ostanimo u kontaktu

Svet

Parlament Francuske odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja novom premijeru

Objavljeno

-

Francuski parlament je odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja novom premijeru Gabrijelu Atalu iako Vlada ima samo relativnu većinu.

Predlog koji su podnele levičarske grupe je, zbog nedostatka podrške desničarske i ekstremno desničarske opozicije, dobio je samo 124 glasa, daleko od 289 potrebnih za izglasavanje nepoverenja.

Levica premijera koga je početkom januara imenovao predsednik Francuske Emanuel Makron, kritikuje zbog najavljenih mera o socijalnim pitanjima, smatrajuči da on želi „rat protiv siromašnih“.

Levičarske stranke smatraju da Atal brani „Francusku iz luksuznih kvartova Pariza“, a uzrok nezadovoljstva su stvari na koje su tokom protesta ukazali poljoprivrednici.

Poslanici opozicione desničarke stranke Republikanci su ocenili da nije ozbiljno predlagati izglasavanje nepoverenja Vladi koja je tek počela rad.

Atal koji je prisustvao sednici, odmah posle glasanja je otputovao za Nemačku gde će se sastati s kancelarom Olafom Šolcom.

Prethodna premijerka Francuske Elizabet Born suočila se sa 31 glasanjem o nepoverenju.

(Beta)

Svet

Satelit večeras pada na zemlju, delovi mogu da završe bilo gde

Objavljeno

-

Revolucionarni evropski satelit za daljinsko ispitivanje ERS-2, lansiran 1995. godine, trebalo bi da padne na Zemlju danas u večernjim satima.

Evropska svemirska agencija (ESA) tvrdi da će većina ovog satelita izgoreti na putu prema Zemlji. Međutim, moguće je da pojedini delovi izdrže visoku temperaturu koja će nastati tokom spuštanja velikom brzinom, mada su male da šanse da ti fragmenti padnu na naseljena mesta i izazovu štetu.

Delovi satelita bi mogli pasti skoro bilo gde u svetu, a najverovatnije će nestati negde u moru, prenosi BBC.

ESA je lansirala dva skoro identična satelita za daljinsko ispitivanje Zemlje 1990-ih. Oni su bili najsofisticiraniji planetarni posmatrači svog vremena, sa skupom instrumenata za praćenje promena na kopnu, u okeanima i u vazduhu.

ERS-2, koji se prvi vraća na Zemlju, prvobitno je bio postavljen 780 kilometara iznad planete, a inženjeri su iskoristili njegove rezerve goriva 2011. da ga spuste na visinu od 570 kilometara.

pročitaj više

Svet

Sud će u martu odlučiti da li će majci Navaljnog biti predato telo

Objavljeno

-

Sud u ruskom gradu Salehardu je saopštio da će 4. marta, iza zatvorenih vrata, odlučivati o zahtevu Ljudmile Navaljnaje (69), majke ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, da joj se preda telo sina, koji je u petak 16. februara preminuo u zatvoru.

Ljudmila Navaljnaja od subote pokušava da dođe do tela, za koje tvrdi da ne zna gde se nalazi. Ona je od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražila da joj preda telo, kako bi mogla da dostojanstveno sahrani sina.

“Peti dan nisam u mogućnosti da ga vidim. Ne žele da mi predaju njegovo telo. Ne kažu mi ni gde je. Rešenje ovog problema zavisi isključivo od vas. Dozvilite mi da konačno vidim sina. Tražim da mi se Aleksejevo telo odmah preda, kako bih mogla da ga sahranim kao ljudsko biće”, navela je Ljudmila Navaljnaja u video poruci Putinu.

Vlasti tvrde da je uzrok smrti Navaljnog i dalje nepoznat i odbijaju da predaju telo u naredne dve nedelje, pošto se vodi istraga.

(FoNet)

pročitaj više

Svet

Anketa: Jedva 10 odsto Evropljana veruje da Ukrajina može da pobedi Rusiju

Objavljeno

-

Ukrajina među Evropljanima i dalje uživa široku podršku, ali skoro dve godine nakon ruske invazije jedva 10 odsto njih sada veruje da ona može pobediti Rusiju, dok se najizglednijim ishodom rata smatra neki oblik „kompromisnog rešenja“, pokazalo je istraživanje širom Evropske unije

Kako navodi „Gardijan“, ova promena stava – pošto je u ovo vreme prošle godine među Evropljanima preovlađivalo mišljenje stav da Ukrajina mora da povrati svu svoju izgubljenu teritoriju – zahtevaće da političari zauzmu realističniji pristup, koji se fokusira na definisanje šta prihvatljiv mir zapravo mora značiti, tvrde autori izveštaja.

„Da bi opravdali nastavak evropske podrške Ukrajini, lideri EU će morati da promene način na koji govore o ratu“, rekao je koautor Mark Leonard iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), koji je naručio anketu.

pročitaj više

Svet

Trampu preti zaplena imovine ako ne plati 450 miliona dolara određenih presudom

Objavljeno

-

Državni tužilac Njujorka Letiša Džejms saopštila je da je spremna da pokrene proces zaplene imovine bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ukoliko on ne bude u mogućnosti da isplati 454,8 miliona dolara određenih presudom.

Trampu je u petak naloženo da isplati 354,8 miliona dolara i dodatnih 100 miliona u kamati nakon što je sudija Artur Engoron utvrdio da je bivši predsednik lažno predstavio neto iznos novca koju poseduje kako bi dobio povoljnije uslove pozajmice.

„Ako nema sredstava da plati, tražićemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i zahtevaćemo od sudije da zapleni njegovu imovinu“, rekla je Džejms u intervjuu za ABC njuz.

pročitaj više

Svet

Brajan Volš osuđen na zatvorsku kaznu zbog prevara sa umetninama

Objavljeno

-

Brajan Volš, optužen za ubistvo svoje supruge, Beograđanke Ane Volš u Kohasetu u Masačusetsu 2023. godine, osuđen je na 37 meseci zatvora u drugom predmetu koji se odnosi na prevare sa umetninama.

Volš (48) je 2021. godine priznao krivicu za prodaju dve falsifikovane slike Endija Vorhola u međunarodnoj šemi umetničkih prevara.

Sudija saveznog suda u Bostonu osudio je Volša na 37 meseci zatvora, prenosi Boston Herald. Volšu je naloženo i da plati 475.000 odštete, navodi Rojters.

pročitaj više

U TRENDU