ostanimo u kontaktu

Društvo

Probni završni ispit za upis u srednje škole 24. i 25. marta: Evo kako će se bodovati

Objavljeno

-

Probni završni ispit za upis u srednje škole biće organizovan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

“Učenici na teritoriji cele Republike Srbije radiće u petak, 24. marta u 9 sati probni test iz matematike, a 25. marta, u subotu u 9 časova radiće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11:30 test iz izbornog predmeta“, rekao je Pašić u izjavi Tanjugu.

Treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta koji su osmaci izabrali do kraja decembra.

Kako je Pašić objasnio probni završni ispit ima više funkcija.

“Jedna od njih je verna simulacija završnog ispita, upoznavanje sa procedurama, aktivnosti koje se realizuju pre i tokom samog završnog ispita, mesto sedenja, pribor koji se koristi, procedure koje su definisane… Nakon toga, ono što je svakako značajno, su rezultati koje učenici ostvare na probnom završnom ispitu, a koji će poslužiti kako učenicima, tako i predmetnim nastavnicima u daljem planiranju aktivnosti koje se tiču pripremne nastave”, ističe Pašić.

On je dodao da su škole počele realizaciju pripremne nastave i da postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Budući srednjoškolci ove godine polažu srpski, matematiku i jedan izborni premet, za razliku od ranijih generacija, koje su kao treći, imale kombinovani test koji se sastojao iz pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Ova generacija kao treći test polaže jedan od tih predmeta, koji izabere.

Od 64.747 učenika osmog razreda ove godine, 38 odsto je izabralo biologiju, to je najveći broj učenika“, rekao je Pašić.

Slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, a hemiju je izabralo devet odsto malih maturanata, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Podsetio je da je završni ispit uveden 2010. godine, kada su se polagali samo srpski i matematika, a od 2013, odnosno 2014. uveden je kombinovani test.

“Komentari stručne javnosti nastavnika i učenika, kao i roditelja doveli su do zaključka da takav treći test nije opravdao svoju prevashodnu funkcionalnost. Imali su pet predmeta u okvoru 20 zadataka. Neki predmeti su imali manje, neki više pitanja. Našom strategijom razvoja obrazovanja do 2030. kao jedan od posebnih ciljeva, koji je definisan akcionim planom jeste da se uradi revizija završnog ispita”, ističe Pašić.

Naglašava da je radna grupa koju je formirao Zavod za obrazovanje i vaspitanje sagledala različite modele trećeg testa i došlo se do toga da je u ovom trenutku najbolje rešenje ovo koje je ponuđeno budućim srednjoškolcima.

“To je da učenici biraju jedan od pet predmeta za taj treći test, a u skladu sa svojim afinitetima, sklonostima i željama. Očekujemo da ovakav vid male mature ima određene prednosti. Prva od njih je da je smanjen stres na učenike da više ne moraju da spremaju sedam predmeta, već se opredeljuju za predmet gde sami smatraju da imaju najbolje znanje”, rekao je pomoćnik ministra.

Pašić objašnjava da je većina anketiranih učenika kada su pitani zašto se odlučuju za neki od ponuđenih predmeta, odgovorila da smatra da iz tog predmeta imaju najbolje znanje i dodaje da ove godine prvi put predstoji testiranje drugačije u odnosu na prošlu godinu.

“Na kombinovanom testu smo imali zadatke iz sva tri nivoa znanja, sa osnovnog, srednjeg i naprednog, raspoređenog u tih pet predmeta. Sada će fokus biti na jednom testu u kome će takođe pitanja biti iz sva tri nivoa znanja. Trebaće im manje vremena da spremaju predmete”, naveo je Pašić.

Podsetio je i kako će se bodovati upis u srednju školu i objasnio da je pravilnikom o progarmu završnog ispita definisano da 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda. Dodao je da je to je uspeh koji su učenici ostvarili pomnožen sa četiri, dok 40 bodova nose testovi i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 4, a iz izbornog predmeta 12.

“Ako na testu ima 20 zadataka množi se koeficijentom 0,7 maksimalno je 20 bodova puta 0,7, a to je 14 bodova za srpski i matematiku, dok je za treći test keficijet 0,6 i on će nositi 12 bodova. Negde je očekivano da će učenici zato što su birali predmet možda ostvariti bolje rezulatate. Za sve nas je prvi put da imamo ovakav vid mature i želimo učenicima da ostavre dobre rezulatate”, poručio je Pašić.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Društvo

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Redovni pregledi mogu spasti život

Objavljeno

-

Jedanaestu godinu zaredom, 20. marta obeležavamo Nacionalni dan protiv raka dojke sa namerom da prenesemo poruku o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine registrovani je 4561 novoobolelih i 1691 žena koja je izgubila bitku za život.

Zbog toga je sada još značajnije istaći važnost redovnih pregleda, jer rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Svake godine na ovaj dan različite organizacije pokazuju svoju podršku ovom važnom ženskom pitanju kroz niz aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na značaj preventivnih lekarskih pregleda i podsećanje žena da redovno odlaze na njih jednom godišnje.

Inicijativu za osnivanje ovog dana dali su Avon i Fond B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

pročitaj više

Društvo

Direktori predložili nove uslove za prolaznu ocenu

Objavljeno

-

Upravni odbor Društva direktora škola Srbije je na sednici Upravnog odbora, održanoj 18. januara 2023. godine u Beogradu koji je okupio 142 direktora vrtića, osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje, usvojio šest dokumenata u formi predloga koji su predati Ministarstvu prosvete na razmatranje. Između ostalog, jedan od predloga tiče se i Pravilnika o ocenjivanju, a ideja je da se aritmetička sredina za ocenu dovoljan (2) pomeri na 1,75 umesto dosadašnjih 1,50.

Kako je za Telegraf.rs obrazložio predsednik Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije Ivan Ružičić učeniku je dovoljno da kod jedne provere znanja bilo kojom tehnikom dobije ocenu 3 ili 4 i tada mu sve ocene mogu biti nedovoljne i on će imati uslov za ocenu dovoljan (2). Tako ovaj sistem neke učenike podstiče na kampanjski rad i oni ne uče kontinuirano, što nije dobra vaspitna i pedagoška praksa.

Takođe, veliki je raspon ocena koje se u elektronskom dnevniku pokazuju na dve decimale, a svode se na istu ocenu. Tako, na primer 1,66 i 2,33 ili 2,66 i 3,33 ili 3,66 o 4,33 su ista ocena, 2, 3, odnosno 4, zaključili su direktori škola i vrtića na sednici.

U smislu prevazilaženja ovog problema i da bi svaki odgovor učenika imao podjednak pedagoški značaj predlog ovog udruženja je da se u Pravilniku o ocenjivanju predvidi da za učenika čija je najčešća ocena u nizu nedovoljan (1) uslov za izvođenje ocene dovoljan (2), bude aritmetička sredina 1,75.

Direktori škola Srbije dodaju da možda treba razmišljati i o tome da se zaključne ocene izvode sa dve decimale, a ne da se zaključuju na cele ocene od 2 do 5 i objašnjavaju da bi takav princip sigurno doprineo objektivnijem uspehu učenika i na pravi način bi se vrednovao rad učenika i njihovo ispunjenje ciljeva nastavnih programa.

“Đaci su počeli da uče za ocenu, a ne za znanje. Nije koretno da neko sa prosekom 1,5 i 2,33 ima istu ocenu, zbog toga bi trebalo uzeti u razmatranje ovaj predlog. Međutim, ovakvo ponašanje učenika je razumljivo, jer pojedini gimnazijalci imaju po 18 predmeta i kako onda da očekujemo od njih da svaki predmet uče sa razumevanjem kada za to i nemaju vremena, znači treba da se uradi nešto po tom pitanju”,  naveo je za naš portal Ružičić.Ukoliko se ovaj predlog usvoji postavlja se pitanje da li bi doprineo većem broju nedovoljnih ocena na polugodištu. Ipak, naš sagovornik tvrdi da se deca lako prilagode postavljenim kriterijumima i da ih je samo potrebno motivisati za veću ocenu.

“Ne bi postojao veći broj učenika sa nedovoljnom ocenom na polugodištu jer će deca slediti zahteve koje im postavite. Ako im kažete potrebno je da dostignete 1,75 za dvojku, oni će to ispuniti. Kada biste im rekli potrebno je da imate odličan uspeh da biste prošli, i to bi dostigli. Samo je bitno da imaju u glavi kakvi su kriterijumi i da ih podstičemo da budu bolji”, dodaje on.

Sa druge strane, nastavnici često i popuste na kraju polugodišta kako ne bi oštetili učenike i kvarili im prosek, te dolazi i do poklanjanja ocena. Ružičić tvrdi da ovaj postupak ne donosi ništa loše ukoliko se upražnjava umereno i uz saglasnost drugih nastavnika na veću.

“To nije klasično pokalanjanje. U redu je motivisati učenika i nekada ga malo pogurati, kako bi sledeći put bio bolji. To “poklanjanje” je rezultat dogovora nastavnika na veću i niko tu ne radi ništa loše. Ako učeniku fali jedna ocena za odličan uspeh, treba mu pomoći bitno je da se to ne radi previše često”, napominje on.

Uzimanje aritmetičke sredine za zaključnu ocenu uređeno zakonom

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković napominje da je uzimanje aritmetičke sredine za zaključnu ocenu uređeno zakonom, te ako bi se ovaj predlog usvojio zakon bi morao da se koriguje.

“Ja sam pristalica toga da se ne bavimo stalno lošim đacima, nego da se bavimo dobrim đacima. Što se mene tiče treba ustnoviti da trojka, četvorka i petica budu svuda iste. Ne na jednom mestu da bude trojka, a na drugom petica. Suviše dugo smo se bavili lošim đacima i to nas je dovelo gde smo sada”, napominje ona.

Podsetimo, pravilnikom o ocenjivanju u srednjem obrazovanju je, predviđeno da se đaku može zaključiti dvojka ako je aritmetička sredina svih pojedinačnih ocena od 1,50 do 2,49.

pročitaj više

Društvo

Danas počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred osnovne škole

Objavljeno

-

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije i ove godine pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju, sopštila je Kancelarija za informacione tehnologije.

Zakazivanje termina za testiranje počinje danas, dok su termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi.

Prilikom dolaska na zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.

pročitaj više

Društvo

Inspekcija: Defektološki fakultet oštetio državni budžet za više od milion evra

Objavljeno

-

Budžetska inspekcija Ministarstva finansija utvrdila je da je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu od početka 2018. do kraja 2022. godine oštetio budžet za 1,085 miliona evra, i donela meru da se ta sredstva do 30. marta vrate državi, pokazuje izveštaj u koji je FoNet imao uvid.

Prema izveštaju inspekcije, Fakultet je isplaćivao dodatak na plate, u iznosu od 55.101.460,90 dinara, zbog „povećanog obima posla“ 51.408.626 dinara, po osnovu „dodatnog koeficijenta“ 1.466.196 dinara i još 1.214.315 dinara na osnovu nezakonitih isplata po jednom rešenju.

Inspekcija je utvrdila i da je Fakultet, koji se nekada zvao Defoktološki, nezakonito iznajmljivao prostorije koje je dobio od države na korišćenje u ulici Svetog Save broj 14 na Slaviji, što je zakonskim propisima zabranjeno.

Fakultet je te prostorije iznajmio Komercijalnoj banci – garažu od 480 kvadratnih metara i poslovni prostor od 152 kvadrata, za šta je ta banka od 2018 do 2022. godine platila 13.321.261,69 dinara na ime zakupa.

Pozorištu „Slavija“ je Fakultet je iznajmio od države dobijen na korušćenje prostor u ulici Svetog Save 16, ukupne površine 732,9 kvadratnih metara.

Na ime petogodišnjeg zakupa, pozorište je platilo 3.873.563 dinara, i taj novac treba da se vrati u budžet, navodi se u izveštaju inspekcije.

Inspekcija je otkrila i da su tadašnja dekanka Snežana Nikolić i prodekanke Gordana Odović i Vesna Žunić Pavlović nezakonito koristile taksi usluge, iako su dobijale mesečno naknadu za prevoz, što je budžet oštetilo za dodatnih 790.000 dinara.

Ukupna svota koju Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju treba da vrati budžetu je 127.175.421 dinar.

pročitaj više

U TRENDU