ostanimo u kontaktu

Hronika

Roditelji ubijenih mladih iz Dubone i Malog Orašja odali počast ubijenima ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“

Fond B92

Objavljeno

-

Roditelji koji su izgubili svoju decu u masakru u Malom Orašju i Duboni postavili su vence cveća za svako dete ubijeno i njihovog čuvara Dragana, ispred ulaza u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i zapalili sveće.

„Dočekali su ih predstavnici porodica Kobiljski, Vlahović, Martinović i Asović dok su se ostali roditelji pridružili u „Aleji anđela“ na Malom Tašmajdanu, gde je zasađeno deset japanskih trešanja za svakog postradalog. Na ovom malom hodočašću, bili su prisutni i članovi tima koji osmišljava koncept budućeg memorijalnog centra. Svi zajedno, došli su do klizališta Tašmajdan, gde je porodica Aćimović organizovala obeležavanje Angelininog 15. rođendana koja je teško ranjena 3. maja i koja je preminula dvanaest dana kasnije“, stoji u saopštenju.

Podseća se da je ovo mesto bilo omiljeno mesto zabave za Angelinu i njene drugare. Klizalište je sinoć bilo prepuno mladih drugara iz škole, nastavnika i prijatelja.

„Pušteno je 19 balona sa imenima svih ubijenih i sa porukama deci i mladima da nikada neće biti zaboravljeni. Sećanje na Angelinu i sve druge, u toj meri je živo da se na ovakvim susretima oseća njihovo prisustvo, ne samo kroz prigodne priče i anegdote, već i kroz neizmernu ljubav koja se probija kroz neprebolnu tugu. Ova poseta bila je i u znaku podrške roditelja jednih drugima u teškim trenucima koje doživljavaju u sudskim procesima. Najčešća tema u razgovoru roditelja bila je suđenje koje je počelo u Beogradu i potvrda optužnica za ubistva u Malom Orašju i Duboni. Opšte nezadovoljstvo načinom na koji je počelo suđenje u Beogradu, brine sve roditelje, a posebna briga vezana je za predstojeće suđenje u Smederevu, jer se pretpostavlja da neće biti pod dovoljnom pažnjom javnosti“, dodaje se u saopštenju.

Konstatuje se da su svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju roditelji neizbežna tema, kada je reč o egzistenciji i nedostatku trajne podrške države, ali i da roditelji izbegavaju da govore o tome, ne želeći da izgleda da ih neko zbog toga sažaljeva.

„Bila je ovo još jedna prilika da čujemo svu kompleksnost problema sa kojima se suočavaju. Zato je veoma važno da država odmah reaguje tako što će se ustanoviti presek problema sa kojima su suočene porodice ubijenih i ranjenih, kako bi se izradio plan trajne podrške i kako njihova egzistencija ne bi bila pod znakom pitanja. Brojni ranjeni zahtevaju posebnu brigu i negu jer je složenost povreda takva da je izuzetno važan direktni stalni pristup zdravstvenoj podršci. Nužno im je i obezbediti primereni životni standard koji je ugrožen zbog nedostatka prihoda posle teškog ranjavanja“, zaključuje se u saopštenju.

(N1)

Hronika

Suđenje Miroslavu Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Objavljeno

-

U Višem sudu u Beogradu danas je za 20. mart odloženo suđenje vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću, optuženom za silovanje i seksualno uznemiravanje nekoliko polaznica te škole.

Aleksićev branilac Zoran Jakovljević obavestio je sud da njegov branjenik ne može da dođe na današnje suđenje, jer se oporavlja od dve operacije.

Jakovljević je priložio i medicinsku dokumentaciju za Aleksića.

pročitaj više

Hronika

Tri osobe poginule, 12 povređenih u saobraćajnoj nesreći kod Preševa; Vozač uhapšen, osumnjičen za krijumčarenje

Objavljeno

-

Tri osobe su poginule, a 12 je povređeno, među kojima i vozač osumnjičen za krijumčarenje ilegalnih migranata, u saobraćajnoj nesreći na državnom putu Preševo-Bujanovac, kod sela Aliđerce.

Do nesreće je došlo sinoć kada je osumnjičeni R.R. (1981) iz sela Crnotince u nameri pribavljanja koristi neovlašćeno obavljao tranzit 14 ilegalnih migranata iz afričko-azijskih zemalja i usled neprilagođene brzine sleteo je sa puta a vozilo se prevrnulo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Vranju.

Povređenima je ukazana lekarska pomoć u određenim zdravstvenim ustanovama.

U klinički centar Niš prebačeno je četvoro povređenih, od kojih jedno 15- godišnje dete s politraumom, jedna osoba od 18 godina sa povredama grudnog koša, u jedinicu intenzivne nege primljena je 37-godišnja osoba s politraumom, a povređeno je i jedna 47-godišnje lice koje ima kontuziju grudnog koša i u stabilnom je stanju.

Vozač izazvao nesreću u kojoj su stradali migranti, osumnjičen za krijumčarenje

Policija u Preševu je po nalogu Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, odredila zadržavanje za R. R. (1981) iz okoline Preševa koji se sumnjiči da je noćas, upravljajući vozilom „bmv“, u kojem je prevozio migrante, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo troje migranata.

Kako je saopštila Policijska uprava u Vranju, prema trenutnim informacijama, vozač i 11 migranata je povređeno.

Takođe, utvrđeno je da je R. R. vozilom upravljao bez vozačke dozvole.

On se sumnjiči da je izvršio krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

pročitaj više

Hronika

Produžen pritvor osumnjičenom za masovno ubistvo kod Mladenovca

Objavljeno

-

Nova.rs, N1

Viši sud u Smederevu produžio je za još 30 dana pritvor U. B., osumnjičenom da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet, a ranio 12 osoba.

Pritvor je produžen i njegovom ocu R. B., ujaku G. G. i bratu od ujaka B. G., rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Smederevu.

Kako su precizirali, pritvor im je produžen prethodne nedelje i može da traje najduže do 8. marta.

Viši sud u Smederevu, krajem januara doneo je rešenje o potvrđivanju optužnice protiv osumnjičenih, a na koje rešenje odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Ovaj sud se oglasio mesno nenadležnim u odnosu na optužene G. G. i B. G. iz Vinjišta, odnosno ujaka i brata optuženog za masakr, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu, pa će po pravosnažnosti optužnice dostaviti spise predmeta.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je optužnicu protiv njih podiglo, 18. oktobra, ali zbog štrajka radnika Javnog preduzeća Pošte Srbije, optužnica nije uručena svim licima.

U. B. optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu R. B. stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je R. B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

G. G. i B. G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

U. B. stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života devet ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

pročitaj više

Hronika

Svedočila majka devojčice koju je otac držao u kupatilu

Objavljeno

-

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu na suđenju Urošu Pašajliću, optuženom za zanemarivanje i zlostavljanje svoje osmogodišnje ćerke, danas je svedočila devojčicina majka Nevena T., koja je rekla da joj je neverovatno da je Pašajlić učinio tako nešto detetu jer je on hteo dete, a on joj je dao i ime.

Dodala je i da je Pašajlić ćerku izbavio iz doma i borio se za nju, dok ju je ona (Nevena T.) viđala jednom nedeljno, s obzirom da je Pašajlić imao starateljstvo.

Devojčica je, kako je rekla njena majka, bila „zaljubljena“ u svog oca i da je samo o njemu pričala.

pročitaj više

Hronika

Majka ubijene devojčice u „Ribnikaru“: Od 3. maja život se pretvorio u pakao, a nedelja u plač

Objavljeno

-

N1

Nakon oca ubijene Adriane Dukić u masakru u OŠ „Vladislav Ribnikar“ svedočila je njena majka Biljana Paunović na ročištu povodom tužbe njene prodice protiv dečaka koji je izvršio masovno ubistvo, njegovih roditelja, škole i države.

Ona je govorila o svom odnosu sa svojom ćerkom pre nego što je ubijena.

Kazala je da su imale odnos kao najbolje prijateljice, da je Adrijana bila druga mama u porodici.

„Danilo naš sin izgubio je svoju najveću podršku. Posle 3. maja pružao je otpor, neće da uči, neće da ide u školu. Marina naša druga ćerka izgubila je svog uzora. Nama nije bio plan da sahranimo naše dete od 14 godina. Adriana je inače pokazivala duboku ljubav prema našoj zemlji. Imala je prijateljice svih nacija ali je najviše volela Srbiju. Posle 3. maja naš život se pretvorio u pakao, nedeljni ručak se pretvorio u odlazak na groblje, a nedelja u plač. Naša deca nisu izgubila život u diskoteci, naša deca su izgubila život u školi. Meni treba odgovor zašto se ovo desilo, zašto je ovaj dečak nju ubio, zašto je čuvara Dragana ubio i svu ostalu decu“, govorila je vidno potresena majka Adriane Dukić.

Suđenje se nastavlja 25. marta, za kada je zakazano saslušanje roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u „Ribnikaru“.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU