ostanimo u kontaktu

Srbija

Opasne toksične čestice pronađene na 30 lokacija u Srbiji: Mogu da izazovu niz bolesti, čak i rak, ovo su kritične tačke

Objavljeno

-

Na skoro 30 mikrolokacija u Srbiji, najviše u Vojvodini, mahom na osnovu uzoraka uzetih iz površinskih voda, pronađene su toksične čestice iz hemikalija koje se ne razlažu, a mogu dospeti u ljudski organizam i izazvati brojne problem, od visokog holesterola do raka bubrega.

Najviši nivo ovih čestica u Srbiji uzorkovan je iz ribe uzete iz Dunava kod Pančevačkog mosta, a na području Beograda otkrivene su na još tri lokacije od kojih je jedna Ada Ciganlija.

Ove toksične čestice, kako su pokazala naučna istraživanja, a prenosi britanski “Gardijan”, u vodu i zemljište najčešće ulaze preko deterdženata, kasnije prirodnim sledom eksploatacije vode i zemljišta stižu i u proizvode široke potrošnje i, konačno, tako dospevaju u ljudski organizam.

Dve od svih ovih registrovanih toksičnih čestica, odnosno, polifluoroalkilnih supstanci (PFAS) kako im glasi stručni naziv, mogu da izazovu kancere ili niz drugih zdravstvenih problema u organizmu čoveka.

S obzirom na to da su pronađene na oko 17.000 lokacija širom Evrope, od čega su njihove izuzetno visoke koncentracije od više od 1.000 nanograma po litru vode zabeležene na 640 lokacija, postavlja se pitanje kakva je situacija u Srbiji?

Odgovor je, srećom, daleko utešniji nego što se moglo pretpostaviti. Naime, kada se pogleda “Gardijanova” mapa Evrope sa lokacijama na kojima su registrovane PFAS čestice i obeležene crvenim tačkicama, možemo je uporediti sa mapom aerozagađenja našeg kontinenta ali u smislu “obrnute slike”.Jer, za razliku od zagađenja vazduha, na ovoj mapi kritične tačke na području Srbije su sporadične, dok se Evropa “crveni” i to zapad kontinenta, uključujući i najrazvijenije države i velika područja Velike Britanije i Skandinavije.

Zapravo, “Gardijanova” mapa, koja pokazuje mesta u našoj zemlji na kojima su identifikovane PFAS čestice u koncentraciji višoj od 10 nanograma po litru vode, otkriva da je reč o 29 mikrolokacija.

Počevši od severa Srbije, nivo PFAS čestica u iznosu od 31 nanograma po litru vode, otkriven je u površinskim vodama koje su uzete kao uzorak na području Kanjiže, Novog Bečeja, Petrovaradina, Titela, Stare Pazove, Sremske Mitrovice i Bačke Palanke.

Vojvođansku listu zaokružuje i uzorak vode iz Tise kod Zrenjanina, gde je izmeren nivo od 13,98 nanograma PFAS čestica po litru vode. Prateći vodotok Save od zapada ka njenom ušću, PFAS čestice koncentracije od 35,7 nanograma po litru vode, pronađene su na području Šapca, ali treba reći da je reč o uzorku uzetom iz otpadnih voda u tom gradu.

Kako je u Beogradu

Što se tiče područja Beograda, nivo PFAS-a u Surčinu i Novom Beogradu, na osnovu uzorka površinskih voda, iznosi 31 nanogram po litru vode. Kao uzorak površinska voda uzeta je i sa lokacije Ade Ciganlije, a rezultat je tek nešto viši od donjeg nivoa na mapi koju je objavio “Gardijan” – 10,5 nanograma po litru vode.

Međutim, nekoliko kilometara dalje uzorak je uzet iz ribe ulovljene u Dunavu kod Pančevačkog mosta i tu je zabeležena najviša koncentracija PFAS čestica u Srbiji – 37,9 nanograma po litru vode. Uzorkovana je i površinska voda u Pančevu, a rezultat je bio isti kao i u slučaju Novog Beograda i Surčina.

Suitacija širom Srbije

Dalje na istok zemlje, na lokaciji Velike Morave kod Požarevca izmeren je nivo od 10,33 nanograma PFAS čestica, dok je uzorak rečne vode kod Velikog Gradišta pokazao koncentraciju od 33,97 nanograma.

Uzorci uzeti iz površinskih voda na području Kovina, Majdanpeka i Kladova pokazuju prisustvo PFASA-a u nivou od 31 nanogram po litru vode. Isti rezultat je i na dve uzorkovane lokacije u centralnoj Srbiji, u Svilajncu i Paraćinu.

Sve u svemu, najviša koncentracija ovih toksičnih čestica registrovanih u Srbiji znatno je niža od one zabeležene u Evropi. Jer, kako je objavio “Gardijan”, najveće zagađenje PFAS od 73m ng/l pronađeno je u Belgiji, u podzemnim vodama kod proizvodne lokacije u Zvejndrehtu, u Flandriji, zbog čega je ljudima koji žive u krugu od 15 kilometara od te lokacije rečeno je da ne jedu jaja položena u baštama i da izbegavaju domaće povrce.

„Izvadite krv“

U međuvremenu, 70.000 ljudi koji žive u krugu od pet kilometara, dobili su instrukcije da izvade krv kako bi se utvrdilo prisustvo PFAS.

“Gardijan” piše da su PFAS čestice kontaminirale i zemljište oko aerodroma Šiphol u Amsterdamu, te da neki aerodromi i vojne lokacije u Nemačkoj imaju slične probleme. U Velikoj Britaniji, najviši nivoi PFAS-a pronađeni su u blizini ispusta iz fabrike hemikalija na reci Vajr, iznad Blekpula, kao i da riba iz te reke sadrži visoke nivoe ovih toksičnih čestica.

Posledice po zdravlje

PFAS su, kako su objasnili naučnici, „porodica čestica“ kojih ima oko 10.000. Dva PFAS-a su posebno opasna izazivajući brojne zdravstvene probleme. Prvi, kako se navodi, može da izazove rak bubrega i testisa, bolest štitne žlezde, ulcerozni kolitis, visoki holesterol i hipertenziju. Drugi je pak povezan sa reproduktivnim, razvojnim, bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde.

PFAS hemikalije, kako pokazuju naučna istraživanja, pronađene su čak i u uzorcima krvi i majčinog mleka prikupljenim širom sveta.

„Zahvaljujući svojstvu da “odbijaju” vodu i masnoću, ove hemikalije su našle brojne primene, poput toga da se koriste u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, premazima za tiganje koji ne lepe masnoću, elektornici (pametni telefoni), a koriste se u penama za gašenje požara“, navodi se, između ostalog, u studiji “Šta su PFAS, takozvane večne hemikalije”, čiji su autori Vera Bonderović, Dragana Javorac i Aleksandra Buha Đorđević, nastavnici i saradnici Katedre za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autorke u ovoj studiji ističu da su brojni su načini kojim mame mogu doći u kontakt sa PFAS hemikalijama, od proizvoda koje svakodnevno koristimo, do vode za piće i hrane.

„Neki proizvodi koji mogu sadržati PFAS uključuju papire otporne na masti, koji se koriste kao omoti za brzu hranu za poneti, kese za kokice u mikrotalasnoj pećnici, kutije za picu i omoti od slatkiša, teflonsko posuđe, premazi otporni na mrlje koji se koriste za tepihe, presvlake i druge tkanine, odeća otporna na vodu, sredstva za čišćenje, proizvodi za ličnu negu (šampon, zubni konac) i kozmetika (lak za nokte, šminka)“, navodi se u studiji.

PFAS mogu ispoljiti toksične efekte na ljude i ceo živi svet, a u trudnoći, kako se ukazuje, mogu se akumulirati u placenti i proći placentarnu barijeru, prilikom čega može doći do izloženosti ploda ovim hemikalijama. Naučnici su nedavno otkrili i povezanost između izloženosti PFAS-u tokom rane trudnoće i povećanog rizika od pobačaja tokom prvog trimestra, povećanog rizika od razvoja preeklampsije kod trudnica, te male telesne težine kod novorođenčadi.

Kako smanjiti štetni uticaj ovih hemikalija?

Autorke studije odgovaraju i na ključno pitanje – kako možemo da smanjimo izloženost PFAS hemikalijama? Čini se, praktično nemoguće jer su ove hemikalije zastupljene, doduše, u niskim nivoima u hrani i u životnoj sredini.

„Neke od stvari koje možete da uradite kako biste smanjili izloženost PFAS hemikalijama, pre svega se odnosi na smanjenju upotrebe proizvoda koji sadrže PFAS, a koje koristimo. Izbegavajte posuđe od teflona ili nelepivo posuđe (npr. tiganje), izbegavajte brzu hranu i hranu za poneti, potom proizvode za ličnu upotrebu koje sadrže teflon ili sastojke sa odrednicama „fluoro“ ili „perfluoro“, izbegavajte upotrebu nameštaja i tepiha koji se reklamiraju kao „otporni na fleke“ i vodootporni…“, savetuju autorke studije “Šta su PFAS, takozvane večne hemikalije”.

Društvo

Pripremna nastava na fakultetima BU: Cene do 51.000 dinara, na nekima i besplatna

Objavljeno

-

Više od polovine fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Uglavnom se nastava odvija vikendom, a neki fakulteti pružaju mogućnost praćenja nastave onlajn. Cene nastave variraju od 7.000 dinara do 51.000 dinara u zavisnosti od fakulteta, dok Poljoprivredni i Fakultet za fizičku hemiju nastavu organizuje besplatno.

Univezitet u Beogradu u svom sastavu broji 31 fakultet koji su organizovani u četiri grupacije – društveno humanističke nauke, medicinske nauke, prirodno-matematičke nauke i tehničko-tehnološke nauke. Više od polovine organizuje pripremnu nastavu pred polaganje prijemnog ispita.

Neki fakulteti umesto pripremne nastave nude zbirke testova koje zainteresovani mogu da kupe i na taj način spreme gradivo za prijemni ispit.

Poljoprivredni fakultet organizuje besplatnu pripremnu nastavu koja je organizovana vikendima u aprilu mesecu, a prijave traju do 1. aprila.

Filološki fakultet pripremnu nastavu organizuje onlajn, a pripreme počinju 26. februara. Kako se navodi na sajtu fakulteta, pripremna nastava sadrži testove, lekcije, rečnike i vežbe preko onlajn platforme, ali postoje i konsultacije onima kojima je to potrebno.

Časovi su organizovani svake nedelje. Cena za pripremnu nastavu jednog jezika iznosi 12.000 dinara, dok za dva jezika cena iznosi 18.000 dinara.

Biološki fakultet pripremnu nastavu iz biologije organizuje od decembra prošle godine i ona će trajati sve do juna meseca. Kako ističu na sajtu, pripreme iz biologije pomoći će kandidatima da polože prijemni na ovom fakultetu, ali i na drugim fakultetima gde se polaže ovaj predmet. Nastava je organizovana subotom preko onlajn platforme. Cena nastave iznosi 30.000 dinara.

Geografski fakultet na svom sajtu nudi Zbirku pitanja za prijemni ispit za školsku 2024/25. godinu koja sadrži novih 600 pitanja od kojih će 60 biti na prijemnom ispitu, a koja se može kupiti u prostorijama fakulteta. Cena zbirke iznosi 250 dinara.

Matematički fakultet od januara organizuje pripremnu nastavu koja se odvija uživo u zgradi fakulteta ili preko onlajn platformi. Nastava je subotom, a polaznici će ukupno odslušati 60 časova. Cena pripreme iznosi 40.000 dinara. Kako je naznačeno na sajtu, u cenu pripreme uključen je i probni prijemni na kojem će kandidati moći da provere svoje znanje.

Fakultet za fizičku hemiju organizuje besplatno pripremu, a nastava počinje 24. februara. Nastava je organizovana subotom onlajn, izvode je asistenti i traje po dva sata.

Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača organizuje pripremnu nastavu iz govorne kulture, gramatike i književnosti, a nastava će se odvijati uživo, subotom od 9. marta. Cena pripremne nastave iznosi 19.000 dinara.

Fakultet političkih nauka organizuje pripremnu nastavu u dva termina, najpre u martu u prostorijama fakulteta, a kasnije u junu. Nastava obuhvata pripremu iz predmeta koji se polažu za određene smerove, kao i pripremu za polaganje testa opšte informisanosti. Cena pripremne nastave iznosi 19.000 dinara, s tim da postoji popust na ukupnu cenu ako se uplate izvrše do 24. februara ili ako su polaznici prisustvovali Danu otvorenih vrata. Naknadu za pripremnu nastavu neće plaćati polaznici programa „Pripremi se-upiši se“. Poslednji rok za prijavu je 28. februar, navodi se na sajtu ovog fakulteta.

Fakultet organizacionih nauka realizuje pripremnu nastavu od 40 časova, a cena iznosi 32.000 dinara ukoliko se plaća u dve rate, a ukoliko se plaća u celini, cena iznosi 30.000 dinara. Kako se navodi na sajtu fakulteta, polaznici imaju stalne provere znanja, a nastava se izvodi subotom i nedeljom na fakultetu. Učesnici pripremne nastave imaju popust od 30 odsto za probni prijemni ispit koji se održava nekoliko dana pre samog prijemnog ispita iz matematike, navodi se na sajtu.

Medicinski fakultet onlajn pripremnu nastavu iz hemije i biologije održava subotama od 2. decembra prošle godine do 1. juna 2024. godine. Kandidati koji žele da pohađaju nastavu biraju da li žele da pohađaju nastavu iz hemije i biologije, a cena za 60 časova iznosi 33.000 dinara, navodi se na sajtu.

Fakultet veterinarske medicine objavio je na svom sajtu testove za pripremu prijemnog ispita za upis na ovaj fakultet po ceni od 1.500 dinara.

Pripremna nastava iz hemije i biologije na Stomatološkom fakultetu održava se od 3. februara svake subote. Kandidati biraju koji predmet žele da slušaju, a nastava se odvija uživo. Cena po predmetu iznosi 30.000 dinara.

Farmaceutski fakultet održava onlajn pripremnu nastavu, a cena za 80 časova hemije iznosi 40.000 dinara, za 40 časova matematike 20.000 dinara, dok je za 60 časova biologije nephodno izdvojiti 30.000 dinara.

Građevinski fakultet od početka februara realizuje pripremnu nastavu iz matematike subotom u zgradi fakulteta. Cena nastave iznosi 32.000 ako se plati odjednom ili 34.000 ako se plaća u ratama. Kako se navodi na sajtu, svi polaznici pripremne nastave koji u celosti izmire cenu nastave imaće mogućnost da bez nakanade polažu prijemni ispit na ovom fakultetu koji će biti organizovan u junu.

Elektrotehnički fakultet subotom i nedeljom organizuje pripremnu nastavu u prostorijama ETF-a. Polaznici mogu da se prijave na oba kursa matematike i fizike ili samo za jedan, dok je cena po predmetu 46.000 dinara ako se plaća odjendom, odnosno 51.000 ako se plaća u ratama.

Mašinski fakultet od decembra meseca prošle godine organizuje nastavu za pripremu polaganja prijemnog ispita, a cena nastave iznosi 25.000 dinara. Kako se ističe na sajtu, svi polaznici nastave dobijaju knjigu „Zbirka zadataka za pripremu kvalifikacionog ispita za upis na Mašinski fakultet u Beogradu“.

Saobraćajni fakultet nastavu iz matematike organizuje od februara, vikendima, u zgradi fakulteta, ali kako navode na sajtu, nije isključena mogućnost i organizovanja onlajn nastave. Nastava košta 30.000 dinara, odnosno 34.000 ako se plaća u ratama.

Ekonomski fakultet u tri termina organizije pripremnu nastavu. U januaru, aprilu ili maju i u junu mesecu. Cena pripremne nastave je 7.000 dinara.

Ostali fakulteti ili nisu naveli da organizuju pripremu nastavu ili nisu objavili cene po kojima se nastava odvija.

(N1)

pročitaj više

Srbija

RHMZ: I narednih meseci nastavlja se vreme toplije od uobičajenog

Objavljeno

-

Prema sezonskoj prognozi vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperature vazduha će i narednih meseci biti iznad višegodišnjeg proseka, pa će tako u martu srednja minimalna temperatura biti veća za oko 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na taj prosek.

Prognozira se da će mart u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan i da su mogući slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

Što se padavina tiče, njihova količina biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini iznad proseka.

U aprilu će takođe biti toplije nego što je uobičajeno, a srednja minimalna temperatura biće veća za oko jedan stepen od višegodišnjeg proseka.

Vlažnost će u ovom mesecu biti prosečna, a u prvoj dekadi biće moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Maj je jedini od narednih šest meseci za koji se ne prognoziraju temperature veće od uobičajenih, već će one biti u granicama višegodišnjeg proseka.

U većem delu zemlje maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji nego inače.

Srednja minimalna temperatura vazduha, navodi RHMZ, biće u granicama višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će u proseku biti veća za oko 0,4 stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

Jun će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko 0,6 stepeni Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

Niz meseci toplijih od uobičajenih za to doba godine nastavlja se sa julom, za kada prognostičari RHMZ predviđaju srednju minimalnu temperaturu iznad višegodišnjeg proseka, a njena prosečna vrednost biće za oko 0,7 stepeni veća od tog proseka.

Osim što će biti topliji, jul će biti prosečno suv, a moguća je pojava toplotnih talasa.

I avgust će u većem delu zemlje biti topliji i suvlji, u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan, a u zemlji se očekuju i toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko jedan stepen od tog proseka.

pročitaj više

Srbija

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu: Čine se maksimalni napori da se poboljša položaj zaposlenih

Objavljeno

-

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu saopštila je danas da je potpuno svesna svih problema i da sa Ministarstvom kulture maksimalno čini korake da unapredi radne okolnosti i položaj zaposlenih.

„Uvereni smo da će naši zajednički napori doneti rezultate koji će na obostrano zadovoljstvo omogućiti još bolje uslove za sve zaposlene“, navela je Uprava Narodnog pozorišta.

Iz Narodnog pozorišta su priznali da je „činjenica da zarade zaposlenih u pozorištu već duže vreme zaostaju za primanjima ostalih zaposlenih u javnom sektoru“.

pročitaj više

Srbija

MUP obeležava 220 godina od bitke kod Drlupe, od kada i datiraju koreni srpske policije

Objavljeno

-

inistarstvo unutrašnjih poslova danas će Svečanom akademijom obeležiti 220 godina bitke kod Drlupe, vođene u Prvom srpskom ustanku, od kada i datiraju koreni policije u Srbiji.

Događaju u Centru za kulturu Sopot, sa početkom u 12 časova, prisustvovaće ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, saopštio je MUP.

pročitaj više

Srbija

Autonomni ženski front: Ombudsman produbljuje neravnopravnost umesto da stane u zaštitu žena

Objavljeno

-

Autonomni ženski front, koji deluje unutar Zeleno-levog fronta, optužio je danas zaštitnika građana Zorana Pašalića da „produbljuje neravnopravnost“ odlukom o pokretanju postupka o oceni ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje propisuju upotrebu rodno senzitivnog jezika.

U saopštenju su ocenili da to „nije prvi put“ da Pašalić iznosi stavove koji su „u direktnoj suprotnosti sa njegovom ulogom kao zaštitnika građana“.

„Nedopustivo je da javni funkcioneri daju ovakve izjave, naročito kada je njihova primarna uloga i odgovornost zaštita prava svih građana. Umesto da u osetljivom trenutku kada su sve vrste nasilja prema ženama i mizoginija u porastu bude saveznik, stane u zaštitu žena u Srbiji i afirmiše njihove nemerljive doprinose društvu, Zoran Pašalić produbljuje neravnopravnost“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je upotreba rodno senzitivnog jezika „od velike važnosti kao jedan od prvih koraka za pravednije i ravnopravnije društvo u kome su građanke vidljive, a njihov doprinos prepoznat i uvažen“.

„Ove odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti služe da bi se u društvu razvila svest o jednakosti žena kako u socijalnom, tako i u radnom aspektu života, i zato moramo stati na put postupcima koji usporavaju i nipodaštavaju ovaj proces“, saopštio je Autonomni ženski front.

Zaštitnik građana najavio je ranije da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi u celosti da stupi na snagu 1. juna, uključujući i deo koji se odnosi na rodno osetljivi jezik.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU