ostanimo u kontaktu

Politika

Pola godine od formiranja nove Vlade Srbije

Objavljeno

-

Pre šest meseci, 26. oktobra 2022. godine, formirana je Vlada Srbije, treća na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić. Ovaj saziv vlade zajedno s premijerkom broji 29 članova – 25 resora, kao i tri ministra bez portfelja.

Uoči početka rada Vlade, Brnabić je na zasedanju Skupštine Srbije predstavila ekspoze u kojem je kao prioritete navela pitanje energetike kao i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Priština.

Vezano za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Brnabić je u ekspozeu naglasila da „pre bilo kakvih dogovora o daljim sporazumima o normalizaciji, Briselski sporazum, mora biti u potpunosti implementiran“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tada da od nove Vlade očekuje da joj interesi Srbije i njenog naroda budu jedini cilj, a da ih rad, znanje i čast uvek vode ka njegovom ostvarenju.

„U ovim teškim i nestabilnim vremenima Srbiji je potrebna vlada koja će znati da sačuva mir, nastavi ekonomski napredak i odbrani nezavisnost i slobodarski duh naše zemlje. Želim vam mnogo uspeha na tom putu“, objavio je tada Vučić na svom Instagram nalogu.

Sastav nove Vlade

Ana Brnabić postala je predsednica Vlade po treći put i to je funkcija koju obavlja od 2017. godine.

Mesto ministra spoljnjih poslova i prvog potpredsednika Vlade pre šest meseci je preuzeo Ivica Dačić, koji je ranije već obavljao funkciju šefa srpske diplomatije i to od aprila 2014. do oktobra 2020. godine.

Pored Dačića, za potpredsednike su izabrani Siniša Mali, koji je nastavio da vodi Ministarstvo finansija, Maja Gojković koja je ostala na mestu ministarke kulture i Miloš Vučević, koji u ovom sazivu vlade vodi Ministarstvo odbrane, a prethodno je obavljavao funkciju gradonačelnika Novog Sada.

Ministarske pozicije i resore iz prethodnog saziva zadržali su ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka pravde Maja Popović, kao i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Pre šest meseci, dotadašnji ministar spoljnjih poslova Nikola Selaković preuzeo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja na čijem čelu se nalazila Darija Kisić, koja u ovom sazivu vodi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Za ministra unutrašnje i spoljne trgovine imenovan je Tomislav Momirović koji je prethodno vodio Ministarstvo građevinstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dubravka Đedović u ovom sazivu preuzela je vođenje Ministarstva rudarstva i energetike, dok je resor poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede pripao Jeleni Tanasković, koja se prethodno nalazila na poziciji državne sekretarke u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova,pre šest meseci stupio je Bratislav Gašić, koji je do tada bio rukovodilac Bezbednosno-informativne agencije, dok je za ministra privrede izabran Rade Basta, koji je prethodno bio direktor „Beogradskih elektrana“.

U trećoj Vladi koju predvodi Ana Brnabić na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture našao se Goran Vesić, koji je do tada obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beograda.

Za ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija izabrana je nekadašnja direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, dok je dotašanji direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić preuzeo Ministarstvo turizma i omladine.

Dotadašnji šef Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević preuzeo je istoimeno ministarstvo, dok je nekadašnji šef Kancelarije za informacionu tehnologiju Mihailo Jovanović imenovan za ministra informisanja i telekomunikacija.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Tanja Miščević preuzela je resor Ministarstva za evropske integracije, a na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave došao je Aleksandar Martinović, dugogodišnji poslanik SNS-a.

Za ministra sporta pre šest meseci izabran je Zoran Gajić, nekadašnji trener odbojkaške reprezentacije i predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, dok je Tomislav Žigmanov predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tada preuzeo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Nekadašnja načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju UKCS, doktorka Danica Grujičić preuzela je Ministarstvo zdravlja.Ovaj saziv Vlade broji i tri ministra bez portfelja – Edina Đerleka koji je u Vladi zadužen za regionalni razvoj, Novicu Tončeva zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, i Đorđa Milićevića zaduženog za koordinaciju aktivnosti u oblasti državnih odnosa sa dijasporom.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

U Skupštini Srbije nastavljena rasprava o izboru nove vlade

Objavljeno

-

Poslanici Narodne skupštine nastavili su danas raspravu o izboru nove Vlade Srbije, a u parlamentu su mandatar Miloš Vučević, kao i kandidati za ministre.

Poslanici su sinoć završili rad oko 21.30 časova, a tokom rasprave svoju podršku za izbor vlade su najavili poslaničke grupe vladajuće koalicije – JS, PUPS, SVM, SDPS, dok je opozicija kritikovala predloženi sastav vlade.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je juče ekspoze i sastav vlade, a poručio je da će ovo biti vlada kontinuiteta, da će članstvo Srbije u EU biti i dalje spoljnopolitički prioritet, te da će najveći izazov biti očuvanje suvereniteta i celovitosti, odnosno borba za KiM.

pročitaj više

Politika

Skupština danas raspravlja o izboru nove vlade, Vučević podnosi ekspoze

Objavljeno

-

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sednici, koja počinje u 12.00 sati, program i predložiti sastav vlade.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

pročitaj više

Politika

Maja Gojković mandatarka za sastav nove Vlade Vojvodine

Objavljeno

-

Maja Gojković biće mandatarka za sastav nove Vlade Vojvodine, saopštio je predsednik SNS Miloš Vučević na konferenciji za štampu.

Kako je naveo, ona je dobila jednoglasnu podršku.

„Što se tiče stranke, Maja Gojković dobila je mandat za sastav Pokrajinske vlade, tu je nešto duži rok, ako se ne varam, 9. maj, za izbor. Već danas će krenuti da razgovara sa poslaničkim grupama u Skupštini Vojvodine radi formiranja buduće Vlade i želim joj puno uspeha“, rekao je.

(N1)

pročitaj više

Politika

Vučević saopštio ko će sve biti u novoj Vladi Srbije

Objavljeno

-

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.

To su:

Siniša Mali, prvi potpredsedniik vlade i ministar finansija

Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova

Irena Vujović, potpredsenik Vlade i ministar zaštite životne sredine

Aleksandar Vulin, potredsednik Vlade

Adrijana Mesarović, ministarka privrede

Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede

Goran Vesić, ministar građevine

Dubravka Đedović Hajdanović, ministarka energetike

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spojne trgovine

Maja Popović, ministarka pravde

Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska prava

Bratislav Gašić, ministar odbrane

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova

Tanja Mišćević, ministrka za evropske integracije

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Nemanja Starović, ministar za rad i zapošljavnje

Zoran Gajić, ministar sporta

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigiu o porodici i demografiji

Nikola Selaković, ministar kulture

Jelena Begović, ministarka nauke

Husein Memić, ministar turizma i omladine

Dejan Ristić, ministar informisanja

Darko Glišić, ministar za javna ulaganja

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Nenad Popović, Usame Zukorlić i Tatjana Macura – ministri bez porfelja

Osam novih ministara

Vučević je rekao da je među ministrima, kojih je ukupno 31, njih osam koji nikada nisu bili ministri.

Dodao je i da su čak 10 članova nove vlade žene.

„U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi ijedne političke stranke“, rekao je Vučević.

Naglasio je da će predložiti predsednici Skupštine Ani Brnabić da sutra bude sednica na kojoj će se raspravljati o sastavu nove Vlade.

Vučević se obratio medijima posle sednice Predsedništva.

„Neće biti moguće glasanje po mestu boravišta“

Miloš Vučević istakao je i da za predstojeće lokalne izbore neće biti moguće glasanje po mestu boravišta, kao što je to bilo moguće za republičke izbore.

„Ja mislim da to nije moguće, ako smem da se nadovežem. To je bilo moguće samo za republičke izbore, kada je neko sprečan da glasa na svom mestu, pošto je Srbija jedinstvena biračka jedinica, jedinstvena biračka teritorija“, rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara.

On je objasnio da je to definisano od strane RIK-a, da bi se ljudi, pre svega studenti i ljudi koji nisu u svom mestu gde inače žive, mogli da glasaju na parlamentarnim izborima.

„A sve jedno je da li glasate u Subotici ili Vranju za republičke izbore, pošto je jedna izborna jedinica. I isto vam je glas u Somboru, ili Boljevcu, ili u Prijepolju, Novom Pazaru, ili u Kikindi, ili u Kragujevcu“, rekao je on.

Naglasio je da je ovo bila mogućnost isključivo za republičke izbore.

„Čak smo imali situaciju da onda ne mogu da glasaju za pokrajinske izbore. Jer je to samo bila mogućnost za republičke izbore. Evo, neko se prijavio ko inače u Subotici glasa, da glasa u Pančevu. Mogao je da glasa za republičku listu, a nije mogao da glasa za pokrajinsku listu. Nije mogao da se vrati u Suboticu pa da glasa ponovo za pokrajinsku listu“, dodao je Vučević.

Ko je sve bio na sastanku

Pored Miloša Vučevića, na sastanku su bili potpotpredsednik Glavnog odbora Vladimir Orlić i potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica za Beograda Ana Brnabić.

Predsedništvu su prisustvovali i potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Članovi Predsedništva su Goran Vesić, Milenko Jovanov, Bratislav Gašić, Darija Kisić, Vladimir Đukanović, Aleksandar Martinović, Tomislav Momirović, Jelena Tanasković, Sandra Božić, Mirsad Đerlek, Sanja Radojević Škodrić, Marko Đurić, Petar Petković, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Goran Cvetanović, Biljana Pantić Pilja, Dragana Sotirovski, Boško Ničić, Milan Đurić, Maja Gojković, Arno Gujon i drugi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi.

„Negde oko 33 do 35 odsto ljudi će biti potpuno novi koje nikada niste videli ni u jednoj vladi, što je neverovatna promena imajući u vidu da je reč o vladi kontinuiteta“, rekao je Vučić sinoć u obraćanju građanima.

(N1)

pročitaj više

Politika

Brnabić: Vlada će biti izabrana do 6. maja, bojkot izbora ne postoji

Objavljeno

-

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova vlada biti izabrana do 6. maja, kada je i rok, i da su izbori zakazani za 2. jun „najozbiljni izbori do sada“.

„To su izbori gde oni (opozicija) sve što se dešava Srbiji gledaju kao svoju priliku, oni imaju vremena za kampanju, ali predsednik države Aleksandar Vučić apsolutno nema, iako njemu ljudi najviše veruju, zato što se bavi pitanjima od nacionalnog interesa“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je među pitanja od nacionalnog interesa kojima se Vučić bavi, navela i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Brnabić je rekla da „bojkot izbora ne postoji“ i da ih niko u opoziciji neće bojkotovati.

„Izvukli su se na to da njihovi lokalni odbori mogu da kažu gde hoće (da učestvuju) ili neće. Niko ne bojkotuje izbore. U Novom Sadu svi idu zajedno i u nekim drugim lokalnim samoupravama. Tamo gde oni vide da su slabi oni tu neće da izađu jer kao fol bojkotuju izbore, a tamo gde misle da su malo jači tamo će da izađu zato što kao tamo ne bojkotuju izbore. Dakle, ne postoji bojkot“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je njen „generalni zaključak“ iz razgovara sa opozicijom o izbornim uslovama da se samo vlastima žuri i da žele da se spusti tenzija u društvu, dok se drugoj strani, kako je rekla, „ne žuri nigde“.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU