ostanimo u kontaktu

Kultura

Održana ceremonija dodele Oskara u Los Anđelesu: Film „Sve u isto vreme“ dobio sedam Oskara

Objavljeno

-

Svečana 95. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke održana je u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Ovogodišnju ceremoniju dodele vodio je Džimi Kimel, televizijsko lice.

Džejmi Li Kertis dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu

Prvonagrađeni film na ceremoniji dodele Oskara u Los Anđelesu je „Pinokio“ slavnog reditelja Giljerma del Tora u kategoriji dugometražni animirani film. Giljelmo del Toro je kratko poručio u Dolbi teatru da budućnost filma pripada animaciji.

Oskar za najbolji mušku sporednu ulogu otišao je u ruke Ki Hju Kvana za ulogu i filmu „Sve i isto vreme“. On je nagradu posvetio svojoj majci.

Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Džejmi Li Kertis za ulogu u filmu „Sve u isto vreme“. Slavna glumica je posvetila nagradu ekipi filma i porodici.

Film „Navaljni“ najbolji dokumentarac na dodeli nagrade Oskar

Oskarom za najbolji dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje „Navaljni“ koje govori o ruskom disidentu Alekseju Navaljnem.

Danja Navaljni, supruga Alekseja Navaljnog kazala je u Dolbi teatru da je njen muž u zatvoru jer govori istinu.

U kategoriji najbolji igrani kratki fim pobedilo je ostvarenje „Irsko opraštanje“.

Dejvid Brn nastupio na dodeli Oskara u Dolbi teatru

Oskar za najbolju fotografiju na ceremoniji u Dolbi teatru pripao je Džejmsu Frendu za film „Na zapadu ništa novo“. Frend je rekao da oseća kao da mu je danas rođendan. „Zahvaljujem se porodici koja me je ohrabrivala da dođem u ovu situaciju“, kazao je Frend.

U muzičkom delu televizijskog spektakla u Los Anđelesu nastupio je Dejvid Brn.

Oskar za najbolju šminku i frizuru otišao je profesionalcima iz ekipe filma „The Whale“.

Film „Top Gan: Maverik“ osvojio je Oskara za najbolji zvuk

Ceremonija dodele nagrade Oskar ulazi u završnicu, a najbolji originalni scenario napisali su Denijel Kvon i Denijel Šajnert za ostvarenje „Sve u isto vreme“ koje ima najviše nominacija. Oskarom za najbolji adaptirani scenario nagrađena je Sara Poli za dramu „Žene govore“.

Film „Top Gan: Maverik“ osvojio je statuetu za najbolji zvuk.

Posle Zlatnog globusa i Bafte simpatični Indijci M. M. Keravani i Čandrabose dobili su i Oskara za najbolju pesmu „Naatu Naatu“ iz filma „RRR“.

Najbolja glumica je Mišel Jeo, a najbolji glumac Brendan Frejzer

Film „Sve i isto vreme“ opravdava ulogu favorita na večerašnjoj ceremoniji dodele Oskara u Dolbi teatru. Drugi Oskar u karijeri za najbolju montažu dobio je Pol Rodžers za ostvarenje „Sve u isto vreme“. Danijel Kvon i Danijel Šajnert trijufovali su večeras u kategoriji: najbolja režija, za film „Sve u isto vreme „.

Najbolja glumica na dodeli Oskara u Dolbi tetaru je Mišel Jeo za film „Sve u isto vreme“. Brendan Frejzer je najbolji glumac za ulogu u filmu „Kit“ (Whale).

Pevačica sa Barbadosa, Rijana, nastupla je na sceni Dolbi teatra i uspela sve u sali da podigne na noge. Očaravajući nastup imao je i Leni Kravic. 

Trijumf filma „Sve u isto vreme“: Nagrađen sa sedam Oskara

Prema očekivanju najbolji film 95. dodele Oskara je ostvarenje “ Sve u isto vreme“. Posle šest zlatnih statueta od početka večeri, „luda“ avanturistička komedija osvojila je u Dolbi teatru i Oskara za najbolji film.

Naučnofantastična akcija „Sve u isto vreme“ apsolutni je pobednik 95. dodele Oskara sa sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film.

Ratni spektakl „Na zapadu ništa novo“ nagrađen je sa četiri Oskara. 

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Evropski instituti objavili listu najugroženijih baština, jedno u Srbiji

Objavljeno

-

Grupa za očuvanje kulturnog nasleđa „Europa nostra“ i Evropska investiciona banka (EIB) objavile su užu listu najugroženije kulturne baštine na kontinentu za 2024. godinu, od kojih će se sedam naći u programu koji teži da zaštiti evropsko nasleđe od rušenja, zanemarivanja i ratova.

Jedno od tih mesta je Dom JNA u Šapcu, izgrađena 1962. u modernističkom stilu, za koji ove organizacije tvrde da je u riziku od prodaje zgrade investitoru, koji bi mogao da ga sruši i na tom mestu napravi komercijalne ili stambene objekte.

U riziku su i grčka Kikladska ostrva, arhipelag koji uključuje poznate turističke destinacije kao što su Mikonos i Santorini, navodi se na sajtu programa „Seven Most Endangered“.

pročitaj više

Kultura

Navršava se 100 godina od smrti pesnika Alekse Šantića

Objavljeno

-

Pre tačno 100 godina, 2. februara 1924. godine, u Mostaru je umro Aleksa Šantić, pesnik, akademik, kosmopolita i rodoljub, bio je takva ljudska i stvaralačka veličina da i dan danas, vek nakon smrti, važi za jednu od ključnih figura multietničkog Mostara i Hercegovine.

Ovaj, pre sega, srpski, hercegovački, ali i svetski pesnik, živeo je kratko. Umro je u 56 godini. U svojim pesmama ostavio je večni pečat u kojima je opevao svoju zabranjenu Ljubav Anku, koja je bila katolkinja, ali i svoju usamljenost i tugu, pronalazeći na taj način lek i utehu.

Šantić je bio jedan od osnoviča srpskog kulturnog društva Prosvjeta, srpskog pevačkog društva „Gusle, časopisa „Zora“ i upravo na tim temeljima srpska zajednica u Mostaru i danas gradi svoj identitet.

pročitaj više

Kultura

Završen Kustendorf, „Zlatno jaje“ pripalo Mihailu Gorobčuku iz Rusije – autoru filma „Ljubičasta zemlja“

Objavljeno

-

Svečanom dodelom nagrada na Mećavniku je završen 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf, a „Zlatno jaje“ pripalo je Mihailu Gorobčuku iz Rusije, autoru filma “Ljubičasta zemlja”.

Film govori o devojčici koja, izolovana od spoljašnjeg sveta, crtežima donosi unutrašnji svet – slike raja koji isčezava kako odrasta.

Žiri je saopštio da ovaj film podseća na Tarkovskog i da sadrži usamljenost i prazninu koja “napada svu decu sveta kada se roditeljska pažnja skrene sa njih dolaskom na svet mlađeg brata ili sestre“ i da je, po njihovom mišljenju, najpoetičniji i sadrži sve elemente sedme umetnosti.

pročitaj više

Kultura

Savindan: Verovanja i običaji koji se vezuju za ovaj praznik

Objavljeno

-

Savindan (ili Dan svetog Save) je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 27. januara (14. januara po starom kalendaru), kojim se obeležava uspomena na svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog.

Praznik Savindan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovima: Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski.

Praznik svetog Save je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, svetkuju ga mnoge zanatlije.

Dan svetog Save postao je i školska slava odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog 2. januara 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Praznik se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle poluvekovne zabrane u komunističkom režimu, ponovo se nastavilo sa proslavljanjem svetog Save kao školskog patrona.

Poreklo praznika

Na ovaj dan, život svetog Save se okončao i crkva je ustanovila da se ovog dana obeležava uspomena na život i delo svetog Save. Upokojio se u ponedeljak 14. januara 1236. godine, u gradu Trnovu u Bugarskoj.

Do procvata svetosavskog kulta je došlo stvaranjem nove srpske države. Još početkom XIX veka je nastala poznata Himna svetom Savi, a zakonom iz 1840. godine njegov praznik postaje školska slava u Srbiji.

Narodni običaji i simbolika

Naročito revnosno Svetog Savu praznuju stočari iz raznih krajeva. Poput svetog Mrate i svetog Aranđela, sveti Sava se smatra vučjim pastirom.

Mnogi srpski narodni običaji oko Svetog Save vezani su za stoku i za strah od vukova. Pred Savindan se stoka nije smela puštati u šumu, iz straha od vukova, jer bi to za nju bilo pogubno.

Ovih dana ništa nije smelo da se radi. Britve nisu otvarane da bi vukovima čeljusti ostale sklopljene. A žene nisu smele ništa da boje u crveno da vukovi ne bi klali stoku.

Da bi umolili sveca da vukove okrene od njihovog stada, u mnogim krajevima se ovaj praznik proslavlja vrlo svečano i pre njega se postilo sedam dana.

Postoji mnogo srpskih narodnih verovanja vezanih za Savindan, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji u zemlji.

(N1)

pročitaj više

Kultura

Madlenianum je svečano proslavio 25 godina postojanja

Objavljeno

-

Opera i teatar Madlenianum u Zemunu je svečano obeležio jubilej od 25 godina postojanja izvodjenjem svoje za sada poslednje dramske predstave “Godišnjica” na Velikoj sceni.

Na prvom spratu ove ustanove kulture “Bell Etage“ dodeljene su zahvalnice i priznanja istaknutim radnicima koji su tu od osnivanja i onima koji su obeležili svoje jubileje od 10, 15 i 20 godina u Madlenianumu.

Pre tačno 25 godina, 26. januara 1999. godine Madlenianum, tadašnja Kamerna Opera, imao je svoju prvu premijeru, operu “Tajni brak” kompozitora Domenika Čimaroze.

pročitaj više

U TRENDU