ostanimo u kontaktu

Srbija

Savet stranih investitora: Srbija napredovala u finansijskim uslugama, digitalizaciji, energetici

N1

Objavljeno

-

Savet stranih investitora predstaviće danas 21. Belu knjigu, publikaciju koja predstavlja sveobuhvatnu sliku poslovne i investicione klime u Srbiji.

Kako saznaje „Blic Biznis“ocenjeno je da je Srbija napredovala u finansijskim uslugama, digitalizaciji, energetici, procedurama, a stranih investitori su dali 397 novih preporuka za poboljšanje uslova za poslovanje. Od 383 lanjskih preporuka ostvaren je napredak u 28 odsto njih i to u osam odsto preporuka ostvaren je značajan napredak, dok 72 odsto preporuka nije ostvarilo nikakav napredak.

Među oblastima gde je evidentan najveći napredak u odnosu na 2022. izdvajaju se energetika, zaštita korisnika finansijskih usluga, fiskalizacija, borba protiv nedozvoljene trgovine, carine, a pozitivno su ocenjene i oblasti digitalizacije i telekomunikacija, kao i radnopravna regulativa u oblasti zapošljavanja stranaca.

Strani investitori ocenjuju da se efikasno pristupilo usvajanju i usklađivanju sa propisima EU i prihvatanju fleksibilnijih pravila o poreklu robe između Srbije, CEFTA zemalja i PAN-EU članica. Pozitivno ocenjuju što je uveden Sistem elektronskih faktura („SEF“), navodi „Blic“.

Istaknuto je da značajne novine i poboljšanja uključuju pojednostavljenje procesa dobijanja objedinjene radne i boravišne dozvole, kao i usvajanje Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Primena eFaktura u privredi je doprinela velikom administrativnom rasterećenju i transparentnosti transakcija, navidi se u „Beloj knjizi“ i dodaje da su Vlada i Kancelarija za IT i elektronsku upravu nastavile sa sprovođenjem digitalne agende, što je Savet takođe pozitivno ocenio.

Nastavljena je digitalizacija finansijskih usluga, kroz niz odluka koje je regulator, Narodna banka Srbije, propisala u prethodnom periodu.

Od novog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji se očekuje da će doprineti daljem rastu građevinskog sektora. Pozdravljaju i formiranje novog saziva Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

Takođe, kada je reč o poboljšanjima, veliki napredak je zabeležen od kada je Narodna banka otpočela sa objavljivanjem odgovora na najčešće postavljana pitanja o primeni propisa o deviznom poslovanju, ali i što je ALIMS povećanjem broja zaposlenih i omogućavanjem podnošenja zahteva za lekove e-putem unapredio poslovanje i smanjio kašnjenja.

Međutim, između ostalog, nije dobro to što nije zabeležen napredak u oblasti hrane i poljoprivrede, kao ni kod javnih nabavki ili dualnog obrazovanja. Strani investitori su zadovoljni napretkom u mnogim oblastima, ali ipak postoji prostor za dalji rad na unapređenju zakonodavstva i drugih detalja su bitni za njihovo poslovanje.

Među najvažnijim preporukama Saveta je organizovanje javne rasprave o novim propisima uz redovan dijalog sa poslovnom zajednicom.

Navode i da je neophodno pristupiti rešavanju poreskih pitanja i kontinuiranih problema poput izmena poreza na imovinu, vrednovanja imovine po fer vrednosti za svrhe poreza na dobit i uvođenja parafiskala.

Preporuka je i izmena ključnih zakona i donošenje odgovarajućih podzakonskih akata, koja regulišu radno pravo.

Izmene bi trebalo da obuhvate digitalizaciju radnopravnih dokumenata, fleksibilnije uslove rada van prostorija poslodavca, racionalizaciju strukture i obračuna zarade, fleksibilnije procedure prestanka radnog odnosa.

Savet smatra da je u cilju veće efikasnosti i bezbednosti poslovanja potrebno omogućiti automatizovanu razmenu podataka između javnog i privatnog sektora, odnosno smanjiti troškove elektronskog arhiviranja dokumentacije privrednih društava.

Potrebno je, prema mišljenju autora Bele knjige, izmeniti Zakon o hipoteci i Zakon o finansijskom lizingu, ali i uvesti specijalizaciju sudija za prekršaje u privredi.

Srbija bi trebalo i da uskladi Zakon o bezbednosti hrane i sve prateće podzakonske akte sa EU regulativom.

Prema oceni Saveta potrebno je i proaktivno unapređenje zakonodavnog okvira koji se tiče zaštite životne sredine, odnosno, treba usvojiti nedostajuća strateška dokumenta i ;stvoriti ekonomski model koji će motivisati lokalne samouprave da otpad odlažu na sanitarne deponije.

U kontekstu trenutnih procesa regionalne integracije, režim za zemlje u regionu Otvorenog Balkana treba da bude postepeno liberalizovan, ocenjuju strani investitori.

Kada je reč o oblasti zdravstva, savetuju da je potrebno obezbediti stabilno finansiranje inovativnih lekova kao i generičkih lekova uz proširenje indikacija namenskim transferom budžetskih sredstava prema RFZO.

Smatraju da RFZO treba da osigura dobijanje iz centralnog budžeta potrebnih sredstava za uvođenje novih lekova na Listu lekova. Ministarstvo zdravlja treba da zajedno sa Ministarstvom finanasija i RFZO kontinuirano da radi na obezbeđivanju dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta Srbije, u cilju stavljanja novih terapija na Listu lekova RFZO.

Potrebno je, prema oceni Saveta, uvođenje nove metodologije za procenu deviznog priliva sektora turizma, ali i izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radu u sezonskim poslovima.

Preporuka je i efikasnije suzbijanje visoke stope sive ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu sa akcentom na segment fizičkih lica pružalaca usluga smeštaja.

Najavljeno je da će predstavljanju „Bele knjige“ prisustvovati premijerka Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i članovi Saveta stranih investitora na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Majkom Mišelom.

Članice Savet stranih investitora zapošljavaju u Srbiji 115.000 radnika i investirale su 44 milijarde evra.

(Beta)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Srbija

Sindikalac: GSP-u nedostaje 500 vozača autobusa, stranci se ne snalaze dobro

Objavljeno

-

Nova.rs

Predsednik sindikata “Pravda” u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd Zoran Stefanović ocenio je da tom preduzeću nedostaje oko 500 vozača, a da se stranci koji su angažovani kao vozači ne snalaze dobro u toj ulozi zato što ne poznaju dovoljno jezik i gradske ulice.

On je posle potpisivanja sporazuma o poboljšanju gradskog prevoza sa predstavnicima liste Nacionalno okupljanje kazao da je trenutno u GSP zaposleno oko 2.800 vozača, a da je 3.300 potrebno da bi javni prevoz dobro funkcionisao.

Stefanović je upozorio da je bezbednost putnika u gradskom prevozu ugrožena jer su vozači GSP „iscrpljeni“ zbog produženja radne nedelje.

„Ranije smo radili pet dana nedeljno, a sada šest. Ljudi su umorni. Zato se dešavaju nezgode“, naveo je Stefanović.

Predsednik sindikata „Pravda“ ocenio je da radnicima GSP treba „vratiti ono šta im je oteto 2014. godine“.

„Nama je nepravedno smanjen koeficijent za obračun plate i mi sada primamo između 40.000 i 50.000 dinara manje nego što bi primali da nije bilo te promene“, kazao je on.

Ocenio je da su autobusi iz Turske, koje je Grad Beograd kupio u prethodnom periodu, „veoma nekvalitetni iako su novi“ i dodao da se prilikom kupovine vozila „niko ne savetuje sa vozačima“.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Istraga o lažnim dojavama u školama: Identifikovane osobe iz Srbije ali i inostranstva

Objavljeno

-

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznali su predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da je u toku temeljna istraga na otkrivanju pošaljioca dojava o bombama u beogradskim školama, a koja je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usmerena na prikupljanju materijalnih dokaza prema učiniocima za koje postoje osnovi sumnje da vrše krivična dela Izazivanje panike i nereda.

„Policija od prvog trenutka na ovom slučaju radi veoma ozbiljno i identifikovala je nekoliko državljana Republike Srbije, ali i lice iz inostanstva koji šalju ove dojave i uznemiravaju učenike, roditelje i zaposlene proteklih nedelja“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete informisali su premijerku da su preduzeli sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj pretnji postupaju, što uključuje oko 2.500 službenika na terenu dnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete će u naredna dva dana predložiti novi Protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama u cilju osiguravanja potpune bezbednosti svih koji borave u školi, kao i kontinuiteta nastavnog procesa.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Veran Matić: Privredna komora će se više baviti promocijom ljudskih prava

Objavljeno

-

Jedan od izazova modernog doba za kompanije jeste kako da zadrže dobre radnike, a rešenje je da im pruže dobre uslove što traži pozitivnu radnu atmosferu, rečju da na zaposlene gledaju kao na dobru radnu investiciju, izjavio je danas predsednik Saveta za društvenu odgovornost kompanija Privredne komore Srbije (PKS) Veran Matić.

On je, na konferenciji “Biznis i ljudska prava” koja se održava u Skupštini Srbije, naveo da PKS treba više da se pozabavi temama poštovanja ljudskih prava kojima se promovišu etički kodeksi, pravila za uključivanje u kompanijske lance dobavljača i slično.

“Svesna uloge svih zainteresovanih strana, PKS ima dodatnu odgovornost da poslovnu zajednicu informiše i edukuje u ovoj oblasti. Zato je PKS inicirala današnje potpisivanje sporazuma sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava”, rekao je Matić.

pročitaj više

Srbija

Ministar Gašić u Subotici o migrantima: Bezbednost građana je na prvom mestu

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je danas kompletno renoviran objekat Policijske ispostave u Subotici i tom prilikom poručio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže u opremanje kako bi policijski službenici imali što bolje uslove za rad.

“Modernizacijom i boljim uslovima za rad u ovoj policijskoj ispostavi u koju se ranije nije ulagalo, policijski službenici će svoje zadatke obavljati još efikasnije. Time će i bezbednost građana biti osigurana, dok će usluge koje im Ministarstvo unutrašnjih poslova pruža biti pravovremene i još bolje“, rekao je ministar Gašić.

Ministar je tokom posete zajedno sa pomoćnikom direktora policije generalom Dejanom Lukovićem, razgovarao sa rukovodiocima PU Subotica i o situaciji u vezi sa iregularnim migrantima i pojačanim aktivnostima policije u suzbijanju krijumčarenja ljudi.

pročitaj više

Srbija

Sektor za izdvojene aktivnosti PU za teritoriju Zemuna od danas u Ustaničkoj 130

Objavljeno

-

Sektor za izdvojene aktivnosti Poreske uprave (PU) Srbije, za teritoriju Zemuna, od danas se nalazi na novoj adresi.

Kako je saopštila PU, nova adresa tog sektora je Ustanička 130 u Beogradu.

pročitaj više

U TRENDU