ostanimo u kontaktu

Svet

Patrušev: Kijev ispustio vodu na Dnjepropetrovsku HE dan pre napada na Kahovku

AP

Objavljeno

-

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da je, po naređenju Kijeva, ispuštena voda u Dnjepropetrovksoj hidroelektrani, dan pre napada na HE Kahovka.

“Po naređenju Kijeva, 24 sata ranije došlo je do masovnog ispuštanja vode na Dnjepropetrovskoj HE, a zatim je izvršen još jedan udar na HE Kahovka, što je dovelo do još strašnijih posledica“, rekao je Patrušev u razgovorui sa beloruskim kolegom Aleksandrom Volfovičem, prenosi TASS.

On je prethodno poručio da SAD, Velika Britanija i saveznici u NATO-u moraju da snose odgovornost za uništenje brane Kahovka jer te zemlje, kako je naveo, “koordinišu aktivnosti Ukrajine” i “dale su saglasnost za bombardovanje”, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Svet

Fon der Lajen: Članstvo u EU zaslužuje se reformama

Objavljeno

-

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Splitu da kandidati za članstvo u Evropskoj uniji moraju to da zasluže sprovođenjem strukturnih reformi, ali da i EU treba da shvati da je proširenje potrebno i korisno za nju, jer je jača.

Ruski rat protiv Ukrajine je dokazao da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju, rekla je Fon der Lajen po dolasku u Split na studijske dane Evropske narodne partije (EPP), prenosi HRT.

Vrlo je važno da objasnimo državama članicama i našim građanima da nas u novom geostrateškom okruženju proširenje na temelju zasluga osnažuje i na našu je dobrobit, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsednikom EPP Manfredom Veberom.

Fon der Lajen je ocenila da je Hrvatska priča o uspehu.

Ona je najavila izbore za Evropski parlament i dodala da je ovaj skup prilika da se razmišlja o učinjenom u protekle četiri godine i zacrtaju prioriteti za budućnost.

(FoNet)

pročitaj više

Svet

Putin: Izbori u novim ruskim regionima korak su ka njihovoj punoj integraciji

Objavljeno

-

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su izbori održani ranije ovog meseca u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve označili korak ka njihovoj punoj integraciji u Rusiju.

”To je, naravno, značajan događaj, važan korak ka punom ulasku novih regiona u jedinstven pravni, državni prostor naše velike zemlje”, rekao je Putin na sastanku sa novoizabranim guvernerima, a prenosi Rojters.

Izbore u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su pod delimičnom ruskom kontrolom, uspostavljenom nakon početka rata u Ukrajini, Kijev je proglasio nezakonitim.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

Firefox sada ima ugrađeni prevodilac stranica koji radi čak i bez interneta: Evo koje jezike podržava

Objavljeno

-

Nova verzija Firefox-a, pod oznakom 118, donosi značajnu inovaciju koja korisnicima omogućava automatski prevod web stranica direktno u pregledaču. Ova funkcija je značajno različita u odnosu na konkurentske servise za prevod, kao što su Google Translate i Microsoft Bing Translator.

Ovaj prevodilac funkcioniše lokalno, što znači da prevedeni tekst nikada ne napušta korisnikov računar. Drugim rečima, za razliku od servisa koji koriste cloud tehnologiju, Firefox-ov prevodilac ne zahteva konekciju sa serverima i može raditi i u offline režimu.

Kada korisnik otvori web sajt na podržanom jeziku koji je različit od podrazumevanog jezika pretraživača, ikonica za prevod će se pojaviti u adresnoj traci. Nakon što se klikne na nju, pojaviće se iskačući prozor koji pita sa kog jezika na koji jezik želite da prevedete sadržaj. Ako vaš pretraživač automatski ne detektuje jezik web sajta, možete ga ručno podesiti. Takođe možete izabrati opcije “uvek prevodi” ili “nikad ne prevodi”.

Međutim, tu su i loše vesti: trenutno su podržani samo sledeći jezici:

  • Bugarski
  • Holandski
  • Engleski
  • Francuski
  • Nemački
  • Italijanski
  • Poljski
  • Portugalski
  • Španski

Mozilla je navela da prevodilac može imati problema sa sajtovima koji koriste sadržaj na više jezika. Takođe, prevodilac ne podržava tekst iz slika ili video materijala.

Ova inovacija predstavlja značajan korak napred za Firefox, posebno u pogledu privatnosti i funkcionalnosti, i potencijalno može uticati na tržišni udeo pretraživača u korist Mozille.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Svet

Kineski hakeri ukrali 60.000 mejlova američkog Stejt departmenta

Objavljeno

-

Neimenovani viši službenik američkog Senata izjavio je da su kineski hakeri uspeli da ukradu oko 60.000 mejlova Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država.

Ranije ove godine kineski hakeri su već imali slične napade i pritom su srušili Majkrosoftovu platformu za mejlove.

Ovaj put su hakeri doprli do oko 60.000 mejlovi, koji su ukradeni s 10 različitih naloga Stejt departmentata.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

Istraživanje: Više od 55 odsto birača ima negativan stav o Trampu

Objavljeno

-

Broj američkih birača koji imaju negativan stav o bivšem predsedniku Donaldu Trampu premašio je 55 odsto, dok je, istovremeno, i više onih koji o njemu imaju “veoma povoljno” mišljenje, pokazuje istraživanje televizije News Nation.

Kako se navodi, 44 odsto ispitanika ima “veoma nepovoljan” stav o Trampu, što je više od bilo kog drugog kandidata Republikanske stranke za predsedničku nominaciju.

Oko 13 procenata njih kaže da ima “donekle nepovoljno” mišljenje o bivšem predsedniku, što je ukupno oko 56 odsto Amerikanaca koji negativno gledaju na Trampa.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU