ostanimo u kontaktu

Hronika

Otac devojčice ubijene u „Ribnikaru“: Ovo što se desilo je propust roditelja

Objavljeno

-

Otac Adriane Dukić, devojčice ubijene u masakru u OŠ „Vladislav Ribnikar“, svedočio je na ročištu povodom tužbe njegove prodice protiv dečaka koji je izvršio masovno ubistvo, njegovih roditelja, škole i države. On je pred sudom kazao da je to što se desilo propust roditelja.

Ročište je počelo izjašnjavanjem punomoćnika obe strane u postupku o ranije predloženim dokazima, te su kazali da za sada ne predlažu nove u odnosu na one koje su predložili tokom pripremnog ročišta.

Snežana Dunjić, punomićnica porodice Dukić, kazala je da još čekaju odgovor suda o tome da li roditelji maloletnog K.K.i dalje vrše roditeljsko pravo ili je dečaku dodeljen kolizijski staratelj. Sudija je odgovorila da su to pitanje 2. februara 2024. uputili Gradskom centru za socijalni rad, ali da nisu dobili odgovor.

Takođe, punomoćnica Dunjić istakla je sumnju u verodostojnost MUP-ovog dokumenta „provera sa terena“, kojim su utvrđeni uslovi bezbednosti o držanju oružja Vladimira Kecmanovića, oca dečaka.

Dane Dukuć, otac Adriane Dukić, ubijene u masovnom ubistvu u „Ribnikaru“, ispričao je na ročištu kako je njegova porodica živela i kava je Adriana bila.

„Živeli smo u petočlanoj porodici. Preselili smo se iz Francuske pre tri i po godine, jer je tamo prebrz život i želeli smo da se više posvetimo deci. Došli smo najpre na godinu dana, a onda se deci dopalo i rešili smo da ostanemo. Adriana je bila kao leptir nismo je ni osetili. Ona je bila velika sestra, pazila je na mlađeg brata i sestru. Bila je balans između njih“, ispričao je otac ubijene devojčice.

Istakao je da su bili skladna porodica, koja je uživela u svakom zajedničkom danu, sve do tog 3. maja. On se prisetio i kako je taj dan izgledao.

„Tog 3. maja kao da mi se ceo svet srušio. Vest sam primio od supruge dok sam bio na poslu. Brzo sam došao pred školu, sve je bilo zatvoreno, niko nam ništa nije govorio. Naša deca su već bila mrtva, samo niko nije smeo da nam kaže. Video sam automobil forenzike. Znao sam šta se dogodilo“, ispričao je Dane Dukić.

Istakao je da je njegova ćerka primila pet metaka

„Ovo što se dogodilo je propust roditelja“, istakao je otac.

(N1)

Hronika

Danas: Smenjen načelnik ginekologije u vranjskoj bolnici posle smrti porodilje

Objavljeno

-

Doktor Dragan Veličković, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra u Vranju, smenjen je sa tog mesta, potvrđeno je za Danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

Dr Veličković je učestvovao u porođaju trudnice iz Preševa, kaže izvor Danasa, koja je ubrzo, pošto je postala majka, 17. aprila preminula.

„Doktor je smenjen jer bi čitava situacija u vezi sa tim događajem mogla da utiče na njegov rad. A u ZC Vranje već je obavljen unutrašnji stručni nadzor, juče je bio i vanredni, inspekcija Ministartva zdravlja ga je obavila, biće i spoljašnji stručni nadzor. Takođe, čekamo rezultate obdukcije preminule pacijentkinje“, ističe izvor Danasa koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da će svi nalazi biti u zaključcima o tome šta se desilo tokom tog porođaja.

Danas nije uspeo da stupi u kontakt sa menadžmentom ZC Vranje da bi zvanično komentarisali poslednje događaje, odnosno smenu načelnika ginekologije.

Danas takođe podseća, prema objavljenim informacijama, posle smrti porodilje iz Preševa, slučaj odmah nije prijavljen policiji i tužilaštvu, već posle nekoliko dana je VJT pokrenulo istragu kada je za slučaj saznalo iz medija.

(Danas)

pročitaj više

Hronika

Održan pomen radnicima RTS-a ubijenim u NATO bombardovanju 1999. godine

Objavljeno

-

N1

U Tašmajdanskom parku rano jutros održan je pomen za 16 radnika RTS-a koji su poginuli u NATO bombardovanju zgrade RTS-a 1999. godine.

Ispred spomenika „ZAŠTO“ u 2.06 i ove godine okupili su se članovi porodica poginulih radnika, njihove kolege i prijatelji, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture Mladen Vesković, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić, prenosi RTS.

Među prisutnima bili su i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, kao i predstavnici UNS-a i NUNS-a i sindikata.

Minutom ćutanja odata je pošta ubijenima, a u ime porodica žrtava okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića.

On je rekao da je NATO odlučio da prvi put u istoriji ratovanja bombarduje jednu medijsku kuću, smeštenu u gusto naseljenom delu grada.

Medić je dodao da je NATO želeo da pokaže „svu svoju moć, bahatost i nekažnjivost“ hladnokrvno ubijajući civile i uništavajući privredne i civilne objekte širom tadašnje države u 78 dana rata koji su vodili bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Bez ikakvog jasnog upozorenja zaposlenima, gađali su zgradu Radio-televizije Srbije, ne vodeći ni jednog trenutka računa o mogućem broju civilnih žrtava“, rekao je Medić.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti u dva sata i šest minuta posle ponoći 23. aprila 1999. godine.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj.

Tada je na svojim radnim mestima poginulo 16 radnika RTS-a.

Živote su izgubili: Jelica Munitlak – šminker, Ksenija Banković – video-mikser, Darko Stoimenovski – tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović – tehničar mastera, Dragorad Dragojević – radnik obezbeđenja, Dragan Tasić – električar, Aleksandar Deletić – dizajner programa, Slaviša Stevanović – tehničar u razmeni, Siniša Medić – dizajner programa, Ivan Stukalo – tehničar u razmeni, Dejan Marković – radnik obezbeđenja, Milan Joksimović – radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović – tehničar mastera, Slobodan Jontić – monter, Milovan Janković – precizni mehaničar i Tomislav Mitrović – režiser programa.

(RTS)

pročitaj više

Hronika

Zapalio se autobus GSP-a kod hotela Moskva

Objavljeno

-

Nova.rs

Iz gradskog autobusa koji je parkiran kod hotela Moksva, nasred Terazija, izbijao je gust dim.

Video za koji se kaže da je nastao danas, na mreži X podelio je Dobrica Veselinović iz Zelenog-levog fronta.

Kako Nova.rs piše, saobraćaj nije bio u prekidu, a radi se o autobusu na liniji 31.

(Nova.rs)

pročitaj više

Hronika

Nož pronađen u rancu učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ podmetnuo drugi đak

Objavljeno

-

N1

Istragom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, utvrđeno je da nož koji je 23. februara pronađen u rancu učenika osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ nije njegov, već da mu je nož podmetnuo jedan od učenika, potvrđeno je za N1 iz Saveta roditelja te škole.

Nova predsednica Saveta roditelja Jelena Radulović nam je potvrdila da je Savet roditelja u petak zvanično obavešten od strane škole o tome, ali da ništa više od toga ne može da kaže.

Ranije je portal Danas kontaktirao Više javno tužilaštvo kao i školu „Vladislav Ribnikar“, ali oni nisu želeli da potvrde ovu informaciju.

Podsetimo, 23. februara u rancu jednog učenika drugi đaci su pronašli nož, tokom velikog odmora.

Đaci su zatim obavestili obezbeđenje i školskog policajca, a u školu je došla i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Privedena 44 navijača zbog tuče kod Vukovog spomenika

Objavljeno

-

FoNet

Zbog tuče navijača Partizana i Crvene zvezde, kod Vukovog spomenika, privedene su 44 osobe, saopštilo je tužilaštvo.

Svim punoletnim učesnicima tuče kod Vukovog spomenika, navijačima Crvene zvezde i Partizana dežurni javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilštva u Beogradu odredio je zadržavanje, saopštila je portparolka Prvog OJT u Beogradu Branka Gajić i dodala da su do sada identifikovane i privedene 44 osobe.

Svima je određeno zadržavanje do 48 sati zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje. U tom periodu svi će biti privedeni u prostorije Prvog osnovnog javnog tužilaštva radi saslušanja, posle čega će tužilaštvo doneti odluku o podnošenju predloga za određivanje pritvora Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Portparolka tužilaštva je navela da se u saradnji sa Policijskim stanicama Zvezdara, Palilula i Vračar radi na utvrđivanju radnji koje je tom prilikom preduzeo svako od učesnika. Ona je dodala da su zaplenjeni svi video zapisi, a da su povređena lica upućena na preglede.

Kako je portparolka saopštila, zadržani su predmeti pronađeni na mestu izvršenja krivičnog dela radi eventualnog veštačenja i preduzete sve ostale mere i radnje neophodne za dalji postupak.

Veće grupe navijača su se sukobile kod Vukovog spomenika gde je deo njih koristio i štangle i udarao i po lokalima. Nezvanično je bilo oko 300 Zvezdinih navijača koji su tu došli da bi se potukli sa navijačima Partizana.

pročitaj više

U TRENDU