ostanimo u kontaktu

Hronika

Roditelji traže odgovore za smrt svojih beba: Sumnjaju da lekari nisu učinili sve da ih spasu

N1

Objavljeno

-

Dve bebe, u samo pet dana krajem januara, preminule su u Kliničkom centru u Nišu, a roditelji i jedne i druge izrazili su sumnju u to da su iscrpljene sve mogućnosti lečenja. O razlozima za smrt prve iz Klinike se još ne izjašnjavaju, a o drugoj bebi nadležni poručuju – neka roditelji pokrenu postupak.

Majka iz Niša, kojoj je beba u bolnici preminula 24. januara od iznenadne infekcije pluća, čeka rezultate obdukcije i unutrašnjeg stručnog nadzora koji je pokrenuo niški Klinički centar. Duga žena iz Niša takođe traži odgovore – za smrt svoje bebe 29. januara.

Nišlijka Marija Perić 19. januara, iz rizične trudnoće rodila je zdravu bebu, koja je po rođenju dobila ocenu 9. Ubrzo je beba dobila žuticu pa je prebačena na fototerapiju. Iz nerazjašnjenih razloga je nekoliko dana kasnije majci javljeno da se beba zagrcnula prilikom dohranjivanja, ali su je lekari uverili „da će sve biti u redu“. Ipak, pet dana nakon porođaja, nastupila je smrt bebe. Majka traži odgovore – ko je pogrešio.

U plućima joj je, navodno, nađen strani sadržaj, odnosno, mleko kojim su je dohranjivali. Beba je sutradan preminula. Iz iste bolnice, odgovore traži još jedna majka iz Niša.

Bez prevremeno rođene bebe je ostala 29. januara, posle šest meseci borbe.

„Beba je bila živahna, motorički zdrava. Imala je zdravu glavicu, zdravo srce, da bi na kraju saopštili da je preminula od srca“, kaže za N1 otac Martin Marinković.

Rođena je sa nedovoljno razvijenim plućima. Disala – uz potporu respiratora, ali narasla do više od tri kilograma. Imala je ugrađenu trahijelnu kanilu, jer je tubus skidala.

„Da li je ona u toku noći, kada je majka otišla na njen odmor, skinula…“, kaže otac.

Majka bebe Nena Marinković kaže da ima osećaj da se nije reagovalo na vreme.

„Da je dete predugo ostalo bez kiseonika. Samo mi je kao majci krivo zbog toga što smo tri puta tražili u Beograd da idemo, nije nam dozvoljeno da odemo. Mi smo kao roditelji hteli da probamo sve za svoje dete. To me najviše boli što nam nije data mogućnost da uradimo još nešto za svoje dete“, kaže ona.

Sa Klinike za pedijatriju Kliničkog centra u Nišu saopšteno da je dete primljeno kao ekstremno prevremeno rođeno – u 26. nedelji i da se od prvog dana radilo o životno ugroženom novorođenčetu sa teškim oblikom respiratornog distres sindroma zbog izrazite nezrelosti pluća.

„Tokom višemesečne hospitalizacije, nažalost očekivano – dolazi do razvoja teške forme bronhopulmonalne displazije zbog čega nije bilo moguće odvajanje od respiratora. Beba je u nekoliko navrata imala krize sa padom saturacije i srčanim zastojem (…). U poslednjih mesec dana beleženi su i češći padovi. U više navrata usmeno su kontaktirane kolege iz Beograda u pogledu terapijskog pristupa i mogućnosti upućivanja. Uvek dobijen odgovor da nema indikacija za upućivanje, jer ni kod njih nema dopunskih terapijskih mogućnosti“, kažu iz Klinike za pedijatriju Niš.

Tvrde i da je roditeljima to više puta saopšteno, a ukoliko postoji sumnja u kvalitet lečenja, kažu – u svakom momentu mogu da pokrenu odgovarajući postupak.

O prvoj bebi KC se za sada ne izjašnjava, dok ne stigne izveštaj unutrašnjeg, stručnog nadzora.

(N1)

Hronika

Preminuo modni dizajner Roberto Kavali

Objavljeno

-

Italijanski modni dizajner Roberto Кavali preminuo je u petak u 83. godini, javili su italijanski mediji.

Italijanska novinska agencija ANSA prenosi je da je dizajner preminuo kod kuće u Firenci, gradu u kojem je rođen, nakon duge bolesti.

Vest o smrti potvrđena je i na zvaničnom Instagram profilu kompanije „Roberto Cavalli“, od strane direktora.

„Dragi Roberto, možda više nisi fizički ovde sa nama, ali znam da ću uvek osećati tvoj duh uz sebe. Najveća mi je čast u karijeri raditi sa vašim nasleđem i stvarati za brend koji si osnovao sa takvom vizijom i stilom. Počivaj u miru, nedostajaćeš i toliko će te voleti da će tvoje ime i dalje nastaviti da živi i biti svetionik inspiracije za druge, a posebno za mene“, napisao je Fausto Puglisi, kreativni direktor „Roberto Cavalli“ kompanije od oktobra 2020.

Izvršni direktor Sergio Azolari je dodao:

„Кompanija Roberto Cavalli izražava saučešće zbog gubitka porodice gospodina Kavalija. Njegovo nasleđe ostaje stalni izvor inspiracije.“

Popularnost je stekao 1970-ih, radeći zvezdama kao što su Sofija Loren i Brižit Bardo, a decenijama kasnije njegov stil poštovale su generacije poznatih ličnosti, od Кim Кardašijan do Dženifer Lopez.

Rođen 15. novembra 1940. u Firenci, glavnom italijanskom centru za obradu kože, Кavali je bio poznat po upotrebi štampane kože i farmerki.

(ANSA)

pročitaj više

Hronika

Još se traga za telom Danke Ilić – pregleda se i okolina kuće D. D.

Objavljeno

-

N1

Nastavlja se potraga za telom dvogodišnje Danke ilić iz Bora. Policija pretražuje širi atar sela Zlot, pojate kao i nepristupačni teren u Lazarevom kanjonu.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda i Bora od utorka pregledaju okolinu kuće D. D, osumnjičenog za ubistvo male Danke.

U ponedeljak je pretraživan drugi deo Lazarevog kanjona, nakon što je policija, zajedno sa spasilačkim timom i Gorskom službom spasavanja, obišla prvih 3,5 kilometara. Pretražena je i jama iznad kanjona, doboka 70 metara.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

Reč je o radnicima „Vodovoda“, kojima je određen pritvor do 30 dana. Na teret im se stavlja krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu, podseća RTS.

Tužilaštvo je saopštilo da je D. D. priznao zločin, dok se J. S. branio ćutanjem. Uhapšeni su otac i brat jednog od osumnjičenih zbog sumnje da su pomogli da se telo premesti na za sada nepoznatu lokaciju. Brat osumnjičenog za ubistvo D. D. preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

U međuvremenu, direktor JP „Vodovod“ u Boru podneo je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga.

(RTS)

pročitaj više

Hronika

Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu KPZ Padinska Skela u slučaju ubijenog zatvorenika

Objavljeno

-

N1

Zaštitnik građana je utvrdio propuste u radu zaposlenih u zatvoru u Padinskoj Skeli u slučaju zatvorenika koji je preminuo u toj kazneno-popravnoj ustanovi posle pretrpljenog fizičkog i seksuanog zlostavljanja.

Kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, utvrđeno je da je zdravstvena služba u konkretnom slučaju postupala nezakonito i nepravilno, jer pregledi preminulog zatvorenika, za koje je u izveštajima Službe za obezbeđenje navedeno da su obavljeni 25. januara i 1. februara ove godine, nisu evidentirani u skladu sa propisima, odnosno u medicinskoj dokumentaciji nema podataka o tome da su obavljeni, a prilikom lekarskog pregleda koji je obavljen 3. februara nisu sačinjene fotografije konstatovanih povreda.

Zaštitnik u izveštaju dodaje da je fotografije napravio medicinski tehničar 4. februara u spavaonici u kojoj je preminuli boravio.

„O novim povredama medicinski tehničar nije nikoga obavestio, iako su vidljive povrede na bradi i obrazima koje nisu uočene na pregledu koji je obavljen 3. februara predstavljale znak ili indikaciju da je prema AA primenjeno nasilje“, piše u izveštaju ombudsmana.

Tokom kontrole rada KPZ Padinska Skela utvrđeno je i da su zaposleni u Službi za obezbeđenje postupali nepravilno, jer o vidljivim fizičkim promenama AA, kao i o razlozima zbog kojih je on 4. februara premešten u drugu spavaonicu nisu sačinili službenu belešku niti o tome dalje izveštavali nadređene na propisani način.

„Zaštitnik građana je utvrdio da razvrstavanje u spavaonicu u konkretnom slučaju nije sprovedeno uz brižljivu ocenu svih okolnosti od kojih zavisi međusobni uticaj i opasnost od fizičkog ili psihičkog ugrožavanja, odnosno nisu uzete u obzir godine starosti AA, vrsta prekršaja, činjenica da prethodno nije osuđivan ni prekršajno kažnjavan, okolnost da je sud prvobitno odredio da se izvršenje izrečene novčane kazne sprovede sa penzije kažnjenog, ali da to nije bilo moguće, te da mu je zato novčana kazna zamenjena kaznom zatvora, kao i da nisu uzete u obzir osobine i lična svojstva drugih prekršajno kažnjenih lica sa kojima se smešta u spavaonicu, te da sada pok. AA nije bio prepoznat kao potencijalna žrtva nasilja od strane drugih lica sa kojima je bio smešten u istu spavaonicu“, navodi zaštitnik građana.

Ističe da je u cilju unapređenja rada i sprečavanja sličnih propusta u budućnosti, Zavodu i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija upućeno osam preporuka.

Mediji su 19. marta objavili da je zatvorenik S.B. (70) preminuo u zatvoru u Padinskoj Skeli 4. februara od posledica višednevnog fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je istog dana saopštila da su pokrenuti disciplinski postupci protiv sedam zaposlenih u KPZ, a 22. marta su upravnik i još deset osoba suspendovani sa posla.

Zaštitnik građana je postupak kontrole rada KPZ Padinska Skela pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, posle vesti o smrti zatvorenika i psihičkom i fizičkom nasilju i zlostavljanju od strane trojice mladića sa kojima je boravio u spavaonici.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Patolog Radoslav Radosavljević: Biološki materijal može da se nađe na svemu

Objavljeno

-

Patolog Radoslav Radosavljević izjavio je danas, povodom ubistva dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora, da biološki materijal devojčice može da se nađe na svim predmetima sa kojima je ona došla u kontakt – odeći, obući, igračkama, kao i na lišću ukoliko je na njega pala krv iz rane ili povrede.

On je za Tanjug istakao da je DNK neprikosnoven metod u identifikaciji tela i najvažniji elemenat u istrazi, jer DNK profil devojčice mora da se poklopi sa DNK profilom njene majke, odnosno krvnih najbližih srodnika.

Na pitanje da li su, kako prolazi vreme od ubistva Danke Ilić, manje šanse da se utvrde svi detalji ubistva, Radosavljević je rekao da vreme koje prolazi čini to da dolazi do degenerativnih sekundarnih promena na telu, kao i da elementi spoljašnje sredine, poput vlage, visoke temperature, delovanje životinja mogu da dovedu do određenih promena.

pročitaj više

Hronika

Nastavlja se potraga za telom Danke Ilić: Policija pretražuje širi atar sela Zlot

Objavljeno

-

N1

Potraga za telom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora se nastavlja, a policija pretražuje širi atar sela Zlot, okolinu kuća osumnjičenih, groblje, pojate, šupe, nepristupačni teren u Lazarevom kanjonu.

Tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Sektora za vanredne situacije pretraživali su potok u blizini kuće jednog od osumnjičenih za ubistvo.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda i Bora od utorka pregledaju okolinu kuće D.D, osumnjičenog za ubistvo Danke.

U ponedeljak je pretraživan drugi deo Lazarevog kanjona, nakon što je policija, zajedno sa spasilačkim timom i Gorskom službom spasavanja, obišla prvih 3,5 kilometara, a pretražena je i jama iznad kanjona, doboka 70 metara, preneo je RTS.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU