ostanimo u kontaktu

Srbija

Ponovo žalbe na enormno uvećane račune za struju: Kako uložiti reklamaciju i šta platiti

Objavljeno

-

Veliki broj građana žali se ovog meseca na višestruko uvećan decembarski račun za struju. Udruženje potrošača Efektiva savetuje im – da obavezno ulože reklamaciju.

Reporterka N1 kaže da su građani zbunjeni decembarskim računima za struju, jer mnogi tvrde da su i više nego dvostruko uvećani. Ona dodaje i da je u julu reklamacija imala smisla, jer je usvojeno oko 50 odsto reklamacija.

Jovan Ristić ispred udruženja potrošača Efektiva ističe da je ovo problem koji se ne javlja sada i smatraju da „nema veze sa hakerskim napadom“.

„Šta god EPS priča da se dešava, očitavanje struje i davanje računa nisu povezane radnje. Kad očitaš struju, na osnovu toga praviš račun, ako ti hakeri upadnu u sistem, ne znači da su ti napali čitače za struju. Imali smo problem u zimu 2016/17, kada je zbog ogromnog pritiska javnosti nekoliko ljudi u EPS smenjeno. Kada se ista stvar desila tokom leta 2023. bilo je premalo izveštaja i niko nije odgovarao, to se sada dešava u ovom trenutku. Opet se potrošači žale na enormno uvećane račune za struju“, kaže Ristić.

On naglašava da „čovek koji očitava struju nije pogođen hakerskim napadom“.

„Treba se postaviti pitanje kvaliteta očitavanja i kakve vrednosti očitaju onda kad ne očitaju. Javljali su se potrošači tokom leta, da oni koji sami sebi mogu da očitaju struju vide jednu vrednost na brojilu, a na računu drugu. Bilo je svega i svačega, neke od tvrdnji potrošača su išle su domen teorija zavere, ali u situaciji gde potrošač sam sebi očitava vredost i vidi da nije isto, jasno je da nije bilo očitavanja“, kaže on.

Na pitanje mogu li hladan decembar i poskupljenje struje ovo da objasne, sagovornik N1 kaže da „ne može na ovakvoj razmeri“.

„Zime su bile i oštrije nego sad, decembar nije bio ni izbliza oštar kao zima 2016/17, pa opet nije bilo racionalnog objašnjenja toga što se desilo, bila je odgovornost nekog u EPS. Postavlja se pitanje kako je moguće da očitavanje ili neočitavanje struje prođe bez ikakvih posledica. Ne mogu da verujem da je hakerski naapd. Prethodna dva puta već se dešava velikom broju ljudi, treba isproveravati šta se dešava“, kaže on.

Naglašava da potrošači ne smeju da odustaju.

„Ulaže se reklamacija, neka potrošači zaborave na usmeno izjavljivanje reklamacije, jer ne ostavlja trag u sistemu, izjavljuje se mejlom, preporučenom poštom ili direktnom predajom otkucanog teksta u samoj filijali EPS. Rok za odgovor je osam dana. Trgovac, u ovom slučaju EPS, dužan je da zaprimi reklamaciju, ne može da izjavi da ne zaprima reklamaciju, i da izda potvrdu o primljenoj reklamaciji. Kada se daje odgovor, mora da sadrži odluku po reklamaciji, mora da se kaže utvrdili smo to i to, usvajamo ili ne usvajamo reklamaciju“, objašnjava Ristić.

Odgovor, dodaje, mora da sadrži i odluku.

„Postoji još jedna radna koju paralelno treba uraditi. Ako ste dobili račun koji je napumpan, priložićete i račun koji reklamirate, ali ćete u zahtevu da istaknete da tražite vrednosti očitavanja prethodna tri meseva najmanje i uplatićete nesporan deo računa“, kaže on.

Objasnio je i kako popuniti uplatnicu.

„Pošto EPS izdaje račune koji nisu u skladu sa dobrom poslovnom praksom, a rekao bih ni sa zakonom, zbog čega smo ih još pre dve godine prijavili Ministarstvu trgovine. Izdaju uplatnice koje su neobeležene, kad plaćate, ne znate šta plaćate, samo ako nemate prethodnih zaduženja, vi ste sigurni da ste platili baš taj mesec. Na opštoj uplatnici treba napisati da se plaća za taj i taj mesec te i te godine nesporni deo računa“, kaže Ristić.

Savetovao je građanima da i nadalje plaćaju opštim uplatnicama.

„To je ne samo za ovu situaciju dobro da se radi, već i generalno“, tvrdi on.

(N1)

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU