ostanimo u kontaktu

Politika

Održana prva TV debata predsedničkih kandidata u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Prva debata kandidata za predsednika Crne Gore održana je na Javnom servisu RTCG, a u debati su učestvovali aktuelni predsednik Milo Đukanović, kandidati Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta, Ujedinjene Crne Gore, Demokrata i Socijaldemokrtaske partije Jakov Milatović, Andrija Mandić, Goran Danilović, Aleksa Bečić i Draginja Vuksanović Stanković.

Kandidati su se u odgovorima saglasili da je Crnoj Gori neophodan dijalog.

Đukanović je istakao da je napadnut, kako je rekao, građanski karakter države, i poručio da su predsednički izbori zapravo izbori za budućnost Crne Gore.

“Najvažniji prioriteti moje politike biće uspešno okončanje puta Crne Gore ka evropskom sistemu vrednosti i posledično evropski životni standard građana Crne Gore. To prethodno podrazumeva učvršćivanje stabilnosti u Crnoj Gori i uspešnu odbranu najvrednijih tekovina savremene Crne Gore, građanski karakter države i obnovu ekonomskog ambijenta”, rekao je Đukanović.

Milatović je istakao da je uveren da će on biti pobednik izbora.

Biću predsednik svih građana i građanki Crne Gore, što do sada nije bio slučaj. Želim i biću predsednik svih”, rekao je Milatović.

Naveo je da će trasirati put zemlje u Evropsku uniju i to ne pro forme, već zato što u to veruje i što stoji iza tog sistema vrednosti.

“Generisaću i moralni i društveni oporavak Crne Gore. Nije normalno krasti i davati poslove tajkunima i prijateljima, normalno je učiti, raditi i truditi se i za to stvarati uspeh”, obećao je Milatović.

Mandić: Nisam neprijeatelj Đukanovića

Mandić je naveo da nije neprijatelj Đukanovića i da mu je glavni prioritet da Crnu Goru stavim na put pomirenja.

“Ova zemlja je prodisala od 2020. Sada treba da se svi pomirimo. Imamo dva cilja: prvi je broba protiv korupcije i organizovanog kriminala, cela zemlja od toga obolela, a drugi cilj je da svi narodi, nezavisno da li Srbi, Albanci, Bošnjaci, Crnu Goru doživljavaju kao svoju zemlju i da je vole. Da bi to mogli da uradimo, neophodno je da svima pružimo ruku i ja pružam ruku svim građanima”, poručio je Mandić.

Danilović je ocenio da stvari treba postaviti u korist naroda koji žive u toj zemlji, ali je poručio da bi promenio Ustav.

Istakao je da želi da on bude potpuno drugačiji od onoga što se dešavalo u minulih 26 godina, kada je Crna Gora imala smo samo dva predsednika Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića, koji je često menjao Đukanovića jer je on imao važnije poslove.

Ne želim narodu koji me bira i koji me neće birati da pokazujem zube, a strancima da savijam kičmu. Želim da promenim to pravilo, da pred strancima čuvam dodstojanstvo, a prema narodu da ne budem vođa i gospodar. Mislim da ljudi to razumeju, i da na kraju svih ovih priča i užasa kroz koje smo prošli to i zaslužuju”,rekao je.

Bečić: Crnoj Gori potreban predsednik sa karakterom

Bečić je ocenio da sa njim svi znaju na čemu su.

“Govorimo o potrebi moralne obnove, pomirenja društva, jačanju građanskog karaktera, ubrzanja evropskih integracija. Prioritet je da aktuelni predsednik to više ne bude, što je izvesno, budući da je ta politika prošlosti u prethodnih 30 meseci doživela 20 poraza u različitim izbornim procesima”, naveo je Bečić.

Istakao je da budući predsednik mora imati razumevanje i solidarnost, kao i ljudski odnos prema svim građanima, kao i da Crnoj Gori nije potreban samo predsednik, već predsednik sa karakterom.

Vuksanović je ocenila da žena treba da bude predsednica Crne Gore, jer su se, kako je rekla, muškarci pokazali.

“Mnogi političari su zaboravili na potrebe običnih građana, trudiću se da radim na jačanju položaja žena, LGBT populacije, trudiću se da delujem na suzbijanju vršnjačkog i porodičnog nasilja, poboljšanje života osoba sa invaliditetom i svih kategorija koje zaista zaslužuju bolje uslove za život”, rekla je Vuksanović.

Dodala je da sa ponosom ističe odluku Crne Gore za ulazak u NATO, “posebno od momenta kada je započela ruska agresija na Ukrajinu” i da će posebno posvetiti pažnju jačanju i očuvanju partnerstva sa Alijansom’.

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Objavljeno

-

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ”trenutak istine” za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

”Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju”, navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Politika

Milo Đukanović osvojio najviše glasova u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju

Objavljeno

-

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je najviše glasova na jučerašnjim izborima, među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Na današnjoj sednici Državne izborne komisije (DIK) konstatovano je da je Đukanović osvojio 204 glasa na biralištima u Zatvoru za duge kazne i Istražnom zatvoru u UIKS-u, i zatvoru u Bijelom Polju.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 157 glasova, kandidat Evrope sad Jakov Milatović 81, a lider Demokrata Aleksa Bečić 50.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 13 glasova, nezavisni kandidat Jovan Radulović četiri, a lider Ujedinjene Goran Danilović dva glasa.

U UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru je glasalo 515 od 802 upisana birača, od čega su četiri listića bila nevažeća.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.

pročitaj više

U TRENDU