ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju zbog rizika od ometanja suđenja

Objavljeno

-

Sud za zločine OVK u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno veće je ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

Nadalje, po sudijama, postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

Rizik od bekstva optuženih, veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Veće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru „posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka“.

„Štaviše, zabeleženo je da je Tači posetiocu preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja. Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja“, piše u odluci.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, „nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja“ i da je, dok je bio šef obaveštajne službe ŠIK, njeni agenti „bili umešani u zastrašivanje svedoka“.

I Veselji je, po mišljenju veća, iz pritvora „mogao odati poverljive informacije“.

Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo „počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući i svedoke“.

Sudije su naglasile je da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada „uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mere“ za svedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Šta piše u optužnici

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

(Beta)

KiM specijal

Albanijan post: Vlada Kosova do 10. maja šalje statut ZSO Ustavnom sudu na razmatranje

Objavljeno

-

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, objavio je Albanijan post.

Pre toga, Generalna skupština Saveta Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima Albanijan posta, to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije.

Vlada Kosova je pristala na taj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, navodi Alobanijuan post, prenosi Kosovo onlajn.

Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u izveštaju Dore Bakojani, u kojem stoji da „Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Taj „suštinski“ i „opipljivi“ korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

„Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, nastaviće se procedure za članstvo u Savetu Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka suda o tom dokumentu. Šta će se dalje dešavati, zavisi od odluke Ustavnog suda“, konstatuje Albanijan post.

(FoNet)

pročitaj više

KiM specijal

Ambasade zemalja Kvinte i EU: Bojkot glasanja neće doneti korist Srbima

Objavljeno

-

Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini pozvale su Srpsku listu i sve ostale stranke koje su pozvale na bojkot glasanja za smenu gradonačelnika na severu Kosova da preispitaju svoje stavove i da, kako navode, u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država i Kancelarija EU u Prištini u zajedničkom saopštenju potvrđuju da će, u skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo održati glasanje o opozivu gradonačelnika 21. aprila u četiri opštine na severu Kosova.

Potvrdili da su izbori 23. aprila prošle godine nisu pružili dugoročno političko rešenje za četiri opštine i da će predstavnička uprava na severu biti obnovljena kada se održe izbori za gradonačelnike uz aktivno učešće svih zajednica.

pročitaj više

KiM specijal

Lajčak: Beograd i Priština predstavili predloge, sledeće nedelje pokušaćemo da pronađemo rešenje o dinaru

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su glavni pregovarači dve strane danas u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom Centralne banke tzv. Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

„Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su predloge o daljem putu za ljude na koje utiče uredba CBK o gotovinskom poslovanju. Naše duge diskusije pomogle su da se razjasne važni detalji“, naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

Dodao je da je dogovoreno da sastanak ponovo bude održan sledeće nedelje „sa ambicijom da se pronađe rešenje“.

pročitaj više

KiM specijal

Sednica Saveta Evrope o prijemu Prištine u članstvo – 27. marta

Objavljeno

-

Sednica Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojoj će se raspravljati o prijavi za članstvo takozvanog Kosova, biće održana u sredu 27. marta.

U nacrtu agende, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da će statutarno mišljenje o tom zahtevu, koji je Priština podnela 12. maja 2022. godine, predstaviti izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani, a da će sednica početi u 14.30.

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-Pilja rekla je krajem prošle nedelje za Tanjug da je izvestilac za prijem tzv. Kosova u SE Dora Bakojani preporučila da tzv. Kosovo postane članica te političke organizacije.

pročitaj više

KiM specijal

Danas se nastavljaju razgovori o ukidanju dinara u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Razgovori o odluci o gotovinskom poslovanju na Kosovu i Metohiji nastaviće se danas u Briselu u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je najavio nastavak razgovora na tehničkom nivou, rekao je da je sa predstavnicima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u utorak razgovarao o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o uticaju odluke o gotovinskom poslovanju.

„Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju u ponedeljak u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da se implementacijom Sporazuma o putu ka normalizaciji i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou na sastanku lidera, pod okriljem Dijaloga“, naveo je on posle sastanka u utorak.

pročitaj više

U TRENDU