ostanimo u kontaktu

Srbija

Poslodavci dobili nove podatke, svaki četvrti zaposleni u Srbiji se dodatno usavršava

Objavljeno

-

Nivo obrazovanosti radne snage, njihova znanja i veštine, odavno su jedno od najvažnijih ekonomskih pitanja u svakoj zemlji, a sa snažnim migracijama poslednjih decenija i odlaskom kvalitetnih i visokoobrazovanih kadrova koje je teško nadomestiti, sigurno postaje i najvažnije.

Posle šest godina, Republički zavod za statistiku Srbije sproveo je novu anketu o obrazovanju odraslih, a do kraja godine podatke za članice Evropske unije i zemlje kandidate za članstvo objaviće i evropska statistička agencija Eurostat. Ipak, već sada podaci sugerišu da će ovo biti još jedna od oblasti u kojima Srbija značajno zaostaje za evropskim prosekom.

Anketom su obuhvaćene osobe od 25 do 69 godina što je najveći deo radno sposobne populacije i podaci za našu zemlju pokazuju da 19,9% odnosno svaki peti građanin učestvuje u nekom vidu formalnog i neformalnog obrazovanja i obuka. Nešto više je učešće žena (21,3%) u odnosu na muškarce (18,4%).

Posmatrano po stručnoj spremi, najviše se edukuju oni sa srednjim obrazovanjem (56,2%) među kojima dominiraju muškarci spram žena. Slede visokoobrazovani (31,8%) gde su žene nešto aktivnije od muškaraca, a na začelju su osobe sa osnovnim obrazovanjem.

Uzimajući u obzir radni status, zaposleni su ti koji „u klupama“ dominiraju nad nezaposlenima i neaktivnima. Svaki drugi zaposleni (52,3%) učestvuje u nekom vidu formalnog ili neformalnog obrazovanja i obuka. Iako bi se možda očekivalo da nezaposleni najviše „grizu“ za sticanjem novih znanja i veština, tek svaki četvrti se edukuje, isto koliko i neaktivni na tržištu rada.

Neformalno obrazovanje

Kada se formalno i neformalno obrazovanje razdvoje, vidi se da svega 3,7% posmatranog stanovništva učestvuje u formalnom obrazovanju što je i razumljivo nizak procenat imajući u vidu da su najvećim delom završili s pohađanjem škola ili fakulteta.

U neformalnom obrazovanju, koje je metodologijom definisano kao obrazovanje u institucijama, ali nije deo sistema formalnog obrazovanja, učestvuje 17,4% populacije Srbije i ponovo su žene nešto zastupljenije od muškaraca.

Slika je nešto drugačija u odnosu na ukupno stanovništvo jer se u najvećoj meri neformalno obrazuju visokoobrazovani (32,6%), a značajno manje oni koji imaju srednju školu (11,7%) i oni koji su završili osnovno obrazovanje (4%).

U neformalnom obrazovanju, mladi od 25 do 34 godine su nešto više zastupljeni od osoba između 35 i 54 (25,8% naspram 20,1% populacije) dok je najmanje onih najstarijih (9,1%).

Dodatnu edukaciju najmanje praktikuju neaktivni na tržištu rada (4,3%) i nezaposleni (9,5%) dok su najviše zainteresovani zaposleni (27%). Među njima, veća je razlika u korist žena jer svaka treća pohađa neku vrstu obuka (33,4%) dok je na ovom planu aktivan tek svaki peti muškarac (21,9%).

Glavne prepreke usavršavanju

Gotovo dve petine stanovništva želelo je da učestvuje u nekom vidu obrazovanja, ali ističu da su bili sprečeni. Tri najčešća razloga su porodične obaveze, poklapanje obuke s radnim vremenom i to što je obuka bila u udaljenom mestu.

Ono što je pozitivno jeste da je većina učesnika u anketi učestvovala u informalnom obrazovanju koje se od neformalnog razlikuje po tome što se ne odvija u institucionalnom sistemu već kod kuće, na radnom mestu ili na drugi način. Za informalno učenje, građani Srbije najčešće koriste kompjuter, dok su na drugom i trećem mestu sticanje znanja od člana porodice, prijatelja i kolege, kao i učenje iz štampanih materijala.

Šta se promenilo od 2016.

Kada je reč o Srbiji gotovo da nije došlo do bitnijih promena u poslednjih šest godina. U anketi sprovedenoj 2016, u formalnom i neformalnom obrazovanju i obukama učestvovalo je 19,8% što predstavlja promenu od samo 0,1%.

Primetno je da je prethodna anketa nudila mnogo više podataka pa se može videti da su među zaposlenim licima, u formalnom i neformalnom obrazovanju i obukama najviše učestvovali menadžeri, profesionalci, tehničari i saradnici (više od 50%), a značajno manje pomoćno osoblje, radnici u uslugama i prodaji i obučeni fizički radnici (ispod 20 procenata).

Prethodna anketa pokazala je i da je najveći deo neformalnog obrazovanja u kojem su građani učestvovali bilo u vezi sa poslom odnosno mogućnošću zapošljavanja, napredovanja u poslu, zadržavanja postojećeg radnog mesta i sl.

Dominirale su instruktaže na poslu (67,4%), radionice i seminari (24,3%), a na začelju su bili kursevi (8,2%) i privatni časovi (0,1%).

Ono što se bitnije promenilo jeste da je pre šest godina dominantna prepreka bila cena obuka što sugeriše da je veća dostupnost sadržaja doprinela i većoj pristupačnosti usavršavanja za sve građane. Takođe, TV i radio su nekada imali značajnu ulogu u obrazovanju, a sada ove godine nisu čak ni uvršteni u anketi.

S obzirom na to da bi Eurostat svoju anketu tek trebalo da objavi, moguće je uporediti samo podatke iz 2016. ali imajući u vidu da se u ovom razdoblju u Srbiji gotovo ništa nije promenilo, lako je zaključiti da verovatno nismo smanjili zaostatak.

A zaostatak je značajan jer je u 2016. u formalnom i neformalnom obrazovanju i obukama u Evropskoj uniji učestvovalo čak 43,7% stanovništva između 25 i 69 godina (u neformalnom čak 41,4%).

To nam ukazuje da je zaostatak više nego dvostruko veći i da je potrebno raditi na usavršavanju veština naših građana.

Čak i kada se uporedimo sa susednim zemljama vidimo da bi trebalo nešto menjati. U 2016. u Sloveniji je 43,6% stanovništva učestvovalo u neformalnom obrazovanju i dodatno se usavršavalo. U Hrvatskoj je taj procenat bio 29,8%, Mađarskoj čak 52,5% i Bugarskoj 22,5% (najbolja u EU u ovom segmentu bila je Holandija sa gotovo dve trećine građana koji unapređuju svoja znanja kroz neformalno obrazovanje, a na nivou Evrope Švajcarska sa 67,5%).

Ipak, da nismo na začelju postarali su se Severna Makedonija gde se neformalno obrazuje 10,4% građana, Albanija (8,2%), BiH (6,9%) i Rumunija (samo 5,6%).

(Forbes Srbija)

Srbija

RIK danas mora da utvrdi Jedinstveni birački spisak

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) mora danas da dostavi rešenja o zaključenju Jedinstvenog biračkog spiska, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku, a overeni izvodi iz biračkog spiska RIK-u se dostavljaju do 3. decembra u ponoć.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Republičke izborne komisije (RIK), zahtev za upis u birački spisak, odnosno promenu u biračkom spisku Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave može se podneti od 2. do 13. decembra u ponoć, a Ministarstvo izmene mora poslati RIK-u do 14. decembra u ponoć.

Odluka o utvrđivanju broja glasačkih listića koji se štampa mora biti doneta 24 sata od donošenja odluke o objavljivanju ukupnog broja birača.

pročitaj više

Srbija

Novogodišnji vašar biće održan od 15. do 30 decembra na Beogradskom sajmu

Objavljeno

-

Novogodišnji vašar ove godine biće održan od 15. do 30. decembra na Beogradskom sajmu u hali 1.

Kako je najavljeno iz sajma, ova manifestacija prepoznata za zabavu i dobru kupovinu, ove godine biće održana 61. put.

Ulaz na Novogodišnji vašar je besplatan za posetioce, a parking za automobile će se naplaćivati 150 dinara po satu.

pročitaj više

Srbija

Mali: Preko 100.000 studenata se prijavilo za studentske kartice

Objavljeno

-

Za studentsku karticu, koja studentima obezbeđuje razne pogodnosti i popuste, prijavilo se do sada ukupno preko 100.000 studenata, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je kazao da je ta kartica od juče aktivna i da se dobija u banci Poštanska štedionica.

“Te kartice se otvaraju, odnosno dobijaju od banke Poštanska štedionica. One ne samo da su platne, nego nema ni troška otvaranja i održavanja računa, a još plus svaki student dobija na poklon i 1.000 dinara od štedionice odmah na dan otvaranja računa”, kazao je Mali za televiziju Prva.

Ministar je podsetio da pravo na tu karticu, koja je bila i zahtev udruženja studenata, imaju svi studenti državnih i privatnih univerziteta i akademija u Srbiji i da su potpisani ugovori sa 47 firmi koje studentima omogućavaju popuste koji se kreću i do 30 odsto.

Mali je precizirao da Er Srbija studentima nudi 10 odsto popusta na avionske karte, Srbijavoz 20 odsto popusta za studente za vozne karte, Putevi Srbije dva odsto popusta na putarine, dok Cineplexx Bioskopi daju popust od 15 odsto.

“Tu su i supermarketi, hipermarketi, osiguravajuća društva, auto škole, restorani, teretane, a studenti su dobili i 15 odsto popusta od Skijališta Srbije na ski-pasove ukoliko pokažu svoju studentsku karticu”, naveo je on.

Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da država brine o svojim mladima, jer je to budućnost naše zemlje i dodao da će već do kraja naredne sedmice biti isplaćeno i po 10.000 dinara svim srednjoškolcima u Srbiji.

“U septembru smo podigli i plate 5,5 odsto našim zaposlenim u prosveti, a sledi i još jedno povećanje sada za mesec dana, u januarau od 10 odsto. Dakle, time pokazujemo koliko nam je to važno, time pokazujemo koliko ulažemo u obrazovanje i time pokazujemo brigu prema našim mladima”, kazao je Mali.

On je naveo i da je juče 1. decembra isplaćeno po 10.000 dinara socijalno ugroženim kategorijama stanovništva kojih je 212.000, a da je dan pre toga na račune 1,65 miliona penzionera leglo po 20.000 dinara.

“Sve što smo obećali ispunili smo .Ekonomija nam stoji nikad bolje nego danas. Naša privreda i dalje raste. Na računu danas imamo skoro pet milijardi evra. Ostvarujemo bolje rezultate od plana i zato hoćemo da pokažemo brigu prema našim građanima”, kazao je Mali i naglasio da je u ove četiri godine, država kao pomoć privredi i građanima izdvojila 9,4 milijardi evra iz budžeta.

Mali je podsetio da su u prethodnom periodu za samo šest meseci izgrađene tri nove kovid bolnice u Srbiji i da je naša zemlja bila prva u Evropi koja je obezbedila četiri vakcine za najstarije sugrađane. “Onda smo nastavili i 100 evra smo isplatili svim građanima, što je bilo jedan veliki znak, ne samo pažnje, nego u to vreme je bilo važno da podignemo malo optimizma, da ljudi vide da je država tu, da je jaka, da je stabilna. Prošle godine, da vas podsetim isplatili smo i pomogli tri puta naše mlade od 16 do 29 godina, a ove godine smo u septembru isplatili i po 10.000 dinara svim majkama sa decom do 16 godina”, podsetio je Mali.

On je dodao i da u uslovima nenormalnih dešavanja u svetu, među kojima je energetska kriza, korona ratovi i sukobi, jedna Srbija pobeđuje u onome u čemu do sada nije pobeđivala, u ekonomiji i to ljudi treba da znaju.

“Mnogo smo toga radili, mnogo toga smo se odrekli poslednjih nekoliko godina, ali nam je zemlja krenula napred”, naglasio je ministar i naveo da će od 1. januara naredne godine prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra i da se ide sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade ikada, od čak 17,8 odsto, odnosno ona će biti 47.154 dinara.

Mali je naveo i podatak da je projekcija za inflaciju za narednu godinu negde oko 4,5 odsto . “Već smo na jednocifrenom nivou inflacije od 8,5 odsto. To nije idealno i za nas je to i dalje visoko, ali se borimo iz dana u dan da to ide dole i, kao što vidite, projekcije su takve da ćemo naredne godine imati realan rast i plata i penzija, a sačuvali smo inače i taj realni dohodak i ove godine kroz ova povećanja i kroz jednokratne isplate, što je na kraju krajeva izuzetno važan uspeh naše ekonomije i naše ekonomske politike”, kazao je Mali.

(Telegraf Biznis)

pročitaj više

Srbija

NALED: Uskoro će startovati jedan od prvih projekata otvorenih inovacija u Srbiji

Objavljeno

-

Predstavnici naučno-istraživačkih organizacija imaće priliku da učestvuju u jednom od prvih projekata “otvorenih inovacija“ u Srbiji pod nazivom “PMInnovia”, a naučnici i inovatori će u prvoj polovini 2024. moći da se prijave na javni poziv za rešavanje konkretnog izazova, saopštio je danas NALED.

U projektu koji je pokrenuo Philip Morris International (PMI) u saradnji sa NALED-om, najbolji timovi će dobiti finansijsku podršku za dalji razvoj i prilagođavanje svojih rešenja potrebama kompanije PMI.

Na ovaj način se, kako navode, obezbeđuju dodatni izvori finansiranja za sprovođenje naučno-istraživačkih projekata koje privreda može da upotrebi za poboljšanje i inoviranje sopstvenih proizvoda i procesa.

pročitaj više

Srbija

U Srbiji danas toplo, temperatura do 24 stepena

Objavljeno

-

U Srbiji će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito vreme, sa temperaturom do 24 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. U planinskim predelima, posebno zapadne i jugozapadne Srbije, olujni udari vetra uz topljenje snežnog pokrivača.

Jutarnja temperatura od sedam do 17, na jugoistoku i istoku zemlje hladnije od nula do četiri, a najviša dnevna od 19 do 24.

U Beogradu će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito vreme.

Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 12 do 16, najviša dnevna oko 22.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU