ostanimo u kontaktu

Biznis

Poslovni forum Zapadni Balkan – Španija biće održan 20. i 21. marta u Beogradu

Objavljeno

-

Španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizovaće 20. i 21. marta u Beogradu multisektorski poslovni forum “Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days”.

Kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, započetog 2022. godine, posetom predsednika Vlade Španije Pedra Sančesa i održavanjem Poslovnog foruma Španija – Srbija u novembru prošle godine, ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuju poslovni forum koji će okupiti španske kompanije i kompanije sa Zapadnog Balkana, sa glavnim fokusom na Srbiju, najavili su organizatori.

Forum će se sastojati od četiri panela i imaće za cilj, s jedne strane, da predstavi prioritetne projekte za razvoj Srbije u oblasti železničke, ekološke i energetske infrastrukture, kao i podršku međunarodnih finansijskih institucija i Delegacije EU ovim sektorima u Srbiji, a sa druge, da olakša kontakt i upoznavanje sa španskim kompanijama koje posluju u ovim sektorima.

Biznis

MAT: Inflacija u evrozoni naglo usporila na 2,4%, u Srbiji na opadajućoj putanji – na 8,5%

Objavljeno

-

Realni bruto domaći proizvod Srbije (BDP) je u trećem tromesečju bio za 3,6 odsto veći u odnosu na isti period 2022. godine, a inflacija je, iako u opadajućoj putanji, u oktobru 2023. godine iznosila 8,5 odsto, koliko su potrošačke cene povećane u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u najnovijem izdanju Makroekonomskih analiza i trendova.

Prosečna bruto zarada za septembar 2023. godine iznosila je 117.472 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa, odnosno neto, iznosila 85.066 dinara.

Bruto i neto zarade u periodu januar–septembar 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno su veće za 15 odsto, a realno za jedan odsto.

U poređenju sa istim mesecom prošle godine, prosečne bruto i neto zarade za septembar 2023. godine nominalno su veće za 13,5 odsto, a realno za tri odsto.

Usporavanje inflacije očito daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade, dok visok nominalni rast zarada potiče od primanja zaposlenih van javnog sektora.

Medijalna neto zarada za jul 2023. godine iznosila je 65.727 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Inflacija u oktobru 2023. godine nije promenjena na mesečnom, a smanjena je na međugodišnjem nivou.

U septembru i oktobru registrovana je je mesečna inflacija od po 0,3 odsto, te međugodišnja inflacija od 10,2 odsto i 8,5 odsto.

Tako je u oktobru nastavljeno smanjivanje međugodišnje inflacije koje je započeto u aprilu 2023. godine.

Obim industrijske proizvodnje u odnosu na oktobar prošle godine bio je veći za tri odsto i najvećim delom je rezultat nastavka rasta prerađivačkog sektora, koji je započeo sredinom godine.

Niža globalna tražnja kumovala je nastavku redukcije dinamike u spoljnotrgovinskoj razmeni, s tim što je u septembru i oktobru, prvi put posle eskalacije pandemije, međugodišnji pad robnog uvoza praćen i redukcijom robnog izvoza.

Za deset meseci ove godine približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom, navodi MAT.

Analiza pokazuje da inflacija u evrozoni naglo usporava, pa je u novembru međugodišnji rast cena iznosio 2,4 odsto.

Opadajuća putanja inflacije izražena je i u Srbiji, potrošačke cene u oktobru 2023. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 8,5 odsto.

To daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade i prometa u trgovini na malo koji je u oktobru vraćen na lanjski nivo, dodaje MAT.

(FoNet)

pročitaj više

Biznis

NBS: Raste broj ugovora na daljinu između banaka i korisnika finansijskih usluga

Objavljeno

-

U Srbiji je u trećem tromesečju ove godine zaključeno 43.318 ugovora na daljinu između banaka i korisnika finansijskih usluga, što je za 9,68 odsto više nego u istom tromesečju prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Od pomenutog broja, 35.862 ugovora zaključeno je elektronskim putem, za 2,13 odsto više nego u istom tromesečju 2022. godine.

U odnosu na isti period prethodne godine zabeležen je znatan rast ugovora zaključenih putem video-identifikacije i to za 70,27 odsto i ima ih 7.456.

pročitaj više

Biznis

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivou od 6,50 odsto

Objavljeno

-

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto, saopštila je NBS i navela da su na nepromenjenim nivoima zadržane i kamatne stope na depozitne, 5,25 odsto i kreditne olakšice, 7,75 odsto.

Iz NBS su objasnili da je odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja sredinom naredne godine.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera, navedeno je u saopštenju.

pročitaj više

Biznis

Mekdonalds otvara još 10.000 restorana do 2027, veštačka inteligencija stiže i do Big Meka

Objavljeno

-

Mekdonalds (McDonald’s) planira da otvori 10.000 novih restorana širom sveta do 2027. godine, u onome što najveći lanac brze hrane naziva „najbržim periodom rasta“ u istoriji brenda, istovremeno najavljujući partnerstvo sa Guglom radi automatizacije restorana pomoću veštačke inteligencije.

Mekdonalds očekuje gotovo 2% rasta u prodaji širom sistema zahvaljujući novim restoranima, prema saopštenju za medije.

Predstavnik za odnose s javnošću Mekdonaldsa rekao je CBS-u da će u SAD biti otvoreno 900 novih restorana, dok će ostali biti otvoreni širom sveta.

Kompanija takođe planira da preuredi deo svog menija, uvodeći „Best Burger Initiative“ (Inicijativa za najbolji burger) – u cilju poboljšanja kvaliteta svojih burgera – na skoro svim tržištima do 2026. godine. Investiraće više u svoje rastuće poslovanje s piletinom proširivanjem McCrispy sendviča sa piletinom na sva tržišta do 2025.

Lanac navodi da se nada da će koristiti generativnu veštačku inteligenciju kako bi ubrzao svoje ulaganje u automatizaciju na svojim lokacijama i pomogao zaposlenima da brže rešavaju probleme.

Mekdonalds će tako imati 50.000 restorana u funkciji do 2027. godine, ako sve bude išlo prema planu.

Ova najava došla je na Mekdonaldsovom Investitorskom danu u sredu. Prema Asošiejted Presu, Manu Stejert (Manu Steijaert), glavni direktor za korisnike u Mekdonaldsu, rekao je da su kompaniji bile potrebne 33 godine da otvori svojih prvih 10.000 restorana, a zatim 18 godina da poraste sa 30.000 na 40.000.

Stejert je takođe naveo da eksplozivni rast zahteva za dostavom pomaže potražnji za novim restoranima. Mekdonalds takođe planira dalje proširenje svojih mogućnosti dostave putem aplikacije, odakle kompanija očekuje da će dolaziti 30% njihovih dostava do 2027. godine.

Što se tiče Mekdonaldsovog novog ulaganja u veštačku inteligenciju, to je najnoviji znak rastućeg interesovanja kompanije za automatizaciju. U decembru je kompanija predstavila svoju prvu potpuno automatizovanu testnu radnju, gde su porudžbine bile postavljene na kiosku i isporučivane pomoću transportne trake. Taj potez izazvao je različite reakcije na društvenim mrežama, gde su neki izražavali zabrinutost da li će tehnologija uticati na ljudske poslove.

Mekdonalds tvrdi da će automatizovane usluge pomoći njihovom ljudskom osoblju u kuhinji da efikasnije poslužuju kupce. I drugi lanci brze hrane investiraju u veštačku inteligenciju – Vendis (Wendy’s) je testirao AI četbota koji je pomagao kupcima da poruče na drive-thru liniji tokom ove godine.

Oba objava nije sadržala detalje o tajnom novom projektu CosMc, spinoff restoranu Mekdonaldsa za koji se očekuje da će otvoriti ograničen broj lokacija početkom 2024. Iako se malo toga zna o jelovniku novog koncepta, očekuje se da će se fokusirati na specijalne napitke i može težiti konkurenciji drugim lancima s fokusom na napicima poput Starbaksa (Starbucks).

Džejms Farel, novinar Forbes

pročitaj više

Biznis

Šef najveće američke banke: Vlada treba da uništi kripto valute

Objavljeno

-

Milijarder na čelu najveće banke u Sjedinjenim Američkim Državama oštro je kritikovao kripto valute na saslušanju pred Senatom u sredu, sugerišući da jedini razlog postojanja kriptovaluta jeste finansiranje ilegalnih aktivnosti, pozivajući vladu da „zatvori“ industriju vrednu 1,7 biliona dolara.

Na saslušanju pred bankarskim panelom Senata, izvršni direktor Džej Pi Morgan Čejsa (JPMorgan Chase) Džejmi Dajmon (Jamie Dimon), čije bogatstvo Forbes procenjuje na 1,8 milijardi dolara, izjavio je da je „duboko protiv“ bitkoina i kripto valuta u celini.

Dajmon, koji je objasnio da je „jedini pravi slučaj upotrebe“ kripto valuta zastupljen kod „kriminalaca, trgovaca drogom“ i drugih zlonamernih pojedinaca koji pokušavaju da izbegnu poreze i zakone o pranju novca.

Senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren), demokrata iz Masačusetsa, koja je ispitivala Dajmona o tome da li terorističke grupe primaju sredstva putem kripto valuta, izjavila je: „Kada je reč o bankarskoj politici, obično ne držim ruke izvršnim direktorima višemilijarderskih banaka, ali ovo je pitanje nacionalne bezbednosti“.

Dajmonov napad na kripto valutedolazi i pored značajnog angažmana Džej Pi Morgana u blokčejn tehnologiji, istoj tehnologiji koja pokreće bitkoin i druge digitalne valute, poput njihove usluge za vođenje evidencije „JPM Coin“.

Institucionalna podrška kriptovalutama kao investicionoj klasi takođe je rasla ove godine, kako su firme poput Blekroka (BlackRock) i Fidelitija (Fidelity) podnele regulatorne papire za otvaranje bitkoin berzi. Bitkoin je ove godine porastao više od 165%, na najviši nivo od aprila 2022, rastući uprkos nedavnom raspadu nekada najvećih kripto berzi FTX i Bajnens (Binance).

Dajmon je prethodno izrazio svoje negodovanje prema kripto valutama, koje je klasifikovao prošle jeseni kao malo više od „decentralizovanih Poncijevih šema“.

Derek Saul, novinar Forbes

pročitaj više

U TRENDU