ostanimo u kontaktu

Hronika

Počinje suđenje za pad mosta kod Ovčar Banje: Jedini okrivljeni – građevinski inspektor

N1

Objavljeno

-

U Višem sudu u Čačku uskoro počinje suđenje zbog pada visećeg mosta kod Ovčar Banje. Optužnica je podneta protiv lokalnog građevinskog inspektora, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Ali, postavlja se pitanje da li je ovaj činovnik jedini krivac za pad mosta koji odavno nije bio za upotrebu?

Grupa hodočasnika iz Zvornika je tog 13. oktobra 2022. stigla u Ovčar Banju kako bi obišli manastire. Više od stotinak njih u dva autobusa. Stali su na proširenju pored magistrale kako bi preko visećeg mosta prešli reku.

Ne znajući u kakvom je stanju viseći most, odjednom se na njemu našao veći broj ljudi. Sajla se otkačila i most je pao u reku. A sa njim su u Zapadnoj Moravi završili svi oni koji su se tog trenutka našli na njemu. Dve žene su poginule, a desetoro ljudi je povređeno.

Posle godinu i po dana, ovaj slučaj će dobiti sudski epilog. Kako su saopštili iz Višeg tužilaštva u Čačku, optužnica je podignuta protiv građevinskog inspektora zaposlenog u Gradskoj upravi u ovom gradu.

Advokat Milenko Paunović kaže za N1 da je ovo pokušaj da se stavi tačka na ovu nezgodu, u kojoj je izgubljeno više života, a da pri tome niko ne snosi pravu odgovornost.

“Sa protokom vremena mnoge stvari su se zamaglile i mnogi dokazi izgubili. Pazite, ovde postoji upravljač zaštićenog područja, budžetska firma koju je osnovao grad Čačak i koja je dužna da obilazi i proverava stanje mostova. Postoji međunivo republičke vlasti, postoji Okrug koji je trebalo da vrši stalan inspekcijski nadzor. Ministarstvo građevine ima svoju odgovornost. Gradska vlast se takođe ne može abolirati”, naveo je Paunović.

Još pre nekoliko meseci, gradonačelnik Milun Todorović sugerisao je da je pad mosta propust inspektora. On je tada izneo mišljenje da građevinski inspektor nije na pravi način postupio kada je zabranio korišćenje visećih mostova.

Dragan Bisenić iz „Srbija protiv nasilja“, odbornik u lokalnoj skupštini, ovo opisuje kao najlakši put da vlast skine odgovornost sa sebe.

“Gradonačelnik je bio upoznat sa postupanjem pomenutog građevinskog inspektora u mnogim drugim slučajevima. I nikada nije reagovao. Čak postoje indicije o nekim koruptivnim radnjama koje su se vršile na nivou Gradske uprave u Čačku i firmi povezanih sa ovim inspektorom. Nikada do sada gradonačenik nije odgovarao da to zaista postoji, niti je sankcionisao inspektora, kao ni organe i načelnika inspekcijsih službi”, kazao je Bisenić.

U Krivičnom zakoniku Srbije navodi se da će biti kažnjeno službeno ili odgovorno lice koje ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, i time izazove opasnost za živote ljudi.

Ako je usled toga nastupila smrt jedne ili više osoba, učinilac će biti kažnjen zatvorom od dve do dvanaest godina.

(N1)

Hronika

Preminuo modni dizajner Roberto Kavali

Objavljeno

-

Italijanski modni dizajner Roberto Кavali preminuo je u petak u 83. godini, javili su italijanski mediji.

Italijanska novinska agencija ANSA prenosi je da je dizajner preminuo kod kuće u Firenci, gradu u kojem je rođen, nakon duge bolesti.

Vest o smrti potvrđena je i na zvaničnom Instagram profilu kompanije „Roberto Cavalli“, od strane direktora.

