ostanimo u kontaktu

Srbija

Sabrali smo Bajatovićeve zarade u poslednjih 10 godina: Zaboleće vas glava od ove cifre

Objavljeno

-

Dušan Bajatović, funkcioner SPS koji obavlja čak sedam funkcija, nesumnjivo je najplaćeniji srpski političar. Prema računici portala Nova.rs, on je u poslednjih 10 godina samo od plata i nadoknada zaradio čak 2,9 miliona evra, a samo jedan njegov godišnji bonus iznosio je oko 60.000 evra.

Dušan Bajatović je godinama unazad gomilao funkcije u brojnim državnim kompanijama. On sada prima ukupno četiri plate i paušal, obavlja sedam funkcija, od kojih su tri direktorske.

Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Dušanu Bajatoviću sada mesečno na račun legne 3.997.936 dinara ili oko 33.880 evra.

Kao direktor JP Srbijagasa zarađuje 202.462 dinara. Najveća primanja ima kao direktor preduzeća “Gastrans” – 1.703.104 dinara, a potom i kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa – 1.469.665 dinara. On je i direktor kompanije South Stream Serbia AG, ali tu ne prima ni dinar.

Kao predsednik Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor Bajatović mesečno zaradi 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 34.805 dinara. Iako je i predsednik NO osiguravajuće kuće SOGAZ, za taj posao ne prima nikakvu nadoknadu.

Ipak, nije uvek bilo tako.

Pre 10 godina mesečno je zarađivao “samo” 1.419.814 dinara, što je tada bilo oko 13.000 evra. Tada je imao tek četiri funkcije – bio je direktor JP Srbijagas, poslanik u Skupštini Srbije, član Upravnog odbora Jugorosgas i član Upravnog odbor Regionalne privredne komore, Novi Sad.

Te 2012. zaradio je oko 157.000 evra.

Blagi skok u primanjima osetio je 2013, kada su njegova godišnja primanja prešla 214.000 evra. Tada je postao član NO Jugorosgas, po osnovu čega je dobio mesečnu zaradu od oko 1,4 miliona dinara.

Takođe, postaje član NO Podzemnog skladišta Banatski dvor i dobija još jednu nadoknadu koja je za godinu dana iznosila oko 4,1 million dinara, a narednih godina uplaćivani su mu po tom osnovu mesečni iznosi od oko 600.000 dinara.

Do kraja 2019. godišnje je zarađivao između 200.000 i 250.000 evra.

Osetniji rast zarade vidi se 2020, kada počinje da prima platu kao direktor Gastransa i to u iznosu od 1,7 miliona dinara. On je te godine zaradio oko 390.000 evra, a 2021. oko 350.000 evra.

Tokom 2022. međutim njegova godišnja zarada iznosila je oko 409.000 evra.

Kada se saberu sve njegove zarade na godišnjem nivou dolazi se do cifre od oko 2.9 miliona evra.

To su, međutim, samo plate. Njegovi prihodi su značajno uvećavani zahvaljujući godišnjima nagradama i bonusima.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, tokom 2021. dobio je bonus od Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor u iznosu od 7.054.177 dinara, što je blizu 60.000 evra.

U 2017. i 2018. od istog preduzeća takođe je dobio bonuse – ukupno 14,2 miliona dinara.

Tokom 2021. dobio je bonus i od Gastransa u iznosu od 5.123.470 dinara ili oko 43.000 evra.

Godišnju nagradu od Jugorosgasa Bajatović je primio 2019. i to u iznosu od 1.474.240 dinara.

Srbija

Prijava za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija počinje danas

Objavljeno

-

Prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole počinje danas i trajaće do 22. aprila 2024. godine, do 16 časova.

Elektronska prijava kandidata vrši se na portalu Moja srednja škola – mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga na ovom portalu kojem pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs, saopštilo je MInistarstvo prosvete.

Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, mogu se za polaganje prijemnog ispita prijaviti 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

pročitaj više

Srbija

Siniša Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope i Rezolucije o Srebrenici

Objavljeno

-

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Srbija suočava sa izuzetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji, i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade zajedno kao tim da bi sprečili prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) i da se izglasa rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

„Ne znamo da li ćemo pobediti, nije lako, nisu nam neke velike šanse kao što je i predsednik onako konzervativno i pesimistično rekao, ali s druge strane ćemo dati sve od sebe. Dakle, predsednik Vučić je uputio i pisma svim liderima koji su u Savetu Evrope, zemalja koji su u Savetu Evrope, neka od tih pisama su personalizovana, čekamo odgovor“, rekao je Mali u emisiji “Hit tvit“ na TV Pinku.

On je istakao da se kroz prijem tzv. Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno.

pročitaj više

Srbija

Aleksandar Šapić najavio brojne projekte za Beograd: „Želim da ostavim grad u drugačijem ruhu“

Objavljeno

-

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da Beograd nema vremena za čekanje i da će u narednih mesec i po dana nastaviti da radi najbolje što može jer ima mnogo stvari da se uradi i naveo da želi da Beograd ostavi u drugačijem ruhu.

Šapić je pomenuo brojne obaveze koje su pred rukovodstvom glavnog grada, a među njima i pripremu za izglasavanje Skupštine grada i članova Gradskog veća.

Rekao je da postoje mnoge ograničavajuće stvari jer se grad finansira iz privremenog budžeta i najavio značajne odluke u narednih nekoliko dana.

pročitaj više

Srbija

Ugostiteljske usluge u martu skuplje za 9,7 odsto nego pre godinu dana

Objavljeno

-

Ugostiteljske usluge u martu su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta i to za 13,1 odsto.

Hrana u ugostiteljskim objektima poskupela je za 8,9 odsto, a u okviru toga topla i hladna predjela za 9,5 procenata, gotova jela za 7,7 odsto, pečenja i jela po narudžbini za 9,4 procenta, variva za 9,8 odsto, salate za 8,5 procenata, hleb za 6,3 a kolači za 8,8 odsto.

Kada je reč o pićima, kod alkoholnih pića je zabeleženo poskupljenje od 8,8 odsto a kod bezalkoholnih 10,4 procenta.

pročitaj više

Srbija

Đurović: Novi Pakt o migracijama i azilu Evropskog parlamenta ne nudi fer rešenja

Objavljeno

-

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ocenio je da novi Pakt o migracijama i azilu koji je 10. aprila usvojio Evropski parlament neće doprineti većoj solidarnosti ili odgovornosti zemalja članica kao i da ne nudi fer rešenja.

Komentarišući usvajanje dokumenta kojim će biti pooštrene granične procedure, a od 27 zemalja članica očekuje da podele odgovornost, Đurović je za Tanjug rekao da se boji da EU „zabija glavu u pesak“ na problem migracija i na složene probleme duž granica kada je reč o izbeglicama koje neprestalno dolaze.

On smatra i da će novim Paktom zemlje na obodu EU ostati najugroženije pred dolaskom migranata, a centralne zemlje EU zaštićene, kao i da je EU u rešavanju tog problema trebalo da se rukovodi ukrajinskom migrantskom krizom i onim što je već sama uradila

pročitaj više

U TRENDU