ostanimo u kontaktu

Putovanja

Ovu vilu je Pablo Eskobar koristio za odmor i skrivanje kokaina i keša, pre 30 godina je digli u vazduh – danas je mesto za pejntbol

Objavljeno

-

Svima treba mesto da pobegnu i odmore dušu i telo, pa tako ni Pablo Eskobar nije bio izuzetak.

Kralj kokaina je izgradio raskošno imanje, u Guatapeu, u Kolumbiji, nakon što mu je ćerka Manuela rođena 1984. godine, i nazvao ga u njenu čast.

Izgrađena je sa dvoslojnim zidovima, kako bi u praznine mogli da skrivaju novac i kokain.

Prostirući se na preko osam hektara La Manuela je imala bazen, teniske terene, fudbalski teren (koji je služio i kao heliodrom), štale, gostinjsku kuću, pristanište za avione, ali i drveće uveženo iz celog sveta.

Grupa osvetnika, pod nazivom Los Pepes, koju su finansirali Pablovi rivali i protivnici, Kali kartel, uništili su La Manuelu 1993. detonirajući 200 kilograma TNT-a u jednom od kupatila.

Celo imanje raskopano rupama, koji su lovci na Eskobarovo blago, ostavili za sobom.

Danas turisti plaćaju 56 dolara/43 funti da bi igrali paintball u ruševini Eskobarove vile u Guatapeu u Kolumbiji.

Evo kako iz vazduha danas izgleda ovo imanje.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Lifestyle

Lista najposećenijih zemalja sveta u 2023. godini

Objavljeno

-

Kada se krećete kroz sve sadržaje o putovanjima na društvenim mrežama, da li vam se čini da svi idu na iste lokacije? Pa ispostavlja se da vam se nije učinilo.

Na sve nas je lako uticati i nakon što uočite prijatelja ili kreatora sadržaja kako se najbolje provodi na određenom mestu i sami poželite da odete ​​tamo?

Ovo je očiglednije nego ikada kada se posmatraju neki od trendova putovanja tokom 2023. godine, a brojke pokazuju da određene zemlje privlače mnogo više posetilaca u poređenju sa drugim.

Podaci iz najnovijeg Globalnog izveštaja o putovanjima na Svetskom tržištu putovanja otkrivaju sve što se može znati o najtraženijim zemljama na svetu. Hajde da pogledamo.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

Predviđa se da će Velika Britanija dočekati 37,5 miliona posetilaca do kraja 2023.

Iako se mnogi stanovnici žale na vremenske prilike, Velika Britanija ima gomilu neverovatnih mesta, od velikih gradova do čudnih sela i primorskih gradova.

Izvan glavnog grada, Liverpul je bio domaćin Pesme Evrovizije 2023, što im je sigurno pomoglo da osvoje peto mesto.

4. Sjedinjene Države

Sjedinjene Države su popularne kao i uvek. Broj turista koji biraju Sjedinjene Države za svoj odmor dostići će 41,8 miliona do kraja 2023. godine, što će je učiniti četvrtom najposećenijom zemljom na svetu.

Oni koji su posetili SAD znaće da svaka država ima svoju kulturu, a s obzirom na to da je treća po veličini zemlja na svetu, posetiocima se nudi sve od užurbanih gradova, prekrasnih planinskih venaca i nacionalnih parkova, pustinja i plaža.

3. Turska

Ove godine došlo je do monumentalnog rasta u pogledu posetilaca koji su došli u Tursku.

Poznata po tome što se nalazi između Azije i Evrope, zemlja je poznata po svojoj hrani, kulturi i arhitekturi. Egejska obala se takođe nalazi ovde i smatra se jednom od najlepših obala na svetu, dok ljubitelji istorije mogu da odluče da krenu na putovanje prema Derinkujuu, drevnom podzemnom gradu na više nivoa koji bi mogao da primi 20.000 ljudi.

Godine 2022. bilo je 50,5 miliona posetilaca koji su otišli ​​u Tursku, a ove godine je zemlja dočekala 45,5 miliona.

2. Španija

Ni ova godina nije bila izuzetak za Španiju, jer ju je već posetilo 70 miliona ljudi.

Postoje zlatne plaže i divni gradovi i mesta koja treba videti, poput Madrida, Barselone, Sevilje, Granade.

1. Francuska

Na prvom mestu nalazi se Francuska, koja se povezuje sa delikatnim pecivom, modom i umetnošću svetske klase.

Do sada ju je posetilo 72,4 miliona ljudi, a najpopularnija destinacija je glavni grad Pariz. Turisti će želeti da se slikaju ispod Ajfelovog tornja, da vide Mona Lizu u Luvru, da se zagledaju u čistu veličanstvenost Notr Dama i da se vide Jelisejska polja, ali i da posete čuvene robne kuće. Toliko je toga što možete raditi u Parizu.

(N1)

pročitaj više

Lifestyle

Venecija od aprila 2024. testira uvođenje dnevnih ulaznica u grad

Objavljeno

-

Venecija će od sledećeg aprila početi da testira uvođenje dnevnih ulaznica i ograničenje pristupa posetiocima svojim čuvenim kanalima, u okviru, kako je gradonačelnik ovog italijanskog grada Luiđi Brunjaro rekao, prvoj takvoj praksi na svetu.

Ovaj potez ima za cilj da upravlja protokom turista tokom prolećnih državnih praznika i nekih letnjih vikenda kada je broj posetilaca na vrhuncu, saopštile su lokalne vlasti na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

“To je prvi put na svetu da uradite nešto ovako, grad činite rezervisanim”, rekao je Brunjaro.

pročitaj više

Lifestyle

Ovaj neizvikani gradić proglašen je „Evropskim gradom godine“

Objavljeno

-

Jedan holandski grad dobio je prestižnu titulu Evropskog grada godine. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Goghovih slika. Ipak, nije reč o Amsterdamu, već o istrijskom gradu Amersfortu, piše Metro.

Grad koji se nalazi jugoistočno od Amsterdama može se pohvaliti starim gradskim jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg veka. Ulica Muurhuizen, gotovo kružna, važi za jednu od najlepših u celom gradu, a turisti rado šetaju njome, svraćaju u prodavnice i jedu u nekom od restorana.

Poput holandske prestolnice, Amersfort takođe ima sistem kanala, zajedno s mostovima, koji se mogu istražiti obilaskom brodom. Za ljubitelje umetnosti: grad je dom druge najveće zbirke Van Gogovih slika pa je takođe rodno mesto neoplasticističkog umetnika Pieta Mondriana, a posetioci se mogu uputiti u Mondriaanhuis, rodnu kuću slavnog slikara.

U gradu se takođe nalazi i toranj Lieve Vrouwe, koji je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u vazduh. Visok je samo 100 metara, ali ako se popnete, bićete nagrađeni prelepim pogledom na grad.

„Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana“

Amersfortu je titulu Evropskog grada godine dala Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posetila grad kako bi procenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Takođe je dobio pohvale za kvalitet života, kao i za to kako se održavaju njegov karakter i baština.

„Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi preko ograničenja korišćenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova“, rekao je žiri. Bio je u užem izboru za nagradu zajedno sa španskom Esteponom i engleskim Ekseterom, prenosi Index.

pročitaj više

Lifestyle

Budimpešta nizom manifestacija proslavlja 150 godina od osnivanja

Objavljeno

-

Budimpešta će tokom predstojećeg vikenda obeležiti 150. godišnjicu od osnivanja nizom predstava, koncerata i izložbi na otvorenom.

Gradska skupština otvariće za javnost svoju kapiju koja povezuje Karoli Korut centar i ulicu Varošaz, a koja će kada padne mrak postati scena lajt šoua, prenosi MTI.

Svoja vrata za javnost će otvoriti i dvorište Gradske skupštine i Merlin teatar, dok će Grad večeras održati gala veče u Vigsinhazu.

pročitaj više

Lifestyle

Mađarska može da se pohvali najboljim turističkim atrakcijama na svetu

Objavljeno

-

Mađarski turistički sektor blista na svetskoj sceni, dok nastavlja da prikuplja niz nagrada, učvršćujući svoj status vodeće turističke destinacije.

Među brojnim svetskim znamenitostima, zgrada mađarskog parlamenta je nagrađena prestižnom titulom „Najbolje turističke atrakcije na svetu“, kako je proglasio Stašer (Stasher Tourism). Smešten na Uneskovoj listi svetske baštine od 1987. godine, mađarski parlament stoji kao simbol istorijske veličine koja krasi obale Dunava, doprinoseći svojom privlačnošću, kao jednoj od najprepoznatljivijih građevina u Budimpešti.

Najveća turistička atrakcija na svetu

U nedavnoj proceni, koju je objavila kompanija za skladištenje prtljaga Stašer na svom blogu, mišljenja korisnika su pažljivo razmotrena, uključujući faktore kao što su: Gugl recenzije, popularnost na TikTok-u, kvalitet smeštaja, blizina najbližeg međunarodnog aerodroma i javna bezbednost. Pedantan proces rangiranja pažljivo je procenio 99 turističkih atrakcija širom sveta, izdvajajući destinacije koje zaista vredi posetiti.

Na vrhu tako renomiranih destinacija, kao što su Plava laguna na Islandu i Plaza de Espanja u Španiji, zgrada parlamenta u Budimpešti proglašena je najboljom turističkom atrakcijom na svetu. Sa ovim izuzetnim priznanjem, zgrada mađarskog parlamenta potvrđuje svoj status destinacije koju moraju da posete putnici koje interesuje istorija.

„U Vizit Hangari (Visit Hungary) veoma se ponosimo našom nepokolebljivom posvećenošću inovacijama, kontinuirano tkajući niti tradicije i modernosti, kako bismo stvorili očaravajući mozaik iskustva za putnike“, kaže Žuža Šegner (Zsuzsa Szenger), direktorka za međunarodne odnose Vizit Hangari.

„Naša strast za izvrsnošću, dovela nas je do toga da postanemo destinacija po izboru, osvajajući srca avanturista širom sveta. Pošto svet prepoznaje naše napore, ostajemo posvećeni kreiranju izuzetnih putovanja koja ostavljaju neizbrisiv trag na sve koji nas posete.“

Međutim, priznanje Mađarske ne završava se sa Parlamentom.

Treće najbolje mesto za piknik u Evropi

Uprkos svom statusu užurbane metropole, neosporni šarm Budimpešte leži u obilju parkova, botaničkih vrtova i mirnih prirodnih područja koja privlače, kako lokalno stanovništvo, tako i posetioce. U divnom priznanju, Budimpešta je prepoznata kao jedno od najboljih mesta za piknik u Evropi u 2023. godini, prema blogu međunarodne platforme za kupovinu Jubaj (Ubuy), poznate po svom globalnom servisu isporuke i stručnosti za iskustvo potrošača.

Kompanija je ocenila najpopularnije parkove u svakoj evropskoj prestonici, uzimajući u obzir nekoliko faktora, uključujući: ocene na Tripadvajzeru (TripAdvisor), gugl recenzije, spominjanja na društvenim mrežama, preglede i popularnost. Zelena utočišta Budimpešte obezbedila su treće mesto, sa očaravajućim parkovima Margaretinog ostrva, Varošliget (gradski park) i parka Milenaris. Sa ovim slikovitim lokacijama koje očaravaju izletnike, Budimpešta je idilična destinacija za piknik.

Najbolji razvoj turizma u Evropi

Projekat Liget Budapešt (The Liget Budapest Project) osvojio je prestižnu titulu najboljeg razvoja turizma u Evropi (Europe‘s Best Tourism Development), na ovogodišnjoj dodeli međunarodnih nagrada za putovanja u Dubaiju. Prepoznata kao najveći i najkompleksniji kulturni i urbanistički projekat u Evropi, inicijativa ima za cilj da transformiše 100 hektara Velikog parka u Budimpešti u vizionarsko remek delo.

Obnovom i proširenjem zelenih površina parka, rekreativnih objekata i istorijskih institucija, projekat Liget Budapest će uskoro postati jedan od najobimnijih kulturnih okruga u Evropi, koji obuhvata 150 godina nasleđa i inovacija.

Ovo značajno priznanje od strane turističkog sektora, učvršćuje poziciju Budimpešte kao turističke destinacije svetske klase, sa svojim zadivljujućim atrakcijama, kao što su veličanstvena Kuća muzike (House of Music) u Mađarskoj i obogaćujući Etnografski muzej koji privlači posetioce širom sveta. Kako projekat dostiže svoj pun potencijal, Budimpešta nudi putnicima iskustvo koje prepliće istoriju, kulturu i savremenu veličanstvenost.

Rodžer Sends, saradnik Forbes

pročitaj više

U TRENDU