ostanimo u kontaktu

Društvo

“Ova mera će imati težinu”: Ružić o najvažnijoj izmeni Zakona u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Objavljeno

-

Ministar prosvete Branko Ružić predstavio je danas na javnoj raspravi u Palati Srbija predložene izmene i dopune šest zakona iz oblasti prosvete, koje, kako je rekao, imaju za cilj da se stvori sistem u kome će sva deca dobiti sve što im je potrebno da budu srećna, bezbedna i uspešna.

Ružić je na javnoj raspravi naveo da se predlažu izmene i dopune Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kako bi se smanjilo nasilje u školama.

“Škole nisu svemoguće niti su uzrok povećanom broju slučaja nasilja, ali ono što možemo da uradimo je da pričamo o štetnosti nasilja,važnosti drugarstva, razumevanja i tolerancije, kao i da tamo gde neko radi na štetu deteta budemo još stroži i sinergijski se pobrinemo za to dete”, rekao je Ružić.

On je naveo da se predlaže izmena članova zakona koji se tiču brojčanog ocenjivanja vladanja učenika od 5. do 8.razreda u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta i da će ta ocena iz vladanja ulaziti u prosek.

“Na taj način ocena iz vladanja ima veću težinu kao mera koja se izriče učenicima. Na ovaj način dajemo legitimitet značaju vaspitnog rada sa učenicima i ocenjivanju njihovog ponašanja”, naveo je Ružić.

Dodao je da su aktivnosti iz oblasti prevencije i sprečavanja nasilja regulisane i u Zakonu o osnovnom i o srednjem obrazovanju, a kako je rekao, precizirana su neka rešenja iz postojećih praksi koja se odnose na školski program, organizaciju obrazovnog vaspitnog rada, nastavu, raspored časova. Prema njegovim rečima, izmene Zakona o srednjem obrazovanju, između ostalog tiču se i odredbe kojom se propisuje program za polaganje opšte mature i prava koja taj program daje.

Naveo je da je u članu sedam tog zakona predloženo da se u školama polaže završni ispit za trogodišnje obrazovanje, odnosno maturski ispit, odnosno maturski ispit za četvorogodišnje obrazovanje i da se počev od 2023/2024. godine u školi polažu stručna, umetnička i opšta matura. Kada je reč o Zakonu o visokom obrazovanju, Ružić objašnjava da njegovim izmenama i dopunama treba da se reguliše produženje roka za završetak studija studentima koji su upisani do 10. septembra 2005. godine na svim nivoima studija.

“Mi smo gledali da to bude poslednje produživanje uz uvažavanje svih specifičnosti i razloga za nemogućnost završetka istog, pa smo predložili da dobiju još tri godine od 1. oktobra ove godine, odnosno četiri od 1. oktobra prošle godine”, naveo je Ružić.

Ministar je naveo da su predložene izmene i dopune Zakona o udžbenicima jer je interesovanje javnosti privukla inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u udžbenicima treba da se nađe više nacionalnog sadržaja. Naveo je da je ideja da se uvede nacionalna čitanka koja će da obuhvati sadržaje predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Dodao je da nacrt obuhvata i odredbe koje se odnose na aktivnosti u cilju izrade nacionalne čitanke – okvir sadržaja i isticanje razreda/nivoa obrazovanja. Ružić je naveo da čitanka obuhvata sadržaje predmeta od prvog do četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, svih razreda drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i svih razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

“Postojaće niskotiražni udžbenik koji će biti na jeziku i pismu nacionalne manjine, preveden ili izvorno pisan na jeziku te manjine, a može biti prilagođen za posebne programe, poput onih koje imamo u inostranstvu ili za talentovane učenike”, rekao je Ružić.

Kada je reč o Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, Ružić je naveo da je njima definisan broj članova Saveta NOKS-a, nadležnost Agencije za kvalifikacije da prati implementaciju primene standarda karijernog vođenja i savetovanja za šta do sada nijedna institucija nije bila zadužena. Dodao je da će se menjati i Zakon o prosvetnoj inspekciji, čije izmene će biti minimalne i tiču se brisanja dela prethodnoh obuhvata nadzora – “ustanove nauke i istraživanja”.

Na javnu raspravu su pozvani svu sindikati, direktori škola, aktiva, nastavnici i druge ciljne grupe. Predsednik Skupštine Udruženja izdavača udžbenika Srbije Siniša Ješić, naveo je da podržava odredbe nacrta koje je podržalo Ministarstvo prosvete, koji se odnose na izdavanje i pripremu nacionalnih čitanki.

