ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Rakić: KFOR pozitivno odgovorio na naše zahteve

Objavljeno

-

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, potvrdio je da je nakon jučerašnjih pregovora KFOR rasporedio svoje vojnike na pet lokacija u Zvečanu.

„Nakon jučerašnjeg razgovora sa američkim pukovnikom iz KFOR-a, dobili smo uveravanja i vidimo da su ispunili svoje obećanje. Razmestili su svoje snage na pet tačaka u okolnim ulicama, da bi sprečili ulazak specijalne policijske jedinice i incidente. Zahvaljujem mu se na razumevanju, to nam puno znači“, rekao je Rakić.

On je naglasio da “srpski narod nema problem sa vojnicima KFOR-a”.

„Pozivam sve građane da budu na usluzi vojnicima KFOR-a ukoliko im je potrebna pomoć, jer su oni tu da zaštite narod koji mirno protestuje“, dodao je Rakić.

(Kontakt Plus Mitrovica)

KiM specijal

Poslanici Evropskog parlamenta će 3. oktobra raspravljati o dijalogu Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Poslanici Evropskog parlamenta će u utorak 3.oktobra sa Evropskom Komisijom i Evropskim Savetom raspravljati o odnosima i dijalogu Beograda i Prištine.

Tema će biti i situacija u opštinama na severu KiM, saznaje Tanjug.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je juče da sve činjenice o nedavnom napadu u selu Banjska moraju da budu utvrđene i pozvala sve strane da ulože iskrene napore da povrate mir i stabilnost.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Starović: Mnoga pitanja o događajima u Banjskoj još čekaju odgovor

Objavljeno

-

O događajima u nedelju u Banjskoj na KiM sada znamo mnogo više, ali i dalje su otvorena pitanja zašto KFOR nije došao na lice mesta i bio aktivniji, zašto od strane tzv. kosovske policije nije bio dozvoljen pristup misiji Euleksa, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović.

Starović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, postavio pitanje zašto se Euleksu ne dozvoljava aktivnija uloga u istrazi, kao i zašto se ne dozvoljava ono što Srbija traži a to je da nezavisna komisija u kojoj bi učestvovali i naši patolozi ispita ostatke tela ubijenih Srba.

Dodao je da odgovora na zahtev Srbije o našem učešću u istrazi još nema.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Predsednik Vučić: Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave na KiM

Objavljeno

-

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na severu KiM za koju je Priština okrivila Beograd, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, negirajući bilo kakvu umešanost srpskih vlasti u incident.

On je rekao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija ”pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene, nakon što je u nedelju kod manastira Banjska ubijen jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba.

”Koja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca”, rekao je Vučić, i optužio kosovsku policiju da je ubila jednog od Srba hicem u glavu ”sa udaljenosti od metar”, i to nakon što se predao, opisujući to kao ”pogubljenje”.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Elek: Specijalci Kosovske policije nasilno upali u KBC Kosovska Mitrovica, vrše pretres određenih prostorija

Objavljeno

-

U Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici jutros je došlo do nasilnog upada od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, potvrdio je za Kosovo onlajn direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Elek kaže da su specijalci Kosovske policije još uvek u bolnici i da vrše pretres, što izaziva uznemirenost kod zaposlenih ali i kod pacijenata.

“Vrše pretres vešernice i određenih kancelarija na ulazu u bolnicu. Bez ikakvog znanja uprave bolnice i menadžmenta bolnce, dr Dragiša Milović i ja kao direktor, upostavili smo kontak sa njima, rekli su nam da imaju nalog od Suda za pretres.Još se nalaze u bolničkom krugu, veliko je uznemirenje kod pacijenata i zaposlenih”, navodi Elek.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije nalaze se i u blizini kafića Grej u Severnoj Mitrovici, koji se nalazi na 10 metara od predškolske ustanove “Danica Jaramaz”. Roditelji dovode decu koja su prestravljena prizorom, a prisutan je i Euleks.

Kosovska policija saopštila je na Fejsbuku da sprovodi nalog nadležnog suda za provere na pet lokacija u tri opštine na severu Kosova.

“Ove operacije se izvode u vezi sa nedavnim događajima u selu Banjska. Policijsku operaciju vrše relevantne jedinice Kosovske policije, uz prisustvo tužioca na licu mesta. Kosovska policija ovom prilikom obaveštava građane da ne treba da brinu. Kontrolni nalozi se sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom”, navode iz Kosovske policije

(Kosovo online)

pročitaj više

KiM specijal

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Banjskoj: „Teroristički napad organizovala Srbija“

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da su poslanici jednoglasno usvojili rezoluciju o osudi terorističkog napada u Banjskoj, prenosi Reporteri.net.

U sali je bilo 97 poslanika, svi su glasali za, a nijedan nije bio protiv.

U predstavljanju rezolucije, Konjufca je rekao da parlament najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju, „teroristički napad koji je organizovala Republika Srbija na Kosovsku policiju“.

Od međunarodne zajednice se traži da utiče na Srbiju da se suoči sa svojom ulogom u organizaciji i podršci „koju je dala terorističkoj grupi za napad na severu Republike Kosovo“, prenosi portal.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU