ostanimo u kontaktu

Srbija

RTS po sezoni izvuče skoro 2,5 miliona evra naših para za Kristininu emisiju! Popov razotkrio šemu izvlačenja novca!

Objavljeno

-

Radio-televizija Srbije nalazi se u najvećoj aferi u svojoj istoriji otkako su isplivale brojne optužbe na račun rukovodioca te medijske kuće – Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević.

Brojne malverzacije koje se pominju, sprovode se kroz razne emisije, a prva na udaru bila je ona koju vodi Kristina Radenković “Stigni me ako znaš”, za koju dobija 15.900 evra za oko deset snimajućih dana.

Povod ovog teksta upravo su novi podaci koje je za 24sedam izneo novinar Miodrag Popov, a koji, kako kaže, dolaze iz samog RTS!

Kako je naš portal već pisao, u nacionalnoj medijskoj kući vlada veliko nezadovoljstvo zaposlenih, a predsednik UO RTS Branislav Klanšček rekao da su javna tajna brojni sumnjivi poslovi. Mnogi zaposleni, očito više ne žele da ćute i gledaju kako se neko enormno bogati, objašnjava Popov, zloupotrebljavaju narodne pare i stvara kriminalna struktura u Javnom servisu, kako trenutno izgleda zbog krupnih optužbi na račun Bujoševića i Kovačevićeve.

Naime, spoljnoj produkciji “FilmING d.o.o.”, vlasnika Aleksandra Babića, za kviz „Stigni me ako znaš“ plaćen je čist honorar od 20.000 evra po epizodi. Sa četvrtom sezonom bilo ih je 107, što je 2.140.000 evra, tvrdi Popov.

“FilmING” taj kviz snima u RTS-ovom studiju 8 na Košutnjaku i za to RTS dotira “FilmING-u”  dodatnih 140.000 evra mesečno. Kviz snimaju zaposleni u RTS-u, tehnikom RTS-a i kompletnom podrškom RTS-a”,ističe nekadašnji novinar RTS, pa otkriva još podataka:

“”FilmING” naplaćuje od RTS-a čak i montažu jednom kupljenih, dakle, već postojećih elemenata scenografije i njihove minimalne korekcije čak – 39.000 evra mesečno. Ono što Bujošević nije rekao je to da se u toku dana snime po dve ili čak tri epizode tog kviza. To znači da se jedni te isti troškovi izvuku iz RTS najmanje dva ili tri puta”, iznosi frapantne podatke Popov.

“FilmING” ima jednog zaposlenog

Kako kaže, produkcija “FilmING d.o.o.” sa Voždovca ima samo jednog jedinog zaposlenog, u šta smo se i sami uverili na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre, a čija je mesečna plata više od 2.000.000 dinara.

“U kalkulaciji stoji da je broj statista u svakoj epizodi kviza 150. Ako se snimaju po dve ili tri epizode za jedan dan, a snimaju se, statistima se isplati jedna dnevnica od 15 evra, a iz kase RTS-a “FilmING” izvlači tri dnevnice po statisti, jer ih on kalkuliše po epizodi, a ne po danu snimanja. Na broj od 150 ljudi po epizodi to je zaista veliki novac, tim pre što u Studiju 8 nikada ne bude više od 50-tak statista. Ostalih 100 ugovora su nepostojeći statisti i ugovori sa falsifikovanim potpisima i izmišljenim brojevima ličnih karata. Običnom policijskom proverom potpisa i brojeva ličnih karata lako bi se došlo do teških optužbi. Razlika u tako opljačkanom novcu, stotine hiljada evra, nose se na ruke onima koji su te projekte i kalkulacije odobrili i potpisali”, šokirao je Popov tvrdnjama o emisiji “Stigni me ako znaš”.

Kristina dobro profitira

Na naše iznenađenje, u ovim navodnim mahinacijama prvi put se pominju još neka imena iz RTS, prema rečima Popova ključna za čitavu realizaciju u ovom svetlu.

“Tako se radi sa svim spoljnim produkcijama u vlasništvu Ivane Miković, Anete Mihajlović, Jovana Memedovića, Vladana Čkrkića, Olivere Kovačević, Dejana Jovanovića, Vladimira Banića, Zorana Crnomarkovića itd…”, poručuje on, a zatim se osvrnuo Kristinu Radenković.

“Voditeljka kviza, „Stigni me ako znaš“, Kristina Radenković, stalno zaposlena u RTS-u prima 550 evra po epizodi. Mesečno se snimi 29 epizoda i to za 10 do 15 radnih dana. To znači da ona uz redovnu mesečnu platu, plus varijabilni deo, svakog meseca dobija još po 15.950 evra. Tačno onoliko koliko je i rekao predsednik UO Branko Klanšček.”

Za sajt i podsajt godišnje 600.000 evra

To takođe znači da privatna produkcija “FilmING d.o.o.” sa jednim zaposlenim, mesečno inkasira 450.000 evra, odnosno pola miliona evra čistih para. Takve troškove odobravaju generalni direktor Dragan Bujošević, urednica zabavnog i sportskog programa Olivera Kovačević, direktor programa Vladan Čkrkić, tehnički direktor Dejan Jovanović i Upravni odbor RTS-a. Za sajt i podsajt RTS-a izdvaja se neverovatnih 600.000 evra godišnje, od toga 200.000 evra samo za honorare, plus redovne mesečne plate – kaže on.

Popov pred kraj zaključuje da “finansijska policija ima obavezu da istraži poslovanje i poveže papire svih privatnih firmi koje su poslovale i izvlačile enormni novac iz RTS-a uz podršku korumpiranog i alavog rukovodstva”.

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Srbija

Tužilaštvo se žali na presudu Simonoviću i ostalima, traže strože kaze

Objavljeno

-

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom su danas nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i trojica muškaraca osuđeni na kazne zatvora zbog paljenja kuće novinaru “Žig info” Milanu Jovanoviću.

Tužilaštvo će u žalbi tražiti da se okrivljenima izreknu kazne zatvora koje je tužilaštvo predložilo, odnosno da se Simonović osudi na kaznu zatvora od osam godina, dok je ovom presudom osuđen na kaznu zatvora od pet godina, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Za drugooptuženog Vladimira Mihailovića, tužilaštvo je tražilo da se osdudi na kaznu zatvora od pet godina, dok je osuđen na četiri godine, za Igora Novakovića tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od pet godina, a koji je osuđen na tri i po godine.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Srbija

Znate li zašto proleće više ne dolazi 21. marta?

Objavljeno

-

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije.

Bez obzira cvetaju li već magnolije i da li su temperature dosegle prolećne ili to tek iščekujemo, danas, u 22 časa i 24 minuta, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije, zbog dve različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološke i astronomske.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri meseca. Tom metodom proleće traje od 1. marta do 31. marta.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam ove godine na primer proleće stiže večeras.

pročitaj više

U TRENDU