ostanimo u kontaktu

Srbija

Penzionerima u proseku 4.000 dinara više: Koliko povećanje može da se očekuje?

Objavljeno

-

Korisnik prosečne penzije u Srbiji na jesen će primiti iznos koji će biti veći za najmanje 4.000 dinara.

Ukoliko situacija u budžetu bude povoljna, najstariji građani moći će da računaju najverovatnije na uvećanje čeka za 15 odsto, što će u proseku biti oko 6.000 dinara.

Ovaj plan povećanja penzija najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz čvrsto obećanje da penzionere do kraja godine očekuje dvocifren procenat rasta primanja. Jedini faktor koji bi mogao da poremeti planove državnog vrha je šira, globalna nestabilnost.

“Sagledaćemo situaciju u junu, a onda ćemo ići na veliko povećanje penzija, možda već od septembra. Biće sigurno veće od 10 odsto. Zavisno od finansijske situacije možda u oktobru i novembru bude još jedno povećanje. Penzioneri će svakako biti vrlo zadovoljni. Značajno će da rastu i plate, ali da vidimo prvo kako će da se odvija godina”, rekao je Vučić.

Vučić je, posle finansijske analize prva dva kvartala, najavio i dalji rast plata, uz ogradu da se to neće dogoditi samo ukoliko se Srbija suoči sa većim problemima.

“Ti problemi mogu biti samo politički – jedno je Kosovo, a drugo odnos prema ukrajinskom ratu. Nije lako izdržati tu poziciju, ali borićemo se”, kazao je Vučić.

Najavom sa vrha države najstariji građani svakako da će biti zadovoljni. Planirani rast, zajedno sa povećanjima sa kraja 2022, odnosno iz januara ove godine, penzionerima će pomoći da očuvaju životni standard u uslovima inflacije i talasa poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Najstariji mogu da se nadaju i blagom skoku primanja, jer bi najavljeno povećanje, prema trenutnim projekcijama, trebalo za koji procenat da “prebaci” pad životnog standarda najstarijih. Zavisno od toga kako “ponese” budžetska godina, ali i od finalne odluke o visini povećanja, “prebačaj” bi mogao da bude i veći od pet odsto, ili u novcu – par hiljadarki. To bi se dogodilo u varijanti da se penzionerima na procenat inflacije, doda još malo preko, odnosno da povećanje bude do 20 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u januaru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 15,8 odsto. Cene robe i usluga koje se smatraju kao lična potrošnja u januaru 2023. godine, u odnosu na decembar 2022. godine, u proseku su povećane za 1,4 odsto.

Više od konkretnih iznosa, međutim, najstarijima znači potvrda da će penzije držati korak sa poskupljenjima troškova života. Krajem prošle godine izmenjen je i dopunjen Zakon o PIO koji je predvideo novi način usklađivanja penzija kojim je ojačana veza između ekonomskog razvoja zemlje i rasta standarda penzionera. U računicu obračuna, predviđeno je, ulaziće niz faktora među kojima i učešće penzija u BDP. Penzije su 1. novembra prošle godine povećane za devet, a početkom 2023. za 12,1 odsto.

Usklađivanje sa platama

Novom šemom obračuna penzija, usvojenom krajem 2022. godine obračunato je učešće neto penzija i uvećanja u BDP-u od 9,3 odsto, dakle manje od 10 odsto.

To je bio jedan od ključnih faktora povećanja penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja od januara ove godine.

Penzije su usklađene sa procentom promene prosečne zarade, odnosno za 12,1 odsto. U odnosu na decembar 2021. one će u 2023. godini biti veće za trećinu.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Srbija

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

Obe strane sada treba da primene sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kazao je Lajčak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) i Juronjuz Srbija.

Lajčak je priznao da je EU načelno imala ambiciozniji plan, koji je podrazumevao potpisivanje sporazuma i nacrt aneksa sa jasnim vremenskim okvirima i zadacima.

Prema njegovim rečima, nije bila moguća saglasnost lidera oko svake tačke, a tu je bilo i odbijanje srpskog predsednika da potpiše dokument, pa je prvobitni predlog i izmenjen.

Lajčak je najavio vrlo brzo sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, kako bi počeo rad na primeni odredbi iz dogovora koji je postignut 18. marta u Severnoj Makedoniji.

Već smo počeli interne procedure u Evropskoj uniji kako bismo formalizovali ovaj faktor uvođenja tog dela agende EU za Srbiju i Kosovo, a kao sledeći korak u dijalogu pozvaću glavne pregovarače u Brisel i razgovaraćemo o koracima za implementaciju, kako bismo bili sigurni da imamo dogovor o tome, naglasio je Lajčak.

Vučić je sasvim jasno stavio do znanja da nije u poziciji da potpiše ovaj dokument i citirao je ustavna ograničenja, pa smo se saglasili da će dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU Žozepa Borela i to je potpuno u skladu sa međunarodnom pravnom praksom, naglasio je Lajčak.

Lajčak je ukazao da to znači da je ovaj dokument obavezujući, zvaničan i formalan, pa su besmislene sve spekulacije o tome da li je validan ili nije.

On je objasnio da će biti uspostavljen Zajednički odbor koji će nadgledati, ocenjivati i izveštavati o implementaciji, a njime će predsedavati EU.

Lajčak je istakao da će EU informisati države članice, pa će napredak na putu EU i za Kosovo i Srbiju od sada zavisiti i od njihove primene odredbi ovog sporazuma i aneksa.

On je ponovio da je EU planirala vrlo konkretne rokove u početnom dokumentu, ali sada ne želi da ih nametne dvema stranama.

Moramo se saglasiti oko toga kada se sretnemo, ali to nije tajna. Mnogo puta smo rekli da želimo da završimo ovaj proces tokom mandata trenutnog rukovodstva Evropske unije, Evropske komisije i američke administracije, ukazao je Lajčak.

U narednoj godini biće nova politička realnost, izbori u Evropi i u Sjedinjenim Državama i biće manje pažnje i posvećenosti, predvideo je Lajčak.

Verujem da imamo dovoljno vremena da se ovaj proces uspešno okonča i da se sprovedu odredbe ovog sporazuma, ali sve zavisi od posvećenosti strana, zaključio je Lajčak.

pročitaj više

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Srbija

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Objavljeno

-

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci, predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujuć, bez obzira što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

pročitaj više

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Srbija

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Objavljeno

-

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

pročitaj više

U TRENDU