ostanimo u kontaktu

Svet

Rojters: Iran isporučio Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja

Objavljeno

-

Iran je Rusiji isporučio veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri izvora iz Irana rekla se da je Iran poslao Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja kratkog dometa, poput Zolfagara, rakete koja može da pogodi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara.

Isporuke su počele početkom januara nakon sastanaka krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, prema rečima jednog od izvora iz Irana.

Svet

UNICEF: Više od 13.800 dece ubijeno u Gazi od početka rata

Objavljeno

-

Više od 13.800 dece ubijeno je u Gazi od početka rata, saopštila je izvršna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Ketrin Rasel.

„Pored toga, na hiljade dece je povređeno, a hiljade su na ivici gladi“, rekla je Rasel na konferenciji za novinare u Njujorku, prenosi CNN.

U posebnom saopštenju, Komitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena naveo je da „na svakih 10 minuta u Gazi jedno dete bude ubijeno ili povređeno“ i da je više od 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, a 19.000 dece ostalo je bez roditelja.

Specijalista za komunikacije UNICEF-a Tes Ingram, koja je nedavno posetila Gazu, rekla je da ju je najviše pogodio broj ranjene dece koju je videla.

„Što je najgore, nisam ih videla samo u bolnicama, već i na ulicama i u njihovim improvizovanim skloništima“, kazala je Ingram.

Užasna statistika iz dana u dan je sve gora, pa je tako danas objavljeno da je najmanje 10 članova jedne porodice, uključujući petoro dece starosti između tri i 16 godina, ubijeno tokom noći u vazdušnom napadu na naselje u Rafi.

Majka Ajad se i dalje vodi kao nestala, prema rečima novinara CNN-a koji se javio iz bolnice Abu Jusef Al-Nadžar, a na snimcima CNN-a se vidi kako rođaci plaču nad telima pokojnika.

Tragično stradala porodica više puta se selila bežeći od izraelske vojske i na kraju je utočište našla u Rafi, ali su ih i ovde stigle bombe, rekao je jedan od rođaka.

(FoNet)

pročitaj više

Svet

CNN: Izrael izveo napad na Iran

Objavljeno

-

 Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali „nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

pročitaj više

Svet

SAD stavile veto na prijem države Palestine u UN

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države su stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da “država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama“.

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Saveta bezbednosti – Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir – glasalo je “za“.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

pročitaj više

Svet

Donald Tramp: Opstanak Ukrajine u interesu SAD

Objavljeno

-

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je danas da je opstanak Ukrajine u interesu Amerike, nekoliko dana pre glasanja Predstavničkog doma predvođenog republikancima o paketu pomoći za Kijev od 61 milijardu dolara.

Rojters navodi da su pojedini republikanci protumačili komentare bivšeg predsednika kao signal da se protivi novoj američkoj rundi pomoći za Ukrajinu, kao i da je bivši predsednik prošle godine odbio da odgovori na pitanje da li želi da Kijev pobedi u sukobu sa Rusijom.

“Zašto Evropa ne može da izjednači novac koji su uložile Sjedinjene Američke Države kako bi se pomoglo zemlji kojoj je pomoć očajnički potrebna? Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga treba biti mnogo važniji Evropi nego nama, ali takođe jeste važno za i nas! Pokreni se, Evropo“, rekao je Tramp na svojoj platformi Truth Social.

pročitaj više

Svet

Ilon Mask najavio finansiranje kampanje za prikupljanje podrške slobodi govora

Objavljeno

-

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da će finansirati nacionalnu kampanju za prikupljanje potpisa za odbranu slobode govora.

„S obzirom na tekuće napade na slobodu govora, finansiraću nacionalnu kampanju za prikupljanje potpisa za podršku Prvom amandmanu (koji garantuje slobodu govora)“, napisao je Mask na društvenoj mreži Iks.

Mask je prošle nedelje ocenio da će biti pojačana cenzura u Sjedinjenim Američkim Državama ako društvena mreža TikTok bude zabranjena u toj zemlji.

pročitaj više

U TRENDU