On je izneo nekoliko predloga za izmene i dopune zakona, tražeći da se promeni član zakona koji govori o tome da Vlada Srbije može doneti odluku o sufinansiranju izdavanja niskotiražnih udžbenika, koja se u trenutnom predlogu odnosi na Centar za niskotiražne udžbenike.

“Svakako da Vlada odlučuje o tome da li će sufinansirati nešto ili ne, ali mislimo da ograničavanje sufinansiranja izdavanja niskotiražnih udžbenika samo na Centar za niskotiražne udžbenike, može nas dovesti u situaciju da Centar nije u mogućnosti da uradi sve ono što se u jednom trenutku pojavi kao potreba. Smatramo da je prethodna formulacija koja nije precizirala za koga Vlada može doneti odluku da sufinansira bolja od ove trenutne, jer ostavlja prostora”, rekao je Ješić.

Odgovarajući Ješiću, pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić zahvalio se na predlozima dodajući da će ih komisija u narednom periodu razmatrati i uvažiti konstruktivne. Viši savetnik poslaničke grupe Srpski pokret Dveri-Patriotski blok u Skupštini i nekadašnji nastavnik istorije Zoran Pavlović, istakao je da podržava svaki napor Ministarstva prosvete da se prevaziđu objektivni problemi poput nasilja u školama, ali da škola ne može sama da rešava taj problem, bez šire društvene podrška, posebno medijske.

“Potrebno je da se u medijima popravi slika o školskom sistemu i o značaju obrazovanja u našem društvu”, rekao je Pavlović.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Društvo

Studenti se spremaju za protest (FOTO)

Objavljeno

-

Naš fotoreporter zatekao je u jednom beogradskom parku grupu studenata koji se spremaju za šesti po redu protest “Srbija protiv nasilja”.

pročitaj više

Društvo

Učesnici opozicionog protesta “Srbija protiv nasilja” šesti put pred Skupštinom

Objavljeno

-

Šesti protest “Srbija protiv nasilja” u organizaciji prozapadne opozicije, počeo je ispred Doma Narodne skupštine oko 18.30 časova, sa istim zahtevima, kao i prethodnih nedelja, ali će fokus danas, kako su najavili organizatori, biti na obrazovanju zbog saopštenog plana o završetku školske godine.

Saobraćaj je blokiran ispred Skupštine, na trgu Nikole Pašića, kao i ispred Glavne pošte u Takovskoj.

Ispred Skupštine obratiće se poznate ličnosti, ali i nastavnici i profesori, posle čega će krenuti u protestnu šetnju Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom ulicom do Slavije, pa Nemanjinom do zgrade Vlade. Odatle će nastaviti do Ministarstva prosvete, gde će ostaviti poruke prosvetara, roditelja i učenika, a potom napraviti prsten oko zgrade Vlade gde će takođe ostavljati poruke.

Na protest su došli poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsednikci Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS-a Srđan Milivojević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, kopredsednik stranke Zajedno Biljana Stojković, kao i lider pokreta Srce Zdravko Ponoš, poslanik koalicije Zajedno-Moramo Đorđe Pavićević, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, hrvatski novinar Domagoj Margetić.

Narodni poslanik Aleksandar Olenik pozvao je juče, sa trga Majdan u Kijevu, građane na protest “Srbija protiv nasilja”. Trg Majdan poznat je po tome što je na njemu počela revolucija koja je završena sukobima i smenom vlasti u Ukrajini.

Zahtevi protesta su smena članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a, zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Prvi protest “Srbija protiv nasilja” održan je 8. maja 2023.

pročitaj više

Društvo

Tri upisna roka, prijemni ispit i skuplje školarine: Sve što treba da znate o upisu na fakultet

Objavljeno

-

Ringier

Budući brucoši neće imati novina ove godine kada je u pitanju upis na fakultete, pošto je državna matura, kao uslov za upis, odložena barem do leta 2026. godine. A do tada sve ostaje isto, polaže se prijemi ispit, a ostvareni bodovi sabiraju se sa uspehom ostvarenim tokom srednje škole.

Kao i prethodnih godina budući studenti će na raspolaganju imati tri upisna roka, prvi već krajem juna, a druga dva u septembru.

Nema državne mature bar do 2026. godine

Kako je bilo najavljivano, uvođenjem državne mature od naredne godine na nekim fakultetima bili bi ukinuti prijemni ispiti. Budući studenti bi tako polaganjem državne mature uz uspeh ostvarili sve potrebne uslove za upis na fakultet.

Brojni fakulteti u Srbiji prihvatili su ovu odluku Ministarstva prosvete i prihvatili ukidanje prijemnih, međutim, onim fakultetima koji to nisu želeli zbog specifičnosti fakulteta odobreno je da uvedu testove sklonosti, koji su neformalna zamena za prijemni ispit.

Ipak se od državne mature naredne godine odustalo, i sada se će, u najboljem slučaju svetlost dana ugledati u junu 2026. godine.

Najtraženiji fakulteti i smerovi

Među najtraženijim fakultetima na BU za upisnu 2022/23 godinu bili su Filozofski fakultet i to smerovi Psihologija i Logopedija, Stomatološki fakultet, Informatika na Matematičkom fakultetu. Pored toga, među 10 najtraženijih studijskih programa su Politikologija na FPN, Softversko inženjerstvo na ETF-u, IT na FON-u i drugi.

Ipak, najveći broj bodova za upis na studije trebao je za Softversko inženjerstvo na ETF-u (96), potom Međunarodne studije na FPN (86), Logopedija (84,34), Metalurško inženjerstvo na TMF-u (84,16).

Potom slede Agroekonomija na Poljoprivrednom fakultetu (81,70), Stomatologija (79,36), Arhitektura (79,24), Politikologija na FPN (79,08), IT na FON-u (77,80), Fitomedicina (92,16), Prehrambena tehnologija (90,09), Tehnološko inženjerstvo (89,32), Biotehnički i informacioni inženjering (88,68), Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane (87,85), Regionalna geologija (87,68), Biljna proizvodnja (86,75).

Među najtraženijim fakultetima na BU za upisnu 2022/23 godinu jesu Filozofski, Stomatološki, Matematički, Fakultet političkih nauka, Elektrotehnički…

Bodovanje: Iz škole 40, sa prijemnog 60

Kandidati mogu da ostvare maksimum 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i rezultata postignutog na prijemnom ispitu.

Opšti uspeh u srednjoj školi računa se zaokruživanjem na dve decimale, a on podrazumeva zbir prosečnih ocena u svakom razredu srednje škole pomnožen sa dva. Prema toj računici, kandidat može steći najmanje 16, a najviše 40 bodova.

Na uspeh iz srednje škole dodaje se uspeh ostvaren na prijemnom ispitu koji se boduje od 0 do 60 poena.

Kandidat je ostvario upis na studijski program ako je ostvario najmanje 30 bodova, i ako se na konačnoj rang-listi nalazi do broja koji je konkursom predviđen za upis. Takođe, budući brucoši mogu upisati studijski program kako budžetski studenti, ako osvoje najmanje 51 bod, i to samo jedanput na istom stepenu studija. To znači da ako student koji upiše osnovne studije na nekom drugom fakultetu više nikada ne može da ostvari status budžetskog studenta.

U slučaju da ne ostvari uslove za budžet, budući brucoš može se upisati kao samofinansirajući student, odnosno plaćati školarinu.

Skuplje školarine na 14 fakulteta

Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, njih 14 je podiglo cene školarine. To su Arhitektonski, ETF, FON, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Ekonomski, Saobraćajni, Građevinski, Pravni, Učiteljski, Mašinski, Biološki, Geografski, Fizički fakultet i Tehnički fakultet u Boru. Cene školarina na pomenutim fakultetima kreću se od 60.000 do čak 300.000 dinara, koliko je na Arhitektonskom!

Sa medicinske grupacije nijedan fakultet nije podigao cenu školarine. To nisu uradili ni Pravoslavni bogoslovski fakultet, Fakultet političkih nauka, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Filozofski fakultet i Filološki fakultet nisu podigli školarine za akademsku 2023/2024. godinu. Ista cena ostaje i za pojedine prirodne fakultete među kojima su Matematički, Fakultet za fizičku hemiju i Hemijski fakultet.

Ukoliko ne upadnu na budžet, budući studenti najviše novca moraće da izdvoje za Arhitektonski fakultet, i to 300.000 dinara kako bi platili prvu godinu studiranja, dok će za studente viših godina studija cena biti 276.000 dinara. Do sada akademci na ovom fakultetu plaćali su 240.000 dinara.

Odmah iza Arhitektonskog po ceni studiranja ističe se Elektrotehnički fakultet, smer za Softverski inženjering gde će godina koštati 282.000 dinara. Ranije ona je iznosila 243.500 dinara. Fakultet organizacionih nauka, koji je jedan među najpopularnijih podigao je cenu studiranja po godini na 159.000 dinara za osnovne studije.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu godina će koštati 114.000 dinara. I Ekonomski fakultet na kome je školarina bila između 97.175 i 121.863 dinara podignuta je na iznos od 106.212 do 139.754 dinara.

Tri upisna roka

Prvi upisni rok

 • prijavljivanje kandidata od 21. do 24. juna
 • polaganje prijemnog ispita od 26. do 30. juna
 • objavljivanje rezultata do 3. jula, do 16 sati
 • objavljivanje konačnih rang-lista fakulteta do 10. jula
 • upis kreće od 10. i traje do 14. jula

Drugi upisni rok

 • prijavljivanje kandidata 31. avgusta i 1. septembra
 • polaganje prijemnog ispita 4. i 5. septembra
 • objavljivanje rezultata do 6. septembra, 12 sati
 • objavljivanje konačnih rang lista fakulteta do 11. septembra u 16 sati
 • upis će se izvršiti do 14. septembra

Treći upisni rok

 • prijavljivanje kandidata 18. i 19 septembra
 • polaganje prijemnog ispita 20. i 21. septembra
 • objavljivanje rezultata do 22. septembra
 • objavljivanje konačnih rang lista fakulteta do 28. septembra
 • upis u trećem upisnom roku počinje 29. septembra

Potrebna dokumentacija za konkurs

 • svedočanstvo za sve razrede srednjoškolskog obrazovanja
 • diploma o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu
 • diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja
 • dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita

pročitaj više

Društvo

Inspekcija utvrdila sedam promedbi na račun direktorke “Ribnikara”

Objavljeno

-

Tanjug

Đorđe Milićević, vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu izjavio je da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

– Školska godina završena je ne samo u OŠ Vladislav Ribnikar već i u ostalim školama jer je postajala bojaznost roditelja i u drugim školama i zbog toga je završena školska godina i u drugim školama i smatram da je ova odluka najbolja moguća prvenstveno za decu – rekao je Milićević za televiziju Prva.

On je dodao da odluka o završetku školske godine 6. juna nije samo rezultat njegovog prvog dana boravka u Ministarstvu prosvete.

– Mnogo dugo su se vodili razgovori između roditelja iz škole “Vladislav Ribnikar” sa predstavnicima državnog rukovodstva i sa predsednikom, i ti razgovori su bili jako teški, jako mučni, jer su roditelji još na početku tražili da se prekine sa nastavom – ističe on.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

– Nastavnici predlažu ocene roditeljima i učenicima, ukoliko roditelji i učenik nisu zadovoljni ocenom onda se traži modalitet, vreme i način da učenik može da popravi ocenu ukoliko pokaže bolje znanje do 20. juna – rekao je Milićević.

Sedam primedbi na rad direktorke “Ribnikara”

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Kada je reč o smeni direktorke OŠ Vladislav Ribnikar, Milićević ističe da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

– Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi ministar prosvete – zaključio je vršilac dužnosti ministra prosvete.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Poslednji dan školske godine u Srbiji, popravljanje ocena do 20. juna

Objavljeno

-

Pixabay

Raspust u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji počinje danas, a đaci koji žele da poprave ocene, moći će to da urade do 20. juna.

Odluku o ranijem završetku školske godine donela je Vlada Srbije 1. juna, nakon što je učenik sedmog razreda beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ ubio devet đaka i radnika obezbeđenja, a povredio još pet učenika i nastavnicu.

Vlada je u odluci navela da do 20. juna mogu trajati dopunska, dodatna i pripremna nastava, kao i drugi oblici nastave koji se odnose na podsticanje socijalnih i emocionalnih veština učenika.

Prosvetni sindikati i opozicione stranke ocenili su odluku o ranijem završetku školske godine kao ishitrenu, i da je doneta bez konsultacija sa zaposlenima u prosveti, a toj odluci protivio se i Savet roditelja škole „Vladislav Ribnikar“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je ta odluka „najbolja moguća“ i da je doneta u interesu roditelja i dece koji nisu bili za to da se školska godina nastavi, iako su oni bili u manjini.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU