ostanimo u kontaktu

Kultura

Počeli 40. Nušićevi dani: Bogat glavni takmičarski program uz prateće sadržaje

Objavljeno

-

Maj je tradicionalno rezervisan za pozorišni festival ,,Nušićevi dani’’ u Smederevu koji ove godine obeležava svoju 40. godišnjicu. Tim povodom, organizatori su spremili raznolik prateći i glavni, kao i predfestivalski program, ali i program za najmlađe pozorišne ljubitelje koji će trajati od 15. do 24. maja.

Festival je svečano otvoren 15. maja na dobro poznat način- polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, da bi zatim usledila predstava ,,Dr’’ OAP Branislav Nušić, u režiji Nevene Rakočević. U okviru revijalnog programa, na repertoaru su se našle i još dve predstave dramskog pisca čije ime festival nosi, a to su ,,Narodni poslanik’’ Nikšićkog pozorišta i JU Centra za kulturu Pljevlja, kao i jedna imerzivno/senzorna predstava ,,Put oko sveta, svet oko puta- Nušić u teatru zatvorenih očiju’’ nastala u produkciji samog festivala.

Kao i svake godine, glavni takmičarski program okupio je neke od najznačajnijih predstava aktuelne pozorišne sezone iz gradova širom Srbije. 19. maja publika će imati priliku da pogleda predstavu ,,San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)’’ Narodnog pozorišta u Nišu, u režiji Milana Neškovića. Zatim, 20. maja, na repertoaru je predstava- opera u 17 pesama ,,Deca’’ Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Irene Popović, a već narednog dana i predstava ,,Čehovljeva soba’’ Narodnog pozorišta Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović’’ iz Zaječara. 22. maja publiku očekuju ,,Očevi i oci’’ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Veljka Mićunovića, a poslednja predstava u ovogodišnjem takmičarskom programu zakazana je za 23. maj i to je ,,Otac’’ Ateljea 212, u režiji Paola Mađelija. Glavni takmičarski program održava se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Festival će 24. maja zatvoriti Muzičko- scenski vremeplov ,,Alkibijada’’ u kome će učestvovati neka od najznačajnijih imena srpskog glumišta kao što su Tanja Bošković, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Goran Jevtić, Slaven Došlo i mnogi drugi. Iste večeri, biće i dodeljene nagrade festivala, a Nušićevu nagradu za životno delo glumcu- komičaru biće uručena Renati Ulmanski.

Publika je navikla da festival pruža i brojne prateće sadržaje, pa organizatori ni ove godine nisu razočarali planiranim programom u kafani „Dardaneli“ nakon svake predstave, okruglim stolom, glumačkim radionicama za decu, mlade i pripadnike društveno osetljivih grupa, kao i promocijom monografije posvećene ovogodišnjem laureatu festivala: ,,Renata Ulmanski/ Njegovo veličanstvo Slučaj’’ koju je priredio Marko Misirača.

Ulaz je besplatan za sve programe u okviru revijalnog dela, za promociju monografije, okrugli sto i glumačke radionice, dok se ulaznice za predstave u takmičarskom programu, programu svečane dodele nagrada i za kabaretsku predstavu mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo ili onlajn putem.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Kultura

Održana premijera Verdijeve opere “Falstaf” u Narodnom pozorištu

Objavljeno

-

Premijera komične opere Đuzepea Verdija “Falstaf”, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića, održana je večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Verdi, koji je „Falstafa“ napisao u osamdesetoj godini života, utkao je u to delo svoje celokupno životno iskustvo, ostavljajući melodijsko-harmonsku dopadljivost i predvidljivost u mnogome u sopstvenoj prošlosti, idući ka neočekivanim rešenjima i izrazu koji mu do tada nije bio svojstven.