„Dragi Roberto, možda više nisi fizički ovde sa nama, ali znam da ću uvek osećati tvoj duh uz sebe. Najveća mi je čast u karijeri raditi sa vašim nasleđem i stvarati za brend koji si osnovao sa takvom vizijom i stilom. Počivaj u miru, nedostajaćeš i toliko će te voleti da će tvoje ime i dalje nastaviti da živi i biti svetionik inspiracije za druge, a posebno za mene“, napisao je Fausto Puglisi, kreativni direktor „Roberto Cavalli“ kompanije od oktobra 2020.

Izvršni direktor Sergio Azolari je dodao:

„Кompanija Roberto Cavalli izražava saučešće zbog gubitka porodice gospodina Kavalija. Njegovo nasleđe ostaje stalni izvor inspiracije.“

Popularnost je stekao 1970-ih, radeći zvezdama kao što su Sofija Loren i Brižit Bardo, a decenijama kasnije njegov stil poštovale su generacije poznatih ličnosti, od Кim Кardašijan do Dženifer Lopez.

Rođen 15. novembra 1940. u Firenci, glavnom italijanskom centru za obradu kože, Кavali je bio poznat po upotrebi štampane kože i farmerki.

(ANSA)

pročitaj više

Hronika

Još se traga za telom Danke Ilić – pregleda se i okolina kuće D. D.

Objavljeno

-

N1

Nastavlja se potraga za telom dvogodišnje Danke ilić iz Bora. Policija pretražuje širi atar sela Zlot, pojate kao i nepristupačni teren u Lazarevom kanjonu.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda i Bora od utorka pregledaju okolinu kuće D. D, osumnjičenog za ubistvo male Danke.

U ponedeljak je pretraživan drugi deo Lazarevog kanjona, nakon što je policija, zajedno sa spasilačkim timom i Gorskom službom spasavanja, obišla prvih 3,5 kilometara. Pretražena je i jama iznad kanjona, doboka 70 metara.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

Reč je o radnicima „Vodovoda“, kojima je određen pritvor do 30 dana. Na teret im se stavlja krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu, podseća RTS.

Tužilaštvo je saopštilo da je D. D. priznao zločin, dok se J. S. branio ćutanjem. Uhapšeni su otac i brat jednog od osumnjičenih zbog sumnje da su pomogli da se telo premesti na za sada nepoznatu lokaciju. Brat osumnjičenog za ubistvo D. D. preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

U međuvremenu, direktor JP „Vodovod“ u Boru podneo je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga.

(RTS)

pročitaj više

Hronika

Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu KPZ Padinska Skela u slučaju ubijenog zatvorenika

Objavljeno

-

N1

Zaštitnik građana je utvrdio propuste u radu zaposlenih u zatvoru u Padinskoj Skeli u slučaju zatvorenika koji je preminuo u toj kazneno-popravnoj ustanovi posle pretrpljenog fizičkog i seksuanog zlostavljanja.

Kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, utvrđeno je da je zdravstvena služba u konkretnom slučaju postupala nezakonito i nepravilno, jer pregledi preminulog zatvorenika, za koje je u izveštajima Službe za obezbeđenje navedeno da su obavljeni 25. januara i 1. februara ove godine, nisu evidentirani u skladu sa propisima, odnosno u medicinskoj dokumentaciji nema podataka o tome da su obavljeni, a prilikom lekarskog pregleda koji je obavljen 3. februara nisu sačinjene fotografije konstatovanih povreda.

Zaštitnik u izveštaju dodaje da je fotografije napravio medicinski tehničar 4. februara u spavaonici u kojoj je preminuli boravio.

„O novim povredama medicinski tehničar nije nikoga obavestio, iako su vidljive povrede na bradi i obrazima koje nisu uočene na pregledu koji je obavljen 3. februara predstavljale znak ili indikaciju da je prema AA primenjeno nasilje“, piše u izveštaju ombudsmana.

Tokom kontrole rada KPZ Padinska Skela utvrđeno je i da su zaposleni u Službi za obezbeđenje postupali nepravilno, jer o vidljivim fizičkim promenama AA, kao i o razlozima zbog kojih je on 4. februara premešten u drugu spavaonicu nisu sačinili službenu belešku niti o tome dalje izveštavali nadređene na propisani način.

„Zaštitnik građana je utvrdio da razvrstavanje u spavaonicu u konkretnom slučaju nije sprovedeno uz brižljivu ocenu svih okolnosti od kojih zavisi međusobni uticaj i opasnost od fizičkog ili psihičkog ugrožavanja, odnosno nisu uzete u obzir godine starosti AA, vrsta prekršaja, činjenica da prethodno nije osuđivan ni prekršajno kažnjavan, okolnost da je sud prvobitno odredio da se izvršenje izrečene novčane kazne sprovede sa penzije kažnjenog, ali da to nije bilo moguće, te da mu je zato novčana kazna zamenjena kaznom zatvora, kao i da nisu uzete u obzir osobine i lična svojstva drugih prekršajno kažnjenih lica sa kojima se smešta u spavaonicu, te da sada pok. AA nije bio prepoznat kao potencijalna žrtva nasilja od strane drugih lica sa kojima je bio smešten u istu spavaonicu“, navodi zaštitnik građana.

Ističe da je u cilju unapređenja rada i sprečavanja sličnih propusta u budućnosti, Zavodu i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija upućeno osam preporuka.

Mediji su 19. marta objavili da je zatvorenik S.B. (70) preminuo u zatvoru u Padinskoj Skeli 4. februara od posledica višednevnog fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je istog dana saopštila da su pokrenuti disciplinski postupci protiv sedam zaposlenih u KPZ, a 22. marta su upravnik i još deset osoba suspendovani sa posla.

Zaštitnik građana je postupak kontrole rada KPZ Padinska Skela pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, posle vesti o smrti zatvorenika i psihičkom i fizičkom nasilju i zlostavljanju od strane trojice mladića sa kojima je boravio u spavaonici.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Patolog Radoslav Radosavljević: Biološki materijal može da se nađe na svemu

Objavljeno

-

Patolog Radoslav Radosavljević izjavio je danas, povodom ubistva dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora, da biološki materijal devojčice može da se nađe na svim predmetima sa kojima je ona došla u kontakt – odeći, obući, igračkama, kao i na lišću ukoliko je na njega pala krv iz rane ili povrede.

On je za Tanjug istakao da je DNK neprikosnoven metod u identifikaciji tela i najvažniji elemenat u istrazi, jer DNK profil devojčice mora da se poklopi sa DNK profilom njene majke, odnosno krvnih najbližih srodnika.

Na pitanje da li su, kako prolazi vreme od ubistva Danke Ilić, manje šanse da se utvrde svi detalji ubistva, Radosavljević je rekao da vreme koje prolazi čini to da dolazi do degenerativnih sekundarnih promena na telu, kao i da elementi spoljašnje sredine, poput vlage, visoke temperature, delovanje životinja mogu da dovedu do određenih promena.

pročitaj više

Hronika

Nastavlja se potraga za telom Danke Ilić: Policija pretražuje širi atar sela Zlot

Objavljeno

-

N1

Potraga za telom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora se nastavlja, a policija pretražuje širi atar sela Zlot, okolinu kuća osumnjičenih, groblje, pojate, šupe, nepristupačni teren u Lazarevom kanjonu.

Tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Sektora za vanredne situacije pretraživali su potok u blizini kuće jednog od osumnjičenih za ubistvo.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda i Bora od utorka pregledaju okolinu kuće D.D, osumnjičenog za ubistvo Danke.

U ponedeljak je pretraživan drugi deo Lazarevog kanjona, nakon što je policija, zajedno sa spasilačkim timom i Gorskom službom spasavanja, obišla prvih 3,5 kilometara, a pretražena je i jama iznad kanjona, doboka 70 metara, preneo je RTS.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU