ostanimo u kontaktu

Srbija

Radno vreme za prvomajske i uskršnje praznike: Prodavnice, tržni centri, pijace, parking servis

Objavljeno

-

raznik rada 1. maj zaposleni u većini prodavnica u Srbiji će „proslaviti“ upravo tako – radno, neki po skraćenom radnom vremenu, dok će pojedini trgovci potrošače usluživati puno radno vreme. Neradni dan za sve prehrambene prodavnice velikih trgovinskih lanaca je nedelja, 5. maj, mada i tu – ima izuzetaka.

Sledi pregled radnog vremena pošte, trgovinskih lanaca, tržnih centara, pijaca i parking servisa tokom predstojećeg praznika.

Pošta

„Na državni praznik – Praznik rada, 1. i 2. maja, i tokom Vaskršnjih praznika, od 3. do 6. maja, radiće dežurne pošte – 81 pošta u celoj zemlji“, saopštilo je Javno preduzeće Pošta Srbije.

Svih dana praznika beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2 i pošte na graničnim i administrativnim prelazima radiće neizmenjeno: non-stop, izuzev pošte na graničnom prelazu Gradina koja će biti otvorena od 7 do 18.30 časova.

Pošta na aerodromu Nikola Tesla dežuraće od 8 do 15 časova.

Od srede do subote 1-4. maja i u ponedeljak 6. maja, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Somboru, Apatinu i Zrenjaninu.

U četvrtak 2. maja, subotu 4. maja i ponedeljak 6. maja biće otvorene i druge dežurne pošte u većim gradovima, kao i pošta u turističkom centru na Zlatiboru.

Na dan Uskrsa, u nedelju 5. maja, dežuraće beogradska Glavna pošta, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Spisak svih pošta koje će raditi tokom predstojećih praznika, sa radnim vremenima, pogledajte ovde.

Lidl

Trgovinski lanac Lidl ne radi u sredu 1. maja.

U sredu, 2. maja, Lidl radi redovno radno vreme.

U petak 3. maja se radi skraćeno – do 18 časova.

Subota 4. maj je redovan radni dan, dok se na Uskrs u nedelju, 5. maja – ne radi.

Ponedeljak 6. maja, prodavnice Lidla rade po redovnom radnom vremenu.

Maxi

Sve Maxi prodavnice radiće 1. i 2. maja, dok će 3. maja, na Veliki petak, raditi skraćeno do 18 časova.

Neradan dan za sve maloprodajne objekte tog lanca je 5. maj, za Uskrs, a 6. maja radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Super Vero

Zbog praznika rada i Uskrsa, Super Vero marketi u Beogradu i Novom Sadu će raditi sa izmenjenim radnim vremenom:

1. maja radno vreme je do 14 časova,

3. maja prodavnice su otvorene do 18 časova,

5. maj je neradni dan.

Univereksport

Trgovinski lanac Univereksport objavio je na svom sajtu detaljan raspored radnog vremena prodavnica u celoj Srbiji:

Sreda 1. maj 2024.

Do 14.00 časova radiće svi maloprodajni objekti i servis elakolije.

Objekat koji će raditi po redovnom radnom vremenu je Zlatibor: Krfska 7.

Neradni dan za korisnički servis.

Petak 3. maj 2024.

Do 18.00 časova radiće svi maloprodajni objekti i servis elakolije.

Neradni dan za korisnički servis.

Nedelja 5. maj 2024.

Neradni dan za sve maloprodajne objekte, korisnički servis, menjačnice, pošte i servis elakolije.

U pojedinim gradovima prodavnice Univereksporta radiće i u nedelju 5. maja, u izmenjenom radnom vremenu.

Detaljan spisak pogledajte OVDE.

Ponedeljak 6. maj 2024.

Redovno radno vreme za sve maloprodajne objekte, pošte, menjačnice i servis elakolije.

Tržni centri

Svi tržni centri u Srbiji biće otvoreni 1. i 2. maja od 10 do 22 časa, dok će na Veliki petak, 3. maja raditi skraćeno.

Pijace u Beogradu

Sve pijace koje posluju u sastavu JKP „Beogradske pijace“, za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika radiće po uobičajenom radnom vremenu, izuzev na Uskrs, u nedelju, 5. maja.

Zelene pijace radiće od 6 do 19 časova.

Pijaca „Palilula“, od 7 do 21 čas.

OTC Miljakovac-Beogradski buvljak od 08 do 16 časova (ponedeljkom ne radi).

Pijaca cveća Krnjača radiće od 8 do 19 časova.

Pijaca Dušanovac (prodaja iz vozila) – po ustaljenom radnom vremenu od 19 do 6 časova.

Garaže i parkinzi za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu:

Pijaca Palilula – 06 do 21 čas,

Pijaca Zeleni venac – od 06 do 21 čas,

Pijaca Zemun – od 00 do 24 časa,

Pijaca Dušanovac: od 08 do 19 časova.

Pijace u Novom Sadu

Sve novosadske pijace će 1, 2, 3, 4, 5. i 6. maja 2024. godine po skraćenom radnom vremenu, od 6.00 do 14.00 časova (radno vreme kao nedeljom).

„Podsećamo da novosadske pijace ne rade samo jedan dan u godini i to 1. januara“, navelo je JKP „Tržnica“ Novi Sad.

Kada je parkiranje besplatno

Parkiranje tokom praznika u zoniranim delovima gradova biće besplatno od srede, 1. maja 2024. godine, do ponedeljka, 6. maja 2024. godine.

„U istom periodu biće zatvorene i poslovnice korisničkog servisa u ulicama Takovska br. 31, Mileševska br. 51 i Bulevaru Milutina Milankovića br. 134g“, navelo je Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ Beograd.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta i kompleks „Međunarodni terminal“, tokom predstojećih praznika biće neprekidno otvoreni i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za eksploataciju vozila.

„Naplata i kontrola parkiranja počinje od utorka, 7. maja 2024. godine, kada sa radom počinju i poslovnice korisničkog servisa“, navodi se u saopštenju Parking servisa.

(N1)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU