ostanimo u kontaktu

Srbija

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu bez kamate 14. februar

Objavljeno

-

Rok za plaćanje poreza na imovinu za prvi kvartal 2024. godine za fizička i pravna lica i preduzetnike ističe u sredu, 14. februara.

Građani treba da uplate akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti, odnosno poslednji kvartal prošle godine.

Ukoliko se novim rešenjem za porez utvrdi veći iznos obaveze nego što je plaćena akontacija, razliku je potrebno uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Srbija

Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton erlajnz

Objavljeno

-

Er Srbija je objavila danas da prekida saradnju sa grčkom aviokompanijom Maraton erlajnz, čiji je avion 18. februara bio oštećen prilikom poletanja iz Beograda za Dizeldorf.

Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti sarađuje sa pomenutim organima u istrazi koja se sprovodi, saopštila je Er Srbija.

Kako je navedeno, vazduhoplovne vlasti Grčke takođe će sprovesti svoju istragu.

pročitaj više

Srbija

BIRODI dostavio RTS-u analize koje treba da pomognu istinitom informisanju građana

Objavljeno

-

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je Radio-televiziji Srbije (RTS) dostavio analize „koje treba da pomognu potpunom, istinitom i pravovremenom infomisanju građana“, kako bi im bile od koristi u kreiranju pitanja za najavljeni intervju javnog servisa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

BIRODI u saopštenju navodi da je to učinio pozivajući se na Ustav Srbije, Zakon o elektronskim medijma, Zakon o javnim medijimskim servisima, na Statut RTS-a, i na Kodeksa novinara Srbije, a koji „svi garantuju pravo građanima na istinito, potpuno, objektivno i blagovreneo informisanje“.

Dodaje se da je RTS-u dostavljena i Analiza integriteta izbornog procesa koja je dostavljena GRECO i „Proizvodnja rejtinga Aleksadra Vučića nesankcionisanim kršenjem zakona“.

„Navedeni dokumenti Vam mogu biti od koristi kako bi kreirali pitanja koja će Vam pomoći da realizujete prava koja su napred navedena, odnosno kao novinar ispoštujete obaveze koje su definisane kodesom Vaše profesije“, navodi se u pismu BIRODI-ja RTS-u.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Hotel „Jugoslavija“ na prodaju po početnoj ceni od 27 miliona evra

Objavljeno

-

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju preduzeća „Denjub riversajd“ (Danube Riverside d.o.o) u stečaju, čija je najvažnija imovina čuveni beogradski hotel „Jugoslavija“.

Stečajni dužnik „Denjub riversajd“ prodaje se javnim nadmetanjem kao pravno lice, po početnoj ceni od 3.176.997.271 dinara, odnosno nešto više od 27 miliona evra.

Najvažnija imovina stečajnog dužnika, kako se u oglasu o prodaji navodi, su zgrada hotela „Jugoslavija“ u Bulevaru Nikole Tesle i udeo u svojini nad građevinskim zemljištem na katastarskoj parceli 2442/1 (Katastarska opština Zemun) na koje se nalazi hotel.

Površina cele parcele je 45.613 kvadratnih metara, od čega je 13.981 kvadratni metar pod objektima. Nosilac prava na pomenutoj parceli je, pored stečajnog dužnika „Denjub riversajda“, kompanija „MV Investment“ iz Beograda koja je u stoprocentnom vlasništvu „Milenijum tima“.

Dodaje se da pravno razgraničenje, u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, nije izvešeno, kao ni fizička deoba zemljišta, pa je procena vrednosti imovine rađena pod specijalnom pretpostavkom.

U oglasu se navodi i da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak po osporenom izlučnom zahtevu Luke Beograd AD, gde je tužilac protiv stečajnog dužnika i „MV Investment“ pokrenuo imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele 2442/1 КO Zemun, a koja čini imovinu koja ulazi u pravno lice.

Podsetimo, upravo je „MV Investment“ finansirao izradu Plana detaljne regulacije (PDR) za Blok 11 i dela Bloka 10, kojim se predviđa rekonstrukcija Hotela Jugoslavija i gradnja kula uz zgradu hotela, visokih do 155 metara.

Ostalu imovina stečajnog dužnika, kako se navodi u oglasu, čine lusteri i bista, skulptura, delo Aleksandra Zarina.

Napominje se, između ostalog, da se u okviru hotela „Jugoslavija“ nalazi luster-tavanica koji je rešenjem Muzeja primenjene umetnosti određen za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja, a predstavnja deo procenjene imovine.

Rok za optkup prodajne dokumentacije, po ceni od tri miliona dinara, je 11. mart, dok se depozit na račun stečajnog dužnika mora uplatiti najkasnije do 15. marta.

Javno nadmetanje će se održati 22. marta u 12 časova, u hotelu „Jugoslavija“.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Ministarstvo prosvete: Izmenjeni Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja biće u primeni od 22. februara

Objavljeno

-

Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja usklađen je sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovavanja i vaspitanja u proteklih godinu dana, a u primeni će biti od 22. februara.

Šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete Snežana Vuković izjavila je danas za Tanjug da je pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere što do sada nije bio slučaj.

„Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno- disciplinski postupak“, rekla je Vuković.

pročitaj više

Srbija

Dvanaesti Sajam zapošljavanja TOP JOB održaće se 23. aprila u Beogradu

Objavljeno

-

Dvanaesti sajam zapošljavanja TOP JOB održaće se 23. aprila u Domu omladine u Beogradu.

Sajam zapošljavanja TOP JOB biće organizovan iz dva dela – Digitalne kampanje na društvenim mrežama, koje će biti nedelju dana pred sajam i sam sajam koji se održava 23. aprila, navodi se u saopštenju Beogradskog sajma zapošljavanja.

U cilju unapređenja promotivnih aktivnosti koje prethode sajmu, ove godine je omogućen poseban dodatak za digitalni marketing.

pročitaj više

U TRENDU