ostanimo u kontaktu

Srbija

Ovako je izgledalo suđenje za ubistvo Zorana Đinđića: Gde su danas osuđenici?

Objavljeno

-

U nedelji kada se obeležava 20 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića iz zatvora je, posle izdržane kazne, izašao jedan od osuđenih – Dušan Krsmanović. Suđenje, označeno kao prvi proces protiv organizovanog kriminala u Srbiji, završeno je pre 16 godina. Jedan od 12 osuđenih i dalje je u bekstvu, trojica su odslužila kaznu, petorica su na robiji.

Milorad Ulemek je organizovao atentat. Zvezdan Jovanović ispalio hice. Još deset osoba im je pomoglo, utvrđeno je u presudi za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tročlano sudsko veće kojem je predsedavala Nata Mesarović osudilo ih je na ukupno 378 godina zatvora.

Od tog 23. maja 2007. godine kazne su odslužila dva bivša pripadnika JSO-a. Početkom ove nedelje na slobodu je, nakon izdržane 20-godišnje kazne, pušten i član Zemunskog klana Dušan Krsmanović.

Pamti se da je pred tužiocem, ali ne i sudom, priznao da je učestvovao u atentatu, otkrio da je puška za ubistvo Zorana Đinđića uzeta iz Jedinice za specijalne operacije i da je sa nje izbrisan broj. Zbog toga je bio pod posebnom zaštitom i jedini kaznu nije služio u Zabeli, već u Sremskoj Mitrovici. U završnim rečima je izrazio kajanje, ali ne zbog ubistva.

“Želim samo da kažem da se najiskrenije kajem zbog svega što me je dovelo u ovu situaciju i u ovaj položaj u kome se danas nalazim”, rekao je tada Dušan Krsmanović.

Pukovnik policije u penziji i jedan od učesnika istrage ubistva Zorana Đinđića Mile Novaković kaže da je Krsmanović ušao u Zemunski klan sa 19 godina.

“Bio je najmlađi i imali smo u istrazi sreću da je uhapšen među prvima i da je krenuo sa tom pričom i dosta nam je pomogao i razotkrio. Pre njega su pušteni Pejaković, koji je na dan ubistva vozio kumove tu negde pored Vlade, a Željko Tojaga je bio angažovan iz JSO-a kod pokušaja ubistva kod Limesa“, ispričao je Novaković.

Saslušano stotinu svedoka, tokom suđenja bilo mnogo opstrukcija

Put do konačne presude trajao je četiri godine. Održano je više od 150 pretresa, saslušano stotinu svedoka. Aktivni učesnici u procesu ocenjuju da je bilo mnogo opstrukcija.

Nekadašnja portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić kaže da organizovani kriminal nije birao sredstva da to suđenje obesmisli i zaustavi.

“Troje profesionalnih sudija je učestvovalo u donošenju te presude, Vrhovni sud u veću petorice je tu presudu potvrdilo, postojao je i treći stepen za one koji su dobili 40 godina, kažem veliki broj sudija je učestvovao u oceni svih tih dokaza na osnovu kojih je doneta osuđujuapresuda”, navela je Maja Kovačević Tomić.

Novaković ističe da i pored dvadeset godina izmišljotina i teorija zavere, nijedna nije uspela ni malo da okrnji presudu.

Izricanje presude pratilo je više od 200 novinara. Gužva je bila ne samo u medija centru, već i na hodnicima i u samoj sudnici. To je bilo prvo i najvažnije suđenje u zgradi Specijalnog suda.

“Imali smo akreditacije iz celog sveta, imali smo akreditaciju novinara iz Japana. Sve se pratilo, svaka reč, svaka reč suda, sudija tokom rukovođenja tih pretresa je bila ocenjivana, analizirana i bila je velika napetost, naročito na početku tog suđenja”, rekla je Kovačević Tomićeva.

Ono što ni početak ni kraj suđenja nije rasvetlio je politička pozadina atentata. Dvadeset godina od ubistva Zorana Đinđića retko ko veruje da će taj deo priče ikada biti razotkriven.

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Srbija

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Objavljeno

-

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci, predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujuć, bez obzira što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

pročitaj više

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Srbija

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Objavljeno

-

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

pročitaj više

Srbija

Kurti: Implementacija sporazuma trebalo je da počne u ponedeljak

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je plan implementacije sporazuma trebalo već da počne, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije, i zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mere.

Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka ništa. On je kazao da član 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija koja „vrlo verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope“.

Kurti je naveo da sada Srbiju treba pitati zašto odbija da potpiše ovaj sporazum o čijem sadržaju su se strane usaglasile od sastanka u Briselu 27. februara.

„Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO“, rekao je Kurti, preneo je Kosovo onlajn.

pročitaj više

U TRENDU