ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

Rusi tvrde: Amerika razvijala mRNK vakcinu koja izaziva ozbiljne bolesti, odgovorni i za ebolu

Objavljeno

-

Ministarstvo odbrane Rusije raspolaže informacijom da je Amerika od 2017. godine razvijala mRNK vakcinu koja je izazivala bolesti i zdravstvene komplikacije.

Ovo je izjavio načelnik odeljenja za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu pri ruskoj vojsci Igor Kirilov.

Kako je rekao, te vakcine su izazivale bolesti i komplikacije kao što su meningitis, anafilaktički šok, srčani i moždani udar.

Pored toga, kako je objasnio, kompanije Fajzer i Moderna dobile su od američke Vlade višemilionske ugovore za proizvodnju lekova za potrebe saniranja neželjenih efekata i lečenja bolesti izazvanih vakcinacijama.

“To omogućava američkim farmaceutskim kompanijama da u potpunosti iskoriste pojavu novih patogena i da ih pretvore u neograničenu dobit”, istakao je on.

Kirilov je takođe kazao i da Ministarstvo zdravlja jedne centralnoafričke države trenutno sprovodi istragu veštačkog širenja ebole od američkih biologa.

“Zabrinutost je izazvana činjenicom da je izolovani soj `sudan` potpuno identičan virusu koji je kružio Afrikom tokom epidemije 2012. godine”, rekao je Kirilov.

Takođe, kao jedna od verzija u obzir se uzima i mogućnost nepažljivog rukovanja patogenima od američkih biologa koji su bili angažovani na projektima u tom regionu.

Kirilov je na brifingu objavio i imena ukrajinskih naučnika koji su bili angažovani na američkim vojno-biološkim projektima, a među njima su i predstavnici ukrajinskih državnih instituta, ali i privatnih kompanija.

U pitanju su Sergej Morgun (načelnik sanitarno-epidemiološe uprave ukrajinske vojske), koji je bio angažovan na projektu UP-8 i bavio se istraživanjima hantavirusa, koji je smenio Sergeja Litovku – rukovodioca istraživanja i testiranja virusa krimsko-kongoanske hemoragijske groznice i hantavirusa na ukrajinskim vojnicima.

Na spisku se našao i Vladimir Kurpita, rukovodilac Centra za ja javno zdravlje koji je sprovodio sveobuhvatnu kontrolu i vodio komunikaciju ukrajinskih specijalista sa Amerikancima, a ujedno se bavio i prikupljanjem bioloških uzoraka od ukrajinskih državljana za potrebe njihovog slanja u inostranstvo.

Takođe, Kirilov je spomenuo i šeficu laboratorije pri Centru za javno zdravlje ukrajinskog Ministarstva zdravlja Irinu Demčišinu, koja je imala ulogu posrednika između američkih i ukrajinskih kompanija.

Takođe je upozorio da Kijev, uprkos svim ovim objavljenim informacijama, nastavlja saradnju sa Pentagonom i to na najopasnijim patogenima za ljude, kao što su antraks, male boginje, kuga, ebola – ukupno 50 različitih vrsta bakterija i virusa.

Lepota&Zdravlje

Velilko interesovanje ze mobilni mamograf, telefoni za zakazivnaje otovreni i u utorak i sredu

Objavljeno

-

Otkriven na vreme, rak je izlečiv. Na nacionalni dan borbe protiv raka dojke statistika pokazuje da u Srbiji godišnje skoro 5.000 žena dobije dijagnozu raka dojke, a bolest odnese 1.600 života. Na Kalemegdanu je postavljen mobilni mamograf tokom celog meseca, a pregledi uz prethodno zakazivanje obavljaju se svakog dana od 9 do 19 časova.

Najbolji način da se rak dojke otkrije na vreme su preventivni pregledi dojke. Kada se otkrije na vreme, rak dojke izlečiv je u više od 90 odsto slučajeva.

“Mi smo veoma zadovoljni. Do sada je pregledano 785 žena ovde na Kalemegdanu, ali je interesovanje daleko veće i do danas smo primili zakazivanje pregleda za 1.700 žena. Zbog zainteresovanosti svih naših sugrađanki ostavićemo telefone otvorenim i sutra i prekosutra. Očekujemo da ćemo do tada popuniti sve termine zaključno sa 13. aprilom“, rekla je za RTS profesorka dr Verica Jovanović.

Samo prošle godine u Beogradu je pregledano 4.500 žena mobilnim mamografom. Radom mobilnog mamografa u Srbiji je pregledano 12.500 žena.

“U Beogradu je oko 200 žena poslato na dalju dijagnostiku, a od ukupno 12.500 pregledanih žena karcinom dojke je potvrđen kod 35. Rak dojke je bolest koja se može rano otkriti i upravo na današnji dan podsećamo sve žene da je neophodno uraditi mamografiju u određenoj životnoj dobi”, poručila je Jovanovićeva.

Za pregled je dovoljno doneti neki od ličnih dokumenata poput lične karte ili zdravstvene knjižice. Sam pregled traje kratko i bezbolan je, radi se o rengenskom snimku obe dojke.

“Potrebno je da ste u životnoj dobi od 45 do 69 godina i da u poslednje dve godine niste uradili mamografiju. Uradite mamografiju, to je poruka za dame”, naglasila je profesorka Jovanović.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Oko 80 internet stranica u Srbiji nelegalno prodaje dijetetske dodatke za ishranu

Objavljeno

-

Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 internet stranica na kojima se prodaju artikli koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja.

Pojedini mogu proizvesti ozbiljne probleme od najblažih neželjenih efekata propraćenih mučninom i povraćanjem, pa do smanjenja pamćenja i raznih osipa po koži.

Sekretarka Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Vučićević, rekla je Tanjugu da je potrebna stalna edukacija javnosti kako bi upotreba dodataka ishrani bila što bezbednija.

Zbog široke upotrebe dijetetsih suplemenata, podseća ona, često se dešava da ne dolazi do neophodne konsultacije sa lekarom, a dešava se, kako kaže, da se bez znanja o mogućim neželjenim interakcijama pristupi konzumiranju.

„Mi smo identifikovali preko 80 internet stranica i veliki broj oglasa na kojima se nudi prodaja dodataka ishrani koji nisu upisanu u bazu podataka Ministarstva zdravlja.Da bi dodatak ishrani mogao biti u prometu neophodno je da je upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Toj notifikaciji prethodi kategorizacija na jednom od dva Farmaceutska fakulteta i kontrola zdravstvenih istravnosti u nekom od Instituta za javno zdravlje“, rekla je za Tanjug Vučićevićeva.

Kako navodi, u Srbiji dozvolu za promet dijetetskih suplemenata ima više od 9.500 proizvoda, od kojih je 28 proizvedeno kod nas.

„Zbog velike upotrebe dijetetskih suplemenata beleži se konstantan rast potrošnje, tako da je od 2018. do 2022. godine cena porasla za 90 odsto, a količina suplemenata za 44 odsto“, kaže sekretarka iz PKS-a.

Samo kroz apoteke, kako ističe, prošle godine je prodato 47 miliona pakovanja dodataka ishrani, a atipično je to da nisu samo apoteke kanali prodaje, već i razni marketi sa prehrambenom robom.

„Na događaju koji organizuje PKS 4. aprila biće predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata, i biće govora o javnom zdravstvenom značaju upotrebe dijetetskih suplemenata. Na skupu će govoriti predstavnici Ministarstva zdravlja sektora za inspekcijske poslove , predstavnici farmaceutskog fakulteta, kao i predstavnik Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Na istom skupu, kaže ona, govoriće se o nelojalnoj konkurenciji, a sagovornici će biti predstavnici Ministarstva trgovine, pripadnici MUP-a iz sektora za borbu protiv privrednog kriminala, kao i predstavnici Uprave carina.

