ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Petković: Srbija će tražiti vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN

Objavljeno

-

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će Srbija zatražiti vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) i sutra počinje proceduru time što će Misija Srbije u Nujorku podneti zahtev predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

On je za RTS rekao da je u februaru predsedavajuća Gvajana, koja je, nažalost, priznala samoproglaešnu nezavisnost Kosova.

Petković je istakao da je „dogorelo do noktiju“ zbog nasilja Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM.

Mi ćemo se boriti da dobijemo potrebnu većunu glasova kako bi ta sednica bila održana, a razlog zbog čega tražimo vanredno zasedanje SB UN je taj što svojim postupcima, eskalatornim aktima nasilja iz dana u dan, Aljbin Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„To se pravno u konvencijama kaže stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovima da oni ne mogu da opstanu na KIM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije“, rekao je Petković.

Kurti demonstrira silu, onemogućava Srbima na KiM da prime penzije

Direktor Kancelarije za KiM izjavio je da su Srbija i srpski narod na KiM u izuzetno teškoj situaciji i da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo krizu koja sada vodi spirali nasilja na KiM gotovo svakoga dana.

Petković je za RTS rekao da je apsolutno neprihvatljiv način na koji Kurti demonstrira silu prema Srbima na KiM i ukazao da Kurti sada ide dotle da bukvalno onemogućava Srbima i to povratnicima da prime penzije i socijalna davanja jer upravo četiri miliona dinara koja je Priština oduzela bili su namenjeni za tu vrstu isplate.

Petković je naglasio da ohrabruje poslednje saopštenje američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je, kako je naveo Petković, po prvi put sada jasno i direktno spomenuo napad na srpske institucije na KiM, da to mora da stane, kao i da Kurti i Svečlja vrate četiri milona dinara koje su oteli od srpskog naroda na KiM.

„Važno je što se Amerika sada ovako direktno obratila, od kada je kriza krenula ovo je već treće njihovo saopštenje, tako da je različit ton u odnosu na sva njihova prethodna saopštenja, tako da se nadam da neće ostati samo na verbalnom nivou, već da će i Amerika preduzeti konkretne akcije po tom pitanju“, istakao je Petković.

Dodao je da, naravno, SAD neće menjati svoju politiku prema tzv. nezavisnom Kosovu, ali da u ovom slučaju, kada je reč o ukidanju dinara, koje stvara humanitarnu katastrofu na KiM u srpskim srediniama vidimo drugačiju rekaciju.

„Od trenutka kada je Priština donela odluku da se zabrani korišćenje dinara, videli smo na koji način se Aljbin Kurti, (ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj) Svečlja i ostali u Prištini obračunavaju sa srpskim narodom na KiM, posebno u Metohiji, gde su Srbi naranjiviji, gde su povratnici“, rekao je Petković.

Dodao je da Priština zatvara Privremene organe, uzima kancelarijski nameštaj i istakao da to pokazuje kolika je mržnja Svečlje i Kurtija, naročito Svečlje, koji, kako je Petković naglasio, voli da prisustvuje takvim događajima želeći da pokaže „kako je on silan i moćan i kako je Kosovo država i da Srbija nema šta da traži na prostoru KiM“.

Petković je naveo da su u Ugljaru neki razbojnici, još nisu utvrdili o kome je reč, opljačkali i demolirali poštu, a da je juče ujutro u 9.30 na putu Osojane-Goraždevac zaustavljeno vozilo Pošte, privedena dvojica radnika i upravnica pošte u Goraždevcu, da su držani ih više od 12 sati u policijskoj stanici u Peći i da su tek sinoć oko 12 časova pušteni.

Srbija će aposlutno učiniti sve da Srbi u Goraždevcu i na svim drugim mestima primaju sve svoje prinadležnosti kao do sada, naglasio je Petković.

KiM specijal

Gabrijel Eskobar: Zabrinuti smo što Priština podriva dijalog

Objavljeno

-

SAD se nadaju da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike ponovio da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

Na pitanje da li osim oštre retorike, ima nekih praktičnih posledica po Kurtijevu vladu, Eskobar kaže da ne želi da ulazi u to šta su sve posledice, ali ističe da izjave američkih zvaničnika o tome jasno govore.

pročitaj više

KiM specijal

Forum za bezbednost i demokratiju: Rasvetliti incident u Banjskoj

Objavljeno

-

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) apelovao je danas na nadležne institucije da učine sve kako bi se rasvetlile sve okolnosti incidenta koji se dogodio 24. septembra 2023. godine u Banjskoj i da se u istrazi utvrdi na koji je način grupa Milana Radoičića došla do oružja koje je korišćeno u tom incidentu, saopštio je FBD.

Taj forum traži i da se u skladu sa zakonom sankcionišu ne samo neposredno odgovorni za incident u Banjskoj već i sve one grupe i pojedinci koji su pomagali u formiranju i naoružavanju Radoičićeve grupe.

Forum za bezbednost i demokratiju upozorio je da bi propust da se učini takav apsolutni minimum u vezi sa rasvetljavanjem incidenta u Banjskoj mogao da ima ozbiljne implikacije po dalju budućnost kandidature Srbije za članstvo u Evrospkoj uniji.

„Srbija bi rizikovala da i ona sama, kao država koja ne sankcioniše delovanje paravojnih formacija na svojoj teritoriji, ali ni na teritoriji pod kontrolom Kfora, u očima međunarodnih partnera bude percipirana kao bezbednosna pretnja ne samo u lokalnim već i u širim okvirima“, saopštio je FBD.

(FoNet)

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara, ponašanje Bisljimija nedopustivo

Objavljeno

-

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao „nedopustivim“ ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

„Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo“, naveo je Stano u pisanoj izjavi, koju je prosledio pojedinim medijima, a prenosi prištinski Reporteri.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje Koha.

pročitaj više

KiM specijal

Ulutaš: Kfor posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost na KiM

Objavljeno

-

Kfor je posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost širom KiM i regiona, saopštio je komandant mirovne misije NATO snaga na KiM general-major Ozkan Ulutaš tokom sastanka sa šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Sunijogom, ambasadorima zemalja članica EU i šefom Euleksa, general-majorom Đovanijem Pjetrom Barbanom.

„Razmenjena su mišljenja o nekoliko tema, uključujući aktivnosti Kfora, saradnju Kfora sa kosovskom policijom i Euleksom i njegove tekuće bezbednosne napore u podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navedeno je u saopštenju Kfora na Fejsbuku povodom sastanka.

Ulutaš je istakao nepokolebljivu posvećenost Kfora da podrži sve napore međunarodne zajednice, za stabilnost i bezbednost na KiM i za mir u regionu

pročitaj više

KiM specijal

Šef Euleksa: Situacija na KiM mirna, ali krhka

Objavljeno

-

Šef Euleksa Pjetro Barbano izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali još uvek krhka.

„Videli smo da situacija može vrlo lako da se pogorša, kao što se, nažalost, dogodilo tokom septembra, sa ozbiljnim napadom u Banjskoj“, rekao je Barbano za A2 njuz.

Dodao je da Euleks nema mandat da sprovodi istragu o incidentu u Banjskoj, rekavši da je to pitanje u nadležnosti prištinskih institucija.

pročitaj više

U TRENDU