ostanimo u kontaktu

Lifestyle

Prva žena se vanklinički porodila nakon transplantacije materice: Šta to znači za budućnost plodnosti?

Objavljeno

-

Žena u Alabami je upravo dobila prvu bebu rođenu iz transplantirane materice van kliničkog ispitivanja.

Malori (čije prezime je zaštićeno iz privatnih razloga)  rođena je bez materice – stanje koje je poznato kao Majer-Rokitanski-Kuster-Hauserov sindrom – i verovala je da nikada neće moći da zatrudni.

– Pomirila sam se sa time da neću moći da nosim svoju decu, ali mi je uvek to nedostajalo – rekla je u izjavi.

Njena sestra je bila surogat za prvo Melorino prvo dete, ali nije mogla da iznese i drugu trudnoću iz zdravstvenih razloga. U međuvremenu je otkrila da Univerzitet u Alabami u Birminghamskom programu ima i transplantaciju materica, što je svega jedan od četiri u celim Sjedinjenim Državama i prvi koji je otvoren za pacijente van kliničkih ispitivanja. Prijavila se i dobila matericu od preminulog donatora. Od transplantacije do rođenja njenog drugog deteta prošlo je 18 meseci.

– Pored svih mogućih komplikacija, prihvatila sam trudnoću jer sam znala da će to biti jedini put da ću tako nešto moći da uradim. Imala sam mnogo sreće da sam to mogla da doživim. Podeliti takvo putovanje sa našom ćerkom bilo je takođe posebno, jer je mogla da oseti moj stomak. Toliko sam zahvalna što sam ovo doživela – ispričala je Malori, kako prenosi Yahoo Life.

Prva uspešna vanklinička trudnoća sa presađenom matericom

Prva beba nakon transplantacije materice rođena je 2014. godine u Švedskoj, a od tada je nekoliko medicinskih centara širom sveta pomagalo ženama da se porode zahvaljujući transplataciji. Prvobitna transplantacija obavljena je korišćenjem materice donora od živih rođaka, ali se polje proširilo na korišćenje materica od preminulih donora.

U 2017. godini, na Univerzitetu Bejlor u Dalasu, majka sa transplantacijom materice rodila je prvu bebu u SAD i od tada je nekoliko velikih medicinskih centara proučavalo proceduru. Međutim, sve te trudnoće i porođaji prošli su kroz klinička ispitivanja, što često može da bude veoma rigorozno iskustvo. Zato je porođaj nakon transplantacije materice van kliničkih ispitivanja veliki korak.

– To pokazuje da čak i van centara za proučavanje sa rigidnim smernicama, sada postoji opcija koja može da se ponudi u drugim bolnicama i koja će da omogući većem broju žena rešenje – kaže Džesika Šepard, ginekolog iz Teksasa.

Ovo je veliki napredak u svetu plodnosti – nadovezuje se Dr Aleks Robles, reproduktivni endokrinolog u Centru za plodnost Univerziteta Kolumbij: – To otvara mogućnost da pacijentkinje koje ranije nisu mogle da nose trudnoću zbog faktora materice sada mogu da budu trudne. Više pojedinačnih slučajeva će verovatno rezultirati nakon ovog slučaja.

Transplantacije materice su novija specijalnost u medicini i neki medicinski centri marljivo rade na uspostavljanju protokola. Činjenica da je usvojena u kliničkoj upotrebi van kliničkog ispitivanja sugeriše da je tehnika dovoljno rafinirana da bi imala prihvatljive rezultate i određeni stepen sigurnosti – ističe dr Džonatan Šafir, ginekolog na Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Šta je transplantacija materice?

Svaki medicinski centar pristupa ovome malo drugačije. Međutim, transplantacija materice je ono što se dešava kada se materica donora – bilo od živog ili umrlog donora – hirurški implantira u ženu.

U principu,  žena mora da se prijavi za transplantaciju i da bude pregledana za proceduru. Ako je odabrana za to, ona mora da se podvrgne vantelesnoj oplodnji, koja kada uspe stvalja se u matericu donatora i dodeljuje ženu, i potom hirurški implantira u njeno telo. Žena uzima imunosupresivne lekove dok je materica na mestu.

– Kao i kod svake transplantacije, primalac treba da uzima lekove da potisne svoj imuni sistem kako bi sprečio odbacivanje novog organa, koji imuni sistem može da napadne i da “uništi” strano tkivo” – kaže Šafir: – Nakon što se trudnoća završi, transplantirana materica se uklonja tako da rizik od odbacivanja ne postoji.

Embrion se implantira od šest do 12 meseci nakon transplantacije, a ako dođe do trudnoće, beba se rodi carskim rezom između 37. i 39. nedelje. Kada završi sa decom (većina centara dozvoljava jednu ili dve trudnoće), materica se uklanja.

Međutim, transplantacija materice može da bude i rizična, jer je uključeno više operacija i povećan rizik od infekcija i komplikacija u trudnoći.

– Ovo je takođe osmišljeno da pomogne samo maloj grupi žena. Iako je važno da postoji nova opcija da se ponudi ženama sa ovim posebnim stanjem, to ne predstavlja revoluciju u lečenju neplodnosti– ističe Šafir: – Ova specifična podskupina pacijenata za koje bi procedura mogla biti primenljiva je veoma mali deo neplodne populacije. Takođe je dostupno „malo podataka“ o stopi uspeha s obzirom na to da su ove transplantacije bile retke.

(Ona.rs)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Lepota&Zdravlje

Na VMA prvi put tokom operacije upotrebljen robotski staplerski uređaj

Objavljeno

-

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije (VMA) prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj, saopštila je danas ta ustanova.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa, a ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Pacijent koji je operisan, muškarac star 42 godine boluje od sinoviosarkoma i on je u dobrom zdravstvenom stanju otpušten na dalji kućni oporavak.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

SAD pokreću projekat od 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija

Objavljeno

-

Američki predsednik Džozef Bajden će danas predstaviti projekat istraživanja vredan 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija otpornih na lekove, saopštio je Rojtersu zvaničnik Bele kuće.

Istraživanje će voditi Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti zdravlja (ARPA-H), vladina istraživačka agencija koju su Bajden i Kongres pokrenuli prošle godine, a ova inicijativa biće njihova najveća investicija do sada, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden planira da to saopšti tokom sastanka u San Francisku sa predsedničkim savetom za nauku i tehnologiju.

(Tanjug)

pročitaj više

Lifestyle

Danas se obeležava Svetski dan turizma

Objavljeno

-

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Ovaj datum je ujedno i datum kada se na severnoj hemisferi zvanično završava, a na južnoj hemisferi zvanično započinje turistička sezona.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Revolucija u lečenju dijabetesa tipa 1: Napravljen minijaturni uređaj koji stvara insulin i kiseonik u telu

Objavljeno

-

Obećavajući način lečenja dijabetesa tipa 1 jeste implantacija ćelija Langerhansovih ostrvca, koja proizvode insulin kada je potrebno, što oslobađa pacijente od čestih insulinskih injekcija. Međutim, velika prepreka za ovaj pristup je ta što implantirane ćelije vremenom ostanu bez kiseonika i prestanu da proizvode insulin. Da bi to prevazišli, inženjeri Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) dizajnirali su novi uređaj koji ne samo da nosi stotine hiljada ćelija koje proizvode insulin, već ima i sopstvenu fabriku kiseonika, javio je MIT News.

Istraživači su pokazali da kada se ugradi mišu sa dijabetesom, ovaj uređaj održava nivo šećera u krvi na stabilnom nivou najmanje mesec dana. Istraživači se nadaju da će napraviti veću verziju uređaja, što bi bila veličina žvakaće gume, a koja bi mogla da se testira na ljudima.

– O ovome treba misliti kao o živom medicinskom uređaju napravljenom od ljudskih ćelija, koje luče insulin, a imaju i elektronski sistem za održavanje života. Uzbuđeni smo što smo napravili ovoliki napredak i zaista smo optimisti da će ova tehnologija da pomogne pacijentima – rekao je Danijel Anderson, profesor Odeljenja za hemijsko inženjerstvo MIT i autor studije.

Iako je fokus istraživanja na lečenju dijabetesa, kažu da ovaj tip uređaja može da se adaptira da leči i druge bolesti kojima je potreban stalni dotok terapijskih proteina.

Većina obolelih od dijabetesa tipa 1 mora stalno da prati nivo šećera u krvi i da daje sebi insulin najmanje jednom dnevno. Međutim, ovaj proces može da imitira sposobnost tela da kontroliše nivo šećera u krvi.

– Većina obolelih zavisi od insulina i mora da daje sebi injekcije, ali i dalje nemaju normalan nivo šećera u krvi. Ako pogledate nivo glukoze, čak i oni koji su najposvećeniji imaju nivoe značajno drugačije od onih koje imaju ljudi sa zdravim pankreasom – rekao je Anderson.

Bolja alternativa je transplantacija ćelija koje proizvode insulin kad god primete promene u nivou šećera u krvi. Nekim pacijentima su presađene ćelije Langerhansovog ostrvca sa leševa, što je dugoročno poboljšalo nivo šećera u krvi, ali ti pacijenti moraju da koriste lekove koje suzbijaju imunosistem da ne bi došlo do odbacivanja ćelija. Skorije je bilo uspeha sa ćelijama Langerhastovog ostrvca napravljenim od matičnih ćelija, ali i tada moraju da se koriste lekovi za suzbijanje imunosistema. Neki eksperimentalni uređaji napajaju ćelije kiseonikom, ali vremenom prestaju da rade.

Tim MIT se odlučio na drugačiji pristup, koji bi potencijalno mogao da generiše kiseonik večno i to tako što razbija vodenu paru iz tela. To se radi korišćenjem membrane za razmenu protona u uređaju. Prednost ovog uređaja je, navodi se u saopštenju MIT, jeste to što nisu potrebne nikakve žice ili baterije.

(MIT News)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najnoviji korona presek: Za 7 dana virus potvrđen kod skoro 3.000 ljudi, drastičan skok u broju testiranih

Objavljeno

-

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više.

Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437. 

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.088.879 testova, od kojih je 2.552.178 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Početkom ove nedelje održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere. 

Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

– Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

– Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

– Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

– Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

– Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

– Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

– Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

– Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

– Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena – navodi Institut “Batut”.

Vakcinacija

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, ona se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

– Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija – napominje se u saopštenju Instituta “Batut”.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

U TRENDU