Kada je reč o legalnom prometu suplemenata, iz PKS-a poručuju da iz Srbije prošle godine izvoz ovih proizvoda iznosio 35,7 miliona dolara, dok smo uvezli dodatke ishrani u vrednosti od 71,2 miliona dolara.

„Podaci pokazuju da je u apotekama tokom prošle godine prodato dijetetskih suplementa za 229,5 miliona evra. To je rast od oko 11 odsto u odnosu na 2021. Dijetetski suplementi proizvedeni u Srbiji najviše se izvoze u zemlje regiona BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, a uvozimo najviše iz Nemačke, Italije, Poljske, SAD, Velike Britanije i Slovenije“, poručuju iz PKS.

Generalni direktor kompanije „AbelaPharm“ Davor Korčok ističe da su dijetetski suplementi izuzetno važna grupa proizvoda, ali i da su to farmaceutsko dozvoljeni oblici, što znači da postoje neželjena dejstva i kontraindikacije ukoliko dođe do nepropisne upotrebe.

„Dijtetski suplement ima ulogu da pomogne u određenom stanju ili spreči napredovanje bolesti. U falsifikatima mogu da se nađu nedozvoljene komponente, ili dozvoljene u neodgovarajućim količinama. To je ozbiljan problem koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija od najblažih neželjenih efekata propraćenih mučninom i povraćanjem pa do smanjenja pamćenja i raznih osipa po koži“, rekao je za Tanjug Korčok.

On kaže da u Srbiji postoje kvalitetni proizvođači dijetetskih suplemenata koji poštuju određene standarde kvaliteta, kao i nacionalnu i evropsku regulativu.

„U poslednjih 15 godina dodaci ishrani zauzimaju veliko mesto na tržištu“, rekao je Korčok.

Sagovornici su se složili oko činjenice da je ključ rešenja ovog nadolazećeg problema u saradnji privrede i nadležnih institucija

„Skup u PKS je značajan zbog edukacije i svesti stručne javnosti. Bezbedan proizvod je samo onaj koji je notifikovan u bazi podataka Ministarstva zdravlja, što znači da na kutiji proizvoda mora stajati odobrenje ministartva kao i broj rešenja upisa“, poručuju sagovornici Tanjuga.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Usvojen pravilnik o zamrzavanju genetskog materijala pre početka lečenja od raka

Objavljeno

-

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti, o trošku Fonda, omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na pravilnik, rečeno je panelu “Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”.

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu, rečeno je na tom skupu koji su, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, organizovali kompanija “Avon” u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

“Na ovom predlogu smo počeli da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to nažalost usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države“, izjavila Ivana Đunisijević u ime RZFO.

Ova odluka je, kako je rečeno, od krucijalnog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest, kao i njeno lečenje može dovesti do steriliteta, što stvara dodatan psihološki pritisak, posebno na žene koje se u trenutku otkrivanja bolesti još uvek nisu ostvarile kao majke. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku – bitku za život i bitku za potomstvo.

“Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Na ovom putu svi uvek imaju podršku. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas više, prema našim saznanjima, ne postoji lista čekanja za zračenje, dok je ranije ta lista postojala. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, kako u dijagnostičku i opremu za lečenje, tako i u stručni kadar i u akte”, rekla je Slađana Đukić, pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Rak dojke vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč o oboljevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. 

Prema poslednjim podacima Instituta “Batut”, tokom jedne godine registrovano 4.561 novoobolelih i, nažalost, 1.691 žena koje su izgubile bitku za život. Zbog toga je pravovremeni redovni pregled zaista važan za sve žene.

“Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Takođe, mamografija je pregled koji je način sekundarne prevenicije – ranog otkivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, u okviru skining programa mamografiju treba da uradi jednom tokom dve godine svaka žena životne dobi od 50 do 69 godina prema preporukama Međunarodne agenicije za kontrolu raka”, rekla je dr Verica Jovanović direktorka Instituta “Batut”.

Kompanija “Avon” je saopštila da već godinama daje na značaju redovnim samopregledima i zato ponovo, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke koristi da skrene pažnju na ovu ozbiljnu temu koja se tiče svih žena.

Tradicionalno, u okviru panela povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, “Avon” je Priznanje za životno delo ove godine dodelio dr sc med Mirjani Branković – Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici Evropa Dona Srbija organizacije.

“Jedna od najznačajnih aktivnosti u kompaniji Avon, već skoro dve decenije, jeste Akcija za borbu protiv raka dojke. Ponosna sam što nas upravo žene prepoznaju kao brend i zajednicu koja ih osnažuje i brine o njima. Odgovorno i udruženo šaljemo snažnu poruku svima – rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva, samo ukoliko se redovnim pregledima otkrije na vreme. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je idealna prilika da podsetim žene da zakažu svoj pregled već danas, jer to je zaista najvažnije” rekla je Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za region.

Isticanjem roze vrpce, podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pružiće televizije i štampani mediji, a Avalski toranj i važni objekti u Novom Sadu biće osvetljeni roze bojom.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Saznali smo ima li u Srbiji leka koji je u Britaniji povučen zbog mogućih fatalnih posledica

Objavljeno

-

Kakva je situacija u Srbiji?

Nedavno nam je stigla vest da su popularni lekovi protiv prehlade i gripa zabranjeni u Velikoj Britaniji zbog straha da bi mogli izazvati fatalne alergijske reakcije.

Naime, 20 proizvoda se hitno povlači sa rafova, a lekari savetuju pacijentima da se obrate alternativnim rešenjima bez folkodina za koji Britanska regulatorna agencija za lekove tvrdi da povećava rizik od anafilakse.

Oni koji su uzimali folkodin 12 meseci pre nego što su bili pod opštom anestezijom bili su pod povećanim rizikom od anafilakse – opasne alergijske reakcije koja uzrokuje pad krvnog pritiska i sužavanje disajnih puteva, blokirajući disanje. Smatra se da je rizik jedan od 10.000 procedura, a mnogi lekari nikada u svojoj karijeri nisu doživeli reakciju.

Kakva je situacija u Srbiji i da li se neki lekovi povlače sa tržišta jer sadrže folkodin, za Novu govore iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Na tržištu Republike Srbije je zastupljen samo jedan lek sa aktivnom supstancom folkodin monohidrat, o čemu postoje javno dostupne informacije na sajtu Agencije i samim tim nema direktnu paralelu, ali postoji više lekova koji se mogu koristiti za stanja koja se leče ovim lekom. Takođe se na sajtu Agencije može videti i količina uvezenog leka u 2023. godini.

Otkad se pojavila vest o povlačenju ovog leka u Britaniji, kod nas se pokrenulo i pitanje ima li ga u sirupima za decu.

Iz Agencije kažu da se ovaj lek može primenjivati kod odraslih i mlađih osoba uzrasta od 12 godina, ali ne i dece do 12 godina.

A da li će lek biti povučen sa domaćeg tržišta?

„U saradnji sa nosiocem dozvole Alkaloid, Skopje, Agencija će blagovremeno preduzeti regulatorne mere u skladu sa informacijama koje imamo i od partnera iz Evropske unije i drugih zemalja u kojima se ovaj lek nalazi u prometu. O tome će javnost u Srbiji, a posebno zdravstveni radnici biti obavešteni na način definisan zakonom, a sve u cilju što potpunije zaštite zdravlja građana Srbije.“

Iz Agencije za lekove govore i koje su eventualne neželjene reakcije na dotični lek.

„Naglašavamo da su neželjene reakcije na ovaj lek veoma retke i odnose se na specifične slučajeve kada se nakon njegovog korišćenja pacijent uvodi u totalnu anesteziju.“

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Naučnici analiziraju još jedan trag o mogućem poreklu koronavirusa

Objavljeno

-

Nova analiza genetskog materijala prikupljenog od januara do marta 2020. na pijaci morskih plodova u Vuhanu u Kini, otkrila je životinjsku DNK u uzorcima za koje se već zna da su pozitivni na SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva Kovid-19, prenosi Si-En-En.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije saopštili su danas da se čini da značajna količina te DNK pripada životinjama poznatim kao rakunski psi, za koje se znalo da se prodaju na pijaci.

Veza sa rakunskim psima izašla je na videlo nakon što su kineski istraživači podelili sirove genetske sekvence uzete iz uzoraka sa briseva sakupljenih na tržištu početkom pandemije.

Sekvence su otpremljene krajem januara 2023. na sajt za deljenje podataka GISAID, ali su nedavno uklonjene.

Međunarodni tim istraživača ih je primetio i preuzeo za dalje proučavanje, saopštila je SZO.

Novi nalazi, koji još nisu javno objavljeni, ne daju odgovor na pitanje kako je pandemija počela.

Oni ne dokazuju da su rakunski psi bili zaraženi SARS-CoV-2, niti dokazuju da su rakunski psi životinje koje su prve zarazile ljude.

Međutim, prema naučnicima koji su vodili analizu, pošto virusi ne opstaju dugo u okruženju izvan svojih domaćina, pronalaženje tolikog dela genetskog materijala iz virusa pomešanog sa genetskim materijalom rakunskih pasa je veoma sugestivno da su oni mogli biti nosioci.

Novi podaci se pojavljuju pošto su republikanci u Kongresu otvorili istrage o poreklu pandemije.

Prethodne studije pružile su dokaze da se virus verovatno prirodno pojavio na tržištu, ali nisu mogli da ukažu na specifično poreklo.

Neke američke agencije, uključujući nedavnu procenu američkog Ministarstva energetike, kažu da je pandemija verovatno rezultat curenja iz laboratorije u Vuhanu.

Na brifingu za novinare u petak, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je organizacija prvi put obaveštena o sekvencama u nedelju.

„Čim smo postali svesni ovih podataka, kontaktirali smo kineski CDC i pozvali ih da ih podele sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom kako bi mogli da budu analizirani“, rekao je on.

Obnovljeno interesovanje za poreklo COVID-19 pojavilo se nakon što je predsednik SAD Džo Bajden najavio da proširuje istragu o epidemiji, a obaveštajne agencije naginju teoriji o curenju virusa iz laboratorije.

SZO je takođe sazvala svoju Naučnu savetodavnu grupu za poreklo novih patogena, poznatu kao SAGO, koja istražuje korene pandemije. Stručnjaci SZO su na današnjem brifingu u rekli da podaci nisu konačni.

„Ovi podaci ne daju konačan odgovor na pitanje kako je pandemija počela, ali svaki podatak je važan da bismo se približili tom odgovoru“, rekao je Gebrejesus.

Ono što sekvence dokazuju, rekli su zvaničnici SZO, jeste da Kina ima više podataka koji bi mogli da se odnose na poreklo pandemije koje još uvek nije podelila sa ostatkom sveta.

„Ovi podaci su mogli, i trebalo je da budu podeljeni pre tri godine“, rekao je generalni direktor SZO.

„Pozivamo Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede neophodne istrage i podeli rezultate. Razumevanje kako je pandemija počela ostaje moralni i naučni imperativ,” poručio je on.

Neki stručnjaci su otkrili da su novi dokazi ubedljivi, ako ne i potpuno ubedljivi, o poreklu na tržištu.

Fransoa Baluk, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da činjenica da nova analiza još nije javno objavljena kako bi naučnici mogli da je ispitaju, ali da je izašla na videlo u novinskim izveštajima, opravdava oprez.

„Takvi članci ne pomažu jer samo dodatno polariziraju debatu“, objavio je Balouk na Tviteru. „Oni koji su ubeđeni u zoonotsko poreklo čitaće to kao konačni dokaz za svoju osudu, a oni koji su uvereni da je reč o laboratorijskom curenju tumačiće slabost dokaza kao pokušaj zataškavanja.

Drugi stručnjaci, koji nisu bili uključeni u analizu, rekli su da bi podaci mogli biti ključni za pokazivanje da virus ima prirodno poreklo, preneo je Si-En-En.

pročitaj više

U TRENDU