ostanimo u kontaktu

Svet

Počeo je mega štrajk: Nemačka paralisana, saobraćaj potpuno obustavljen

Objavljeno

-

Veliki štrajk u Nemačkoj, nazvan “mega štrajk”, počeo je danas da parališe tamošnji saobraćaj sa zahtevom sindikata za povećanje plata zbog inflacije.

Zaposleni na aerodromima, železnici, u pomorskom teretnom saboraćaju, u kompanijama za autoputeve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-oročasovnu obustavu rada od ponoći u nedelju.

Na takav štrajk upozorenja pozvala su dva velika sindikata, Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.

Protesti su deo rastućih socijalnih tenzija u Nemačkoj gde se od početka godine organizuju sve brojniji štrajkovi u školama, bolnicama, Pošti.

Za razliku od zemalja, kao što je Francuska, takav jedan jedinstveni protest koji okuplja sindikate EVG i Verdi sa velikim brojem članova, izuzetno je retka pojava u Nemačkoj.

Ovaj „mega štrajk“, kako su ga već nazvali nemački mediji, pogađa zemlju u kojoj su cene ozbiljno povećavane u poslednjih godinu dana, a inflacija dostigla 8,7 odsto.

Sindikati traže povećanje plata za više od 10 odsto.

Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. Nova runda pregovora počinje danas, u ponedeljak. Poslodavci, (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet odsto i dve jednokrate isplate od 1.000 i 1.500 evra.

Sindikati EVG i Verdi očekuju masovni odziv za štrajk. Železnica Dojč Ban odlučila je da danas potpuno ukine saobraćaj na velikim linijama, upozoravajući da će poremećaji biti veliki i na regionalnim llinijama. ; Savez nemačkih aerodroma (DAV) osudio je strategiju eskalacije štrajkova po modelu Francuske gde se danima protestuje protiv reforme pravosuđa.

„Bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspe i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gde će građani biti još mnogo teže pogođeni“, rekao je predsednik sindikata Verdi Frank Verneke, prenosi Dojče vele. ;Jedna anketa pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk.

Najavljeno je da će on trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Svet

Kijev negira umešanost u napad dronom na Moskvu

Objavljeno

-

Reuters

Ukrajina je negirala da je direktno umešana u napad dronovima u Moskvi.

Zamenik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao je direktnu umešanost Kijeva, ali je naglasio da je „Ukrajina uživala gledajući te događaje“ i prognozirao povećan broj takvih napada.

„Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara. Ali, naravno, nismo direktno umešani u njih“, naglasio je Podoljak.

Rusija je ranije saopštila da je Ukrajina izvršila do sada najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je ruska protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.

(N1)

pročitaj više

Svet

Sudan: Uoči isteka dogovora o primirju teške borbe besne u delovima Kartuma

Objavljeno

-

AP

Uoči isteka dogovora o primirju koji je doneo kraći predah u borbama sukobljenih frakcija u Sudanu, danas se u delovima Kartuma, glavnog grada Sudana, vode teške i uporne borbe, potvrdili su građani.

Južno i zapadno od Omdurmana, jedne od tri susedne urbane celine koja čine šire područje grada Kartuma, borbe su ponovo započete u nedelju i nastavljene danas, prenosi Rojters.

Na južnoj obali reke Nil stanovnici Kartuma su takođe kasno sinoć prijavili da se vode oružani sukobi.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Izborna komisija: Erdogan dobio dva miliona glasova više od Kiličdaroglua

Objavljeno

-

AP

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate.

Jener je juče rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jener je naveo da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Svet

Nezvanični rezultati pokazuju da aktuelni predsednik ostaje na tronu

Objavljeno

-

Tanjug

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

pročitaj više

Svet

Zatvorena birališta u Turskoj, za nekoliko časova stižu preliminarni rezultati

Objavljeno

-

Tanjug

Birališta u Turskoj zatvorena su danas u 17.00 časova po lokalnom vremenu, a više od 64 miliona građana imalo je pravo glasa u drugom krugu predsedničkih izbora.

Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati posle zatvaranja birališta, preneo je AP.

Građani su birali između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU