ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Pistorijus: Nemačka će udvostručiti svoje mirovne snage u okviru Kfora

Objavljeno

-

Nemačka će udvostručiti svoj doprinos od oko 100 vojnika mirovnim snagama predvođenim NATO na KiM u demonstraciji svoje posvećenosti regionalnoj bezbednosti, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom posete Prištini.

Pistorijus je rekao da će Nemačka do proleća dodati još jedan kontingent vojnika na postojećih 99 koje već ima u mirovnim snagama Kfora koji broji ukupno gotovo 4.500 vojnika.

„Verujem da je signal snažan i izražava našu perspektivu o stabilnosti ovog regiona“, rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, prenosi AP.

KiM specijal

Albanian post: Gervala traži od Nemačke da „udalji“ ambasadora Jerna Rodea sa Kosova

Objavljeno

-

Zamenica kosovskog premijera i ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, zatražila je od Nemačke da udalji aktuelnog ambasadora Nemačke Jerna Rodea sa Kosova, saznaje Albanian Post od izvora.

Izvor u MSP-u Kosova i drugi u nemačkoj ambasadi na Kosovu, obavestili su Albanian Post da je Gervalin zahtev upućen tokom njene poslednje posete Berlinu, gde se pored sastanka sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Nemačke, Mihaelom Rotom sastala i sa ministrom odbrane Nemačke, Borisom Pistorijusom.

Na sastanku sa Pistorijusom održanim 31. januara, pre njegove posete Prištini, Gervala je izrazila pritužbe na Rodea i njegov rad na Kosovu, prenosi KoSSev.

Isti izvori su pojasnili da se Gervala žalila da se diplomata koji predstavlja Nemačku na Kosovu „mnogo meša” i da mnogo piše na platformi „X”.

„On piše o stvarima o kojima ne bi trebalo i treba da napusti Kosovo“, bila je molba Donike Gervale.

Ali Rode nije jedini Nemac na kojeg se Gervala žalila.

S obzirom da je i sama nemački državljanin, više kao državljanin Nemačke, a manje kao diplomata Kosova, ona je takođe izrazila svoje negativno mišljenje o nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan, Manuelu Saracinu (Manuel Sarrazin).

Gervala je govorila i o Jensu Plotneru, savetniku nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Za Plotnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-nemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum dogovoren između Kosova i Srbije, Gervala je rekla da se previše angažuje u nemačkoj spoljnoj politici za Kosovo i da je potpuno amortizovao Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Gervala je rekla da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Berbok, ali se požalila da Plotner ne ostavlja prostor za ministarku i da tako iz Kancelarije vodi spoljnu politiku Nemačke u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan.

Albanian Post je takođe potvrdio da je nemački ambasador Rode upoznat sa Gervalinim zahtevom da ga smeni.

Ovo nije prvi put da Gervala kritikuje zapadne diplomate i njihov pristup prema Kosovu.

U nekim slučajevima je svoje stavove iznosila javno.

Radikalnije nego ikad bilo je to u intervjuu za austrijski list Der Standard 21. juna prošle godine.

Upitana o stavovima međunarodne zajednice tada, nakon izbora održanih u opštinama na Severu gde su Srbi bojkotovali glasanje, Gervala je eksplodirala.

Amerikanci i Evropljani su tada zahtevali da albanski gradonačelnici izabrani na osnovu minimalnog broja glasova rade van opštinskih objekata, kao kompromis za nedostatak legitimiteta.

„Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje“, rekla je tada Gervala.

„Mi, kao Zapad u celini, ne bi trebalo da dozvolimo da neke problematične diplomate dovedu region u rat u jeretičkom savezu sa Putinovim predstavnikom, Vučićem“, izjavila je Gervala.

„U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokratiju. Vučića ne možete zaustaviti ni novcem ni smirivanjem, samo kristalnim stavom. EU ovo nema, jer nije jedinstvena”.

Iznela je i direktne kritike na račun određenih ličnosti, kao što je specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

„Predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav. Ovo nije samo smrtonosno za posredovanje, podstiče Vučića na eskalaciju“, iznela je Gervala iste stavove koje će kasnije saopštiti i premijer Kosova, Aljbin Kurti.

(KoSSev)

pročitaj više

KiM specijal

Zbog zabrane ulaska dinara na KiM Srbi nisu mogli da podignu socijalnu pomoć

Objavljeno

-

 Korisnici socijalne pomoći na KiM koju isplaćuje država Srbija, zbog odluke vlasti u Prištini da zabrani promet i ulazak dinara na KiM, danas u svojim ekspoziturama Poštanske štedionice nisu uspeli da podignu pun iznos socijalne pomoći, a u pojedinim srpskim sredinama nisu mogli da podignu ni ograničen iznos, prenosi TV Most.

Korisnici socijalne pomoći u Kosovskom Mitrovici kažu da im je na račune jutros uredno legao novac koji uplaćuje Beograd, ali da su danas mogli da podignu ograničen iznos novca, svega 10.000 dinara socijalne pomoći zbog manjka dinara na KiM.

Oni su se u velikom broju okupili ispred svojih ekspozitura u Kosovskoj Mitrovici kako bi podigli novac koji im sleduje, ali su mogli da podignu samo deo iznosa zbog nedostatka srpske valute na KiM.

pročitaj više

KiM specijal

Stano: EU trenutno nema šta da najavi u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine na visokom nivou

Objavljeno

-

Evropska unija u ovoj fazi nema ništa da najavi u vezi sa bilo kakvim predstojećim dijalogom Beograda i Prištine na visokom nivou, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je to rekao na pitanje Tanjuga kada se može očekivati nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nakon odvojenih sastanaka koje je šef evropske diplomatije Žozep Borelj imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, tokom Minhenske bezbednosne konferencije i nakon izjave Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana.

On je dodao da se dijalog nastavlja svakodnevnim radom specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

pročitaj više

KiM specijal

Jens Stoltenberg pozvao sve strane na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od zapaljive retorike i akcija

Objavljeno

-

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg pozvao je danas sve strane na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija, istovremeno istakavši značaj procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i naglasio da ohrabruje obe strane da se u dobroj veri uključe u pregovarački proces.

On je ocenio da su u poslednje vreme prisutne pojačane tenzije na Kosovu i drugim delovima Zapadnog Balkana i podsetio da je pred Božić posetio region.

pročitaj više

KiM specijal

Eljšani: Carina Kosova zabranila prolazak pošiljke sa dinarima na KiM

Objavljeno

-

Zamenik komandira takozvane kosovske policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je danas da je prolazak pošiljke dinara na administrativnom prelazu Jarinje danas zabranila takozvana Carina Kosova na osnovu ranije donete uredbe tzv. Centralne banke u Prištini.

Ranije danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je ranije danas da su pripadnici „Kurtijeve policije“ ne samo zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i britanske kompanije „Henderson“ koja transportuje novac, demonstrirali „osionost i grubost“, a zatim ih oterali uz pretnju hapšenjem.

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara brani upotreba dinara na KIM, a pre dva dana je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za kako kažu, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.

pročitaj više

U TRENDU