ostanimo u kontaktu

Region

Podgorica: Uhapšene tri osobe zbog napada na tinejdžera u dresu Crvene zvezde

Objavljeno

-

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici uhapšeni su Lazar Radulović (18), Obren Kovačević (19) i Aleksa Grgović (19) zbog sumnje da su u nedelju uveče u glavnom gradu pretukli D.R. i nasilničkog ponašanja na štetu M.P.

To je za podgorički portal CdM potvrdio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović.

Reč je o incidentu koi se dogodio u nedelju uveče kada je ova uhapšena grupa napala tinejdžera u jednooj podgoričkoj igraonici samo zato što je odbio njihov zahtev da sa sebe skine majicu sa obeležjima Crvene zvezde.

Region

Dodik: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH po želji Zapada

Objavljeno

-

Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ako je moguće, vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredeljenje. Jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska”, rekao je Dodik u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Navodeći da se u Republici Srpskoj trenutno pod sankcijama SAD nalazi najviše rukovodstvo, Dodik je istakao da se vidi da Amerika želi silom da nametne svoje stavove, prenosi RTRS.

pročitaj više

Region

Otvoren Počasni konzulat Srbije na Palama, Dačić se hvali – imamo najveći broj konzula

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je danas Počasni konzulat Srbije na Palama, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na čelu konzulata sa konzularnim područjem koje će obuhvatiti teritoriju opštine Pale je Dejan Ljevnaić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju, koja datira još od kraja 19. veka. Svesni značaja uloge počasnih konzula i njihovog nesumnjivog doprinosa unapređenju odnosa Republike Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže počasnih konzula u svetu. Stoga, sa ponosom ističem da danas Republika Srbija ima najveći broj počasnih konzula u svojoj istoriji – čak 100 i to na svim kontinentima“, rekao je Dačić prilikom otvaranja.

On je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje unapređenju regionalne saradnje i negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa.

„Stabilnost regiona i razvoj svestrane saradnje sa našim najbližim susedima su naš trajni spoljnopolitički prioritet. Upravo Bosnu i Hercegovinu vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje“, naveo je Dačić.

Istakao je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava Bosnu i Hercegovinu kao jednu državu sa dva entiteta, kao i sve odluke donete u skladu sa nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda – Srba,  Bošnjaka i Hrvata.

„Кoristim priliku da izrazim posebnu zahvalnost Predsedništvu Bosne i Hercegovine što je prepoznalo našu potrebu i u kratkom roku dalo saglasnost za otvaranje Кonzulata, na čelu sa počasnim konzulom, i izdalo egzekvaturu za gospodina Dejana Ljevnaića, počasnog konzula Republike Srbije u opštini Pale. U

Na čelu konzulata sa konzularnim područjem koje će obuhvatiti teritoriju opštine Pale je Dejan Ljevnaić, a ministar Dačić je izrazio je uverenje da će počasni konzul svojim bogatim iskustvom i znanjem, više nego uspešno obavljati ovu važnu i odgovornu funkciju.

Pored unapređenja ekonomskih odnosa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, siguran sam da će otvaranje ovog Кonzulata omogućiti i efikasnije pružanje konzularnih usluga državljanima Republike Srbije koji poslovno ili turistički borave na teritoriji opštine Pale.

(FoNet)

pročitaj više

Region

Obeležava se Sveti Kliment Ohridski, zaštitnik makedonske kulture

Objavljeno

-

Delegacija Vlade Severne Makedonije, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, položila je danas cveće i odala poštu zaštitniku makedonske kulture, jednoj od najznačajnijih ličnosti makedonske pismenosti, Svetom Klimentu Ohridskom.

Sveti Kliment Ohridski je državni praznik u Severnoj Makedoniji.

U vladinoj delegaciji su bili zamenik ministra pravde Viktorija Avramovska Madić i zamenik ministra saobraćaja i veza Bekim Redžepi.

pročitaj više

Region

Skoplje zvanično uputilo Turskoj zahtev za izručenje Ljupča Palevskog

Objavljeno

-

Ministarstvo pravde RSM uputilo je zahtev za izručenje prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupča Palevskog, koji će preko makedonskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim putem biti dostavljen turskim vlastima.

Originalni dokument je DHL-om upućen Ministarstvu pravde Turske, a skenirana verzija je poslata Interpolu, preneli su skopski mediji.

Makedonski ministar pravde Krenar Loga juče je potpisao zahtev za ekstradiciju Palevskog i poručio da očekuje saradnju sa pravosudnim organima Turske, njihovo blagovremeno procesuiranje i postupanje u najkraćem mogućem roku.

pročitaj više

Region

Albanija: Opet neredi u Skupštini, opozicija blokirala govornicu stolicama

Objavljeno

-

U Skupštini Albanije danas je ponovo došlo do sukoba dela opozicije sa skupštinskim obezbeđenjem, a pojedini poslanici palili su i dimne baklje.

Na današnjoj sednici trebalo bi da se usvoji budžet za 2024. godinu, međutim poslanici Demokratske stranke, struja koja podržava Salji Berišu, najpre je svojim telima blokirala pristup govornici, a kada su to pokušali da urade i stolicama došlo je do sukoba sa skupštinskim obezbeđenjem, prenosi Albanijan post.

Uoči sednice šest poslanika je isključeno iz rada tog tela na 10 dana zbog nereda koji su izazvali na sednici održanoj 4. decembra, a među njima je i Beriša, prenosi Balkan veb.

pročitaj više

U TRENDU