završe posao.
Predsednik je najavio da će se posle ovog skupa održati sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o Kosovu i Metohiji.

-Zbog toga, i zbog svega što nam se desilo, jedinstvo, zajedništvo, ujedinjenost, potrebniji su nam nego ikada- poručio je Vučić okupljenima.

Govoreći o protestima “Srbija protiv nasilja” Vučić je pozvao organizatore na dijalog, ali da prelaznih vlada neće biti i da će se vlast birati na izborima.

Aleksandar Vučić je rekao da “nemamo kud i da su nas pritisli sa svih strana” i da “nemamo kud sem da branimo svoju zemlju i svoj narod”. On je poručio da će čuvati i boriti se za mir, ali da Srbija neće sedeti skrštenih ruku na napad na Srbe na severu Kosova i Metohije.
Predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić rekao je na mitingu isred Skupštine Srbije da se večeras poslednji put obraća kao predsednik SNS, a da će od sutra biti predsednik svih građana.

Kazao je da od sutra stranku preuzimaju “neki divni ljudi”, a da od Vidovdana kreću u formiranje Pokreta za narod i državu. Okupljeni su ga pozdravili skandiranjem “Aco Srbine”.

-Ja sam vaš i uvek ću biti vaš i sendvičar i bot i šta god hoćete- zaključio je Vučić.

Srbija

Hil o geopolitičkom okruženju: “Srbija zaista nema izbora, osim da bude deo Zapada”

Objavljeno

-

Srbija zaista nema izbora, osim da bude deo zapada, istakao je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil na debati o geopolitičkom okruženju i izazovima u međunarodnom pravnom poretku u beogradskom Medija centru.

– Ruski potezi u Ukrajini su zaista pokazali potrebu za kolektivnom odbranom i nisam ovde da bih predlagao nekakvu nacionalnu amneziju i da Srbija treba samo da razmišlja o budućnosti, ali osećam da je ovaj kontinent zapao u krizu i mislim da neki od mehanizama funkcionisanja ovog kontinenta bez obzira da li je u pitanju EU ili NATO mogu imati koristi od mudrosti, koju verujem Srbi poseduju – naglasio je Hil.

U vojnom smislu održavati neutralnost je skupo, to je težak poduhvat pogotovo u 21. veku. Srbija zaista nema izbora, osim da bude deo Zapada – zaključio je ambasador.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Društvo

Ana Brnabić u poseti Obrenovcu: Digitalna pismenost najmlađih i najstarijih važna je za razvoj društva

Objavljeno

-

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Obrenovcu, gde je posetila Digitalnu ekspediciju, da je digitalna pismenost najmlađih i najstarijih sugrađana veoma važna, jer sticanjem novih veština i znanja svi zajedno kao društvo idemo napred.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što se Digitalna ekspedicija – Digitalni karavan nastavlja kroz gradove i opšitne Srbije.

(Tanjug)

pročitaj više

Hronika

FemPlatz: Od početka godine 25. femicid u Srbiji

Objavljeno

-

Udruženje građanki “Femplatz” saopštilo je da je u selu Repince kod Vladičinog Hana ubijena još jedna žena i da je to 25. femicid u Srbiji od početka godine.

„Kako mediji prenose, ubica je njen suprug. Ovo je 25. femicid u Srbiji ove godine, a institucije i dalje ne uspostavljaju mehanizme za sprečavanje femicida“, navelo je to udruženje na svom nalogu na društvenoj mreži X.

U Srbiji se 2022. godine, prema podacima Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, ubijeno 26 žena, a njih 300 ubijeno je u proteklih 10 godina.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Sutra počinje popis poljoprivrede u Srbiji: Evo gde možete da saznate sve neophodne informacije

Objavljeno

-

Popis poljoprivrede u Srbiji počinje sutra i trajaće do 15. decembra, objavio je Republički zavod za statistiku koji priprema, organizuje i sprovodi ovaj popis.

Biće popisana porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje, te privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani u drugoj delatnosti koji imaju organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje.

Na popisu će raditi 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisivača.

Za vreme trajanja popisa za sva pitanja i nedoumice biće, i to besplatno, dostupan broj telefona 0800 444 005 u info-centru zavoda.

pročitaj više

Društvo

Ministar Mali: Od sutra veće penzije za 5,5 odsto i primena penzionerskih kartica

Objavljeno

-

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sutrašnji 1. oktobar Međunarodni dan starih donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji, – penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica, koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.

Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU