ostanimo u kontaktu

Hronika

Preminuo akademik Dragoslav Mihailović

Objavljeno

-

Čuveni pisac, romansijer, scenarista, dramaturg Dragoslav Mihailović preminuo je u Beogradu u 93. Godini.

Mihailović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

Njegov književni opus obuhvata pripovetke, romane i drame. Izabrana dela su mu štampana dva puta, u šest knjiga 1984. i u sedam knjiga 1990. godine. 

Neka od njegovih najpoznatijih dela su „Kad su cvetale tikve“, „Petrijin venac“, „Čizmaši“…

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Hronika

Organizacije novinara MFRR i SJN: Mora se prekinuti ciklus nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji

Objavljeno

-

Organizacije novinara Media Freedom Rapid Response-a (MFRR) i SafeJournalists mreža (SJN) saopštili su danas da će potvrđivanje ili odbacivanje presude četvorici službenika državne bezbednosti za izvršenje i planiranje ubistva srpskog urednika i izdavača Slavka Ćuruvije 1999. godine biti najvažnija za slobodu medija i novinarstvo u modernoj istoriji Srbije.

U saopštenju tih novinarskih organizacija ističe se da se mora prekinuti ciklus nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji i da mora biti obezbeđena pravda za Slavka Ćuruviju.

“Potvrđivanjem presude kojom su optuženi osuđeni na ukupno 100 godina zatvora konačno bi se okončala više od dve decenije duga borba za pravdu koju vode Ćuruvijina porodica i najbliži, kolege i organizacije civilnog društva. To bi predstavljalo izuzetan uspeh za one koji su se žrtvovali da bi obezbedili poštovanje Ćuruvijinog nasleđa, a oni koji su ga ubili na ulazu njegovog stana ne bi prošli nekažnjeno”, navode te novinarske organizacije.

pročitaj više

Hronika

Prvi snimci iz Rusije: Ogroman požar u zgradi tajne službe, gust dim prekrio grad

Objavljeno

-

U zgradi ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Rostovu došlo je do eksplozije, a potom i velikog požara.

Rostov je oko 120 kilometara udaljen od granice sa Ukrajinom, a prvi snimci iz tog grada prikazuju veliki plamen koji je zahvatio zgradu ruske tajne službe.

Lokalne vlasti su saopštile da su poslale hitne službe u to područje, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba je poginula, dok su dve povređene.

pročitaj više

Hronika

Masovno hapšenje u Prekršajnom sudu u Loznici: “Palo” njih šestoro, među njima sudija i njegova supruga

Objavljeno

-

Sudija Prekršajnog suda u Loznici (Odeljenje Ljubovija) Z. M. i još pet osumnjičenih: službenica tog suda S. S., kao i B. S., Z.M. (supruga sudije Z. M.), D. N. i Ž. P, uhapšeni  su po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka. Danas su im lisice na ruke stavili pripadnici BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanje mita,davanje mita, krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo falsifikovanje isprava.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv svih šest osumnjičenih. Visoki savet sudstva je juče popodne održao sednicu na kojoj je sudiji Z. M. skinut imunitet., nakon čega je zajedno sa ostalim osumnjičenim licima lišen slobode. Naime, osumnjičeni sudija Z. M. se tereti da je u periodu od 24. marta 2022. do 9. decembra 2022. godine u dva navrata primio mito od osumnjičenih B. S. i D. N., dok se Z. M. tereti da je svom suprugu Z. M. pomogla u primanju mita. Osumnjičeni Z. M. se takođe tereti da je falsifikovao ispravu odnosno zapisnik o saslušanju osumnjičenog lica (koje nije ni bilo prisutno) u prekršajnom postupku zajedno sa svojom daktilografkinjom S. S. na šta ga je podstakao osumnjičeni Ž. P. čime je osumnjičeni sudija Z. M. zloupotrebio službeni položaj. Pretresi su u toku.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

pročitaj više

Hronika

Mjanmarska vojska ubila više od 30 civila u manastiru

Objavljeno

-

 Više od 30 ljudi je ubijeno u manastiru u južnoj mjanmarskoj državi Šan kada je vojska granatirala selo Nan Nejn u subotu, saopštile su Odbrambene snage Kareni (KNDF), naroda koja živi u toj oblasti, prenosi BBC.

KNDF je naveo da su se ubijeni seljani krili u lokalnom budističkom manastiru.

Na snimku KNDF-a vidi se najmanje nagomilanih 20 tela, od kojih su neka u žutoj verskoj odeći, navodi BBC.

pročitaj više

Hronika

Osam godina od pada helikoptera i stradanja sedam osoba, a – niko odgovoran

Objavljeno

-

Danas se navršava osam godina od kada se u blizini Beograda srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije a poginulo sedam osoba.

Helikopter se srušio 13. marta, 2015. u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

Poginuli su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici kao i ko je odlučio da se leti za Beograd a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Kolege vazduhoplovci danas će obeležiti osmu godišnjicu pogibije posade vojnog helikoptera.

pročitaj više

U TRENDU