ostanimo u kontaktu

Region

SAD snažno podržavaju reformske procese u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se jutros u Podgorici sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na sastanku na kojem su potvrđeni odlični odnosi dve države i istaknuta snažna podrška SAD reformskim procesima u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, Milatović je podsetio na nedavne susrete sa američkim državnicima i naglasio da Crna Gora doživljava SAD kao važnog saveznika i prijatelja na međunarodnoj sceni sa kojim, kako je kazao, želi da učvrsti već uspostavljeno partnerstvo.

„U tom smislu, obostrano je izražen interes za uspostavljanjem strateškog partnerstva, imajući u vidu da postoji prostor za razvoj već započetog ekonomskog dijaloga, kao i za jačanje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Region

U ponoć počinje predizborna tišina u Hrvatskoj

Objavljeno

-

U Hrvatskoj u ponoć počinje predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u sredu.

Učesnici izbora za Hrvatski sabor svoje programe i kandidate mogu zvanično da predstavljaju još samo danas do ponoći, a dva sata pre ponoći, izbori za Sabor počinju u inostranstvu, u Australiji.

Izborna tišina u Hrvatskoj trajaće do srede, 17. aprila, u 19 sati, odnosno do zatvaranja oko 6. 500 biračkih mesta.

pročitaj više

Region

Osmani: Severna Makedonija kosponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

-

Severna Makedonija je kosponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, saopštio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Bujar Osmani.

On je pozvano Generalnu skupštinu UN da usvoji rezoluciju, prenosi makedonski Plusinfo.

Na novinarsko pitanje kako očekuje da će to uticati na odnose sa Srbijom, s obzirom na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno rekao da će neke zemlje nazvati partnerima, a ne prijateljima, Osmani kaže da ne misli da će to uticati na odnose dve zemlje.

pročitaj više

Region

DŽaferi: Severna Makedonija će sutra glasati da Kosovo postane članica Saveta Evrope

Objavljeno

-

Premijer Severne Makedonije Talat Džaferi rekao je danas da će ta država sutra u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasati za to da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope.

„Kao zemlja koja podržava Kosovo, mi smo dali sve instrukcije koje naši predstavnici u nadležnim organima treba da daju. Konkretno, sutra u Strazburu delegacija Skupštine Republike Severne Makedonije ima sva uputstva za podršku inicijativi i glasanju za članstvo Kosova“, rekao je DŽaferi u intervjuu za prištinsku Ekonomija onlajn.

On je rekao da će Severna Makedonija podržati Prištinu u pristupanju Savetu Evrope, jer smatra da tzv. Kosovo i zemlje regiona „treba da budu članice svih međunarodnih organizacija“.

pročitaj više

Region

Dodik pozvao na usvajanje izveštaja Međunarodne komisije o Srebrenici i miting 18.4.2024. godine

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je da u četvrtak, 18. aprila, u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude usvojen izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, a nakon toga i na prisustvo velikom mitingu srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci, sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti.

Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Atine naveo da će na tom skupu biti ukazano na to da su svi oni iz srpskog naroda koji su počinili zločine u prošlom ratu osuđeni i utamničeni i da je hajka koja se vrši nad srpskim narodom prevršila svaku meru.

„Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa muslimanima, odnosno Bošnjacima, koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gde ne postoji“, poručio je Dodik.

pročitaj više

Region

Peter Sijarto: U interesu EU je da što pre primi zemlje Zapadnog Balkana

Objavljeno

-

Kredibilitet politike EU o proširenju je poljuljan razvlačenjem integracionog procesa prijema zemalja Zapadnog Balkana, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, dodajući da je u interesu EU da integriše zemlje regiona u svoje okvire što pre.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom evropskih poslova Crne Gore, Maidom Gorčević, Sijarto je naglasio da su izbori u Evropskom parlamentu otvorili put za „desničarske, mirovne, suverenističke“ promene u političkom pravcu koji se naziva „zdravim razumom“ u evropskim političkim debatama, dok bi EU mogla da reši dugotrajne izazove i integriše „ambiciozne i brzo-razvijajuće“ države Zapadnog Balkana, preneo je MTI.

Danas, dodao je, Evropskoj uniji je potreban Zapadni Balkan više nego što Balkanu treba EU.

pročitaj više

U TRENDU