ostanimo u kontaktu

Region

Protest novinara u Zagrebu: „Zakon opasnih namera“ ukida pravo javnosti da zna

N1 Zagreb

Objavljeno

-

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizovalo je u sredu proteste u Zagrebu i Splitu protiv, kako navode, „Zakona opasnih namera“. Reč je o trenutnom predlogu izmena Krivičnog zakona, prema kojima neovlašćeno otkrivanje sadržaja istražne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje krivično delo.

Protesti su počeli u 11 sati, a među demonstrantima u Splitu je i gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamenik Bojan Ivošević, dok u Zagrebu podršku novinarima pružaju saborski poslanici.

“Ovakav zakon, čak i njegova ublažena verzija nije zadovoljavajuća. Zahtevamo da taj član bude potpuno uklonjen iz Krivičnog zakona”, rekao je novinar Damir Petranović.

On smatra da se ovakvim zakonom pokazuju totalitarne tendencije koje ukidaju pravo javnosti da zna i pravo slobode govora.

“Sama najava i predlog ovakvog zakona je izrazito zabrinjavajući. Mi novinari ćemo ga otvoreno kršiti i pozivamo sve da nas podrže”, poručio je Petranović.

“Šta se menja u Krivičnom zakonu?

Članak 307.a novog zakona glasi:

“(1) Pravosudni zvaničnik ili državni službenik u pravosudnom telu, policijski službenik ili zvaničnik, okrivljenik, advokat, advokatski pomoćnik, svedok, veštak, prevodilac ili tumač koji tokom prethodnog krivičnog postupka koji se na osnovu zakona smatra nejavnim, neovlašćeno otkrije sadržaj istražne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim kazniće se kaznom zatvora do 3 godine.

(2) Počinjenje, pomaganje ili podsticanje krivičnog dela iz stava 1. ovog člana ne može ostvariti onaj ko obavlja novinarski posao.”

Šta to znači?

To znači da će svi koji bi potencijalno mogli da upozore na nepravilnosti u istragama krivičnih dela, na primer na pokušaj zataškavanja koruptivnih radnji vladajućih, biti kažnjeni ako o tome obaveste javnost, odnosno novinari.

Novinari koji objave takve informacije za to neće krivično odgovarati, ali će se široko otvoriti vrata policiji ili DORH-u da im pretražuju mobilne telefone, računare, e-mejlove… ne bi li saznali odakle im informacija.

Koje su posledice ovih izmena?

Ako se ovakav zakon donese, građani godinama neće dobijati informacije o krivičnim postupcima od javnog interesa kao što su dokazi da su državni zvaničnici, osobe na visokim političkim funkcijama, počinili koruptivno delo ili zloupotrebu položaja. Time će biti sprečena rasprava o ključnim pitanjima za predstojeće izbore i Hrvatska će postati deklarativna demokratija, upozorava HND.

„Ako se ućutkaju zviždači, građani za neka kriminalna dela nikada neće saznati“, poručili su novinari.

Kako je do ovakvog predloga došlo?

Nakon što su se početkom 2023. godine u istrazi protiv bivše ministarke Gabrijele Žalac u jednoj prepisci pojavili inicijali AP, a mediji to objavili, javnost je posumnjala da je reč o inicijalima predsednika Vlade. Nakon toga je premijer Andrej Plenković izjavio:

“Promenićemo Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakon i ovakve situacije da nam stvari iz spisa nekontrolisano, namerno, politički, selektovano, aranžirano izlaze van i čine političke probleme, to se više neće događati jer će to biti krivično delo.”

Izmene KZ-a nakon toga su u javnosti nazvane “Lex AP”.

Hrvatsko novinarsko društvo nazvalo ga je “zakonom opasnih namera” jer smatra da je direktno usmeren na zaštitu zloupotreba u politici, a protiv javnog interesa i slobode medija.

(N1 Zagreb)

Region

U Tirani održan protest opozicije, demonstranti bacali kamenice na policiju

Objavljeno

-

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umešan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

pročitaj više

Region

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Objavljeno

-

Republika Srpska danas obeležava danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Centralno obeležavanje biće održano u Višegradu. U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cveće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni venci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

pročitaj više

Region

Sijarto: Srbija spremna za EU, ne treba je uslovljavati pitanjem Kosova

Objavljeno

-

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju, dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna „sutra da uđe u EU“ i da bez nje kao „najveće i najsnažnije“ države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

„Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika“, rekao je Sijarto.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos ispunjenim kriterijima, prenela je Hina.

„Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj“, rekao je ministar dodavši da pristup ‘ex-cathedra’ treba zameniti razgovorom ‘oči u oči’. Mađarski šef diplomatije je ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo o Srbiji. On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer „Briselu više treba region nego što je on regionu potreban“.

Sijatro je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.

Povodom sankcija protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji često preti otcepljenjem tog entiteta od BiH, Sijarto je rekao da evropske sankcije „nikad nisu uspele nigde“ i da nema smisla kažnjavati „demokratski izabranog čelnika RS“ jer to samo „pogoršava situaciju“.

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

On je odbacio izjave nekih zapadnih vojnih čelnika da bi Rusija za nekoliko godina mogla da napadne neku članicu NATO, upitavši zašto bi neko napao nekog ko je puno jači. Takođe je kazao da ne vidi Rusiju kao pretnju ni za jednu članicu NATO.

(Hina)

pročitaj više

Region

Severna Makedonija: Od danas prestaju da važe pasoši sa starim nazivom države

Objavljeno

-

 U Severnoj Makedoniji će od danas prestati da važe pasoši sa starim nazivom države „Republika Makedonija“, javljaju tamošnji mediji.

Putne isprave sa starim nazivom prestaće da važe tačno u ponoć, prenosi makedonski javni servis MRT.

Za razliku od pasoša, i dalje će važiti lične karte na kojima piše „Republika Makedonija“, ali isključivo na teritoriji Severne Makedonije.

pročitaj više

Region

Dodik: Institucije RS će učiniti sve da zaštite život i imovinu građana

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da institucije Srpske čine i činiće sve da zaštite život i imovinu njenih građana.

„Pravo na drugačije mišljenje, kritiku, ne može biti dovedeno u pitanje, posebno ne zloupotrebom bilo čije porodice, bez obzira na motive ili razloge koji su doveli do nedozvoljenog ponašanja“, napisao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

On je podsetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmene Krivičnog zakona u delu koji se odnosi na klevetu.

pročitaj više

U TRENDU