ostanimo u kontaktu

Politika

Proglašeno tek 10 lista: Zbog čega će na predstojećim izborima biti najmanja konkurencija u poslednjih 10 godina?

Objavljeno

-

Protekao je i devetnaesti dan kampanje za lokalne i parlamentarne izbore u Srbiji. Političkim akterima ostalo je još svega dana za predaju izbornih lista, jer rok ističe 26. novembra. Republička izborna komisija do sada proglasila deset lista.

Kako je RIK proglašavao izborne liste tako im je dodeljivao redne brojeve na glasačkom listiću. Predstavljamo koja će izborna lista nositi koji redni broj.

1. Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane

2. Ivica Dačić – premijer Srbije

3. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

4. Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga

5. Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju

6. Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg Predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!

7. Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić

8. Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu

9. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin

10.„Zajedno za budućnost i razvoj – koalicija za mir i toleranciju“

To, bar za sada, nagoveštava da bi ovo mogla biti izborna trka sa najmanje takmaca u odnosu na nekoliko prethodnih izbora. Poređenja radi, u poslednjih 11 godina na parlamentarne izbore izlazilo je u proseku oko 20 lista. Zanimljivo, najviše lista bilo je na izborima usred pandemije korona virusa 2020. godine i to 21, iako je tada deo opozicije okupljen u “Savezu za Srbiju” bojkotovao izbore.

Na prošlogodišnjim izborima za narodne poslanike bilo 19 lista.

Na prošlogodišnjim izborima za narodne poslanike bilo je 19 lista, a 2016. godine okruglo 20. Na izborima 2014. učestvovalo je opet 19 lista, a 2012. kada je došlo do promene vlasti “trkalo” se 18 lista.

Lacmanović: Sada imamo krupnije koalicije

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije “Faktor plus”, objašnjava za “Blic TV” zbog čega bi predstojeći izbori mogli da donesu najmanju konkurenciju u poslednjoj deceniji.

– Jednostavan je razlog jer sada imamo krupnije koalicije. Ne znam da li ih imamo više, ali su svakako krupnije, posebno lista “Srbija protiv nasilja” koja u okviru sebe ima mnogo lista. Takođe, desnica ima dosta stranaka kako u koaliciji tako i samostalno. Ako to saberemo vidimo da postoji dosta stranaka, ali da su samostalno podnosile liste imali bismo parlament prepun stranaka naravno onih koje bi prešli cenzus – navodi Lacmanović.

Kako je rekao, do sada je napravljeno nekoliko saveza.

– Građanske stranke pretežno ujedinjene stale su na listu “Srbija protiv nasilja”. Iz tog saveza nešto pre proglašenja liste izašla je Narodna stranka, koja je stala uz desni blok, ali na izbore izlazi samostalno, dok se desnica podelila u čak pet kolona, pa se pred izbore postavlja pitanje ko bi mogao da bude nagrađen, a ko kažnjen zbog predizbornih aktivnosti i da li bi zbog rasipanja lista moglo da dođe i do rasipanja glasova – ocenio je Lacmanović.

“Moglo bi da se odrazi na stranke koje imaju manji rejting”

Naš sagovornik dodaje da bi to moglo da se “odrazi na stranke koje imaju manji rejting”.

– Desnica, to uvek ponavljam, ima jasnu politiku, zna se šta oni nude građanima I šta promovišu to je odbacivanje francusko-nemačkog plana, promovisanje tradicionalnih vrednosti. E sad što oni nisu otišli zajedno, to je valjda neka njihova kalkulacija unutar stranke, odnosno bloka, to je van domena nas analitičara da tačno znamo razloge – zaključuje Lacmanović za “Blic TV”.

(Blic TV)

Politika

Pitali smo Dačića šta misli o ostavci Branka Ružića, ovo je njegov odgovor (VIDEO)

Objavljeno

-

Promena 09:12:23 u 03:23 pm

Posle pucnjave koja se dogodila u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u kojoj je stradalo 10-oro osoba, Branko Ružić, kao tadašnji ministar prosvete, dao je neopozivu ostavku.

Da li je to bila ispravna odluka, kao i da li još neko treba da sledi njegov primer, ceo odgovor ministra Ivice Dačića pogledajte u video intervjuu na 5:48 minutu.

pročitaj više

Politika

Najviše glasačkih mesta u BiH, Nemačkoj, Austriji i Italiji

Objavljeno

-

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na predstojećim izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, od kojih će najviše – 19 biti otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

pročitaj više

Politika

RIK: Ukupno 6.500.165 birača na predstojećim izborima

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) na današnjoj sednici usvojila je odluku kojom je utvrdila da će ukupan broj birača na predstojećim izborima iznositi 6.500.165.

Komsija je jednoglasno donela odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Srbiji za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 17. decembar 2023. godine.

RIK je utvrdio da će broj glasačkih listića koji se štampaju za glasanje na izborima, biti jednak broju birača 6.500.165.

pročitaj više

Politika

Utvrđena zbirna izborna lista za parlamentarne izbore

Objavljeno

-

N1

Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu za parlamentarne izbore 17. decembra, na kojoj se nalazi 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike.

Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću će biti koalicija koju predvodi Srpska napredne stranka, broj dva je koalicija oko Socijalističke partije Srbije, treća je Srpska napredna stranka, četvrta Nacionalno okupljanje (Dveri i Zavetnici), a na petom mestu je koalicija NADA (Novi DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije).

Na broju šest na izbornom listiću je Savez vojvođanskih Mađara, sedam je koalicija Srbija protiv nasilja, osam Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić, deveta je Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, a deseta Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju.

Narodna stranka je 11. na glasačkom listiću, 12. je koalicija Dosta je bilo – Socijaldemokratska stranka, a sledi manjinska lista Albanaca sa juga Srbije „Politička borba Albanaca se nastavlja“, na čijem čelu je Šaip Kamberi.

Izborna lista „Mi – glas iz naroda“, na čijem čelu je Branimir Nestorović je na 14. mestu, 15. je „Srbija na Zapadu – da se struka pita, 16. Ruska stranka, 17. je lista na čijem čelu je Čedomir Jovanović, a poslednja na listiću je „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“.

(FoNet)

pročitaj više

Politika

Proglašeno 18 izbornih lista, RIK sutra utvrđuje zbirnu

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 18 izbornih lista, a sutra treba da utvrdi zbirnu izbornu listu svih učesnika na parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra. Na glasačkim listićima koji će se naći pred biračima izborne liste biće po redosledu njihovog proglašenja.

Prva proglašena je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, a poslednja 18 proglašena je manjiska lista “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”. Za učešće na parlamentarnim izborima RIK je proglasila liste: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, “Ivica Dačić-premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri”, “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova DS S, POKS – Vojislav Mihailović” i “Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost”. RIK je proglasila i izborne liste koalicije “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić S SP, Narodni pokret Srbije, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak -Ćuta, DS, PSG, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruždeni sindikati Srbije Sloga i Novo lice Srbije”, “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini”, “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju”, izborna lista “Narodna stranka – Siguran izbor, ozbiljni ljudi, Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković”, “Dobro jutro Srbijo – Saša Radulović D JB – Boris Tadić SDS – Ana Pejić (Otete bebe)”. U izbornoj trci na parlamentarnom nivou učestvovaće i liste “Čedomir Jovanović – Mora drugačije”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, “Srbija na zapadu – Zoran Vuletić-Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević” i “Mi glas iz naroda – Dr Branimir Nestorović”.

Takođe poglašena je izborna lista “Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi” i lista “Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina”.

Za učešće na predstojećim izborima proglašena je jedna lista manje u odnosu na broj lista koje su učestvovale na izborima održanim 2022. godine.

Zbirne izborne liste treba da utvrde Pokrajinska izborna komisija, Gradska izborna komisija beograda i izborne komisije lokalnih samouprava gde će izbori biti održani takođe 17. decembra.

pročitaj više

U TRENDU