ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

Prvi put u Klinici za neurohirurgiju urađena neverovatna operacija

Objavljeno

-

Prvi put u Klinici za neurohirurgiju Uni­verzitetskog klinič­kog centra Srbije urađena je izuzetno kompleksna ope­racija – nervna reparacija brahijalnog pleksusa, koja je trajala punih osam sati.

Operisan je mladić od 28 go­dina, koji je pre šest mese­ci, pri padu sa motora, poki­dao glavni pleksus smešten u vratu, a posledica je bila potpuna oduzetost leve ruke.

Timu lekara prva dva i po sa­ta bila su potrebna samo za eksploraciju, odnosno tra­ženje brahijalnog pleksu­sa, a naredna dva i po sata trajalo je pribavljanje dija­fragmalnog živca. Puna tri tri sata potom radili su na oživljavanju – reinervaciji.

Mladić kod kojeg je posle saobraćajne nesreće, na­kon koje je mesec dana bio u komi, prvo bilo potrebno sanirati po život opasne povrede, dobro je podneo zahvat. Profesor dr Lukas Rasulić, vođa hirurškog tima, kaže da se konkretan oporavak funkcija ruke oče­kuje predviđenim tempom za brzinu regeneracije nerv­nih vlakana, odnosno – za po jedan milimetar dnevno, u toku narednih godinu dana. Za uspešan krajnji ishod le­čenja, neophodan je kontinu­iran intenzivni fizikalni tretman i rehabilitacija, a kompletan funkcional­ni oporavak se procenjuje definitivno po isteku dve godine od operacije.

“Kod operisanog pacijen­ta radi se o najtežem obliku povređivanja brahijalnog pleksusa, kod kojeg su prak­tično svi korenovi od kojih nastaje brahijalni pleksus iz kičmene moždine išču­pani”, objašnjava prof. Ra­sulić.

“Takođe, kompletan brahijalni pleksus iznad, iza i ispod ključne kosti je oštećen u najtežem stepenu. Kod ovog pacijenta jedina mogućnost da se reinerviše funkcionalni prioritet ruke je bilo korišćenje di­jafragmalnog živca sa iste strane, primarno zaduženog za funkciju disanja.

Vozač motora, pored po­vrede pleksusa u saobraćaj­noj nesreći, zadobio je i prelom obe podlaktice, but­ne kosti, kostiju lica i kič­menih pršljenova. Povreda je nastala pri padu na rame kada je došlo i do čupanja nervnih korenova iz kičme­ne moždine, što je karak­teristično za saobraćajne nesreće u kojima učestvuju motociklisti. U ovom slu­čaju, lečenje pleksusa bilo je moguće tek šest meseci na­kon povrede, zbog dugotrajnog vremena potrebnog za opora­vak od ostalih zadobije­nih povreda.

Mul­tidisci­plinarni tim koji je izveo ovu operaciju sačinjavali su, pored prof. Rasulića, i do­cent dr Milan Savić, grudni hi­rurg UKCS, grudni hirurg Vojnomedicin­ske akademije, pukovnik docent dr Nebojša Marić, dr Ilijas Činara, vaskular­ni hirurg UKCS, dr Marina Stojanović, anesteziolog sa grudne hirurgije UKCS, dr Dragana Vićovac, anestezio­log Klinike za neurohirur­giju UKCS, i timovi sestara, tehničara, instrumentarki, anestetičara dve kli­nike: za neu­rohirur­giju, i grudnu hrurgiju UKCS. Članovi neurohirurškog tima bili su klinički asistent dr An­drija Savić, dr Jovan Grujić, specijalista neurohirurgi­je, kao i grupa mladih dokto­ra na specijalizaciji i kli­ničkom stažu na Odeljenju za bolesti i povrede perifer­nih nerava, funkcionalnu neurohirurgiju i hirurgiju bola, Klinike za neurohi­rurgiju UKCS.

Zahvat urađen na neurohirurgiji u UKCS je ujedno bio i hiljadita ope­racija u ovoj klinici, ako se računa po protokolu da su pacijenti posle operacije praćeni dve godine.

Ako se “prebroje” i pacijenti kod kojih je izostalo praćenje, broj operacija je u zbiru, za 85 godina postojanja neu­rohirurgije, značajno veći. Po tim kriterijumima, neurohirurgija UKCS svrstava se ne samo među najstarije klinike za neurohirurgiju u Evropi i svetu, nego i među ustanove sa najvećim obimom zahvata.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Lepota&Zdravlje

Naučnici: Kineski podaci daju ključne podatke o poreklu kovid-19

Objavljeno

-

Podaci kineskih naučnika sa početaka pandemije kovid-19, koji su u jednom trenutku bili dostupni u međunarodnoj bazi podataka, otkrivaju ključne informacije o poreklu epidemije, uključujući i one sa pijace životinja u kineskom gradu Vuhanu, saopštili su istraživači.

Virus je prvi put identifikovan u Vuhanu u decembru 2019. godine, pre nego što se proširio svetom i ubio skoro sedam miliona ljudi, a mnogi sumnjaju da su izvor bolesti žive životinje koje se prodaju na pijaci Huanan, prenosi Rojters.

Naučnici su u ponedeljak objavili izveštaj zasnovan na njihovom tumačenju dostupnih podataka, nakon medijskih izveštaja prošle nedelje i sastanka sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

U Beogradu se održava konferencija o spinalnoj mišićnoj atrofiji

Objavljeno

-

U Beogradu će danas biti održana međunarodna konferencija o spinalnoj mišićnoj atrofiji (SMA), čiji simptomi mogu da se razviju već u prvim mesecima života.

Svaka 35. do 37. osoba u opštoj populaciji je nosilac recesivnog gena za spinalnu mišićnu atrofiju.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Velilko interesovanje ze mobilni mamograf, telefoni za zakazivnaje otovreni i u utorak i sredu

Objavljeno

-

Otkriven na vreme, rak je izlečiv. Na nacionalni dan borbe protiv raka dojke statistika pokazuje da u Srbiji godišnje skoro 5.000 žena dobije dijagnozu raka dojke, a bolest odnese 1.600 života. Na Kalemegdanu je postavljen mobilni mamograf tokom celog meseca, a pregledi uz prethodno zakazivanje obavljaju se svakog dana od 9 do 19 časova.

Najbolji način da se rak dojke otkrije na vreme su preventivni pregledi dojke. Kada se otkrije na vreme, rak dojke izlečiv je u više od 90 odsto slučajeva.

“Mi smo veoma zadovoljni. Do sada je pregledano 785 žena ovde na Kalemegdanu, ali je interesovanje daleko veće i do danas smo primili zakazivanje pregleda za 1.700 žena. Zbog zainteresovanosti svih naših sugrađanki ostavićemo telefone otvorenim i sutra i prekosutra. Očekujemo da ćemo do tada popuniti sve termine zaključno sa 13. aprilom“, rekla je za RTS profesorka dr Verica Jovanović.

Samo prošle godine u Beogradu je pregledano 4.500 žena mobilnim mamografom. Radom mobilnog mamografa u Srbiji je pregledano 12.500 žena.

“U Beogradu je oko 200 žena poslato na dalju dijagnostiku, a od ukupno 12.500 pregledanih žena karcinom dojke je potvrđen kod 35. Rak dojke je bolest koja se može rano otkriti i upravo na današnji dan podsećamo sve žene da je neophodno uraditi mamografiju u određenoj životnoj dobi”, poručila je Jovanovićeva.

Za pregled je dovoljno doneti neki od ličnih dokumenata poput lične karte ili zdravstvene knjižice. Sam pregled traje kratko i bezbolan je, radi se o rengenskom snimku obe dojke.

“Potrebno je da ste u životnoj dobi od 45 do 69 godina i da u poslednje dve godine niste uradili mamografiju. Uradite mamografiju, to je poruka za dame”, naglasila je profesorka Jovanović.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Oko 80 internet stranica u Srbiji nelegalno prodaje dijetetske dodatke za ishranu

Objavljeno

-

Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 internet stranica na kojima se prodaju artikli koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja.

Pojedini mogu proizvesti ozbiljne probleme od najblažih neželjenih efekata propraćenih mučninom i povraćanjem, pa do smanjenja pamćenja i raznih osipa po koži.

Sekretarka Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Vučićević, rekla je Tanjugu da je potrebna stalna edukacija javnosti kako bi upotreba dodataka ishrani bila što bezbednija.

Zbog široke upotrebe dijetetsih suplemenata, podseća ona, često se dešava da ne dolazi do neophodne konsultacije sa lekarom, a dešava se, kako kaže, da se bez znanja o mogućim neželjenim interakcijama pristupi konzumiranju.

„Mi smo identifikovali preko 80 internet stranica i veliki broj oglasa na kojima se nudi prodaja dodataka ishrani koji nisu upisanu u bazu podataka Ministarstva zdravlja.Da bi dodatak ishrani mogao biti u prometu neophodno je da je upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Toj notifikaciji prethodi kategorizacija na jednom od dva Farmaceutska fakulteta i kontrola zdravstvenih istravnosti u nekom od Instituta za javno zdravlje“, rekla je za Tanjug Vučićevićeva.

Kako navodi, u Srbiji dozvolu za promet dijetetskih suplemenata ima više od 9.500 proizvoda, od kojih je 28 proizvedeno kod nas.

„Zbog velike upotrebe dijetetskih suplemenata beleži se konstantan rast potrošnje, tako da je od 2018. do 2022. godine cena porasla za 90 odsto, a količina suplemenata za 44 odsto“, kaže sekretarka iz PKS-a.

Samo kroz apoteke, kako ističe, prošle godine je prodato 47 miliona pakovanja dodataka ishrani, a atipično je to da nisu samo apoteke kanali prodaje, već i razni marketi sa prehrambenom robom.

„Na događaju koji organizuje PKS 4. aprila biće predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata, i biće govora o javnom zdravstvenom značaju upotrebe dijetetskih suplemenata. Na skupu će govoriti predstavnici Ministarstva zdravlja sektora za inspekcijske poslove , predstavnici farmaceutskog fakulteta, kao i predstavnik Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Na istom skupu, kaže ona, govoriće se o nelojalnoj konkurenciji, a sagovornici će biti predstavnici Ministarstva trgovine, pripadnici MUP-a iz sektora za borbu protiv privrednog kriminala, kao i predstavnici Uprave carina.

Kada je reč o legalnom prometu suplemenata, iz PKS-a poručuju da iz Srbije prošle godine izvoz ovih proizvoda iznosio 35,7 miliona dolara, dok smo uvezli dodatke ishrani u vrednosti od 71,2 miliona dolara.

„Podaci pokazuju da je u apotekama tokom prošle godine prodato dijetetskih suplementa za 229,5 miliona evra. To je rast od oko 11 odsto u odnosu na 2021. Dijetetski suplementi proizvedeni u Srbiji najviše se izvoze u zemlje regiona BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, a uvozimo najviše iz Nemačke, Italije, Poljske, SAD, Velike Britanije i Slovenije“, poručuju iz PKS.

Generalni direktor kompanije „AbelaPharm“ Davor Korčok ističe da su dijetetski suplementi izuzetno važna grupa proizvoda, ali i da su to farmaceutsko dozvoljeni oblici, što znači da postoje neželjena dejstva i kontraindikacije ukoliko dođe do nepropisne upotrebe.