“Da bi komponovao komičnu operu, Verdiju je bio potreban podstrek u vidu dobrog libreta. Šekspirove Vesele žene vindzorske su mnogo od svoje nesumnjive vrcavosti postigle na račun podsmeha glavnom junaku. Libretista Arigo Boito je, zahvaljujući izvanrednom literarnom seciranju teksta, vratio u život originalnog, pravog Falstafa. Zamenivši debeljka iz Veselih žena vindzorskih nitkovom-filozofom iz Henrija IV on je dao Verdiju priliku da kreira autentično šekspirovsko delo što komična opera zasnovana na Veselim ženama ne bi mogla biti. Moje uverenje je da je ova opera potvrda nepopravljivog optimizma sveta i čovečanstva u susretu sa svim mogućim nedaćama”, rekao je Bradić u najavi premijere.

(Tanjug)

pročitaj više

Kultura

Preminula Tina Tarner – svetska rok i soul ikona

Objavljeno

-

AP

Proslavljena američka rok i soul pevačica Tina Tarner preminula je u 83. godini u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj nakon duge i teške bolesti, saopštio je njen predstavnik.

Tina Tarner započela je svetsku karijeru nastupajući 1960-ih sa svojim tadašnjim suprugom Ajkom Tarnerom, ali 1978. godine razvela se od nasilnog Ajka i nastavila da postiže još veći uspeh kao solista, navodi Bi-Bi-Si. 

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Kultura

Humanitarno izvođenje predstave “Izbiračica” u Dadovu: Prihod namenjen đacima škole “Vladislav Ribnikar”

Objavljeno

-

Pixabay

Omladinsko pozorište “Dadov” najavilo je izvođenje predstave “Izbiračica”, saopšteno je iz gradske uprave.

Izvođenje ima humanitarni karakter i prihod je namenjen đacima Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

Predstava počinje u 16 časova, navedeno je u saopštenju, prenosi Tanjug.

“Izbiračica” je komedija Koste Trifkovića pisana je u tri čina. Ova komedija u svojoj strukturi ima elemente zapadnoevropske ironijske komedije. Junakinja komedije „Izbiračica“ je devojka Malčika, koja potiče iz jedne gradske porodice. Ona je razmažena i namćorasta devojka koja na kraju treba da shvati šta donosi takvo ponašanje i kao treba da se ponaša.

Iako napisasna pre oko 150 godina ova komedija i danas ima aktuelnost kako svojom temom tako i idejom, navodi se na sajtu “Dadov”-a.

Prvo postavljanje „Izbiračice“ u produkciji Dadova desilo se 1965. godine. Režiju je radio Nebojša Komadina a premijera je izvedena na Svetskom festivalu amaterskih pozorišta u Monte Karlu. Predstava je dobila prvu nagradu Festivala a u njoj su glumili mladi i tada nepoznati amateri Svetlana Bojković, Zorica Jovanović, Branko Cvejić i dr.

(Izvor: Telegraf.rs)

pročitaj više

Kultura

Aplauz trajao duže od pet minuta: Ovacije u Kanu srpskom filmu koji je sniman u školi „Vladislav Ribnikar“

Objavljeno

-

Filmski centar Srbije

Sinoć je u Kanu prikazan film “Lost Country” scenariste i reditelja Vladimira Pešića, koji je sniman u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Više od pet minuta trajale su ovacije za ekipu, koju predvode deca glumci Jovan Ginić, Miodrag Jovanović i njihove mlade kolege.

Sva mesta u bioskopu „Miramar“ bila su popunjena, a karte za sve projekcije Perišićevog filma već su odavno rasprodate

Film je prikazan u okviru „Nedelje kritike“ u Kanu, i govori o petnaestogodišnjem dečaku koji, u Beogradu 1996. godine tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti.

U filmu glume Jasna Đuričić, Jovan Ginić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić…

Reditelj Vladimir Perišić je za Nova.rs da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, jedna od žrtava, ekipi bio velika pomoć tokom snimanja.

(Izvor: Nova.rs)

pročitaj više

Kultura

Igor Mirović: Za kulturne ustanove u Vojvodini izdvojeno 500 miliona dinara

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore u ukupnoj vrednosti od 500 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove i opremanja kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama podržani su projekti u 11 gradova i opština, kaže se u saopštenju Biroa pokrajinske vlade za odnose sa javnošću.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU