ostanimo u kontaktu

Srbija

„Pretili su mi, vređali me, optužili da sam ukrao tri miliona evra, pa dajte da odem još bolesniji s čela SANU“

Objavljeno

-

Kao čoveka koji odlazi s funkcije predsednika SANU, moje mišljenje jeste da Akademija ovo nije zaslužila, kazao je danas odlazeći predsednik ove institucije Vladimir Kostić.

Predstavljanje kandidata za predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara Srpske akademije nauka i umetnosti na izborima, koji će biti održani 30. marta, proteklo je danas u Svečanoj sali SANU u uzavreloj atmosferi, gotovo na ivici incidenta. Nakon što su obnarodovani kandidati za dva potpredsednička mesta, generalnog sekretara i predsednika, odlazeći čelni čovek SANU otvorio je diskusiju. I nije bilo nimalo prijatno…

Akademik Časlav Ocić optužio je SANU i još uvek aktuelno rukovodstvo za cenzuru, a tokom jednog od njegova dva obraćanja prisutnima neki od akademika napustili su salu, uz opaske kako više „ne mogu to da slušaju“…

Na to je odlazeći predsednik SANU Vladimir Kostić podsetio prisutne kako je tokom osam godina, koliko je proveo na čelu ove institucije, bio prinuđen da sluša svašta… Osvrnuvši se na predloge nekih članova, pre svega akademika Konjuha, da se sprovede drugačiji sistem glasanja na izborima 30. marta Kostić je upitao:

“Da li sadašnja procedura za izbor časnika SANU ne valja i u čemu ne valja? Koje su to prevare bile i dogodile se? Ili vi možda predviđate neku prevaru na predstojećim izborima? Da li postoji sumnja u Izbornu komisiju? Kako je izabrano tih osam članova? Da li je to radio Izvršni odbor i Predsedništvo SANU ili je svako odeljenje pojedinačno glasalo za jednog svog predstavnika u komisiji? Da li je na bilo koje odeljenje vršen bilo kakav pritisak. Ako jeste, kažite sad i ovde! Tih osam članova ne pripadaju istim odeljenjima, iz različitih su oblasti i vi sada sumnjamo u njihovu struku, korake. Da li se sumnja u administrativne službe SANU”, upitao je Kostić i dodao kako ljude koji tzvore u komisiju poštuje i da ne nalazi nijedan razlog da u njih sumnja:

Da li se sumnja u proceduru u kojoj osam članova kolektivno broji glasove, kao što to radi desetinama godina unazad? Neko ovde pokušava Akademiju da dovede do apsurda, implicitno sumnjajući u procedure Akademije. Kao čoveka koji odlazi s funkcije predsednika SANU, moje mišljenje je da Akademija ovo nije zaslužila.”

Reagujući na optužbe akademika Časlava Ocića, s Odeljenja istorijskih nauka da ga je sprečavao u radu i onemogućio izlazak publikacije, čiji je autor, Kostić je bio odsečan:

“Nema istine u onome što je govorio. To da je smenjen iz dva odbora jeste tačno, i Izvršni odbor je to pismeno obrazložio svim članovima. I to zbog radikalne zloupotrebe položaja, vređanja ljudi… Priče da sam ja Kosti Čavoškom (sekretar Odeljenja istorijskih nauka) naredio da se ne objavi publikacija su besmislene. Mislite li da je Čavoški sklon naredbama?

Pred govornicom se pojavio i Čavoški koji je, osvrćući se na zahtev nekih članova za drugačijim sistemom glasanja na izborima, napomenuo je da je bio član statutarne komisije i da je svako imao mogućnost da predloži izmene Statuta SANU:

“Niko nije predložio, a mogao je, da se promeni način brojanja glasova. Mi smo završili rad. Priče da je ovde neko dobio 40 ili 60 evra da glasa za ovog ili onog kandidata? Pa, pitam vas jesmo li mi ovde časni i pošteni ljudi ili nismo? Da li su članovi Izborne komisije dovoljno časni da im možemo verovati da će pošteno prebrojati glasove. Mislim da jesu”, zaključio je Čavoški.

Vladimir Kostić je pred okupljenim članovima SANU pomenuo i da je bio izložen najstrašnijim uvredama, čak i onim upućenim članovima njegove porodice od strane nekih članova Akademije i da ukoliko nekog od akademika zanima šta je sve prošao „rado će im dostaviti spisak“:

Pričali su da sam Sorošev. Ja sam jedan od retkih u ovoj Akademiji koji nema nikakvog dodira sa Sorošem. Nikad ga nisam imao. Ako nije Soroš, onda su me vezivali za druge obaveštajne službe. Kada sam izabran za predsednika Akademije, odmah je tog momenta bilo komentara kako hoću doživotni mandat. Kad sam „ušao“ u drugi mandat, opet je bilo priča o doživotnom, ili bar trećem mandatu. A svima sam vam rekao: „Gospodo, ja više neću konkurisati!“ Onda su se opet pojavili najstrašniji napisi, pominjali su se moji članovi porodice. Optuživali su me da lažem, da idem po odeljenjima i lobiram da dobijem treći mandat. Vidite valjda da sam odustao. Odlazim sa strašnim iskustvom za ovih osam godina. To je mržnja kakvu nikad nisam doživeo. Pretili su mi, pljuvali me, vređali. Ja sam gospodo, ako je verovati izjavama Ocića, ukrao tri miliona evra! Nije moralno prema mojoj porodici, deci, mrtvoj majci i ocu da dajete strašne karakteristike, tipa major UDBE… Sve te strahote su čitali moji unuci.”

Pozvavši akademika Ocića, posle svega, na sastanak gde će uz zapisničara ići tačku po tačku i videti o čemu priča, na kraju je Vladimir Kostić poručio:

“Eto, da odem što je moguće bolesniji s ove funkcije…”

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Srbija

Tužilaštvo se žali na presudu Simonoviću i ostalima, traže strože kaze

Objavljeno

-

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom su danas nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i trojica muškaraca osuđeni na kazne zatvora zbog paljenja kuće novinaru “Žig info” Milanu Jovanoviću.

Tužilaštvo će u žalbi tražiti da se okrivljenima izreknu kazne zatvora koje je tužilaštvo predložilo, odnosno da se Simonović osudi na kaznu zatvora od osam godina, dok je ovom presudom osuđen na kaznu zatvora od pet godina, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Za drugooptuženog Vladimira Mihailovića, tužilaštvo je tražilo da se osdudi na kaznu zatvora od pet godina, dok je osuđen na četiri godine, za Igora Novakovića tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od pet godina, a koji je osuđen na tri i po godine.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Srbija

Znate li zašto proleće više ne dolazi 21. marta?

Objavljeno

-

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije.

Bez obzira cvetaju li već magnolije i da li su temperature dosegle prolećne ili to tek iščekujemo, danas, u 22 časa i 24 minuta, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije, zbog dve različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološke i astronomske.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri meseca. Tom metodom proleće traje od 1. marta do 31. marta.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam ove godine na primer proleće stiže večeras.

pročitaj više

U TRENDU