„Dijtetski suplement ima ulogu da pomogne u određenom stanju ili spreči napredovanje bolesti. U falsifikatima mogu da se nađu nedozvoljene komponente, ili dozvoljene u neodgovarajućim količinama. To je ozbiljan problem koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija od najblažih neželjenih efekata propraćenih mučninom i povraćanjem pa do smanjenja pamćenja i raznih osipa po koži“, rekao je za Tanjug Korčok.

On kaže da u Srbiji postoje kvalitetni proizvođači dijetetskih suplemenata koji poštuju određene standarde kvaliteta, kao i nacionalnu i evropsku regulativu.

„U poslednjih 15 godina dodaci ishrani zauzimaju veliko mesto na tržištu“, rekao je Korčok.

Sagovornici su se složili oko činjenice da je ključ rešenja ovog nadolazećeg problema u saradnji privrede i nadležnih institucija

„Skup u PKS je značajan zbog edukacije i svesti stručne javnosti. Bezbedan proizvod je samo onaj koji je notifikovan u bazi podataka Ministarstva zdravlja, što znači da na kutiji proizvoda mora stajati odobrenje ministartva kao i broj rešenja upisa“, poručuju sagovornici Tanjuga.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Usvojen pravilnik o zamrzavanju genetskog materijala pre početka lečenja od raka

Objavljeno

-

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti, o trošku Fonda, omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na pravilnik, rečeno je panelu “Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”.

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu, rečeno je na tom skupu koji su, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, organizovali kompanija “Avon” u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

“Na ovom predlogu smo počeli da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to nažalost usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države“, izjavila Ivana Đunisijević u ime RZFO.

Ova odluka je, kako je rečeno, od krucijalnog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest, kao i njeno lečenje može dovesti do steriliteta, što stvara dodatan psihološki pritisak, posebno na žene koje se u trenutku otkrivanja bolesti još uvek nisu ostvarile kao majke. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku – bitku za život i bitku za potomstvo.

“Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Na ovom putu svi uvek imaju podršku. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas više, prema našim saznanjima, ne postoji lista čekanja za zračenje, dok je ranije ta lista postojala. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, kako u dijagnostičku i opremu za lečenje, tako i u stručni kadar i u akte”, rekla je Slađana Đukić, pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Rak dojke vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč o oboljevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. 

Prema poslednjim podacima Instituta “Batut”, tokom jedne godine registrovano 4.561 novoobolelih i, nažalost, 1.691 žena koje su izgubile bitku za život. Zbog toga je pravovremeni redovni pregled zaista važan za sve žene.

“Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Takođe, mamografija je pregled koji je način sekundarne prevenicije – ranog otkivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, u okviru skining programa mamografiju treba da uradi jednom tokom dve godine svaka žena životne dobi od 50 do 69 godina prema preporukama Međunarodne agenicije za kontrolu raka”, rekla je dr Verica Jovanović direktorka Instituta “Batut”.

Kompanija “Avon” je saopštila da već godinama daje na značaju redovnim samopregledima i zato ponovo, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke koristi da skrene pažnju na ovu ozbiljnu temu koja se tiče svih žena.

Tradicionalno, u okviru panela povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, “Avon” je Priznanje za životno delo ove godine dodelio dr sc med Mirjani Branković – Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici Evropa Dona Srbija organizacije.

“Jedna od najznačajnih aktivnosti u kompaniji Avon, već skoro dve decenije, jeste Akcija za borbu protiv raka dojke. Ponosna sam što nas upravo žene prepoznaju kao brend i zajednicu koja ih osnažuje i brine o njima. Odgovorno i udruženo šaljemo snažnu poruku svima – rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva, samo ukoliko se redovnim pregledima otkrije na vreme. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je idealna prilika da podsetim žene da zakažu svoj pregled već danas, jer to je zaista najvažnije” rekla je Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za region.

Isticanjem roze vrpce, podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pružiće televizije i štampani mediji, a Avalski toranj i važni objekti u Novom Sadu biće osvetljeni roze bojom.

pročitaj više

U TRENDU