ostanimo u kontaktu

Lifestyle

Ovo je priča o ljubavi Siniše i Arijane Mihajlović: Ona mu nikad nije okrenula leđa, bolest ih još više zbližila, a venčali su se čak tri puta 

AP

Objavljeno

-

Vest da je preminuo Siniša Mihajlović potresla je čitavu fudbalsku javnost.

Njegovo stanje naglo se pogoršalo, a kako su Sportalu ranije rekli Mihini bližnji i njegova porodica bila je svesna da je sve u Božjim rukama.

Njegova najveća podrška bila je njegova supruga italijanka Arijana. Njihova ljubavna priča trajala je više od dve i po decenije, i jedna je od najdugovečnijih i najlepših u srpsko-italijanskom javnom životu. 

Prethodne dve godine bile su turbulentne, slavni fudbaler je jednom uspeo da pobedi tešku bolest, a upravo ih je ta situacija još više zbližila i učvrstila njihovu veliku ljubav.

Siniša i Arijana su se upoznali kada je on bio na vrhuncu karijere, a uprkos brojnim problemima ona mu nikad nije okrenula leđa. Ona je čak bila i inicijator njegovog susreta sa vanbračnim sinom.

Zbog ljubavi je sve napustila i maksimalno se posvetila porodici.

“Sa Sinišom je to bila ljubav na prvi pogled. Napustila sam televiziju sredinom 1995. godine, jer je on bio u Sampdoriji, ja u Rimu i nismo se često viđali. Odabrala sam porodicu i rekla bih da sam dobro izabrala”, ispričala je ona jednom prilikom.

“Siniša me osvojio svojom slatkoćom. I tačno je da je došao na večeru i zamolio mog oca za dozvolu da me zaprosi”, rekla je Arijana za italijanske medije.

Njih dvoje venčali su se tri puta, najpre u Rimu 1996. godine, a potom 2005. godine u Sremskim Karlovcima, gde su sklopili građanski brak. Treće venčanje je kruna njihovog zajedničkog života tokom kojeg su zajedno prebrodili mnoge nedaće.

Arijana i Siniša imaju petoro dece, ćerke Viktoriju i Virdžiniju i sinove Miroslava, Nikolasa i Dušana, a od ćerke Virdžinije imaju i unuku, dok Siniša ima i sina Marka.

Lepota&Zdravlje

SAD pokreću projekat od 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija

Objavljeno

-

Američki predsednik Džozef Bajden će danas predstaviti projekat istraživanja vredan 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija otpornih na lekove, saopštio je Rojtersu zvaničnik Bele kuće.

Istraživanje će voditi Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti zdravlja (ARPA-H), vladina istraživačka agencija koju su Bajden i Kongres pokrenuli prošle godine, a ova inicijativa biće njihova najveća investicija do sada, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden planira da to saopšti tokom sastanka u San Francisku sa predsedničkim savetom za nauku i tehnologiju.

(Tanjug)

pročitaj više

Lifestyle

Danas se obeležava Svetski dan turizma

Objavljeno

-

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Ovaj datum je ujedno i datum kada se na severnoj hemisferi zvanično završava, a na južnoj hemisferi zvanično započinje turistička sezona.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Revolucija u lečenju dijabetesa tipa 1: Napravljen minijaturni uređaj koji stvara insulin i kiseonik u telu

Objavljeno

-

Obećavajući način lečenja dijabetesa tipa 1 jeste implantacija ćelija Langerhansovih ostrvca, koja proizvode insulin kada je potrebno, što oslobađa pacijente od čestih insulinskih injekcija. Međutim, velika prepreka za ovaj pristup je ta što implantirane ćelije vremenom ostanu bez kiseonika i prestanu da proizvode insulin. Da bi to prevazišli, inženjeri Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) dizajnirali su novi uređaj koji ne samo da nosi stotine hiljada ćelija koje proizvode insulin, već ima i sopstvenu fabriku kiseonika, javio je MIT News.

Istraživači su pokazali da kada se ugradi mišu sa dijabetesom, ovaj uređaj održava nivo šećera u krvi na stabilnom nivou najmanje mesec dana. Istraživači se nadaju da će napraviti veću verziju uređaja, što bi bila veličina žvakaće gume, a koja bi mogla da se testira na ljudima.

– O ovome treba misliti kao o živom medicinskom uređaju napravljenom od ljudskih ćelija, koje luče insulin, a imaju i elektronski sistem za održavanje života. Uzbuđeni smo što smo napravili ovoliki napredak i zaista smo optimisti da će ova tehnologija da pomogne pacijentima – rekao je Danijel Anderson, profesor Odeljenja za hemijsko inženjerstvo MIT i autor studije.

Iako je fokus istraživanja na lečenju dijabetesa, kažu da ovaj tip uređaja može da se adaptira da leči i druge bolesti kojima je potreban stalni dotok terapijskih proteina.

Većina obolelih od dijabetesa tipa 1 mora stalno da prati nivo šećera u krvi i da daje sebi insulin najmanje jednom dnevno. Međutim, ovaj proces može da imitira sposobnost tela da kontroliše nivo šećera u krvi.

– Većina obolelih zavisi od insulina i mora da daje sebi injekcije, ali i dalje nemaju normalan nivo šećera u krvi. Ako pogledate nivo glukoze, čak i oni koji su najposvećeniji imaju nivoe značajno drugačije od onih koje imaju ljudi sa zdravim pankreasom – rekao je Anderson.

Bolja alternativa je transplantacija ćelija koje proizvode insulin kad god primete promene u nivou šećera u krvi. Nekim pacijentima su presađene ćelije Langerhansovog ostrvca sa leševa, što je dugoročno poboljšalo nivo šećera u krvi, ali ti pacijenti moraju da koriste lekove koje suzbijaju imunosistem da ne bi došlo do odbacivanja ćelija. Skorije je bilo uspeha sa ćelijama Langerhastovog ostrvca napravljenim od matičnih ćelija, ali i tada moraju da se koriste lekovi za suzbijanje imunosistema. Neki eksperimentalni uređaji napajaju ćelije kiseonikom, ali vremenom prestaju da rade.

Tim MIT se odlučio na drugačiji pristup, koji bi potencijalno mogao da generiše kiseonik večno i to tako što razbija vodenu paru iz tela. To se radi korišćenjem membrane za razmenu protona u uređaju. Prednost ovog uređaja je, navodi se u saopštenju MIT, jeste to što nisu potrebne nikakve žice ili baterije.

(MIT News)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najnoviji korona presek: Za 7 dana virus potvrđen kod skoro 3.000 ljudi, drastičan skok u broju testiranih

Objavljeno

-

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više.

Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437. 

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.088.879 testova, od kojih je 2.552.178 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Početkom ove nedelje održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere. 

Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

– Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

– Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

– Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

– Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

– Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

– Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

– Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

– Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

– Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena – navodi Institut “Batut”.

Vakcinacija

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, ona se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

– Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija – napominje se u saopštenju Instituta “Batut”.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Lifestyle

Kako povratiti motivaciju koja je “na nuli”? Jednostavni, ali efikasni saveti

Objavljeno

-

Nije lako ostati motivisan u vreme velike konkurencije, pojačanih pritisaka na radnike, stagnaciju plata i povećanje rashoda

Mnogi, posebno oni koji su se “učaurili” na jednom poslu godinama, željni su promena ili im, jednostavno, nedostaje neki pokretač, motor.

Možda ste i razočarani, jer vam posao koji radite više ne nudi ono što je nudio ili ne ispunjava vaša očekivanja u startu.

Ali, bez obzira na razlog nedostatka motivacije, dobra vest je da je možete prevazići. Ovo su neki od načina.

Vizualizujte svoje ciljeve

Postavljanje ciljeva nije dovoljno da vas motiviše, piše Bankar.me. Poput vrhunskog sportiste, morate zamisliti kako da postignete određene ciljeve. Detaljno razmislite kako će stvari izgledati kada dostignete cilj, kako biste bolje razumeli konkretne korake koje treba preduzeti. Takva vrsta vizualizacije pomoći će vam da održite pozitivan način razmišljanja.

Nagradite sebe

Pored dugoročnih planova za godinu ili pet godina, postavite i kratkoročne ciljeve, te nagradite sebe svaki put kada ih ostvarite. Vaš mozak pozitivno reaguje na česte uspehe i nagrade – svaki put kada postignete nešto, mozak oslobađa dopamin, hormon sreće i motivacije.

Učinite rad zabavnijim

Svi znamo da je lako biti motivisan za vreme zabavnih aktivnosti, ali nije uvek lako posao učiniti zabavnim. Često nam nedostaje motivacije za dosadne, ponavljajuće ili prekomerno složene zadatke; u tom slučaju, pokušajte da pronađete način da teške delove posla učinite prijatnijim.

Na primer, radite u društvu prijatelja ili kolege. To ne znači nužno da morate raditi na istom zadatku ili mnogo razgovarati, ali verovatno ćete se osećati komfornije ako radite sa nekim; možda će se razviti i zdrava konkurencija.

Setite se zašto radite

Pitajte sebe – zašto želite da obavite posao? Unutrašnja motivacija može proizaći iz različitih razloga. Možda želite dobro obaviti posao kako biste dobili unapređenje; možda morate brinuti o porodici; ili, jednostavno, cenite dobro obavljen zadatak, čak i ako to nije “posao iz vaših snova”.

Kada znate zašto radite određeni posao, motivacija dolazi iznutra i niko vam je ne može oduzeti, bez obzira na izazove.

Kontrolišite samo ono što možete

Bilo da radite sami ili u grupi, uvek postoje stvari koje su izvan vaše kontrole. Fokusirajte se na ono što možete kontrolisati i usmerite svu svoju energiju na ta područja. Na primer, napravite najbolju prezentaciju koju možete, čak i ako nekim klijentima možda neće biti po volji (obično ne zbog vaše prezentacije, već zbog njihovog raspoloženja). Usmeravajući svoju energiju samo na bitne stvari, nećete se iscrpljivati brinući o stvarima koje su van vaše moći.

Plan B

Motivacija opada onda kada imate osećaj da niste uspeli u nečemu – posebno na poslu. Umesto da projekte koji nisu uspeli posmatrate kao neuspeh, posmatrajte ih kao samo jednu opciju koja nije dala rezultate.

Svaki novi pokušaj vas približava pravom putu. Neuspeh ne znači da je cela vaša ideja loša. Ako jedan pristup ne uspe, izbrišite ga sa liste i pokušajte nešto novo. Kada gledate svet kroz taj ugao, bićete motivisaniji i prestaćete da lično shvatate neuspeh.

Motivacija na radnom mestu u velikoj meri zavisi i od vašeg mentalnog sklopa i načina na koji percipirate stvari. Kada promenite pristup zadacima, efikasnije ćete se angažovati, bićete srećniji i značajno više motivisani na poslu.

pročitaj više

U TRENDU