ostanimo u kontaktu

Srbija

Savet stranih investitora: Srbija napredovala u finansijskim uslugama, digitalizaciji, energetici

N1

Objavljeno

-

Savet stranih investitora predstaviće danas 21. Belu knjigu, publikaciju koja predstavlja sveobuhvatnu sliku poslovne i investicione klime u Srbiji.

Kako saznaje „Blic Biznis“ocenjeno je da je Srbija napredovala u finansijskim uslugama, digitalizaciji, energetici, procedurama, a stranih investitori su dali 397 novih preporuka za poboljšanje uslova za poslovanje. Od 383 lanjskih preporuka ostvaren je napredak u 28 odsto njih i to u osam odsto preporuka ostvaren je značajan napredak, dok 72 odsto preporuka nije ostvarilo nikakav napredak.

Među oblastima gde je evidentan najveći napredak u odnosu na 2022. izdvajaju se energetika, zaštita korisnika finansijskih usluga, fiskalizacija, borba protiv nedozvoljene trgovine, carine, a pozitivno su ocenjene i oblasti digitalizacije i telekomunikacija, kao i radnopravna regulativa u oblasti zapošljavanja stranaca.

Strani investitori ocenjuju da se efikasno pristupilo usvajanju i usklađivanju sa propisima EU i prihvatanju fleksibilnijih pravila o poreklu robe između Srbije, CEFTA zemalja i PAN-EU članica. Pozitivno ocenjuju što je uveden Sistem elektronskih faktura („SEF“), navodi „Blic“.

Istaknuto je da značajne novine i poboljšanja uključuju pojednostavljenje procesa dobijanja objedinjene radne i boravišne dozvole, kao i usvajanje Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Primena eFaktura u privredi je doprinela velikom administrativnom rasterećenju i transparentnosti transakcija, navidi se u „Beloj knjizi“ i dodaje da su Vlada i Kancelarija za IT i elektronsku upravu nastavile sa sprovođenjem digitalne agende, što je Savet takođe pozitivno ocenio.

Nastavljena je digitalizacija finansijskih usluga, kroz niz odluka koje je regulator, Narodna banka Srbije, propisala u prethodnom periodu.

Od novog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji se očekuje da će doprineti daljem rastu građevinskog sektora. Pozdravljaju i formiranje novog saziva Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

Takođe, kada je reč o poboljšanjima, veliki napredak je zabeležen od kada je Narodna banka otpočela sa objavljivanjem odgovora na najčešće postavljana pitanja o primeni propisa o deviznom poslovanju, ali i što je ALIMS povećanjem broja zaposlenih i omogućavanjem podnošenja zahteva za lekove e-putem unapredio poslovanje i smanjio kašnjenja.

Međutim, između ostalog, nije dobro to što nije zabeležen napredak u oblasti hrane i poljoprivrede, kao ni kod javnih nabavki ili dualnog obrazovanja. Strani investitori su zadovoljni napretkom u mnogim oblastima, ali ipak postoji prostor za dalji rad na unapređenju zakonodavstva i drugih detalja su bitni za njihovo poslovanje.

Među najvažnijim preporukama Saveta je organizovanje javne rasprave o novim propisima uz redovan dijalog sa poslovnom zajednicom.

Navode i da je neophodno pristupiti rešavanju poreskih pitanja i kontinuiranih problema poput izmena poreza na imovinu, vrednovanja imovine po fer vrednosti za svrhe poreza na dobit i uvođenja parafiskala.

Preporuka je i izmena ključnih zakona i donošenje odgovarajućih podzakonskih akata, koja regulišu radno pravo.

Izmene bi trebalo da obuhvate digitalizaciju radnopravnih dokumenata, fleksibilnije uslove rada van prostorija poslodavca, racionalizaciju strukture i obračuna zarade, fleksibilnije procedure prestanka radnog odnosa.

Savet smatra da je u cilju veće efikasnosti i bezbednosti poslovanja potrebno omogućiti automatizovanu razmenu podataka između javnog i privatnog sektora, odnosno smanjiti troškove elektronskog arhiviranja dokumentacije privrednih društava.

Potrebno je, prema mišljenju autora Bele knjige, izmeniti Zakon o hipoteci i Zakon o finansijskom lizingu, ali i uvesti specijalizaciju sudija za prekršaje u privredi.

Srbija bi trebalo i da uskladi Zakon o bezbednosti hrane i sve prateće podzakonske akte sa EU regulativom.

Prema oceni Saveta potrebno je i proaktivno unapređenje zakonodavnog okvira koji se tiče zaštite životne sredine, odnosno, treba usvojiti nedostajuća strateška dokumenta i ;stvoriti ekonomski model koji će motivisati lokalne samouprave da otpad odlažu na sanitarne deponije.

U kontekstu trenutnih procesa regionalne integracije, režim za zemlje u regionu Otvorenog Balkana treba da bude postepeno liberalizovan, ocenjuju strani investitori.

Kada je reč o oblasti zdravstva, savetuju da je potrebno obezbediti stabilno finansiranje inovativnih lekova kao i generičkih lekova uz proširenje indikacija namenskim transferom budžetskih sredstava prema RFZO.

Smatraju da RFZO treba da osigura dobijanje iz centralnog budžeta potrebnih sredstava za uvođenje novih lekova na Listu lekova. Ministarstvo zdravlja treba da zajedno sa Ministarstvom finanasija i RFZO kontinuirano da radi na obezbeđivanju dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta Srbije, u cilju stavljanja novih terapija na Listu lekova RFZO.

Potrebno je, prema oceni Saveta, uvođenje nove metodologije za procenu deviznog priliva sektora turizma, ali i izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radu u sezonskim poslovima.

Preporuka je i efikasnije suzbijanje visoke stope sive ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu sa akcentom na segment fizičkih lica pružalaca usluga smeštaja.

Najavljeno je da će predstavljanju „Bele knjige“ prisustvovati premijerka Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i članovi Saveta stranih investitora na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Majkom Mišelom.

Članice Savet stranih investitora zapošljavaju u Srbiji 115.000 radnika i investirale su 44 milijarde evra.

(Beta)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU