ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Privredna komora Srbije o tri meseca zabrane uvoza srpske robe na Kosovo 

Objavljeno

-

Prošla su tri meseca otkad je prištinska vlada donela odluku da zabrani uvoz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Kosovo. Gubitak tokom prethodna tri meseca zbog neisporučene robe iznosi oko 65 miliona evra – kažu iz Privredne komore Srbije. Oni su, u nameri da se ovaj problem reši proteklih dana poslali više od 80 pisama na razne adrese u Evropi i svetu.

Prištinska vlada 14. juna ove godine donela je odluku da se zabrani uvoz robe proizvedene u Centralnoj Srbiji. Ta odluka je bila odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca od strane snaga Srbije. U međuvremenu je dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok srpske robe. Tri meseca kasnije, jedan od rezultata ove odluke je da gotovo nema proizvoda iz Srbije u srpskim sredinama na Kosovu.

– Trenutna procena je 65 miliona evra štete za našu privredu iz prostog razloga što te pošiljke koje su bile u jednom dugom roku dogovorene, nisu mogle da se realizuju. Sa druge strane, u relativnom smislu, da kažemo dugoročnog efekta mnogo je veći pritisak na privredu Kosova i Metohije iz prostog razloga što su oni daleko manje razvijeni – rekao je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Amerika traži da Kosovo preispita te mere

Američka privredna komora na Kosovu zatražila je nedavno od prištinske vlade da preispita mere jer na taj način ograničava ekonomski rast i prosperitet regiona, te se ometaju međunarodni komercijalni interesi.

– U tom zajedničkom saopštenju kako tvrde neke strane kompanije koje imaju proizvodne pogne u Srbiji, a za koje se pojavila informacija da ih ima oko 400, onih koje izvoze na Kosovo, su zabeležili smanjeni uvoz za nekih 30 odsto. Sad je mnogo glasnija u žalbi zbog mera zabrane biznis I međunarodna zajednica – navela je za Blic TV Milica Rakić iz Nove društvene inicijative.

Srbija je do zabrane uvoza bila među zemljama sa najvećim prisustvom svojih proizvoda na Kosovu i Metohiji. U Privrednoj komori Kosova kažu da su preduzeća već zamenila većinu proizvoda iz Srbije proizvodima iz drugih zemalja, dok naši stručnjaci ističu da je to povećalo inflaciju na jugu države.

– Finalni proizvodi koji se plasiraju dole dakle sirovine, određeni poluproizvodi i određene mašine su sada oslobođene te zabrane zato što to pogoduje njihovoj privredi i njihovom proizvodnom kapacitetu. Ali ono što je problematično jeste što su finalni proizvodi ograničeni I što zbog te, više cene, po kojoj sada moraju nabavljati trgovci na KiM i plasirati u svojim radnjama, opterećuju dodato njihovo stanovništvo koje već duže vreme trpi taj inflatorni pritisak – istakao je Stanić.

Slična situacija postojala je i 2018. godine, kada je Vlada Kosova uvela takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije. Pomenuta zabrana trajala je više od godinu dana, a sa sobom je nosila negativne posledice – kako po privredu Srbije i Kosova, tako i po proizvođače i potrošače. Nakon 5 godina, scenario se ponavlja – kažu iz privredne komore Srbije.

(Blic)

KiM specijal

Krasnići: Kurti se izjavama o ekonomskom rastu ruga građanima

Objavljeno

-

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže da su izjave premijera Aljbina Kurtija o ekonomskom rastu licemerne i da se na taj način ruga građanima.

“Na vrhuncu krize i inflacije, kada penzija nije dovoljna ni za neophodne lekove, kada plata privatnog radnika ne puni mesečnu potrošačku korpu, a plata lekara, policajca i vojnika nije dovoljna za visoke račune za struju, kada vide alternativu u napuštanju Kosova kako bi osigurali egzistenciju, Kurti se hvali i govori o ekonomskom rastu”, napisala je Krasnići na Fejsbuku.

Licemerje i ruganje građanima, drugačije se ovo ne može nazvati, konstatovala je ona.

(Kosovo online)

pročitaj više

KiM specijal

Radoičić se odazvao pozivu državnih organa, dao izjavu u MUP-u

Objavljeno

-

Milan Radoičić odazvao se pozivu državnih organa Republike Srbije i u svojstvu građanina, danas dao izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova o događajima u Banjskoj, 24. septembra, na severu KiM, kada su ubijena trojica lokalnih Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.

Radoičić je danas u 10 časova, u pratnji svog advokata, pristupio u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska, rano ujutru u nedelju, 24. septembra 2023. godine, saopštio je MUP.

O navedenom će u formi izveštaja biti obavešteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će preduzeti dalje procesne mere i radnje iz svoje nadležnosti, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Tela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama

Objavljeno

-

Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, kao i Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića, koji su ubijeni u sukobu s tzv. kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su danas porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini, piše Tanjug.

Preuzimanju tela su prisustvovali porodični advokati, kao i takozvana kosovska policija.

Stefan Nedeljković će biti sahranjen u Vrnjačkoj Banji, a Bojan Mijailović i Igor Milenković u Leposaviću.

Porodicama nisu uručeni obdukcioni nalazi, iako su nadležni prištinski organi objavili da je obdukcija završena.

Nedeljković, Mijailović i Milenković su ubijeni u sukobu lokalnih Srba i takozvane kosovske policije, 24. septembra, u selu Banjska, na severu Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Kurti: Više od 51 odsto građana zadovoljno mojim radom, zajedno ka novom mandatu

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je privredni rast na Kosovu u poslednje dve godine najveći u istoriji, kao i da je više od 51 procenta građana zadovoljno njegovim radom, kao premijera, prenela je Ekonomija onlajn.

“Prema podacima UNDP-a i javnog barometra Balkana, poverenje u vladu je veće od 55 odsto i najveće je na Balkanu. Sa ovom verom svi idemo napred, odnosno zajedno ka novom mandatu, kada za to dođe vreme”, poručio je Kurti članovima Glavnog odbora Samoopredeljenja.

Dodao je da je danas podrška građana vladi veća nego kada je Samoopredeljenje sa 67 glasova izabrano u skupštinu 22. marta 2021. godine.

Kurti je istakao da je u prethodnom periodu ostvaren ekonomski napredak “bez presedana u istoriji Kosova”, dodajući da je prosečan privredni rast za dve godine njegove vlade – 7,9 odsto.

Prema njegovim rečima, godišnji privredni rast u zemlji je preko milijardu evra, u poređenju sa prethodnim vladama, kojima je, kaže, trebalo tri godine da dostignu taj nivo.

On je naveo i da će prema procenama Svetske banke, Kosovo imati veći ekonomski rast i za 2023, 2024. i 2025. godinu.

Prema izveštaju UNDP-a, dodao je, 59 odsto građana očekuje veći ekonomski napredak ove godine.

“Svi pokazatelji govore da je naša privreda zabeležila napredak kakav do sada nije zabeležen u istoriji države. Prosečan privredni rast za ove dve godine bio je 7,9 odsto, 2021. 10,7 odsto i 2022. godine 5,2 odsto, najveći od proglašenja nezavisnosti. Preko milijardu evra je godišnji rast naše privrede”, rekao je Kurti.

Dodao je da su se strane direktne investicije udvostručile.

“Podigli smo državne rezerve. Dodali smo 2.000 novih vojnika. Dakle, mi smo vlada na dobrom putu razvoja i idemo ka realizaciji našeg programa. Svetska banka je rekla da će Kosovo imati veći ekonomski rast za 2023, 2024, 2025. godinu i da smo imali najveći paket na Balkanu, u procentima bruto domaćeg proizvoda, za energetsku krizu i suočavanje sa inflacijom”, dodao je Kurti.

(Kosovo online)

pročitaj više

KiM specijal

Prištinski mediji: Završena obdukcija tela trojice Srba, izveštaj nije gotov

Objavljeno

-

U Institutu za sudsku medicinu u Prištini završena je obdukcija tela trojice Srba koji su ubijeni u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom u nedelju u Banjskoj kod Zvečana, ali izveštaji još nisu gotovi.

To je za portal Kaldžo potvrdio direktor instituta Ditor Haliti.

“Ono što mogu da kažem je da je obdukcija završena. Identifikacija je stvar tužilaštva. Izveštaji još nisu završeni“, rekao je Haliti za prištinski portal.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU