ostanimo u kontaktu

Region

Pupovac: Prisustvo Brnabić na skupštini važan znak ohrabrenja za Srbe u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Srpsko narodno vijeće (SNV) organizovaće danas četvrtu Veliku skupštinu kojoj će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić što je, kako je ocenio predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, od velike važnosti kao ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj i kao znak podrške koju Vlada Srbije pruža programima institucija srpske zajednice.

Pred današnji skup u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani ”Vatroslav Lisinski”, Pupovac je za Tanjug naglasio da je od velike važnosti i to što će skupu osim predsednice Vlade Srbije prisustvovati i vodeći ljudi Hrvatske, što je prilika da odnosi počinju da se razvijaju na drugačiji način nego u proteklim godinama.

Skupštini će, kako je dodao, prisustvovati i više od 1.600 izabranih članova veća, kao i članovi vodećih srpskih organizacija, kao što je Zajedničko veće opština, Srpsko kulturno društvo Prosveta, Srpski demokratski forum, Sportsko društvo Srba u Hrvatskoj, kao i najjača srpska stranka u Hrvatskoj – Samostalna demokratska srpska stranka.

Navodi da će biti usvojena izjava, koju najpre usvaja Predsedništvo SNV pa sami većnici, kojom se osvrću na 25 godina rada SNV, a kojom će biti trasirane osnovne teme i stvari i ciljevi kojima će se SNV i druge srpske organizacije posvetiti u prvom planu, a vezano za potrebe srpskog naroda i institucija.

Podsetio je da je toj, za njih važnoj skupštini, pre pet godina prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da su od formiranja aktuelne vlade primetni pomaci u odnosima Beograda i Zagreba, i da li zapravo predstavnici manjina mogu da budu most za prevazilaženje nerešenih odnosa, kaže da je to bila zamisao predsednika Vučića koju je podržao hrvatski premijer Andrej Plenković.

-Zamisao je da predstavinici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj budu ta kopča koja će otvarati prostore, da budu ta snaga koja će otvarati vrata i kod najtežih pitanja – rekao je Pupovac i dodao da su veoma zahvalni zbog takve pozicije koja je važna i Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj, jer im daje aktivnu priliku da učestvuju u poltičkom životu i legtimnu poziciju za izgradnju dobrih odnosa između dve zemlje.

Ocenio je kao veoma važno da se sunarodnici odazovu manjiskim izborima, koji će biti naredne nedelje, jer to daje priliku, kako ja naveo, da se radi na mnogim važnim pitanjima kao što je život bez straha, razvoj sredina u kojima žive, pravo na obrazovanje na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku, kao i pitanju kluture.

Dodao je da im je važno da Srbi imaju više participacije na televizji, u medijima, kako bi doprinosili da se hrvatsko društvo obogati kulturnom, političkom, obrazovnom komponentom srpskog naroda koji ovde ima dugu tradiciju življenja.

Na pitanje kako je biti Srbin u Hrvatskoj danas, Pupovac kaže da je napravljen pomak vezano za određivanje sankcija koje se odnose na ustaške pokliče, sve vezano za NDH, pokret, pesme, simbole ili neki drugi oblik oživljavanja tog režima u javnom prostoru, a što izaziva strahove i strepnje među onima koji su stradali zbog toga.

Politika

Crna Gora: Knežević poručio da neće prisustvovati sastanku sa Milatovićem

Objavljeno

-

Tanjug

Nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, poručio je da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Knežević je sa predizbornog skupa koalicije ZBCG u Pljevljima poručio Milatoviću da je, zahvaljujući glasovima koalicije ZBCG i pozivu Andrije Mandića, ostvario ubedljivu pobedu nad Milom Đukanovićem, prenele su Vijesti.

Knežević je rekao da je Milatović do 19. marta optuživao ZBCG da žele da idu sa Demokratskom partijom socijalista i da su se sve dogovorili sa Milom Đukanovićem.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

CG: O Deklaraciji o poništenju nezavisnosti Kosova u SO Zeta 11. juna

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine opštine (SO) Zeta i funkcioner Demokratske Crne Gore Luka Krstović saopštio je da je za 11. jun u 20 časova zakazao sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da je sednica zakazana za 11. jun u 20 časova, nakon završene izborne ćutnje vezane za vanredne parlamentarne izbore, prenosi RTCG.

“Šesta sednica Skupštine opštine Zeta zakazana je po redovnom postupku u skladu sa zahtevima kolega odbornika i predsednika Opštine. Na dnevnom redu će se naći pet tačaka dnevnog reda, među kojima i Deklaracija kolega iz nekadašnjeg Demokratskog Fronta. Sada se materijal za sednicu distribuira kolegama odbornicima, kako bi se po prvi put formalno upoznali sa sadržajem dnevnog reda sednice i elementima tačaka dnevnog reda”, rekao je Krstović.

On je dodao da se očekuje da će nakon sagledavanja i analize predloženih tačaka dnevnog reda, klubovi odbornika zasedati i doneti odluku o izjašnjenju”, saopštio je Krstović.

Iz DF, koji je u međuvremenu prestao da postoji, ranije su predložili Odluku o usvajanju Deklaracije o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

pročitaj više

Politika

Više od hiljadu građana zainteresovano da radi u Milatovićevom kabinetu

Objavljeno

-

Tanjug

Na javni poziv predsednika Crne Gore Jakova Milatovića za dobijanje posla u njegovom kabinetu prijavilo se više od hiljadu građana, od kojih će oni sa najkvalitetnijim biografijama postati deo njegovog tima, preneo je RTCG.

Milatović je za TVCG kazao da je sličan princip primenio i kao ministar ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića, kao i da tim činom šalje poruku da je meriokratija sistem kojem teži.

„Poslao sam poruku da je meriokratija i sistem vrednosti koji daje jednake šanse svima ono iza čega stojim. Javilo se preko hiljadu ljudi, različitih biografija i CV-jeva, moji saradnici prošli su kroz spisak, napravili smo bazu ljudi, kriterijume po kojima su sortirani i sigurno je da će neki od njih biti zaposleni u mom kabinetu nakon razgovora“, kazao je Milatović.

On je naveo da Aktom o sistematizaciji ima mesta za deset pomoćnika, podsetivši da je isto uradio i kao ministar u Krivokapićevoj vladi i da je tada od devet pomoćnika ministra bilo sedam ili osam onih koje nije poznavao pre toga.

Milatović je javni poziv objavio nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, kada je osvojio 60 odsto glasova i porazio dosadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

„Pozivam sve zainteresovane građanke i građane sa zavidnim akademskim i profesionalnim referencama, kao i moralnim vrednostima – koji smatraju da bi kao deo savetničkog tima i kroz rad u kabinetu predsednika mogli da daju svoj doprinos društvenom razvoju naše zemlje, da svoj CV pošalju do 7. maja“, napisao je Milatović tada na Tviteru.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Milatović: Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore, vrlo brzo idem u Beograd

Objavljeno

-

Tanjug

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

“Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji”, rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Crna Gora: Milatović pozvao na sastanak predstavnike svih učesnika parlamentarnih izbora

Objavljeno

-

Tanjug

Crnogorski predsednik Jakov Milatović pozvao je na sastanak predstavnike svih političkih subjekata koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Kao jednu od prvih aktivnosti u zemlji, nakon stupanja na dužnost predsednika Crne Gore, želim dati doprinos političkom dijalogu o ključnim temama za dalji razvoj naše države”, navodi se u saopštenju predsednika Crne Gore.

Milatović je dodao da je cilj ovog sastanka, osim pokretanja međustranačkog dijaloga, i unapređenje političkog ambijenta u kojem se održavaju izbori, kao i jačanje poverenja u izborni proces.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU