ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

RFZO usvojio novu listu generičkih lekova: Stiže 155 zamena, cilj bolja snadbevenost tržišta lekovima

Objavljeno

-

Usvojena je nova lista generičkih lekova na koju je dodato 155 medikamenata koji se koriste kao zamene postojećih lekova, ali od drugih proizvođača, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za RTS navela da se na taj način postiže konkurentnost i stabilnost tržišta lekova. Istakla je da je usvojen pravilnik kojim se uređuje “of-lejbel” terapija, ali i kojim se onkološkim pacijentima omogućava zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države i da se za početak primene čeka saglasnost Ministarstva zdravlja.

Kada kažemo generički lek, to je lek koji se već nalazi na listi, ali ovu listu smo dopunili sa novim, ono što jednostavno kažemo zamenama. Dakle, isti lek, samo od drugih proizvođača“, rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da se na listi nalaze i antibiotici, antivirotici, anestetici, antidepresivi, antiepiletpici, brojni rastvori, kortikosteroidi.

Ovom listom postižemo konkurentnost, što je dodatno obezbeđenje za stabilnost tržišta lekova. Od kovida, preko ukrajinske krize, jedna od najaktivnijih tema svih država sveta jeste snabdevenost tržišta lekova. Srbija je imala najstabilnije tržište lekova, tako da će fokus države i dalje biti na kontinuiranom i sigurnom obezbeđivanju tržišta lekova”, navela je direktorka RFZO.

Istakla je da se na listi ne nalaze inovativni lekovi i da se očekuje da se takvi lekovi na listi nađu do leta.

Sanja Radojević Škodrić je poručila da je tržište lekova potpuno stabilno i sigurno i da će sa listom generičkih lekova biti još stabilnije.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Lepota&Zdravlje

Na Prolećnom festivalu zdravlja omogućena besplatna provera zdravstvenog stanja

Objavljeno

-

Pixabay

U Domu Vojske Srbije u Beogradu danas se održava 28. Prolećni festival zdravlja od 10 do 20 časova, a građani će potpuno besplatno moći da provere svoj zdravstveni status.

“U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima. Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju akreditovanom predavanju i dobiju bodove za obnavljanje licence”, rekao je za Tanjug Nikola Topalović, doktor sportske medicine.

“Na štandu laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem ćete danas moći da proverite jačinu stiska šake pomoću dinamometra, i na taj način ćete dobiti informacije o snazi mišića gornjih ekstremiteta, koja je bitan prediktivni faktor za kvalitet života i očuvanje zdravlja”, rekao je Topalović.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

SZO: Dve godine pandemije kovida-19 odnele 336,8 miliona godina života

Objavljeno

-

Za dve godine pandemija kovida-19 odnela je 336,8 miliona godina života, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Proračun SZO je zasnovan na podacima iz 2022. godine.  SZO je ukinula najviši nivo zdravstvene uzbune, ali upozorenje na korona virus nije nestalo.

Prema podacima SZO od 17. maja ukupno je 6,9 miliona ljudi umrlo od kovida-19.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Oboleli od malignih bolesti od danas mogu o trošku RFZO da zamrznu reproduktivni materijal

Objavljeno

-

Oboleli od malignih bolesti od danas mogu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da zamrznu reproduktivni materijal kako bi po završetku lečenja imali priliku da se ostvare kao roditelji.

Pravo da na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja zamrznu jajne ćelije, spermatozoide ili embrione pre početka lečenja od kancera imaju žene do 40 godina starosti i muškarci do 50 godina koji nemaju metastaze i mogu se lečiti hemioterapijom i to, ukoliko već nemaju zamrznute reproduktivne ćelije i nemaju dete ukoliko nemaju zamrznute embrione i nemaju dete u postojećoj zajednici – navodi RFZO.

Takođe, ovim pacijentima, kao i obolelima od kancera koji su ranije o svom trošku zamrznuli reproduktivni materijal, omogućeno je pravo na vantelesnu oplodnju o trošku RFZO pod uslovima koji inače važe za VTO.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Grujičić čestitala Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi: “Humanosti građanima Srbije nikada nije manjkalo”

Objavljeno

-

Ringier

Ministarka zdravlja Danica Grujičić čestitala je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi koji obeležavamo danas. Kako je istakla, humanosti građanima Srbije nikada nije manjkalo, a da su davaoci krvi na vrhu liste najhumanijih među njima.

Spremnost da se pomogne davanjem krvi pokazali ste i nedavno, kada je u nezapamćenim tragedijama povređen veliki broj ljudi. Reke dobrovoljnih davalaca odazvale su se apelu da pomognu. Živote ne spašavamo samo mi lekari, već i vi, dobrovoljni davaoci krvi koji ste spremni da donirate ono najdragocenije što imate – istakla je Grujičić.

Ministarka zdravlja, zahvalila se i kao lekar i kao ministar na nesebičnoj pomoći svim humanim ljudima.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

RFZO: Brže do ugradnje endoproteze kuka i kolena u drugoj zdravstvenoj ustanovi

Objavljeno

-

Tanjug

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je svima koji duži vremenski period čekaju na ugradnju endoproteze kuka ili kolena, ponudio mogućnost da budu u znatno kraćem roku operisani u drugoj zdravstvenoj ustanovi, rekla je danas za Tanjug Nataša Filipović iz Fonda.

“S tim u vezi, njima je na kućne adrese poslat jedan dopis i upitnik, koji bi trebalo da popune i dostave najkasnije do 1. juna na adresu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Jovana Marinovića 2, Beograd, ili potpisan i skeniran dopis na i-mejl adresu public@rfzo.rs”, navela je Filipović.

Dodala je da će po dobijanju odgovora, zaposleni iz RFZO-a pozivati sve koji se opredele za jedinstvenu listu čekanja.

pročitaj više

U TRENDU