ostanimo u kontaktu

Hronika

Osam godina od pada helikoptera i stradanja sedam osoba, a – niko odgovoran

Objavljeno

-

Danas se navršava osam godina od kada se u blizini Beograda srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije a poginulo sedam osoba.

Helikopter se srušio 13. marta, 2015. u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

Poginuli su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici kao i ko je odlučio da se leti za Beograd a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Kolege vazduhoplovci danas će obeležiti osmu godišnjicu pogibije posade vojnog helikoptera.

Hronika

Željko Brkić: Još se utvrđuje kako je nož dospeo u ranac učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“

Objavljeno

-

 Još se utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojima se juče u rancu jednog učenika u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ našao nož, da li je nož njegov i od koga ga je eventualno uzeo, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić i naveo da je najvažnije to da nožem nije nikome prećeno i da bezbednost dece nije bila ugrožena.

„Nož je pronađen u rancu dečaka i o tome je obavešten prosvetni radnik koji je kontaktirao policijskog službenika zaduženog za bezbednost u školi. Mi u ovoj školi svakoga dana u svakoj smeni imamo angažovanih pet policijskih službenika, troje iz opšte nadležnosti i dvoje iz linije rada kriminalističke policije i oni su u prisustvu odgovornog lica pregledali ranac“, rekao je Brkić za TV Prva.

Istakao je da će policija nastaviti da u saradnji sa nadležnim školskim organima posebnu pažnju posvećuje bezbednosti učenika i naveo da se od prošlogodišnjih majskih tragedija svakodnevno više od 2.500 policijskih službenika angažuje na obezbeđenju 1.832 osnovne i srednje škole u Srbiji.

pročitaj više

Hronika

MUP potvrdio da je pronađen nož u „Ribnikaru“: Nikome nije prećeno, niti je iko povređen

Objavljeno

-

MUP Srbije potvrdio je da je kod jednog učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ danas pronađen nož, ali ističe i da niko nije povređen, niti je taj učenik ikome pretio.

Nakon što je danas oko 10.35 časova školskom policajcu OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu prijavljeno da učenik osmog razreda ima nož u rancu, isti učenik je odmah pronađen i doveden kod direktora navedene škole, saopšteno je iz MUP-a.

Za nož koji je pronađen u njegovom rancu, učenik je, kako dodaju iz MUP-a, rekao da nije njegov.

Niko nije povređen, niti je učenik ikome pretio, naglašava se u saopštenju.

Svi učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ su bezbedni, uveravaju iz policije i dodaju da je dalji rad u toku.

MUP istovremeno poručuje da je prisustvo školskog policajca u školama i saradnja sa učenicima i zaposlenima u školama ključna u sprečavanju eventualnih incidenata i zaštiti bezbednosti učenika.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Svedočenjem majke ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“ nastavljeno suđenje porodici Kecmanović

Objavljeno

-

U Višem sudu u Beogradu je saslušanjem Milanke Negić, majke ubijene devojčice, nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara te škole, dok je ranio još šest osoba.

Negić je najpre pričala o rođenju ćerke, njenim navikama, vaspitanju, karakteru, odnosima u porodici, napominjući da je njoj ćerka bila sve što je ikada želela u životu.

Pričajući o zaposlenima u školi, Negić je rekla da je jednom prilikom dozvolila ćerki da ofarba nekoliko pramenova kose u zeleno, zbog čega je školski pedagog skrenula devojčici pažnju da mora to da ukloni i dala joj rok od nedelju dana.

pročitaj više

Hronika

Petoro dece povređeno u napadu u školi u Nemačkoj, uhapšen osumnjičeni

Objavljeno

-

Petoro đaka je povređeno u napadu nožem u gradu Vupertalu na zapadu Nemačke. Osumnjičeni je uhapšen, a prema navodima policije i on je povređen.

Prema navodima nemačkih medija, učenik je napao vršnjake iz razreda. Nastavnica je kazala da su đaci napadnuti nožem i makazama.

Ostali učenici zabarakadirali su se u učionicama.  Policija je u saopštenju navela da je škola pregledna i potom ispražnjena, a da su deca u stanju šoka.

Veliki broj policajaca izašao je na mesto događaja.

(BBC, N1)

pročitaj više

Hronika

Mesec dana nakon smrti Dejana Milojevića, preminuo i njegov otac

Objavljeno

-

Nešto više od mesec dana kako je iznenada preminuo nekadašnji košarkaški reprezentativac i trener Dejan Milojević, stigla je vest da je umro i njegov otac, Milan Milojević.

Kako saznajemo, on je primljen sinoć u bolnicu, ali mu je jutros ponovo bilo loše. Doktori su pokušali reanimaciju, ali bez uspeha.

Dejan Milojević, podsetimo, preminuo je 17. januara, u 46. godini, nakon srčanog udara.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU