ostanimo u kontaktu

KiM specijal

„Ostalo je samo da nam uzmu život“: Bogdanović o situaciji na Kosovu

N1

Objavljeno

-

„Očigledno je da su nam sve uzeli na KiM. Ostalo je samo da nam uzmu život. I to se radi na sofisticiran način neprimeren za 21. vek. Stalno urušavaju ljudska prava, maltretiraju i šikaniraju nas. Još nam je ostao život, a i to je nešto što nam svakodnevno uzimaju, kaže za Danas Goran Bogdanović, potpredsednik SDS i nekadašnji ministar za KiM.

Odgovarajući na pitanje kakva je situacija u Leposaviću na početku ove nedelje a nakon odluke Centralne banke Kosova o korišćenju gotovine, odnosno ograničavanju korišćenja dinara, Bogdanović je istakao da se ne radi o tome da li verujemo ili ne verujemo Aleksandru Vučiću.

„Već danas smo počeli da osećamo pritiske odluke Centralne banke Kosova. Verujem da će Srbija u narednom periodu učiniti sve da dođe do rešenja i da ćemo napokon moći da podižemo primanja, socijalnu pomoć i penzije. Kako, to je ipak na Prištini i Beogradu da odluče“, rekao je Bogdanović u intervjuu.

Na pitanje da li je ovo zaista jednostrani potez Kurtija, odnosno nije deo nekog ranijeg sporazuma, on je istakao da je  činjenica da je predsednik Vučić u februaru prošle godine govorio o toj mogućnosti i očigledno je da je o tome razgovarano.

„Da li je postignut sporazum ili nije opet to ne znam. Takođe je činjenica da Kurti mnoge akcije sprovodi jednostrano, bez ikakvog dogovora kako bi vršio pritisak i torturu na preostale Srbe. I za to ima podršku dela međunarodne zajednice, bez obzira na to što ta međunarodna zajednica šturim saopštenjima osuđuje takve postupke. Nama ne trebaju samo štura saopštenja nego konkretne akcije i potezi da bi se Kurti naterao da poštuje ljudska prava i Ustav i zakone Kosova koje stalno potencira“, ukazao je.

Komentarišući izjavu Vučića „da je uspeh priznavanje kosovskih tablica i da je trebalo to pre da uradimo, Bogdanović je ocenio da ta njegova izjava pokazuje „svu bahatost, osionost i licemerje ove vlasti kada je reč o KiM“.

„Šta je trebalo da se uradi? Zašto Vučić nije prihvatio ranije? Otkud sad naknadna pamet? Možda se čekalo da se izgube ljudski životi, da specijalne jedinice zavladaju čitavim severom KiM, da se Srbi hapse i maltretiraju i Priština prvi spiskove nepodobnih Srba, da napuštamo institucije u koje nas je na silu ova vlast uvukla 2013. Da se ponižavamo i tražimo ostavke gradonačelnika koje nismo birali… Očigledno da nas predsednik izjavama i saopštenjima obaveštava o javnim uspesima Kurtija. Takva izjava je dokaz kakav odnos ova vlast ima prema KiM“, objasnio je.

Prema njegovom mišljenju narod na Kosovu se svakako više plaše Prištine nego Beograda.

„Sigurno da se svakako više plaši Kurtija. Jer je on, i ne samo on nego cela administracija, unazad nekoliko godina pokazao svu aroganciju, nepoštovanje zakona i Ustava, kao i da Srbi nisu dobrodošli na ovim prostorima. Šta drugo, ako ste u stanju da hapsite Srbe na osnovu izjava lažnih svedoka, da vrši torturu nad uhapšenima. Svakodnevno se krše osnovna ljudska i građanska prava i nema dijalog sa Srbima na KiM“, zaključio je Bodganović u intervjuu za Danas.

(Danas)

KiM specijal

Gabrijel Eskobar: Zabrinuti smo što Priština podriva dijalog

Objavljeno

-

SAD se nadaju da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike ponovio da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

Na pitanje da li osim oštre retorike, ima nekih praktičnih posledica po Kurtijevu vladu, Eskobar kaže da ne želi da ulazi u to šta su sve posledice, ali ističe da izjave američkih zvaničnika o tome jasno govore.

pročitaj više

KiM specijal

Forum za bezbednost i demokratiju: Rasvetliti incident u Banjskoj

Objavljeno

-

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) apelovao je danas na nadležne institucije da učine sve kako bi se rasvetlile sve okolnosti incidenta koji se dogodio 24. septembra 2023. godine u Banjskoj i da se u istrazi utvrdi na koji je način grupa Milana Radoičića došla do oružja koje je korišćeno u tom incidentu, saopštio je FBD.

Taj forum traži i da se u skladu sa zakonom sankcionišu ne samo neposredno odgovorni za incident u Banjskoj već i sve one grupe i pojedinci koji su pomagali u formiranju i naoružavanju Radoičićeve grupe.

Forum za bezbednost i demokratiju upozorio je da bi propust da se učini takav apsolutni minimum u vezi sa rasvetljavanjem incidenta u Banjskoj mogao da ima ozbiljne implikacije po dalju budućnost kandidature Srbije za članstvo u Evrospkoj uniji.

„Srbija bi rizikovala da i ona sama, kao država koja ne sankcioniše delovanje paravojnih formacija na svojoj teritoriji, ali ni na teritoriji pod kontrolom Kfora, u očima međunarodnih partnera bude percipirana kao bezbednosna pretnja ne samo u lokalnim već i u širim okvirima“, saopštio je FBD.

(FoNet)

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara, ponašanje Bisljimija nedopustivo

Objavljeno

-

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao „nedopustivim“ ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

„Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo“, naveo je Stano u pisanoj izjavi, koju je prosledio pojedinim medijima, a prenosi prištinski Reporteri.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje Koha.

pročitaj više

KiM specijal

Ulutaš: Kfor posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost na KiM

Objavljeno

-

Kfor je posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost širom KiM i regiona, saopštio je komandant mirovne misije NATO snaga na KiM general-major Ozkan Ulutaš tokom sastanka sa šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Sunijogom, ambasadorima zemalja članica EU i šefom Euleksa, general-majorom Đovanijem Pjetrom Barbanom.

„Razmenjena su mišljenja o nekoliko tema, uključujući aktivnosti Kfora, saradnju Kfora sa kosovskom policijom i Euleksom i njegove tekuće bezbednosne napore u podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navedeno je u saopštenju Kfora na Fejsbuku povodom sastanka.

Ulutaš je istakao nepokolebljivu posvećenost Kfora da podrži sve napore međunarodne zajednice, za stabilnost i bezbednost na KiM i za mir u regionu

pročitaj više

KiM specijal

Šef Euleksa: Situacija na KiM mirna, ali krhka

Objavljeno

-

Šef Euleksa Pjetro Barbano izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali još uvek krhka.

„Videli smo da situacija može vrlo lako da se pogorša, kao što se, nažalost, dogodilo tokom septembra, sa ozbiljnim napadom u Banjskoj“, rekao je Barbano za A2 njuz.

Dodao je da Euleks nema mandat da sprovodi istragu o incidentu u Banjskoj, rekavši da je to pitanje u nadležnosti prištinskih institucija.

pročitaj više

U TRENDU